HTC U Ultra

Novi pravac

Kompanija HTC prošle godine je lansirala vrhunski telefon HTC 10, koji smo dugo koristili i koji je na nas ostavio fantastičan utisak. Sada je tajvanski proizvođač krenuo u dizajnerski drugačijem pravcu s novom linijom U telefona.

Prethodni flegšip HTC 10 bio je izrađen u aluminijumskom kućištu, s kompaktnim dimenzijama, ali zato veoma naprednim funkcijama koje drugi telefoni nisu imali. Pomenimo samo optičku stabilizaciju na obe kamere, kao i najbrži čitač otisaka prstiju. Nedavno je HTC predstavio dva telefona U serije, model U Play sa 5,2 inča dijagonalom, koji bi dimenzijama odgovarao „desetki“, kao i U Ultra telefon sa ekranom od 5,7 inča.

Opis
HTC U Play i U Ultra telefoni sada su izrađeni od kućišta koje ima više slojeva stakla, što znači da je vizuelno veoma upečatljiv, ali da ga, naravno, kvare otisci prstiju koji se uporno razmazuju. Ultra, koji smo dobili na test, pravi se u tri boje: beloj, crnoj i plavoj. Zaista je teško reći u kojoj boji je ovaj pametni telefon najlepši, ali smo sigurni će dame svakako biti oduševljene belom bojom. HTC je na društvenim mrežama najviše isticao izgled zadnjeg panela telefona i koliko se lepe refleksije mogu ogledati na njemu. Pored HTC logotipa, na zadnjem delu primećujemo samo kameru koja dosta štrči, dvotonski blic i foto-ćeliju za laserski auto-fokus. Na desnom boku telefona su taster za uključivanje i iznad njega tasteri za kontrolu glasnoće, dok je levi bok potpuno prazan. U gornjem delu se nalazi fioka za SIM karticu i mikro-SD karticu. Iako postoji Dual SIM verzija telefona, ona neće biti dostupna na evropskom kontinentu, što smatramo velikim minusom. Na donjem delu telefona primećujemo samo USB-C priključak, kao i otvor za zvučnik, dok 3,5-milimetarski džek za slušalice izostaje. Koliko je to opravdano, videćete kasnije… Inače, Ultra na sebi ima čak četiri malena otvora za mikrofone (dole, gore, zadnji panel i kod selfi-kamere), koji pomažu sistemu za redukciju buke. Moramo napomenuti da je otvor za mikrofon na gornjem delu telefona veoma blizu otvoru fioke za SIM i mikro-SD karticu, pa obratite pažnju da iglicu ne gurnete u pogrešan otvor.

Prednji deo telefona je najzanimljiviji – iznad velikog ekrana od 5,7 inča nalazi se dodatni ekran u visini selfi-kamere. Ovaj dodatni ekran ima dimenzije od 2,05 inča (oko pet centimetara), s rezolucijom od 160×1.040 piksela i služi za prikaz obaveštenja. Naime, čim uzmete telefon sa stola, ovaj ekran će se uključiti i prikazati informacije poput datuma, vremena, trenutne temperature, procenta napunjenosti baterije i slično. Korisnik u podešavanjima može podesiti šta želi da ovaj ekran sadrži, i to kad je glavni ekran uključen, odnosno isključen. Moguće je postaviti ikonice za omiljene aplikacije ili napraviti listu omiljenih kontakata. Sve ovo već smo videli na LG telefonima V10 i V20. Pitanje je koliko će se korisnik brzo navići da koristi ovaj ekran. U našem slučaju, drugi ekran smo koristili sporadično, mada priznajemo da nismo baš etalon – uzimajući u obzir da je autoru teksta trebalo dve godine da počne da koristi kontrolu muzike na volanu automobila.

Glavni ekran ima rezoluciju od 1.440×2.560 piksela, što pravi gustinu od odličnih 513 piksela po inču. Ekran je izrađen u Super LCD5 tehnologiji, veoma je svetao, mada mu u praksi treba sekund da se na spoljašnosti prilagodi sunčanom ambijentu. Ipak, odnos veličine celog telefona i ekrana nešto je ispod 70 procenata, što znači da ćete u rukama imati dosta veliki telefon, koji nema dobru iskorišćenost prostora. Poređenja radi, novi Samsung Galaxy S8 ima čak 83 procenta iskorišćenosti, što ga čini apsolutnim rekorderom.

Upotreba i softver
Preporučujemo da na Ultri podesite čitač otisaka prstiju jer je veoma brz i zbog toga sasvim koristan. Ono što čini Ultru posebnom jeste upotreba veštačke inteligencije. Naime, telefon dolazi s preinstaliranom aplikacijom HTC Sense Companion, koja bi trebalo da vam izbacuje na drugi ekran neke korisne informacije. Na primer, ponesite kišobran, pašće kiša, ili dopunite telefon jer vam baterija neće izdržati do sledećeg poslovnog sastanka iz kalendara. Ova aplikacija ima tek deset hiljada preuzimanja sa Google Play prodavnice, te verujemo da će HTC tek raditi na njenom razvijanju. Ultru smo testirali više od dve nedelje, a u tom periodu nismo dobili nijedno obaveštenje, što znači da telefon još uvek uči naše navike.

Kao i na HTC 10, Ultra je takođe oslobođena viška aplikacija i sve se baziraju na dobro poznatim Google rešenjima. Uz Ultru smo dobili 100 gigabajta dodatnog prostora na Google Driveu na dve godine. Moramo pomenuti aplikaciju Boost+, koja veoma efikasno čisti telefon od junk fajlova, isključuje problematične aplikacije koje ubrzano troše bateriju, a takođe može i zaključati pojedine aplikacije od radoznalih ukućana.

Slušalice
Ostali smo dužni objašnjenje nedostatka mini-džek priključka za slušalice. Naime, uz HTC U Ultra korisnik dobija slušalice (bubice) koje imaju USB-C priključak. Bubice se zovu U Sonic i posebne su po tome što na sebi imaju implementirane mikrofone. Kad ih priključite na telefon, u podešavanjima možete izvršiti merenje svojih ušnih školjki. Ultra će reprodukovati putem slušalica šumove u trajanju od otprilike dve sekunde, a zatim će mikrofoni „odslušati“ refleksije dobijene od vaših ušiju. Veoma brzo, Ultra će snimiti taj profil i prikazaće vam frekvencijsku krivu pre i posle korekcije. Korisnik ovu korekciju može i isključiti i tako videti koliko mu se promena dopada. Priznajemo da smo potpuno oduševljeni ovakvom tehnologijom, te da su rezultati zaista upečatljivi. Samo merenje traje veoma kratko, pa ga možete ponoviti ukoliko izađete na bučnu ulicu ili ako ste prehlađeni… HTC prodaje odvojeno adapter s mini-džeka na USB-C, ali možda bi korisnici bili zadovoljniji da se ovaj adapter ipak dobija u paketu.

Kamera
HTC ne odustaje od svoje Ultrapixel tehnologije. Glavna kamera ima 12 megapiksela, otvor blende od f/1,8, optičku stabilizaciju, laserski i fazni autofokus… Veličina senzora je 1/2,3 inča s veličinom piksela od 1,55 mikrometara. Tu je i manuelni režim rada, kao i automatski HDR. Video-snimci se mogu snimati do 4K rezolucije, a posebno je zanimljivo uhvatiti hyperlapse i slow-motion snimke. Kad je selfi-kamera u pitanju, ona ima 16 megapiksela, mada se nama više dopadaju fotografije snimane sa 4 Ultra-megapiksela.

Baterija
Kapacitet baterije je svega 3.000 miliamper-sati, što je za ekran ove veličine dosta skromno. Uz to, koristićete i drugi ekran, što svakako neće pomoći uštedi. Nama je Ultra uspevala da preživi dan, ali dan i po ili dva dana korišćenja veoma je teško ostvariti. Srećom, u paketu se dobija Qualcomm brzi punjač, pa možete za pola sata dopuniti pola kapaciteta baterije.

Zaključak
Iako smo veliki poštovaoci HTC telefona i imamo veliko iskustvo s njima, nismo sigurni da li nam se dopada novi pravac kojim je kompanija krenula. Dizajnerski, telefon je veoma dopadljiv, ali staklo ima dve velike mane: masti se i veoma se lako može oštetiti. U pakovanju je HTC spremio plastičnu masku, ali i krpicu za brisanje telefona. Ili ćete Ultru staviti u plastičnu, transparentnu masku i tako zaštititi telefon od oštećenja ili tragova prstiju, ili ćete krpicu stalno nositi u džepu. Plastična maska nam se realno dopala jer ujedno poravnava nivo kamere koja viri iz telefona, štiteći sočiva od oštećenja i grebanja.

Moramo se osvrnuti na činjenicu da je HTC proizveo popularni Google Pixel, koji uživa veliko poštovanje novinara. HTC U Ultra je zapravo telefon istog hardvera s dodatnim poboljšanjima kao što su mikrofoni za redukciju buke ili veštačka inteligencija i dodatni ekran. Zato je prava enigma otkud na internetu toliko negativnih kritika na račun Ultre. Besmisleno je porediti Pixel i Ultru i reći da je Pixel bolji, kad to jednostavno nije slučaj. Od nas jedinu realnu kritiku koju Ultra može da dobije odnosi se kapacitet baterije, koji je morao biti nešto veći. Sve ostalo je na zavidnom nivou.

PLUS
Bolji od Google Pixel.
U Sonic slušalice.
Drugi ekran i veštačka inteligencija.

MINUS
Ograničena baterija.

Displej: 5,7 inča, 1.440x2.560 px, 513 ppi
Drugi displej: 2,05 inča, 160x1.040 px
Procesor: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821, četiri jezgra 2x2,15 GHz + 2x1,6 GHz
Operativni sistem: Android 7.0 Lollipop sa HTC Sense
Memorija (RAM/skladište): 4 GB / 64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 2 TB
Kamera prednja/zadnja: 12 MP / 16 MP
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 79,8x162,4x8 mm
Masa: 170 g
Cena: oko 750 evra
www.htc.com/rs
Reader Rating3 Votes
99
99
Ocena čitalaca