Honor 200 Pro

Honor 200 Pro

Kineska kompanija Honor svoje telefone prvo predstavlja na domaćem tržištu, pa tek nešto kasnije u Evropi. Događalo se da neki modeli i ne stignu do Starog kontinenta, ali, srećom – sada to nije slučaj sa serijom 200.

Prošlogodišnji Honor 90 osvojio je brojne nagrade i istakao se u srednjem cenovnom razredu. Pola godine kasnije na kineskom tržištu predstavljena je i serija 100, ali ona nije prodavana u Evropi. U junu je lansiran trio 200, koji sadrži verziju 200 Lite, 200 i 200 Pro. Kao što ste i navikli, u našem magazinu se trudimo da testiramo najbolje uređaje, pa smo ovoga puta dobili 200 Pro na duži test. I moramo priznati da se iskorak od Honora 90 oseti već u prvoj sekundi.

Opis

Honor 200 Pro je po milimetar širi i viši, ali i poneki gram teži. Novi model ima IP65 zaštitu, što smatramo značajnim napretkom u odnosu na stari model. Drugo, novi Honor dolazi s dva zvučnika koji su veoma glasni – za razliku od modela 90, koji je imao samo jedan zvučnik s donje strane i koji ste slučajno prstom mogli da zatvorite. Osim kompleta kamera, nema velikih vidljivih promena. U pakovanju ćete ponovo dobiti brzi punjač, silikonsku masku i USB kabl od šest ampera. Ovoga puta Honor je spakovao punjač od 100 vati naspram prošlogodišnjih 66. Podsetimo, najpopularniji proizvođači se i dalje kreću u snagama punjenja do 25 vata. Telefon nema podršku za mikro-SD, već samo za dve SIM kartice. Ipak, model koji nam je stigao na test ima 512 gigabajta, što je teško zamislivo da možete napuniti osim ako baš volite da snimate video-snimke svaki dan. Baterija je porasla sa 5.000 na 5.200 miliamper-sati, ali pored brzog punjenja preko kabla, sada je omogućeno i brzo bežično punjenje, i to u oba smera. Baterija je izrađena od silikon-karbona i u pitanju je prva generacija takvih baterija. Punjenje ovog telefona od nule do sto procenata biće završeno za nešto manje od 45 minuta. Zaista impresivno!

Primetićete još jedan napredak na gornjoj strani telefona – u pitanju je infracrveni blaster, što će vam omogućiti da svojim telefonom kontrolišete različite uređaje, na primer, klima-uređaj u vrelim danima.

Ekran

Ekran je elegantno zaobljen sa svih strana, a ram telefona je od plastike. Ovoga puta Honor je stavio OLED ekran dijagonale 6,78 inča, koji podržava osvežavanje ekrana do 120 herca, zatim HDR, kao i 3840 Hz PWM diming. Rezolucija ekrana je 1.224 x 2.700 piksela sa 437 tačaka po inču. Ekran je gore izrezan u obliku male pilule, gde se zapravo nalaze dve kamere, ali o tome kasnije. Takođe, u dnu ekrana se nalazi i čitač otisaka prstiju, koji funkcioniše besprekorno.

Hardver

Za razliku od prošlogodišnjih modela, koji su koristili Snapdragon 7, novi Honor 200 Pro ima Snapdragon 8s treće generacije. Dakle, nešto slabija verzija najboljeg čipseta na tržištu. Ima osam jezgara, a poseduje i bolju Adreno 735 grafičku jedinicu. Što se tiče memorije, dolazi u čak četiri varijante – telefoni sa 12 gigabajta RAM-a imaju 256 ili 512 gigabajta skladišta, dok telefoni sa 16 gigabajta RAM-a imaju pola terabajta ili ceo terabajt skladišta.

Softver

Honor je proizvođač koji nije nikada imao problema s Google servisima, tako da Honor 200 serija dolazi sa Android 14 operativnim sistemom i svim Google aplikacijama. Grafički interfejs je izveden u novoj seriji 8, pod imenom MagicOS, ali osećaj pri korišćenju je isti kao u prethodnoj generaciji. Honor obećava četiri godine osvežavanja operativnog sistema i pet godina sigurnosnih zakrpa. Veća promena interfejsa se ogleda u „magičnoj kapsuli“, slično kao na iPhone telefonima, gde se određena aktivna aplikacija smanji i preseli u gornji deo ekrana, u predeo oko selfi kamere. Tako možete u ovoj kapsuli kontrolisati muzičke aplikacije ili tajmere. Nama se ovakav način kontrolisanja Tidal aplikacije veoma dopao jer, dok slušamo muziku, možemo neometano koristiti telefon u druge namene.

Honor je nastavio da usavršava svoj Magic Portal, pa tako možete aktivirati ovaj režim rada i prevlačiti određeni sadržaj ekrana u pretragu, imejl i slično. Takođe, možete kontrolisati skrolovanje ekrana mahanjem ruke ispred telefona. Isto tako, telefon se neće ugasiti dokle god kamera vidi da su vaše oči usmerene ka njemu. To su sve opcije koje korisnik može uključiti ili isključiti po želji.

Kamere

Na zadnjem panelu telefona nalaze se tri kamere – glavna kamera ima 50 megapiksela i koristi Super Dynamic H9000 senzor, dimenzije 1/1,3“. Ova kamera ima odličnu stabilizaciju jer koristi i PDAF i laserski autofokus i optičku stabilizaciju. Objektiv se otvara do f/1,6 blende i ima žižnu daljinu od 27 milimetara. Podržava video-snimanje u 4K rezoluciji na 60 frejmova u sekundi. Širokougaona kamera ima samo 12 megapiksela, snima na 16 milimetara i s blendom f/2,2, ali koristi samo PDAF (phase detection auto focus). Telekamera ima solidnije specifikacije – koristi Sony IMX 856 senzor, ima 50 megapiksela, PDAF i OIS. Žižna daljina je 68 milimetara, što i nije neki veliki zum, a otvor blende je f/2,4. Dakle, kao i kod svih telefona, naša preporuka je da koristite uvek samo glavnu kameru, jer ćete s njom dobiti odlične rezultate.

Inače, Honor je na predstavljanju ovog telefona u Parizu posebnu pažnju posvetio portretnom režimu rada ovih kamera. Naime, saradnja s legendarnim Harcourt studiom iz Pariza omogućila je da portretna kamera Honor telefona stvara veoma upečatljive portrete, koji podsećaju na crnobele fotografije stvarane pre Drugog svetskog rata. Pokušali smo da napravimo portrete s nekoliko prijatelja i čini se da su nekada rezultati prosečni, a nekada apsolutno impresivni. Za bolje rezultate priđite portretisanoj osobi malo bliže, pokušajte da napravite portrete upravo onako kadrirane kao u staroj pariskoj školi. Moramo još pomenuti da širokougaona kamera može slikati iz male blizine, pa se može koristiti kao makrokamera, samo treba odabrati Super macro režim rada.

Selfi kamera s rezolucijom od 50 megapiksela ima podršku dubinske kamere. Zbog toga je izrez na vrhu ekrana nešto veći, ali opet prihvatljivo neupadljiv. Selfi kamera ima fiksiran fokus, otvor blende od f/2,1 i 21 milimetra žižne daljine objektiva. I ova kamera može snimati u 4K rezoluciji. Kamera može snimati sa zumom od 1x i 0,8x, međutim, sasvim očekivano, režim rada od 0,8x treba koristiti samo kad selfirate veću grupu ljudi. Ako slikate samo jednu osobu, izobličenja će biti velika i telo te osobe će izgledati nezgrapno.

Zaključak

S modelom 200 Pro kompanija Honor je otišla cenovno između srednje i visoke cenovne kategorije, jer se ovaj telefon prodaje po ceni od 799 evra. Ako vam je ova cena nedostižna, pogledajte i „običan“ model 200, jer će na njemu nedostajati samo neke stvari, poput bežičnog punjenja, infracrvenog odašiljača ili dubinske selfi kamere. Ekran je nešto manji i koristi drugačiji čipset, ali osećaj bi trebalo da bude gotovo isti za četvrtinu nižu cenu.

Honor 200 Pro se zaista, po našem mišljenju, nalazi na korak od top-modela, a cenovno je daleko prihvatljiviji. Ima odličan ekran, odličnu bateriju i brzo punjenje, a kamere su uspele da naprave neke zaista impresivne portrete. Ako na to dodamo odličnu softversku podršku, nemamo zapravo šta da zamerimo ovom telefonu, osim možda da bi telekamera mogla da ima veći zum od ponuđenog. Od nas – pet zvezdica za Honor 200 Pro!

Honor 200 Pro
Ekran: 6,78 inča (1.224 x 2.700 piksela)
Procesor: Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3
Memorija: 256 GB do 1 tb, 12 do 16 GB
Kamera: 50 + 12 + 50 MP, 50 MP (+2 MP) selfi
Baterija: 5.200 mAh
Dimenzije i masa: 163,3 x 75,2 x 8,2 mm, 199 g
Cena: 799 evra
Plus
Odličan OLED ekran.
Vrhunske kamere s portretnim režimom.
Brzo punjenje žičano i bežično.
Minus
Telekamera bi mogla da ima veći zum.