HTC Desire EYE

Vuk u jagnjećoj koži

Najjači HTC Desire model ikada, koji ispod „neozbiljne“ spoljašnjosti krije mašinu koja „tera“ čuveni HTC One M8, namenjen je mlađim korisnicima, aktivnim ljudima i svima koji će ceniti i znati da iskoriste njegov multimedijalni potencijal.

Untitled-1

HTC se nakon vrlo teškog perioda, tokom kojeg je beležio gubitke, nekako oporavio i osmelio da tržištu ponudi posle moćnog One M8 modela i nekoliko mladalačkih telefona, među kojima se ističe upravo Desire EYE. Na sreću svih nas, nije pogrešio – korisnici su zadovoljni. Ipak, HTC je daleko od uspeha taman toliko koliko je Desire EYE daleko od povoljnog telefona, kako se uglavnom predstavlja. Za dobar imidž među kupcima bitno je da kompanija s Tajvana konačno ima nešto novo u ponudi. I dok nam primarna strategija do sada najjačeg Desire modela nije baš najjasnija jer izgleda kao jeftina konkurencija, a radi kao One M8, jasno je da je cilj ovog modela mlađana selfi generacija. Cenovno je ovaj model prevazilazi, pa je pravo pitanje da li je HTC Desire Eye vredan čekanja da mu cena padne na razuman nivo. Ne samo da je HTC poradio na dizajnu, koji je potpuno drugačiji (i jeftiniji) od onogoa što smo s Tajvana videli, nego je Desire Eye dobio i IPX7 sertifikaciju da je otporan na prašinu i potapanje u vodu na dubini od jednog i po metra, do 30 minuta. Kvalitet izrade je najbolje opisati kao plastičan, mada je maska prijatna za držanje i otisci prstiju na kućištu uglavnom se ne vide. Displej je veći nego na M8 modelu, za 0,2 inča (5,2), ali iste Full HD rezolucije (424 ppi). Kvalitet prikaza je OK, i unutra i napolju, i s dobrim uglovima vidljivosti.

Na prednjoj strani je kamera rezolucije čak 13 megapiksela, s True Tone blicem (kao i pozadi), namenjena selfi fotkanju. Široki ugao fotografisanja hvata više lica, a uz blic koji pegla nepravilnosti na koži i nekoliko modova namenjenih lepšim selfi fotografijama omogućiće kvalitetnije selfi fotke od bilo kog HTC smartfona dosad. Zanimljivo je to što ćete poleđinskom kamerom, koja je takođe rezolucije 13 megapiksela, zapravo praviti kvalitetnije selfije, pa ako umete da naciljate – koristite i nju za samoportretisanje.

Kvalitet fotki načinjen glavnom kamerom, makar što se HTC Desire “flegšipa” tiče, konačno je dobar. Visok nivo detalja, uz šum koji je primetan, ali pod kontrolom, solidan balans belog i kvalitetno reprodukovane boje mogu na crtu svakom aktuelnom konkurentu. Selfi kamera je mogla biti bogatija opcijama i, mada su vam na raspolaganju različiti filteri fotkanja i umekšavanje izgleda lica + pegla za nepravilnosti, nedostaju opcije koje imaju neki telefoni i s mnogo nižom cenom: sređivanje crvenila očiju, izbeljivanje zuba, širenje osmeha ili druge korekcije na licu koje nude Samsung i posebno Lumia. Takođe, iako iste rezolucije, prednja kamera je primetno nižeg kvaliteta nego poleđinska – boje su isprane, autofokus ume da omane I šum je izuzetno izražen. Obe kamere snimaju Full HD video sa do 30 sličica u sekundi, a i ovde važi pravilo: poleđinska kamera je odlična, prednja i ne baš…

Hardver
Apsurdno za jedan Desire telefon, ali hardver je gotovo identičan modelu One M8. Da li HTC želi korisnicima da ponudi flegšip uređaj dok ne stigne M9 ili samo želi da se nametne kao trendseter u cenovnom rangu, ostaje nejasno, ali tek Desire Eye radi na Qualcomm Snapdragon 801 čipsetu, sa Quad-core procesorom Krait 400 brzine do 2,3 gigaherca, uz Adreno 330 grafiku i dva, odnosno 16 giga RAM/ROM memorije. Tu su, naravno, i proširenje za microSD kartice kapaciteta do 128 gigabajta i mogućnost vađenja kartica dok je telefon uključen. I SIM kartica se stavlja na bok, a baterija ostaje zapečaćena ispod poklopca na poleđini, koji se ne skida.

Untitled-2

HTC Desire Eye, iako pri prvom pogledu ne biste rekli tako, IMA BoomSound zvučnike, dobro zamaskirane i vrlo glasne. Integrisani muzički plejer je neznatno redizajniran, sadrži i opciju prikazivanja foldera, a preko mreže ili wi-fi veze pronaći će nedostajuće omote albuma, pa i tekstove pesama ako vam zatrebaju. BoomSound opcija menja ekvilajzere i moguće ju je koristiti samo kada su priključene slušalice. Zvuk je tada nešto glasniji, ali daleko teži, pojačanih basova i puniji. Što se muziciranja u pokretu tiče, HTC već standardno nudi najbolje audio-iskustvo u poređenju s bilo kojim drugim mobilnim telefonom. Testovi su pokazali da ni s priključenjem slušalica nema degradacije zvuka, a da su visoki i niski tonovi savršeno izbalansirani, baš kao što je i jačina zvuka za svaku pohvalu. Stereo Crosstalk opcija dokazala je da se HTC Desire Eye odlično snalazi i s velikim, moćnim slušalicama, što mogu samo vrhunski telefoni, a ovaj to očigledno jeste. Slušalice se priključuju preko standardnog 3,5 mm ulaza, uz mogućnost povezivanja i preko poboljšane, štedljivije blutut veze. Osim blututa, na raspolaganju za povezivanje su i NFC, LTE, Wi-Fi, uobičajene GSM i 3G opcije, GPS sa GLONASS podrškom i FM radio sa RDS-om. Nažalost, HTC Desire Eye nećete moći da koristite kao daljinac jer infrared opcija nedostaje.

Interfejs
HTC je dosta radio i na Sense 6 interfejsu, koji korisniku omogućava da prilagodi način korišćenja uređaja i prikaže sadržaj onako kako njemu odgovara, pa se, inače veoma pregledan i informativan BlinkFeed sadržaj, može skloniti u stranu. Ako se odlučite da zadržite BlinkFeed na početnom displeju, iznenadiće vas i pokoja domaća vest, kojih bi u narednim nedeljama trebalo da bude sve više. Zasad su tu IT i najvažnije vesti najvećih portala, ali su u HTC Srbija rekli da su nova partnerstva sklopljena i da će sadržaja na srpskom biti mnogo više. Novajlija se može pohvaliti i mogućnostima koje mu daju šesto čulo. Na primer, „Motion Launch“ tehnologija može zahvaljujući ugrađenim senzorima da registruje poziciju i kretanje, što omogućava da koristite telefon bez aktiviranja ekrana. Jednostavnim prevlačenjem aktiviraćete uređaj, opcija “Auto Answer” vam omogućava da primite poziv približavanjem telefona uhu bez dodirivanja ekrana, a ako dva puta tapnete po ekranu, to će ga uključiti ili isključiti, što imaju i LG i Lumia telefoni. Tu je ponovo i Zoe, opcija koja stvara živopisne kolaže od slika i video-snimaka koji se nalaze u memoriji telefona ili koji su snimljeni kamerom, a koja će tokom godine evoluirati u Cloud opciju. HTC Desire Eye, i pored baterije manjeg kapaciteta nego one u modelu M8, a većeg displeja, ima solidnu autonomiju, gotovo kao i One M8, oko dan i po. Baterija ima i Quick Charge opciju, koja omogućava punjenje do 60 odsto kapaciteta baterije za samo pola sata.

Zaključak
HTC Desire Eye je pravi izazov za konkurenciju, posebno ako se u vidu ima da bi cena trebalo da bude oko 530 evra ili čak niža. Sense 6.0 interfejs sa Androidom 4.4.4 jeste zanimljiv i upotrebljiv spoj, a BlinkFeed ima i neke domaće vesti. Sudbinu ovog uređaja koji “mašta” da postane flegšip kad poraste opet će odrediti cena. Ostali aduti su tu, a nadamo se da će i marketing “pritisnuti” više nego do sada. Šteta bi bilo da svet ne vidi, a posebno da ne čuje Desire Eye.

PLUS
Drugačiji i zanimljiviji HTC dizajn.
Odličan muzički plejer i audio-reprodukcija.
HTC BlinkFeed i HTC aplikacije.
Vodootporan, kamera radi i pod vodom.

MINUS
Baterija nije izmenljiva.
Nema infrared.
Nema bežično punjenje.

Sistem: Android KitKat 4.4.4, HTC Sense 6.0
Displej: IPS LCD 5.2 inča, Full HD, 424 ppi, Gorilla Glass 3
Čipset: Qualcomm Snapdragon 801 Krait 400 quad-core jezgra 2,3 gigaherca i Adreno 330 GPU
Memorija: 2 GB RAM, do 16 GB ROM, microSD do 128 gigabajta
Kamera: 13 megapiksela, Dualtone blic, autofokus, Panorama, HTC Zoe, 1080p @ 30 fps video-snimanje, 720p @ 120 fps i HDR
Prednja kamera: 13 megapiksela, 1080p @ 30 fps, ulepšavanje lica
Dimenzije (ŠxVxD): 151x73x8,5 mm
Masa: 154 g
Cena: 530 evra
Reader Rating1 Vote1
1
Ocena čitalaca