HTC One M9

Telefon za audiofile

Tajvanski HTC mnogo je uložio u svoj vrhunski model One, a sada je pred nama nova iteracija sa istim imenom. Ovaj pametni telefon nije revolucionarno izmenjen u odnosu na prethodnika, već predstavlja korak u istom pravcu. Trka je odavno počela…

htcTop-model HTC One M9 na papiru ima veoma dobre specifikacije – Qualcomm čipset 810, tri gigabajta RAM memorije i kameru od 20 megapiksela. Ako se sećate, HTC je na ranijem modelu popularizovao kameru sa četiri megapiksela Ultrapixel senzora, ali je očigledno odustao od bitke i objašnjavanja da nije sve u broju megapiksela. Novi model dolazi sa 20,7 megapiksela, što zvuči daleko fascinantnije. Dopalo nam se što je HTC zadržao ulaz za microSD karticu, a istovremeno povećao internu memoriju sa 16 na 32 gigabajta. Dakle, neke opcije su na prvi pogled već solidno unapređene. Najviše pažnje u medijima je posvećeno čipsetu Qualcomm 810, koji koristi big.LITTLE arhitekturu kompanije ARM. Ovaj čipset ima dva procesora sa četiri jezgra, s tim što jedan procesor radi na 1,55, dok drugi radi na 1,96 gigaherca. Za osnovne potrebe, poput obavljanja telefonskih poziva i kuckanja poruka, koristi se slabiji procesor jer je daleko energetski štedljiviji. Snažniji procesor se koristi samo za napredne funkcije poput reprodukcije video-snimaka, ali je interesantno da se on potpuno isključuje u „Power Saver“ režimu rada. Dakle, M9 može sve, samo je pitanje koliko baterije ste spremni da žrtvujete. Inače, baterija ima kapacitet od 2.840 miliamper-sati, što je malo više od prethodnika, koji je imao 2.600. S obzirom na to da konkurencija, poput LG G4, ima 3.000 miliamper-sati, čini se da je HTC mogao ipak malo više. Glavno pitanje je da li se ovaj telefon pregreva zbog Qualcomm 810 čipseta, kako se pominje u medijima. Nažalost, da. Mi smo počeli da obavljamo nekoliko stvari odjednom i telefon je već bio ozbiljno topao. To, naravno, ne znači da će se telefon pokvariti, ali ovako visoka radna temperatura kod mnogih korisnika izazvaće osećaj nelagodnosti.

Dizajn
HTC ima zaista prepoznatljiv dizajn svog One modela. Dopada nam se što je dizajn originalan i nije se podleglo trendovima kopiranja iPhone telefona ili nekih drugih konkurentnih modela. Kućište telefona One M9 izrađeno je od metala na CNC mašini, koje se naknadno polira i dva puta anodizuje. HTC na svom sajtu ima zanimljiv slogan „let them stare“, što bi u slobodnom prevodu značilo „pustite ih da bulje“. Sigurni smo da One M9 skreće pažnju svojim elegantnim izgledom. Zadnji panel je presečen s dve horizontalne linije na vrhu i dnu, koje su u drugoj boji. Taster za uključivanje preseljen je s vrha na desnu stranu, tako da sada možete telefon uključivati palcem bez posebnih problema. Tu su još i tasteri za kontrolu glasnoće, kao i ulaz za microSD karticu. U početku vas ulaz za karticu može zbunjivati jer izgleda gotovo identično kao i drugi tasteri.
S leve strane nalazi se ulaz za nano SIM karticu, dok su na dnu telefona micro USB ulaz i audio-ulaz za slušalice.

Ekran
Nismo pomenuli ekran, a on je veličine pet inča i rezolucija mu je Full HD. HTC se drži svojih ekrana, a sada ekran nosi naziv Super LCD3. Kontrast i boje na ovom ekranu deluju veoma uverljivo, ali nam se čini da bi ekran mogao biti i svetliji. Ako ste napolju na suncu, bilo bi poželjno da se još malo može pojačati ekran. Posmatranje ekrana pod uglom veoma je zadovoljavajuće.

Kućište telefona One M9 izrađeno je od metala na CNC mašini, koje se naknadno polira i dva puta anodizuje.

Drugo pitanje je zašto HTC ima samo Full HD rezoluciju, dok LG G4 i Samsung Galaxy S6 imaju jaču rezoluciju od 2K (1440×2560). Gustina piksela na HTC je 441 piksel po inču, što je zaista solidna brojka, ali, poređenja radi, G4 ima 538, a S6 čak 577. Kao pravi entuzijasti po pitanju novih tehnologija, žalimo što HTC nije bio u stanju da implementira 2K ekran. Ako bi taj „nedostatak“ učinio da baterija znatno duže traje, onda bismo imali razumevanja. Ali to ipak nije slučaj…

Zvučnici
HTC već duže vreme postavlja zvučnike na prednjoj strani telefona, i to iznad i ispod ekrana. Zbog toga su telefoni nešto većih dimenzija, ali audio-reprodukcija je zbog toga na daleko višem nivou od konkurencije, koja i dalje zvučnike stavlja na zadnji panel. One M9 ima ugrađeno pojačalo, ali i implementirano Dolby Audio procesiranje. Reprodukovani zvuk je zaista dobar, pa čak i pri nešto glasnijem slušanju. Recimo, ako kupite One M9, nećete morati da bacate novac na blutut zvučnike, naravno, mislimo na one najjeftinije jer će vam muzika koju čujete sa M9 biti dovoljna na plaži ili u hotelskoj sobi. Na ovom terenu HTC oduvava konkurenciju.

htc2

Kamera
I dok konkurenti sad imaju kameru od 16 megapiksela, te na primer iPhone 6 ima samo osam megapiksela, HTC je odlučio da ih u ovoj bici brojkama sve pobedi. Kad ima dovoljno svetla, slike na M9 izgledaju zaista dobro. Može se primetiti da ima manje detalja nego na konkurentnim telefonima, ali ta razlika nije drastična. Ipak, selfi kamera je manje osetljiva na nedostatak svetla, ali pazite, kad je približite previše licu, primetićete da ima suviše izobličenja po ivicama. „Feature“ koji će oduševiti mnoge ljubitelje 4K rezolucije jeste činjenica da M9 može snimati 4K video u trajanju do šest minuta.

Softver
M9 ima Android 5.0 operativni sistem, ali sa slojem HTC Sense 7 interfejsa. Neki korisnici vole Sense, a neki ga kude. Generalno, nama se dopada, a činjenica je da treba nešto vremena da se na njega naviknete. Glavna fora novog softvera jeste menjanje ekrana u zavisnosti od vaše lokacije. Dakle, možete definisati gde su vam stan i posao, a ekran će menjati grupu ikonica na glavnom ekranu u zavisnosti da li ste kod kuće, na poslu ili napolju. Tako kod kuće možete postaviti aplikacije za muziku, Youtube i slične programe za opuštanje i uživanje, dok napolju možete postaviti mape, Swarm i slično. Mnogim roditeljima će se dopasti takozvani „kid mode“, gde možete definisati koje aplikacije će biti dostupne vašim najmlađim ukućanima. U ovom režimu će biti prisutne mnoge igre i video-snimci, koji će držati pažnju mališanima kad vam je to najpotrebnije.

Daljinski upravljač
S obzirom na to da je naš časopis namenjen ljubiteljima filmova i muzike, svakako će vam se dopasti daljinski upravljač implementiran u One M9. Velika crna plastika na vrhu telefona krije infracrveni odašiljač, a stara aplikacija zamenjena je novom koja nosi naziv Peel Smart remote. Ova aplikacija je intuitivna i dopada nam se što ju je moguće instalirati i na druge pametne telefone koji imaju infracrveni odašiljač.

Zaključak
HTC je u međuvremenu već najavio novu verziju telefona HTC One M9+ kako bi uhvatio korak sa ostalima. Upravo nova verzija dolazi sa 2K ekranom, kao i s biometrijskim čitačem otiska prstiju. Nadamo se da će verzija M9+ spustiti cenu M9 jer je ona sada neverovatno visoka. Kod Telenora, uz ugovornu obavezu u paketu od nešto više od hiljadu dinara, ovaj telefon košta 7.000 dinara, dok je kod VIP-a samo malo jeftiniji. To znači da je oko desetak hiljada dinara skuplji od LG G4, što apsolutno nema nikakvo uporište. Nadamo se da HTC sprema nešto revolucionarnije, što bi im moglo doneti profita i oporaviti kompaniju što pre.

PLUS
Odličan hardver.
Hrabar dizajn.
Zvučnici, daljinski upravljač…

MINUS
Visoka cena.
Samo Full HD ekran.

Displej: 5,0 inča, 1080x1920 px, 441 ppi
Procesor: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
Operativni sistem: Android 5.0 Lollipop
Memorija (RAM/skladište): 3 GB/32 GB
Ulaz za microSD: da, do 128 GB
Kamera prednja/zadnja: 4 MP/20 MP
Baterija: 2,840 mAh
Dimenzije: 144x69x9,6 mm
Masa: 157 g
Cena: oko 900 evra
Reader Rating6 Votes45
45
Ocena čitalaca