Ljubiša Miodragović, maj 2006

Centar sveta

Kao što smo u prethodnom broju časopisa najavili, u Minhenu je od 25. do 28. maja tradicionalno održan High End sajam. Koliko je uspešna bila organizacija ove manifestacije govori podatak da je broj izlagača ove godine povećan za neverovatnih 25 procenata (ukupno 210), a da je predstavljeno oko 650 brendova. Izložba je održana u sajamskom tj. tržnom centru M,O,C, koji predstavlja vrhunski prostor za organizaciju ovakvih događaja. Zanimljivo je da je High End sajam ranijih godina bio organizovan u Frankfurtu, u hotelu Kempinski. Ono što je za nas značajno jeste podatak da je redakcija Hi-Filesa po prvi put prisustvovala jednom ovakvom evropskom odnosno svetskom događaju. Naša poseta je trajala jedan dan kraće od samog sajma, odnosno stigli smo 26. i ostali do 28. maja, što je ipak bilo sasvim dovoljno da posetimo sve izlagače, poslušamo zanimljive sisteme, napravimo stotine fotografija i upoznamo neke važne i veoma interesantne ljude iz Hi-Fi sveta. Iz sajamske press službe smo dobili sledeće podatke: High End sajam je i ove godine održan na 14.000 kvadratnih metara (kao i 2005. godine), prisustvovalo mu je 387 akreditovanih novinara, a broj posetilaca je dostigao 12.090.

Posebnu draž putovanju dao je i naš domaći avio prevoznik, koji nas je do željene destinacije prevezao avionom tipa ATR72. Za neupućene, reći ćemo samo da ovaj tip aviona poseduje dva motora s propelerima koji stvaraju izuzetno visok stepen buke. Kako bismo bili u središtu dešavanja, odabrali smo hotel koji se nalazi na samo dva kilometra od M,O,C, centra, a organizator je bio toliko predusretljiv da smo na raspolaganju imali i besplatan prevoz do izložbe, posebnim autobusom. U press centru je bila obezbeđena besplatna internet konekcija, a obradovalo nas je i takođe besplatno piće, uz sjajne nemačke kekse i kolačiće.

Prvi utisci

Minhen je zaista veliki grad, poseduje neverovatno impresivan aerodrom, a i sam M,O,C, je na nas ostavio prilično snažan prvi utisak. Nakon prijavljivanja u press centru i dobijanja propusnica, prvo na šta smo naišli je srebrni Volvo C70 (kabriolet/kupe) sa ugrađenim ozvučenjem kompanije Dynaudio. Objasnili su nam da se napred nalaze trosistemski zvučnici, pozadi dvosistemski, a da su iza zadnjih sedišta ugrađena dva subwoofera sa pojačalom od 910 vati. Osnovno pojačalo se nalazi ispod sedišta suvozača, a čitavim sistemom se upravlja veoma lako, zahvaljujući jednostavnom interfejsu i logičnom rasporedu komandi. Zatvorili smo vrata, glasno pustili grupu Yello i odjeknula je čuvena rečenica: “Count on me Im gonna win The Race”.

Celokupan prostor M,O,C, centra je podeljen u nekoliko celina. Na prvom mestu, tu je velika otvorena površina u prizemlju, gde su izlagači imali štandove nalik onima na našem Sajmu tehnike. Ovaj pristup je više poslovnog tipa – uređaji su se mogli videti, dodirnuti, ali ne i poslušati. Na prvom spratu se, u dva niza lokala, nalazio izložbeni prostor velikih brendova, poput kompanija NAD, Dynaudio, Panasonic, Pioneer, B&W Group… Na centralnom platou prvog sprata bila je postavljena bina na kojoj su se smenjivali muzičari, a zvuk je reprodukovan preko JM Lab Utopia zvučnika. U sledećem hodniku nalazile su se velike prostorije u kojima je bilo izlagača sa veoma ozbiljnim sistemima, a kompanije Dynaudio i B&W Group su u produžetku svojih lokala napravile i sopstvene centre za novinare i distributere. Drugi sprat je bio možda i najzabavniji deo sajma, jer je u tom delu bio smešten pravi High-End, sa demo sobama za slušanje stereo muzike.

Prizemlje

Jedan od prvih štandova na koji se ovde nailazi, na samom ulazu, je prostor korporacije IAG, pod čijim su okriljem četiri veoma interesantna brenda: Wharfedale, Mission, Quad i Audiolab. Tako smo imali prilike da vidimo Diamonde sa otvorenim poprečnim presekom, ali i seriju Elegante kompanije Mission i dugo očekivani 5.1 sistem M-Cube. Audiolab proizvodi su bili postavljeni na jednu veliku policu, gde je bila izložena čitava gama proizvoda. Sledeći štand koji je delovao impresivno činio je sistem kompanije Linn. Pored predstavljene celokupne game proizvoda, koja uključuje i zvučnike, na polici je bio postavljen i PDA uređaj kompanije HP. Izlagači su nam detaljno objasnili funkcionalnost ovog zgodnog rešenja – pomoću posebnog programa može se upravljati muzičkim serverom. Kompanija Linn je sama razvila softver, koji se besplatno može preuzeti sa interneta, čiji je zadatak upravljanje sistemom, poput kontrole nivoa jačine zvuka ili komandi za reprodukciju, ali i pretraga muzičkog materijala na celokupnom serveru. Veoma je interesantno igrati se olovčicom, tipkati po displeju PDA uređaja i bežičnom vezom kontrolisati ovako moćan sistem. Nedaleko odavde nalazio se i štand kompanije, bolje rečeno gospodina Abramhansena, bivšeg vlasnika kompanije Electrocompaniet iz Norveške. U ovom delu izdvojili bismo i bogatu ponudu gramofona kompanije Pro-Ject, kao i lampaška pojačala kompanije Copland, koja su za ovu priliku stajala otvorena. Primetili smo i impresivan štand kompanije Revolver, koja nije previše poznata na našem tržištu, ali primećujemo snažne marketinške aktivnosti ovog brenda na internetu.

Ova izložba ne bi smela da ponese postojeću kvalifikaciju da jedan deo prostora nije izdvojen i za stare uređaje koji su obeležili Hi-Fi istoriju. Tako smo imali prilike da vidimo Harman/Kardon tjuner Citation Fourteen iz 1972. godine, Pioneerov kasetofon CT-F1250 iz 1979, ali i Denonov tjuner TU 500 iz 1974. godine. Iako je ovaj deo sajamskog prostora bio isključivo izložbenog tipa, sa otvorenim štandovima, zarad dobre komunikacije za posetiocima i potencijalnim dilerima, mnogi uređaji su bili otvoreni ili zaštićeni pleksiglasom, pa je bilo zaista mnogo interesantnih stvari za videti. Treba još napomenuti i da je na čitavom prostoru bilo izložbenih postavki više različitih proizvođača digitalnih radio prijemnika (DAB), što je omogućavalo interesantan pogled u budućnost.

Nemačka kompanija Oehlbach je, kao pravi domaćin, imala veliki štand, na kome je prikazala izdvojen samo deo svoje bogate ponude kablova. Mogli smo da vidimo i poprečne preseke popularnih kablova, kao i unapred terminisane setove. Pomenućemo da je kompanija Oehlbach nedavno proslavila trideset godina postojanja, što je prigodno obeležila i restilizovanjem svog logotipa. U oko su nam upali i zvučnici i police kompanije Mythos Audio, ekstremno neukusnog dizajna. Takav nesklad boja i oblika dosad nismo videli. Na sreću, u ovom delu izložbenog prostora uređaji nisu bili uključeni. S druge strane, italijanske kompanije Unison Research i Opera su ovog puta nastupile zajedno, izlažući veliki deo svoje ponude. Pored Unico serije, tu su i lampaška pojačala izazvala ogromnu pažnju posetilaca, naročito onih sa fotoaparatima.

Impresivan prostor imala je i danska kompanija Dali. Na njihovom štandu su bili izloženi zvučnici sa otvorenim poprečnim presekom, a nama se najatraktivnijim učinio Helicon 800. Kako bi prostor učinili što zanimljivijim, na pultu se mogao kupiti i novi kompilacijski CD sa potpisom Dali. Za kompletnu listu numera preporučujemo da posetite naš sajt i pronađete fotografiju ovog diska. Izlagač je na pult postavio i predivne čokoladice Lindt, koje “nismo uspeli da izbegnemo”. Odmah pored Dalija našao se i proizvođač “digitalnih spravica” po imenu Lyngdorf. Nažalost, ovaj prostor je delovao previše skromno u odnosu na ozbiljnost koja se očekuje od ovakvog imena. Svakako, posebno treba izdvojiti prostran štand kompanije Finite Elemente, koja je tu postavila svoja brojna rešenja za Hi-Fi police. Na pojedinim policama su se mogli pronaći i uzorci finiša u različitim bojama, te je svaki posetilac imao priliku da dobro zamisli ovaj “nameštaj” u svom kućnom ambijentu.

Svoje brendove je predstavio i izlagač po imenu Audio Reference, a pažnju smo obratili i na Krell, sa novom Evolution serijom u srebrno-sjajnom maniru, a zatim i na mali štand kompanije van den Hul, sa veoma bogatom ponudom i lepo osmišljenim prostorom. Naime, mnogi kablovi su bili isečeni, kako bi posetioci na njihovom poprečnom preseku mogli da vide svu kompleksnost provodnika. Na velikom panou našao se i spisak nagrada dobijenih od 1999. do 2006. godine, gde se najčešće pominju D-102 III Hybrid i Optocoupler. Tu se još našao i Meridian, sa impresivnom postavkom – svi već znamo šta je G98, a izložen je bio i novi G06 CD plejer, koji se uskoro očekuje i na našem tržištu. U sklopu izložbenog prostora izlagača Audio Reference bila je postavljena i improvizovana prostorija za potrebe demonstracije reprodukcije. Ovakvo rešenje možda nije bilo idealno, ali je pružalo sasvim dovoljan stepen izolovanosti od spoljašnje buke, tako da se ipak moglo uživati u dobrom zvuku.

Prvi sprat

Prostor rezervisan za tzv. “major” brendove nalazio se na prvom spratu. U velikom holu postavljena je scena na kojoj su svirali gudači, ali i duo pevačice i gitariste, a odmah pored se našao i prostor za odmor, sa udobnim stolicama i foteljama i sa posluženjem (self service). Ozvučenje je činio par JM Lab Utopia zvučnika, koji su u ovom velikom prostoru stvarali veoma prijatnu atmosferu. Sa naše leve i desne strane, u prostorijama koje su zapravo lokali ovog tržnog centra, bila su smeštena velika imena, poput kompanija Denon, Dynaudio, NAD, KEF, nemačkih kuća Elac i Canton, kao i ekstremno zanimljivog Transrotora. Krenimo redom…

U prostoru kompanije JM Lab mogli su se videti modeli iz serija Chorus i Utopia, kao i novi Profile zvučnici, testirani upravo za prethodni broj časopisa. Iz serije Utopia, tu su se našli Micro, Diva, Nova i Grande Utopia Be. Kao što mnogi već i znaju, oznaka Be predstavlja skraćenicu od berilijum, materijala od kojeg je napravljen visokotonac, kao rezultat istraživanja dugog dvadeset godina. Dalje bismo izdvojili Dynaudio – na ulazu u lokal bili su izloženi zvučnici iz Evidence serije (Temptation, Master i Centre), dok je u velikom prostoru za slušanje svirao Confidence C4. Sistem je, pored C4, činio duet komponenti iz nove Master serije kompanije NAD, odnosno pojačalo M3 sa dual-mono konstrukcijom i univerzalni plejer M55. Naravno, bila je izložena i nova Focus serija, u koju proizvođač očigledno polaže velike nade.

Što se tiče ponude pomenute kompanije NAD, proizvodi su bili izloženi na ugaonoj polici, a moglo se videti praktično sve iz programa ovog proizvođača. Nova Master serija, standardna linija pojačala i plejera, ali i Lifestyle serija. Pojačalo M3 je umesto gornje ploče imalo montiran providan pleksiglas, tako da su svi posetioci mogli da se lično uvere u kvalitet izrade elektronike i vide dimenzije impresivnih torusnih transformatora.

U prostoriji nedaleko odavde ulazimo u potpuni mrak. Nazire se samo plavičasto osvetljenje, koje dolazi od pojačala Reference serije kompanije Chord. Četiri ogromna pojačala postavljena pod uglom napajala su KEF zvučnike, potpuno prekrivene crnim plaštom. Neverovatna postavka – ostaje žaljenje zbog loših fotografija, snimljenih u gotovo potpunom mraku. U odvojenoj prostoriji, standardno osvetljenoj, postavljen je novi sistem 5.1 zvučnika iz kompanije KEF. U pitanju je model KHT3000; ostatak sistema su činile komponente kompanije Arcam, a koncert Red Hot Chili Peppersa prikazivan je na Fujitsu plazma ekranu. KHT3000 je na ovako malom prostoru stvorio zaista impresivan doživljaj, a u pozadini su se našli izloženi i modeli iz dugo očekivane serije iQ.

Kompanije Pioneer i Panasonic su predstavile svoje plazma ekrane poslednje generacije, a na njima su uglavnom prikazivani filmski hitovi “Gladijator” i “King Kong”, kao i animirani filmovi poput “Dosijea pilence”. Lokal pored okupirao je Marantz, sa svojom bogatom ponudom A/V risivera, DVD plejera i stereo komponenti. Partnerstvo sa Mordaunt Shortom se očigledno uspešno nastavlja, te je uz prigodnu priču dugokose devojke svaka numera bila detaljno najavljivana. Denon je prikazao zaista impresivnu ponudu – mislimo pre svega na A/V program, sa komponentama poput AVC-A1XV i DVD-A1XV. Ove su komponente imale gornju ploču od pleksiglasa, na kojoj su bila uredno ispisana imena sekcija elektronike. Sistem koji je svirao bio je sastavljen od stereo pojačala PMA-SA1, SACD/CD plejera DCD-SA1 i B&W zvučnika 802D. Ovde su, naravno, bili izloženi i sistemi S-301, kao i Denonove mini linije, dok je posebna pažnja posvećena povezivanju sistema sa iPod prenosnim plejerima.

Sjajan utisak na nas su ostavili i zvučnici Elac i Canton, a naročito novi model kompanije Elac, FS 609 X-PI, sa neobičnim kružnim ribonskim visokotoncem (otuda u PI imenu). Reprodukovani zvuk je bio izrazito dinamičan, s velikim stepenom disperzije, a zanimljivo je da je celokupni interno ožičenje izvedeno van den Hul kablovima. Ipak, u ovom delu je najzapaženiji bio proizvođač High-End gramofona po imenu Transrotor. Izloženo je više od dvadeset modela gramofona, sa cenama koje kreću od nekih 2.000 evra, a centralno mesto u prostoriji zauzeo je model sa sopstvenim postoljem i cenom od “tričavih” 118.000 evra. Pored njega su bile postavljene dve saksije sa zasađenim visokim biljkama, koje su, pored vizuelne, svakako imale i zaštitnu ulogu.

Na kraju ovog velikog centralnog platoa se, čitavom širinom, prostirao izložbeni prostor kompanija nemačkog izlagača pod imenom B&W Group. O veličini ovog prostora dovoljno govori činjenica da se tu, pored postavke celokupne game proizvoda kompanija B&W, Rotel i Classe, našlo mesta i za binu i najmanje osamdeset stolica za slušaoce. Ozvučenje je bilo izvedeno Classe amplifikacijom, preko čak pet 800D zvučnika i subwooferom ASW850. Ovaj doživljaj je zaista teško opisati, jer su se na sceni našli vrhunski muzičari, a na licima prisutnih prepoznavalo se neverovatno uzbuđenje. Povodom širine ponude samih proizvoda, možda je najbolje samo nabrojati serije zvučnika i shvatiti tu ozbiljnost prezentacije: 600, 700, 800, Custom Theater 800 (ugradni), aluminijumska serija XT, FPM serija za plazme, Mini Theater kompleti i konačno premijera nove CM serije, prikazane u nekoliko različitih finiša. Pravu atrakciju predstavljali su procesori kompanije Rotel i Classe sa ugrađenim mini displejem, na kojem je prikazivan video materijal. Još jednu premijeru predstavljala je i nova 06 serija kompanije Rotel, koju iščekujemo i na domaćem tržištu. Kao pravu poslasticu za najveće fanove ovih brendova i bluz muzike, izlagač je ponudio kompakt disk sa numerama različitih bluz izvođača, među kojima se našla i Ana Popović.

Posebno interesantna za nas bila je priča o kompaniji Electrocompaniet, u koju je promena vlasnika donela jedan potpuno novi duh. Naime, svi uređaji ovog norveškog proizvođača doživeli su pravu modernizaciju u vidu atraktivnih displeja, CD plejer EMP-1 je dobio podršku za SACD i DVD-Audio formate, a pravi audiofilski hedonizam pokazao se i na daljinskom upravljaču. Svi uređaji su zadržali prepoznatljiv osnovni dizajn, ali daljinski upravljač sa novim displejem, koji pruža informacije poput trenutne radne temperature i jačine struje svakog kanala, predstavlja pravo otkrovenje. Upravljač funkcioniše putem radio veze, i to dvosmerne, kako bi mogao da prima informacije od pojačala, ali je zbog starijih modela zadržana i infracrvena komunikacija. Sistem je bio povezan sa Vivid zvučnicima – model B1 za prednji par, C1 za centar i mali K1 za zadnje kanale. Demonstracije su vršene na različitim formatima, i to prvo multikanalnim DVD-Audio i SACD, a zatim i u standardnom CD formatu. Pretpostavljamo da je ova demo prezentacija za veoma kratko vreme razbila mit o nepotrebnosti surround zvuka pri reprodukciji muzike. Nezaboravno iskustvo…

Pored pomenutih centralnih lokala na prvom spratu, organizovanih u dva reda, nalazio se još jedan niz izlagača. Upravo tu se našao Electrocompaniet, dok je u nešto većem prostoru izložena oprema grupacije Harman International. Pored standardnih modela brenda Harman/Kardon, koje viđamo i na našem tržištu, premijeru je doživela Limited Edition linija proizvoda “u crnom maniru”. Impresivan dizajn je dao potpuno nov imidž modelima HK970 i HD970. Premijeru je doživela i nova serija zvučnika brenda Infinity, pod imenom Cascade. Zvučnici su dizajnirani u lifestyle maniru, a seriju čini sedam modela, čijim kombinovanjem možete napraviti svoj izbor za sistem kućnog bioskopa; s obzirom da je preporučena cena veoma atraktivna, ovoj seriji predviđamo blistavu budućnost. Nikako ne smemo zaboraviti da pomenemo i izložene JBL zvučnike, kao i uređaje brenda Mark Levinson, koji su uglavnom bili postavljeni bez gornje ploče.

Drugi sprat

Delimično izdvojena celina na sajmu bila je rezervisana za audiofilska imena, kao što su nemački MBL, zatim Cabasse, Gryphon, italijanski Pathos Acoustics i engleski Naim. Svakako da je u ovom delu M,O,C centra bilo najviše mogućnosti za mirno slušanje muzike, jer je i gužva bila najmanja. Prvi put smo imali prilike da poslušamo zvučnike i amplifikaciju nemačke kompanije MBL, i to najjaču Reference liniju proizvoda. Sistem je činio CD transport sa odvojenim D/A konvertorom, što je nekako podrazumevalo i razdvojenu sekciju predpojačala i pojačala snage. Impozantan sistem bio je povezan sa zvučnicima 101E, čija cena prema zvaničnoj prezentaciji iznosi 46.900 dolara za par. Čak i najmanji model, 121, koji je bio izložen sa strane, ima prilično nepristupačnu cenu od 10.000 dolara. Pretpostavljamo da je MBL sistem bio nešto najskuplje na ovogodišnjoj izložbi.

Reprodukcija pomenutog Cabassea je izazvala veoma podeljena mišljenja, a svirali su novi zvučnici La Sphere. Ako nekoga zanima kako izgleda loptasti četvorosistemski zvučnik od stotinu kilograma, neka poseti adresu www.cabasse.com.

Danski brend The Gryphon postavio je sistem sa “teškom” amplifikacijom i najvećim zvučnicima, Poseidon i Trident. Ova prostorija je bila veoma dobro posećena, a za oko nam je zapao i “isterivač đavola”, uređaj Exorcist, koji demagnetizuje celokupnu putanju od predpojačala do terminala zvučnika. Engleska kompanije Naim je svoju prezentaciju više orijentisala na samo prikazivanje uređaja, ili bar mi nismo imali sreće prilikom više odlazaka u njihov prostor. Nakon razgovora sa prijatnim predstavnikom iz Engleske, imali smo veoma lepo “upoznavanje” i sa linijom proizvoda ove kompanije. Posebno zanimljiv je plejer CD5x, sa neobičnim rotacionim izvlačenjem transporta. Kako bi se maksimalno skratio put signala, sva “pamet” ovog plejera nalazi se upravo u ovom delu uređaja, dok je ostatak kućišta namenjen za “prejako” napajanje. Naim na svoje uređaje, pored RCA priključaka, i dalje implementira DIN priključke, za koje veruju da su kvalitetniji.

Nažalost, kraj

Treba reći da nijedan uspeh ne dolazi slučajno. Udruženje High End Society je osnovano još davne 1982. godine, kada je organizovana i prva izložba. Tradicija duga 25 godina učinila je čitav događaj veoma kompleksnim, a iza njega stoji sjajna organizacija, kako za posetioce tako i za dilere i novinare. Organizatori su za svoje potrebe imali i tri Smart automobila sa oslikanim logotipom HighEnd 2006, što je još jedan od pokazatelja veličine izložbe. Ono u šta smo mi sigurni jeste da ćemo sledeće godine svakako ponovo ići u Minhen i da ćemo, kao i organizator, sebi postaviti još veće ambicije.