Huawei Mate 20 Pro

Najbolji drug

U Londonu, pred više od 800 novinara iz celog sveta, Huawei je predstavio svoj novi superflegšip uz još četiri nova uređaja. Odmah smo na test dobili Huawei Mate 20 Pro u crnoj boji i krenuli u njegovo testiranje po užurbanim ulicama Londona.

Sve brži tempo života naterao je proizvođače da lansiraju po dva flegšipa godišnje. Tako smo u aprilu imali prilike da vidimo novu P20 seriju, a već u oktobru novu Mate seriju. Podsetimo, P20 Pro je osvojio EISA nagradu za najbolji mobilni telefon pre svega zbog toga što je Huawei sa ovom serijom napravio najznačajniji iskorak u odnosu na prethodnu generaciju telefona. U odnosu na Mate 10 Pro, koji je predstavljen u oktobru prošle godine, mogli smo očekivati puno zanimljivosti i unapređenja. Čini se da je Huawei uspeo da prijatno iznenadi i nadmaši očekivanja svih novinara, uprkos tome što je pred lansiranje već mnogo informacija procurilo u javnost.

Huawei Mate 20 Pro je telefon gotovo istih dimenzija kao Samsung Galaxy S9+. Zbog čega pominjemo baš ovaj telefon za poređenje? Zato što smo po otvaranu kutije bili iznenađeni koliko ova dva telefona liče. Da bismo prvih dana zaštitili Mate 20 Pro, iskoristili smo transparentnu masku S9+ telefona, koja je dimenzijama savršeno odgovarala. Ipak, otvor za kamere i raspored tastera su drugačiji. Čak su ova dva telefona, slučajno sigurni smo, iste mase – 189 grama.

Ekran
Kad se Mate 20 Pro uključi, tek onda se vidi notch i razlike postaju jasnije. Ekran je zahvaljujući „izrezu“ veći i dijagonala je dužine 6,39 inča. Odmah ćete biti oduševljeni bojama AMOLED ekrana, pa ćete zaboraviti na notch, čak i ako ste veliki protivnik ovog trenda. Zahvaljujući AMOLED tehnologiji, prikaz crne boje je zaista impresivan, te ako odlučite da softverski isključite gornju liniju ekrana i tako obrišete „izrez“, gornji deo će biti toliko crn da nećete ni primetiti da je notch postojao. Ekran je napravljen u odnosu stranica 19,5:9, s rezolucijom od 1.440×3.120 piksela, te je gustina čak 538 piksela po inču.

Dizajn
Mate 20 Pro je izrađen od metalnog okvira i stakla sa obe strane kućišta. Novi finiši zaista su više otporni na ostavljanje otisaka prstiju na našem crnom primerku. Koliko smo videli, rezultati su još bolji na telefonu s twilight finišom. Na zadnjoj strani telefona vidimo samo logotip proizvođača i zaobljeni kvadrat sa tri kamere i blicem. Nepostojanje vidljivog čitača otisaka prsta uveliko doprinosi lepšem dizajnu telefona. Naime, čitač otisaka prstiju je sakriven ispod ekrana. Ukoliko ne pogodite tačno mesto, telefon će vam prikazati gde morate tačno pritisnuti, a brzina odziva je zadovoljavajuća. Zaboravite na ukucavanje PIN broja koji svaki prolaznik može da vidi. Mate 20 Pro takođe ima i mogućnost otključavanja licem, odnosno 3D skeniranjem lica. Huawei će pronaći do 30.000 tačaka na vašem licu kako bi ih memorisao i kako biste naknadno mogli da otključate telefon, ali i zaključane aplikacije i lične podatke.

Huawei je odlučio da ukloni 3,5-milimetarski priključak za slušalice, tako da ćete u paketu dobiti slušalice, odnosno bubice sa USB-C kablom. U pakovanju se nalazi i kratki kabl, koji je zapravo adapter sa USB-C na 3,5-milimetarski priključak. Nas je više raspametilo to što je Huawei uspeo da potpuno sakrije jedan od dva zvučnika unutar USB-C priključka. Ipak, on neće raditi kad budete želeli da slušate muziku dok punite telefon. Treba još napomenuti da Mate 20 Pro ima IP68 sertifikat za otpornost na vodu i prašinu.

S desne strane telefona se nalazi volume taster, kao i taster za uključivanje telefona. Ovaj taster je izveden u jarkocrvenoj boji, što smo prvi put videli na modelu P10.

Mate 20 Pro je hibridni dual SIM telefon, ali nema otvor za mikro-SD karticu, već se u drugi SIM može postaviti nanomemorijska kartica. Ovu karticu je dizajnirao upravo Huawei, a oblika je baš kao i nano SIM kartica. Huawei je podržao nanokartice do 256 gigabajta, međutim, one se još ne nalaze u slobodnoj prodaji. Sigurni smo da će biti poskupe, ali i da će Huawei imati promotivne akcije u kojima će ih poklanjati uz kupljeni telefon.

Hardver i softver
Huawei je za ovaj telefon upotrebio svoj najnoviji čipset HiSilicon Kirin 980, koji koristi novu 7-nanometarsku tehnologiju, a koji je najavljen na IFA sajmu u Berlinu. Kirin 980 ima četiri Cortex A76 jezgra i četiri A55 jezgra. Zanimljivo, Huawei je četiri A76 jezgra podelio na dva koja rade na 2,6 i dva koja rade na 1,92 gigaherca. Ovo rešenje je znatno podiglo performanse i efikasnost. Za grafiku je zadužena najnovija Mali G76 grafička jedinica. Kad je u pitanju softver, Mate 20 Pro dolazi sa Android 9.0 Pie operativnim sistemom presvučenim EMUI 9.0 grafičkim interfejsom. Zaista dugo pratimo razvoj EMUI interfejsa i iskreno možemo da kažemo da nam se tek sada dopada i da nam je tek sada logičan i praktičan.

Kad je baterija u pitanju, Huawei je smestio bateriju od čak 4.200 miliamper-sati u ovaj telefon. Podržano je brzo punjenje s novim punjačem koji je u mogućnosti da dopuni čak 70 procenata baterije za samo 30 minuta, što je veoma impresivno. Punjač je snage 40 vati. Takođe, ubrzano je i bežično punjenje i snaga je povećana na 15 vati.

Kamere
Setimo se koliko je Huawei podigao prašinu postavljanjem dve kamere na P10 telefon, a zatim i na Mate 10 Pro. Sad je otišao korak dalje postavljanjem čak tri kamere. Glavna kamera ima 40 megapiksela, dok telezum kamera ima osam megapiksela. Tu je i ultraširoka kamera od 20 megapiksela, koja je idealna za slikanje pejzaža, a koju je potpisala Leica. Leica kamera se može koristiti i u makrorežimu, što znači da možete prići objektu veoma blizu i slikati sitne detalje s blizine od čak 2,5 centimetara. Huawei i dalje stavlja akcenat na veštačku inteligenciju i tvrdi da je ovaj telefon sposoban da prepozna čak 1.500 scenarija u 25 kategorija, te da može razdvojiti objekte i scene na jednoj fotografiji. Na primer, ako snimate video, možete pretvoriti ceo snimak u crnobeli filmić, dok će samo osobe na snimku biti prikazane u boji. Dosta interesantna primena. Međutim, ono gde Mate 20 Pro oduzima dah jesu noćne fotografije. Telefon će toliko ispeglati fotografiju da prosto nećete verovati svojim očima.

Specifičnosti
Notch, čitač otisaka prstiju ispod ekrana, brzo punjenje i slične druge osobenosti imali smo prilike da vidimo i na drugim telefonima, ali je Huawei uspeo da ih implementira sve u Mate 20 Pro. Ipak, posebnim ga čini mogućnost bežičnog punjenja drugih uređaja ovim telefonom. Huawei je to nazvao „reverse charging“. Dakle, vaš prijatelj ostaje bez baterije na svom najnovijem iPhoneu, a vi samo prislonite svoj Huawei i dopunite ga – kako će to biti ponižavajuće za Apple fanatike!

Zaključak
Huawei je ovim telefonom zadao ozbiljan udarac ne samo Samsungu već i Appleu. Ovakvu listu noviteta koji zaista menjaju praktičnost i olakšavaju svakodnevicu nema nijedan drugi telefon. Hi-Files daje Mate 20 Pro najvišu moguću ocenu.

Huawei Mate 20 Pro
Procesor: HiSilicon Kirin 990, dva jezgra 2,6 GHz, dva jezgra 1,92 GHz i četiri jezgra 1,8 GHz
Operativni sistem: Android 9.0 sa EMUI 9.0
Memorija (RAM/skladište): 6 ili 8 GB / 128 ili 256 GB
Ulaz za mikro-SD: ne, samo nano
Kamera prednja/zadnja: 40+20+8 MP / 24 MP
Baterija: 4.200 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 72,3x157,8x8,6 mm
Masa: 189 g
Cena: 1.049 €
consumer.huawei.com
Vrhunski ekran.
Odlične kamere.
Baterija i brzo punenje.
Čitač otisaka ispod ekrana.
Bežično punjenje drugih uređaja.
Nanokartice.
5