High End Show 2023

Najveći hi-fi sajam

Po rečima organizatora, 40. sajam u Minhenu oborio je sve rekorde. U četvrtak i petak sajam je posetilo više od 10.000 posetilaca iz industrije (distributera, partnera i novinara), dok je u subotu i nedelju broj običnih posetilaca bio sličan. Ukupno je 22.000 ljudi prošlo halama M.O.C. centra u Minhenu. Zanimljivo je da je sajam posetilo ukupno 529 novinara i da su došli iz čak 43 države. Direktor sajma Stefan Dreischärf nije krio dobro raspoloženje i izjavio je da je odziv izlagača bio impresivan, kao i da su svi izlagači bili oduševljeni atmosferom i organizacijom. High End sajam je obeležilo i nekoliko panel-diskusija, seminara, ali najveću pažnju privukao je odeljak posvećen slušalicama.

Pylon Jasper

Flegšip aktivni zvučnici, koji koriste lossless bežično povezivanje po WiSA standardu. Za pokretanje se koriste pojačala od 150 vati u klasi D, a na raspolaganju su wi-fi, blutut i balansirani XLR ulazi, uz kontrolu preko aplikacije i integrisani Spotify Connect, Chromecast, AirPlay i Roon.

Pylon Jade

Pylon Jade 20 predstavlja savremen i tehnički napredan zvučnik u retro pakovanju. Snažan i živopisan zvuk zasluga je dvosistemske topologije s velikim bas-drajverom, a prelepi furnir od američkog oraha finiširan je voštanim premazom.

HiFi Man Arya Organic

Planarne slušalice Arya Organic opremljene su membranama čija se debljina meri u nanometrima, uz upotrebu naprednih, akustički transparentnih magneta. Ukupnom utisku doprinosi vrhunska izrada, uz preciznu izradu na CNC mašini i ručno poliranje.

HiFi Man EF1000DAC

Novi referentni DAC i headamp baziran je na konverterskom kolu Himalaya Pro, koje je izvedeno u R-2R arhitekturi i podržava rezoluciju do 768 kiloherca i 24 bita. Sekcija amplifikacije pruža 13,7 vati po kanalu (32 Ω) pri balansiranoj vezi, a dodatno je na raspolaganju blutut s raznovrsnim kodecima.

Erzetich Scylla

Slovenačka kompanija Erzetich prikazala je najmoćnije pojačalo za slušalice Scylla, koje je izvedeno u potpuno balansiranom dual-mono dizajnu i čistoj klasi A.

Erzetich Deimos

Stepenicu ispod Scylle nalazi se Deimos, smešten u nešto manje kućište istog dizajnerskog stila. Takođe u dual-mono dizajnu i A klasi, ovaj headamp pruža veoma neutralan i precizan zvuk, uz prostranu zvučnu scenu.

Auris Audio Bayadere 5

Najmoćniji gramofon proizvođača Auris Audio izveden je s potpuno odvojenim tanjirom, motorom i ručkom, uz karakterističnu višeslojnu bazu.

Auris Audio Tonearms

Srpska kompanija prikazala je asortiman ručki za gramofon, koji započinje modelom T809. Slede W9 i W10, koje su izrađene od karbonskih vlakana ili glodanog aluminijuma, dok se na vrhu ponude nalazi serija Hawk. Ove high-end ručke dužine su 10 ili 12 inča i izrađene od karbona, uz srebrno ožičenje Van Den Hul i priključke WBT.

Audeze MM-500

Audeze je predstavio nove slušalice u profesionalnoj seriji MM, koje nose oznaku MM-500. Pored prirodnog i čistog zvuka, ove slušalice nude izuzetnu udobnost, ali i izdržljivost, zahvaljujući aluminijumskoj strukturi.

Astel Kern SE300

Sve većoj popularnosti R-2R konvertera priključuje se i Astel & Kern s novim prenosivim plejerom SE300. Pored kolor ekrana osetljivog na dodir, ovaj uređaj donosi FPGA tehnologiju, rad pojačala u klasi A ili AB, kao i OS i NOS režim konverzije.

iFi Audio iCAN Phantom

Britanski proizvođač ističe da je u pitanju pojačalo za slušalice referentne klase, koje može da pokreće i najzahtevnije elektrostatičke slušalice. Na raspolaganju su cevni i tranzistorski ulazni stepen, a iCAN Phantom takođe može preuzeti ulogu high-end pretpojačala u stereo-sistemu.

Morel Sopran

Serija Sopran iz kompanije Morel sadrži pet modela i omogućuje sastavljanje različitih stereo i višekanalnih konfiguracija. Dizajn je inspirisan flegšip modelom Fat Lady, a napredna rešenja oplemenjena su vrhunskom obradom i raznovrsnim finišima.

Thorens Reference

Kako bi na najbolji način obeležio 140 godina postojanja, Thorens predstavlja New Reference. Ovaj impresivni gramofon donosi vrhunska rešenja u svim oblastima, od umanjenja vibracija do preciznosti obrtanja.

Pro-Ject Audio The Dark Side of the Moon

Kao najnoviji model u Pro-Jectovoj seriji Artist Collection, The Dark Side of the Moon inspirisan je jednim od najuspešnijih albuma legendarnog benda Pink Floyd. O tehničkim rešenjima još uvek se ne zna mnogo, ali zato je vizuelni aspekt – pun pogodak!

QLN

Kompanija QLN predstavila je zvučnike iz serije Prestige, koji su prepoznatljivi po vrhu u obliku zasečene piramide kako bi se postiglo optimalno vremensko poravnanje zvučnih talasa. Pored regalskog modela One, u ponudi su podnostojeći zvučnici Three i Five.

AudioNec Riviera sistem

AudioNec zvučnici iz nove serije Evo Line pružaju mogućnost modularnog sastavljanja ili naknadnog unapređivanja zvučnika po želji korisnika. Na minhenskom sajmu bili su upareni s amplifikacijom italijanskog proizvođača Riviera Audio Laboratories, sačinjenom od cevnog pretpojačala APL01 Special Edition i monoblokova AFM100 Special Edition.

Ferrum Audio Wandla

Novi D/A konverter Wandla stiže u prepoznatljivom kućištu, koje deli s drugim Ferrumovim uređajima, a u njegovom središtu nalazi se kolo ESS ES9038PRO. Na raspolaganju su digitalni i analogni ulazi, pa uređaj može preuzeti ulogu pretpojačala u raznovrsnim hi-fi sistemima.

Chord Ultima Integrated

Neponovljivi Chord Electronics prvi put je ponudio integrisano pojačalo u seriji Ultima, koje preuzima tehnologije od istoimenih monoblokova. Proizvođač ističe naprednu topologiju za korekciju grešaka, patentirani sistem UHF napajanja i kućište od punog aluminijuma, a deklarisana snaga iznosi 125 vati po kanalu.

Simaudio MOON North

Nova serija North donosi prepoznatljivu Siamudiovu estetiku u nešto savremenijem izdanju. Veliki ekran na mrežnom plejeru i pretpojačalu 791 pruža mnogo više informacija, dok izlazno pojačalo 761 ima sjajan spoj rafiniranosti i autoriteta u zvuku.

Simaudio Dynaudio

Komplet iz Simaudija bio je uparen s najvećim zvučnicima iz Dynaudiove serije Confidence. Ova postavka predstavljala je skandinavski zvuk u najboljem svetlu, uz, naravno, fantastičan bas.

Technics SU-G700M2

Integrisano pojačalo SU-G700M2 iz serije Grand Class sadrži praktično sva tehnička rešenja koja Technics može da ponudi, ali još više nam se svidela njegova svestrana funkcionalnost. Takođe, dizajn predstavlja atraktivan spoj klasičnog i modernog.

Peak Dragon Legacy and AudioNet

Danski high-end zvučnici Dragon Legacy sadrže pet drajvera u trosistemskoj topologiji, uz četvoroslojne zidove kabineta debljine 46 milimetara. Upareni su s moćnom Audionet amplifikacijom, dok su kao izvori korišćeni CD plejer i gramofon.

TAD

Sistem ugledne kompanije TAD Labs kao izvor je koristio CD plejer/DAC Reference D700, uz pretpojačalo Reference C600 i monoblokove Reference M700. Snaga od 175 vati po kanalu bila je više nego adekvatna za pokretanje regalskih trosistemaca Evolution CE1TX.

Perlisten

Nastali kao želja da se zvuk modela S7t i R5t smesti u nešto manje sobe, Perlisten S5t pruža opciju kompresione ili portovane kutije za što bolje uklapanje u prostor. Proizvođač navodi da je S5t jednako sposoban u stereo i surround okruženju.

Meridian DSP9

Zvučnici DSP9 iz Meridianove serije Reference donose jedinstvenu estetiku, koja je dodatno obogaćena atraktivnim opcijama finiša. Aktivna postavka podrazumeva kombinovanu amplifikaciju u klasi AB i D, uz raznovrsne analogne i digitalne ulaze.

Wilson Dagostino

Impresivna pojava zvučnika Wilson Audio Chronosonic XVX nadmašena je samo njihovim još upečatljivijim zvukom. Pokretali su ih Dan D’Agostino Relentless monoblokovi i trodelno pretpojačalo, a digitalni deo sistema stigao je iz kompanije dCS.

Canton Reference

Canton je na domaćem terenu predstavio potpuno novu seriju Reference, koju predvodi moćni podnostojeći zvučnik Reference GS.

T+A Solitaire T

Zamišljene kao slušalice koje će pomiriti audiofilsku težnju ka što boljem zvuku i praktičnost svakodnevne upotrebe u pokretu, bežične slušalice T+A Solitaire T zvuče jednako dobro u aktivnom i pasivnom ANC režimu. Kvalitet i izdržljivost garantovani su upotrebom anodizovanog aluminijuma i antialergenske sintetičke kože.

Linn 360

Linnovi flegšip zvučnici sa oznakom 360 dosledno prate ideju proizvođača da zvučne kutije treba da budu tonski nevidljive, odnosno da pruže potpunu jasnoću, realizam i odsustvo koloracija. Ovi aktivni zvučnici sa integrisanom Exakt amplifikacijom kao digitalni izvor koristili su mrežni plejer Klimax DSM, a kao analogni – šta drugo nego Klimax LP12!

Avantgarde Duo GT

Avantgarde Acoustic tvrdi da je ovo dosad najbolji zvučnik iz serije Duo. Prepoznatljiva horna novog drajvera XM2 DUO Evolution dopunjena je inovativnim visokotoncem XT3, a u donjem delu kabineta smeštene su dve 12-inčne niskotonske jedinice XB12.

Avantgarde Colibri C2

Ukoliko želite zvuk horni iz nešto manjeg pakovanja, Avantgarde Acoustic sada nudi model Colibri C2. Ovi dvosistemski zvučnici mogu biti postavljeni direktno na podlogu ili na pripadajuće stalke, pozicionirani uspravno ili vodoravno, a sistem se naknadno može dopuniti s jednim ili više bas-modula C18.

Soulnote and Fink team

Fink Team je nastupio s novim zvučnikom Borg, koji predstavlja srednji model u ponudi. Ove podnostojeće dvosistemce sa AMT visokotoncima pokretao je japanski Soulnote, sa elektronikom iz serije 3, uključujući mrežni transport Z-3 i referentni SACD plejer S-3.

Gryphon Diablo 333

Kao naslednik uspešnog modela Diablo 300, novo integrisano pojačalo Gryphon Diablo 333 preuzima rešenja od flegšip kompleta Apex i Commander kako bi zadržao vodeću poziciju u klasi. Sistem je upotpunjen kompaktnim podnostojećim zvučnicima EOS 2, koji su opremljeni berilijumskim visokotoncem i mid-basom od karbonskih vlakana.

Focal

Francusko-britanska saradnja iznedrila je još jedan impresivan sistem, pa su se u Minhenu mogli čuti florstenderi Stella Utopia EM Evo. Naravno, kompletna elektronika nosila je Naimov logo, na čelu s novim modelima iz serije Classic 300.

Lyngdorf

U istinskom duhu minimalističkog high-enda, Lyngdorf je predstavio prilično sveden sistem. Regalski zvučnici Cue-100 još su atraktivniji uz pripadajuće stalke, a pokretao ih je moćni integralac TDAI-3400 sa ugrađenim mrežnim plejerom, dok je za optičke medije bio zadužen DC-2.

JBL Turntable

Ponuda gramofona bogatija je za još jedan omiljeni hi-fi brend, jer je JBL u Minhenu predstavio Spinner BT. Iz naziva se zaključuje da ovaj moderni gramofon podržava blutut povezivanje, a pored toga, ističu se aluminijumski tanjir i preinstalirani MM kertridž Audio-Technica. Takođe, atraktivna crno-narandžasta kombinacija čini ovaj gramofon pravim JBL-om!

JBL 4305P i 4329P

Iz serije Studio Monitor JBL je prikazao kompaktne modele 4305P i 4329P. Ovi aktivni zvučnici pružaju obilje snage u klasi D, a za povezivanje se mogu koristiti analogni i digitalni ulazi, pa i wi-fi striming.

Fischer

Domaći proizvođač Fischer & Fischer iskoristio je sajam za predstavljanje svojih najvećih i najmanjih zvučnika. Pažnju su plenili podnostojeći zvučnici SN 1000.1AMT, opremljeni sa ukupno sedam zvučničkih jedinica u četiri odvojena kabineta, a pored njih našao se regalski model Klein, koji pruža odličan zvuk iz vrlo kompaktnih dimenzija.

ELAC

ELAC je bio još jedan od proizvođača koji se odlučio za regalske zvučnike – u pitanju je bio model Vela VBS403, ali uz svesrdnu pomoć sabvufera iz nove serije Varro. Pored toga, u sistemu je bila sva sila ELAC-ove elektronike, od vitkih pojačala, preko strimera iz serije Discovery, pa do Miracord gramofona.

MBL

MBL je došao na sajam s teškom artiljerijom u vidu flegšip zvučničkog sistema 101 X-Treme MKII, koji su opremljeni čuvenim sferičnim drajverima Radialstrahler, uz dodatni par masivnih tornjeva sa po šest 12-inčnih sabvufera. Za pokretanje su bila zadužena četiri monobloka iz najviše serije Reference Line, uz pretpojačalo 6010 D, CD transport 1621 A i D/A konverter 1611 F.

VTL

Kao jedan od najuglednijih proizvođača cevne amplifikacije, američki VTL bio je prisutan s moćnim spravama iz najviše serije Reference, koja je prepoznatljiva po uspravnom dizajnu kućišta. Sistem je kompletiran podnostojećim zvučnicima Alexia V iz kompanije Wilson Audio, koji su bili izvedeni u atraktivnoj nijansi plave boje.

Fyne Audio

Pored retro modela Fifteen iz serije Vintage, Fyne Audio prikazao je i florstendere F703SP, koji se odlikuju savremenim dizajnom. Postavka elektronike bila je sačinjena uglavnom od uređaja kompanije Rega Research, ali se našlo mesta za cevnog integralca Unison Research Performance Anniversary.

Piega

Švajcarska Piega prikazala je vitke i prilično visoke zvučnike Master Line Source 3. Ovi elegantni dipol zvučnici puni su nesvakidašnjih rešenja, kao što su veliki riboni za visoke i srednje tonove i akustičko sočivo na zadnjoj strani, koje funkcioniše kao difuzor, a ujedno izgleda veoma atraktivno.

WAY

Ovaj šaroliki, ali pažljivo probrani sistem bio je sačinjen od darTZeel amplifikacije, Nagra CD plejera i drugih komponenata. Na poziciji zvučnika našao se švajcarski Stenheim s najpristupačnijim podnostojećim modelom Alumine Two.Five, dok je povezivanje celog sistema obavljeno kablovima Way.

Triangle MF

Kompanija Triangle nastupila je s najboljim što ima u ponudi – u pitanju su novi podnostojeći zvučnici Cello 40th iz nove serije Magellan. Ovaj jubilarni model opremljen je hornom TZ2900 nove generacije, s membranom od legure magnezijuma. Ostatak sistema činila je Musical Fidelity elektronika iz obnovljene najviše serije Nu-Vista.

Magico Pilium

Uvek atraktivni Magico predstavio je kompaktne podnostojeće zvučnike S3, koji su nastupili u pratnji dva moćna sabvufera S-Sub. Amplifikacija iz Piliuma nije bila ništa manje privlačna, a sačinjavali su je uređaji iz serije Divine.

Marten i MSB

Švedski Marten predstavio je novi zvučnik Septet iz serije Mingus – reč je o florstenderu srednje veličine, koji je opremljen dijamantskim visokotoncem, berilijumskim high midrange drajverom i keramičkim mid-basom. Za pokretanje su bili zaduženi moćni monoblokovi M500 kalifornijske kompanije MSB Technology.

MoFi

Iako je upakovan u manje kućište, novi MoFi SourcePoint 8 donosi ista tehnička rešenja kao veći model SourcePoint 10. Koaksijalna jedinica sadrži dvosistemsku topologiju, dok je za pokretanje upotrebljen inovativni Twin-Drive sistem neodimijumskih magneta visokog fluksa, koji stvara simetrično magnetno polje i veoma mala izobličenja.

Raidho

Raidho je stavio naglasak na ribonski visokotonac, koji je bio sadržan u kolosalnom modelu TD6, ali i u daleko manjem florstenderu X2t. Za adekvatnu snagu u svim prilikama starala se Simaudio elektronika najviše klase.

Trafomatic Audio Rhapsody

Trafomatic Audio je predstavio cevno integrisano pojačalo Rhapsody, koje sadrži celokupno znanje i iskustvo stečeno tokom višedecenijske izrade vrhunskih cevnih pojačala. Opremljeno cevima 300B, Rhapsody pruža nepogrešivu prirodnost, tonalitet i snagu – čak i njegovo ime ukazuje na posvećenost proizvođača muzici i umetnosti.

Trafomatic Audio TuneAudio

Uz Trafomatic Audio nastupila je elektronika iz kompanija Rockna i Audiobyte, uz kablove i filtraciju proizvođača Signal Projects. Zvučnici su takođe bili prava audiofilska poslastica – u pitanju su trosistemske horne Epitome, grčkog proizvođača Tune Audio, koji su upravo predviđeni za upotrebu s cevnim pojačalima.

Estelon Aura

Kompanija Estelon u Minhenu je predstavila novi model pod nazivom Aura, a proizvođač ističe da oblik zvučnika, pored prepoznatljivosti, eliminiše stojeće talase i slične neželjene pojave unutar kabineta. Za predstavljanje Aure u najboljem svetlu odabrani su Simaudio amplifikacija i digitalni izvor iz kompanije dCS.

Yamaha

Japanski gigant u Minhenu je prikazao novu generaciju zvučnika, koji koriste novorazvijene membrane u patentiranoj tehnologiji Harmonious Diaphragm. Pored podnostojećeg modela NS-2000A predstavljen je i sposobni regalski zvučnik NS-800A.

Engstrom i Jorma

Švedski Engstrӧm predstavio je paletu proizvoda, sačinjenu od cevnog integralca Arne, monoblokova Eric i Lars, te trodelnog pretpojačala Monica. Na poziciji zvučnika nalazili su se florstenderi Marten Mingus Septet, a sistem je bio povezan Jorma kablovima.

DALI

Poznata kompanija na High End sajmu predstavila je novu seriju EPIKORE, koja je pozicionirana u samom vrhu ponude, između linija EPICON i KORE. Veliki florstender EPIKORE 11 sadrži napredni hibridni visokotonac EVO-K i novorazvijenu srednjetonsku jedinicu prečnika 6,5 inča, uz besprekoran finiš i luksuznu pojavu kabineta.