Huawei FreeBuds 4i

Potpuna sloboda

Već pretrpano tržište bežičnih slušalica postaje još komplikovanije. Benefit bi morali da osete kupci, jer sada potpuno bežične slušalice postaju cenovno veoma pristupačne, ali dobijaju nešto što svi žele – sistem za redukciju spoljašnje buke.

Pre manje od godinu dana testirali smo prethodnu generaciju FreeBuds slušalica, i to model 3i, koji je tada koštao oko 17.000 dinara, da bismo danas dobili na test Freebuds 4i, čija je cena za trećinu niža. Očigledno je da su dizajnirane tako da pokore tržište bežičnih bubica ispod 100 evra.

Kutija dolazi s kratkim uputstvom, USB-C kablom i tri različita silikonska nastavka, od kojih je jedan već montiran na slušalice. Više puta smo pominjali koliko je važno da vam bubice dobro naležu na uho, pa vam opet savetujemo da isprobate različite veličine i odaberete onu pravu. Da vam ove slušalice ne bi ispadale, zaista ih morate dobro ugurati u uho.

Huawei FreeBuds 4i dolaze u tri boje: crnoj, beloj i crvenoj. Kutijica je zaobljena kao jaje i sjajnog je finiša, pa skuplja otiske prstiju. Ako ste odabrali bele slušalice, otiske skoro nećete ni primetiti. Ono što vas može pomalo nervirati jeste to što se kutija sama zatvara.

Tehnologija

Podržavaju blutut 5.2, što znači da podržvaju SBC i AAC kodeke. Kao i prethodni modeli, FreeBuds 4i su kompatibilne s Huaweiovom aplikacijom AI Life, koja je veoma jednostavna za korišćenje. Možete videti koliko baterije vam je ostalo, a možete i uključiti sistem potiskivanja buke. Ako držite sistem redukcije buke isključen, moguće je da slušalice izdrže čak 22 sata reprodukcije pri umerenoj glasnoći. Ipak, u realnijim uslovima kad budete slušali nešto glasnije i uključite ANC, vreme trajanja baterije će biti između sedam i 10 sati, što je dovoljno za ceo dan. Vratite slušalice u kutiju i kutiju priključite na USB-C kabl i baterija će se brzo dopuniti. Za deset minuta punjenja dobićete dovoljno baterije za tri-četiri sata reprodukcije.

Komande

Dodirivanjem određene slušalice kratkim ili dugotrajnim dodirom možete pauzirati muziku, preći na narednu ili prethodnu pesmu, a možete i aktivirati glasovne komande. Zabavno, ali potrebno je neko vreme da se naviknete, a ako ne uspevate, onda možete u aplikaciji sami podesiti kako se aktivira koja komanda.

Prethodni model slušalica je u kutiji bio položen vodoravno, dok se 4i slušalice polažu vertikalno. Upravo zbog njihove zaobljenosti, imaćete problem da ih izvučete iz kutijice jer ih magnet drži prilično jako. Ipak, postoji način kako da uspete svakog puta – nemojte ih hvatati sa strane (levo-desno), već za onaj deo koji ulazi u uho i deo kojim aktivirate komande.

Muzika

FreeBuds 4i zvuče zapravo sasvim dobro – poslušali smo nekoliko “bučnijih” hitova i sve se činilo da je na svom mestu. Bas je bio adekvatan, ujedno ne i prenaglašen, kako smo navikli kod nekih proizvođača. Vokali su nam se posebno dopali, što će odgovarati svima koji koriste slušalice za pozive.

Zaključak

Očigledno je tržište potpuno bežičnih bubica postalo veoma važno za kompanije, naročito u segmentu do stotinu evra i Huawei je ovde napravio dobar posao. Dodavanjem sistema za potiskivanje buke pružio je adut koji drugi teško mogu da iznesu.

Huawei FreeBuds 4i
Sistem: dinamičke
Tip: in-ear
Povezivanje: blutut 5.2
Interna baterija: 2x55 + 215 mAh
Masa: 5,5 g
Cena: oko 90 evra
consumer.huawei.com/rs
Sistem za redukciju buke.
Solidna reprodukcija.
Brzo punjenje i trajanje reprodukcije.
Teško se vade iz kutije.
4.1