Tridesetprvi High End® sajam održao se od 3. do 6. maja u Minhenu u M.O.C. centru. Naša poseta sajmu je počela već u četvrtak trećeg maja, dana koji je rezervisan za predstavnike medija i distributera. Na uvodnoj novinarskoj konfereniji obratili su nam se g. Kurt Hecker, predsednik upravnog odbora udruženja High End Society koji je ukazao da je prvi sajam je organizovan 1982. i održan je svake godine bez preskakanja. Generalni menadžer sajma g. Branko Glišović uputio je dobrodošlicu novinarima i ukazao da sledeće godine sajam će biti organizovan deseti put u Minhenu, dok je ranijih godina bio u Frankfurtu. Na listi brendova razvrstanih po zemljama konačno se pojavila i Srbija, zahvaljujući Trafomaticu.

Na kraju konferencije obratio nam se i g. Florian Camerer ispred unije evropskih emitera (EBU – European Broadcasting Union), koji je ukazao na probleme loudnessa i načine na koje će ova organizacija regulisati pravila emitovanja. G. Camerer je ORF inžinjer zvuka i predsednik “loudness grupe” u EBU. Problem sa loudnessom je najizraženiji na TV emitovanju pri prelasku na reklamne blokove, ali i prelazak na druge kanale. Bilo je neophodno napraviti standard koji će se primenjivati u celom svetu. Generalno mišljenje da je glasnije bolje, važi zbog toga što je osetljivost sluha veća pri glasnim nivoima. Ipak, ukazano je da noviji snimci, naročito pop muzike, gotovo da nemaju dinamiku već je snimak kompresovan i “nabijen” do maksimuma. Zemlje nemačkog govornog područja krenuće od septembra da primenjuju nove standarde, a zatim se očekuje primena i u ostalim zemljama, prvenstveno Evrope.

Od naše prethodne posete, High End®značajno narastao, te se sada održava u dve velike hale gde su smešteni štandovi, zatim centralni deo na prvom spratu, gde su najpoznatiji brendovi, dok je drugi sprat rezervisan za malo egzotičnija imena.

Electrocompaniet
Kao apsolutni novitet u ponudi, norveški Electrocompaniet je na minhenskom High-End sajmu predstavio je all-in-one uređaj pod nazivom ECI 6 DS. Masivno kućište težine punih 20 kilograma odlikuje se prepoznatljivim Electrocompaniet dizajnom, sa minimalističkim prednjim panelom na kojem se nalaze niklovani tasteri za kontrolu, veliki logotip kompanije i grafički displej sa krupnim prikazom. U pogledu funkcionalnosti, ECI 6 DS predstavlja stereo pojačalo, digitalno-analogni konverter i mrežni strimer u jednom kućištu. Snaga od 125 vati po kanalu zadovoljiće sve zahteve izbirljivih audiofila, a na zadnjem panelu smeštena su tri linijska RCA i jedan balansirani XLR ulaz. Garnitura digitalnih ulaza obuhvata sve popularnije priključke, kao što su koaksijalni, optički i USB. Ipak, jednu od trenutno najpopularnijih opcija predstavlja striming muzike, preko žičane veze ili Wireless adaptera, a uz mrežno povezivanje dolazi i internet-radio. Za iOS uređaje predviđena je digitalna veza koja omogućava da Electrocompaniet preuzme ulogu konvertera, ali i da vaš iPod ili iPhone kontrolišete preko sistemskog daljinskog upravljača. Ako matični uređaj deluje svedeno i jednostavno, pripadajući daljinac je sušta suprotnost – pored odlične izrade i velikog broja komandi, opremljen je kolor ekranom za jednostavnije upravljanje. Electrocompaniet ECI 6 DS se očekuje u prodaji tokom leta, po preporučenoj ceni od oko 5.500 evra.

Naim Audio
Na štandu britanskog Naima prikazan je novi NaimUniti 2, naslednik uspešnog modela NaimUniti. Da podsetimo, u pitanju je gotovo svemogući all-in-one uređaj, koji u jednom kućištu objedinjuje pojačalo, CD plejer, mrežni strimer, digitalno-analogni konverter i FM/DAB/internet radio-prijemnik. U odnosu na prethodnika, ubačen je veći transformator od 400 volt-ampera i izlazna snaga je povećana sa 50 na 70 vati po kanalu, što će omogućiti da NaimUniti 2 sa lakoćom pokreće i zahtevnije zvučnike. Za one kojima ni to nije dovoljno, NaimUniti 2 raspolaže izlazom za aktivni sabvufer. Mehanizam diska je takođe poboljšan, dok je D/A konverzija poverena čipu Burr-Brown PCM1793. Proizvođač navodi optimizaciju elektronskih komponenata u cilju poboljšanja zvuka, što je uočljivo najviše u ekstremnim situacijama i pri velikim opterećenjima pojačala. Mogućnosti ugrađenog strimera su na najvišem nivou, uz nezaobilaznu podršku za 192 kHz/24-bitske audio-fajlove, a povećani displej preuzet je sa modela SuperUniti. Najavljena cena novog modela iznosi oko 2.800 funti, a u audio-salonima se očekuje tokom juna.

T+A Elektroakustik
Poznata po inovativnom dizajnu i tehnologiji, na domaćem terenu kompanija T+A predstavila je dva noviteta. Kompaktni stereo risiver/strimer pod nazivom Cala predstavlja savršenu osnovu high-end mikro-sistema, uz zaista prelep izgled. Prednji panel je u potpunosti oslobođen komandi i opremljen samo velikim ekranom sa grafičkim prikazom, a upravljanje se obavlja preko daljinskog upravljača. Zadnja strana je potpuna suprotnost i popunjena je terminalima za zvučnike, linijskim ulazima, izlazom za sabvufer, USB portom i mrežnim priključkom. Pored snage od 55 vati po kanalu i FM tjunera, Cala omogućava reprodukciju muzike sa eksterne memorije ili preko mreže, kao i internet-radio, a tu je i Bluetooth povezivanje. Proizvođač preporučuje uparivanje sa regalskim zvučnicima CS Mini, uz dodavanje sabvufera po želji i napomenu da su 55 vati po kanalu ovog risivera dovoljni i za pokretanje podnostojećih zvučnika u većim prostorijama. Očekivana cena novog risivera iznosi oko 1.800 evra.

Drugi novitet nemačkog proizvođača je eksterni digitalno-analogni konverter sa oznakom DAC 8, koji se odlikuje jednako kompaktnim dimenzijama. Kombinacija aluminijumskog gornjeg i donjeg poklopca kućišta i mat-crnog središnjeg dela izgleda zaista nesvakidašnje i atraktivno, a prednji panel opremljen je garniturom sitnih, okruglih tastera i nešto manjim, ali dobro čitljivim ekranom. Zadnja strana sadrži sve što bi audiofili mogli da požele – tu su četiri digitalna koaksijalna RCA ulaza, po jedan optički i BNC, kao i asinhroni USB i AES/EBU. Analogni izlazi su prisutni u formi linijskih RCA i balansiranih XLR priključaka, a tu je i jedan digitalni RCA izlaz. D/A konverziju obavlja 384 kHz/32-bitski čip sa osmostrukim oversemplingom, a svi ulazi osim optičkog podržavaju 192 kHz/24-bitske audio-fajlove (optički ulaz je ograničen na 96 kHz/24-bit). USB priključak nudi izbor između Full Speed (96 kHz/24-bit) i High Speed (192 kHz/24-bit) režima rada, kao i odabir sinhronog ili asinhronog prenosa podataka. Dodatno, DAC 8 ima mogućnost varijabilnog izlaza analognog signala i može se koristiti kao pretpojačalo za digitalne izvore, a tu je i pretpojačalo za slušalice sa 6,35-milimetarskim izlazom na prednjem panelu. Očekivana cena novog DAC 8 iznosi oko 2.300 evra.

Yamaha
Nakon nešto ranijeg predstavljanja tri osnovna modela iz nove x73 serije AV risivera, Yamaha je na sajmu u Minhenu prikazala snažnije modele RX-V673 i RX-V773. Uz zadržavanje istog dizajna, dva skuplja modela donose upscaling na 4K2K rezoluciju, Virtual Presence tehnologiju za zvučnike, više snage i veće mogućnosti povezivanja. 7.1-kanalni RX-V673 raspolaže snagom od 150 vati po kanalu, 192 kHz/24-bitskim Burr-Brown čipovima za audio DAC, kao i izlazima i kontrolom za drugu zonu. Kao glavni tip povezivanja predviđeno je šest 3D-kompatibilnih HDMI ulaza i jedan izlaz, prednji panel je opremljen USB priključkom, a tu su i DLNA mrežno povezivanje i AirPlay bežično povezivanje. U osnovi, Virtual Presence Speaker tehnologija omogućava simuliranje četiri prednja zvučnika iz samo jednog para, čineći zvuk punijim a zvučne efekte trodimenzionalnijim i realnijim. Pored navedenog, trenutno najbolji model RX-V773 pruža 160 vati po kanalu, kao i gramofonsko pretpojačalo MM tipa.

KEF
Ugledni ostrvski proizvođač iskoristio je minhenski High-End sajam za nastavak proslave pedesetog rođendana i to na najbolji mogući način – predstavljanjem još jednog prestižnog modela zvučnika. Nakon velikih Blade zvučnika, na redu su kompaktni regalski pod nazivom LS50, koji vode poreklo od legendarnih LS3/5a monitora. Sa visinom od svega 30 centimetara i Uni-Q drajverom “rose gold” boje na konveksnom prednjem panelu, LS50 izgledaju veoma atraktivno i originalno. Prema rečima proizvođača, tehnologija izrade preuzeta je od modela Blade, a Uni-Q zvučnička jedinica sastoji se od mid/bas membrane prečnika 13 centimetara, koja je izrađena od legure magnezijuma i aluminijuma, i visokotonca sa kupolastom aluminijumskom membranom od 2,5 centimetara sa sopstvenim hlađenjem. S obzirom na dimenzije kabineta i veličinu drajvera, frekvencijski opseg je veoma dobar i kreće se od 47 herca do 45 kiloherca. Kabinet je veoma čvrste izrade i optimalno dampiran, dok se na zadnjoj strani nalazi bas-refleks otvor i jedan par zvučničkih terminala. Preporučena cena KEF LS50 monitora iznosi oko 800 funti.

Gryphon Audio
Prestižni danski brend na sajmu je predstavio istinski veličanstvene zvučnike Pendragon. U pitanju su velike podnostojeće kutije koje, kao što se može naslutiti iz naziva, predstavljaju nove referentne zvučnike ovog proizvođača. Iako u osnovi baziran na čuvenim Poseidon zvučnicima, Pendragon sadrži više nego dovoljno izmena da bi se mogao smatrati odvojenim modelom. Zahvaljujući pravilnom obliku kabineta, on deluje nešto manje ekstravagantno od prethodnika, čemu doprinosi i tamniji finiš prikazan na sajmu. Dvosistemska topologija sastoji se od ribona visine dva metra, koji funkcioniše kao dipol, i garniture od osam mid-bas jedinica prečnika 20 centimetara, koje su smeštene u kompresiono kućište. Ribonski drajver izrađen je od poliestera i pričvršćen troslojnim čeličnim okvirom, a proizvodi veoma ravnomernu horizontalnu i veoma malu vertikalnu disperziju, kako bi se minimizovale refleksije. Hibridna konfiguracija podrazumeva pasivni ribon, dok je za pokretanje mid-bas drajvera zaduženo interno pojačalo kontinualne snage 1.000 vati u A/B klasi. Ukupan frekvencijski opseg iznosi od 16 herca do 30 kiloherca, uz mogućnost podešavanja rezne frekvencije pomoću daljinskog upravljača, a skretnica je smeštena u zasebno aluminijumsko kućište i izrađena od najfinijih Dueland komponenti. Očekivano za zvučnike koji pripadaju samom vrhu High-End segmenta i koštaju 150.000 evra, Gryphon Pendragon se odlikuju, u nedostatku boljeg izraza, savršenom završnom obradom i mogu se dobiti u praktično neograničenom broju različitih finiša po želji kupca.

Pioneer
Poput najvećih konkurenata iz domena audio-video uređaja, kompanija Pioneer predstavila je novu generaciju AV risivera više klase, sa oznakom Elite. Risiveri se odlikuju elegantnim prednjim panelima sa čistim i pravilnim linijama, a većina komandi skrivena je ispod velikog poklopca. Ponuda se trenutno sastoji od pet modela (SC-61, SC-63, SC-65, SC-67 i SC-68) i započinje 7.2-kanalnim risiverom SC-61, koji raspolaže sa 140 vati po kanalu u Pioneer D3 tehnologiji amplifikacije. D3 digitalna pojačal obezbeđuju detaljan zvuk i veliki dinamički opseg, bez gubitka na kvalitetu ni pri maksimalnom opterećenju i uz 44 odsto manju potrošnju u odnosu na prethodne modele. THD izobličenja iznose svega 0,003 odsto pri 100 vati, a proizvođač navodi da je sekcija amplifikacije izvedena sa najkraćom mogućom putanjom signala i ne zahteva EMI filtere i slične dodatke kako bi održala kvalitet reprodukcije.

Opcije povezivanja su jednako impresivne, a predvodi ih DLNA 1.5 sertifikovano mrežno povezivanje sa dodatnim funkcijama. Tu je i Apple AirPlay, Bluetooth, internet-radio, upravljanje preko računara, napredna MCACC automatska kalibracija, veliki broj HDMI priključaka i kontrolne aplikacije za iOS uređaje. Svi modeli podržavaju reprodukciju 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova preko mreže, a SC-67 omogućava i reprodukciju DSD fajlova preko USB priključka. Flagship model SC-68 ide korak dalje i nudi 192 kHz/32-bitski audio DAC sa asinhronom USB vezom za vrhunski kvalitet zvuka. Za kvalitet slike zaduženo je Marvell Qdeo procesiranje, kao i Advanced Video Adjust i Stream Smoother tehnologije, dok modeli SC-65, SC-67 i SC-68 podržavaju i 4K2K signal. Velike sposobnosti prilagođavanja karakteristične su za sve modele, sa naglaskom na 9.2-kanalne SC-65, SC-67 i SC-68. Preraspodela kanala omogućava korisniku da napravi 5.1 sistem u jednoj prostoriji, a da ostatak kanala rasporedi u drugoj i trećoj zoni (ili čak četvrtoj, u slučaju dva najjača modela).

Bowers & Wilkins
Rastućoj porodici kvalitetnih slušalica britanski Bowers & Wilkins nedavno je dodao još jedan model, sa oznakom P3. One predstavljaju nešto manju i pristupačniju verziju uspešnog modela P5, a opremljene su namenski izrađenim zvučničkim jedinicama sa neodimijumskim magnetima i tkaninom na jastučićima koja poboljšava akustiku, ali i komfor pri korišćenju. Nosač slušalica izrađen je u kombinaciji aluminijuma i tvrde gume, što čini P3 veoma laganim, a u isto vreme izdržljivim i robustnim. Mogućnost sklapanja predstavlja veoma praktičnu prednost pri transportu, a uz slušalice se isporučuje kompaktna i kruta kutija za nošenje. Prema rečima proizvođača, odličan kvalitet zvuka rezultat je nebrojenih sati testiranja i finog podešavanja, za šta su bili odgovorni isti stručnjaci koji su radili na slušalicama P5, iPod stanici Zeppelin Air i zvučnicima serije 800 Diamond. Pored kutije za transport, P3 se isporučuju sa dva kabla – jedan je opremljen mikrofonom i komandama za iOS uređaj, dok je drugi predviđen za upotrebu sa svim drugim modelima mobilnih telefona i prenosivih plejera. Bowers & Wilkins P3 se očekuju u prodaji tokom juna, po ceni od oko 200 dolara na severnoameričkom tržištu.


Marantz

Poznata kompanija u Minhenu je predstavila novitete u raznim kategorijama. U gornjem tržišnom segmentu prikazan je potpuno nova postava uređaja, među kojima najviše pažnje privlači mrežni strimer NA-11S1. Očekivano, strimer je sposoban za reprodukciju muzike sa lokalnih izvora ili interneta, a tu su i funkcije internet-radija i kompatibilnost sa prenosivim plejerima. Za one koji preferiraju optičke diskove, na raspolaganju će biti novi SACD/CD plejer SA-11S3, koji je opremljen digitalnim i USB ulazima i podržava visokorezolutivne audio-fajlove do 192 kHz/24 bita. Za kompletiranje sistema namenjeno je integrisano pojačalo PM-11S3. Pored noviteta više klase, Marantz je predstavio i jednu atraktivnu iPod stanicu pod nazivom Consolette. Vizuelno, Consolette izgleda kao mikro-sistem kojem je na gornjoj strani dodat sistem zvučnika u ovalnom kućištu, a za opisani dizajn zaslužan je g. Terry O’Connell, predsednik evropskog ogranka korporacije D&M, čiji je Marantz deo. Consolette je opremljeno osnovnim komandama i ekranom u donjem delu kućišta, a iPod postolje skriveno je iza klizne pregrade. Kao drugi glavni vid povezivanja predviđena je Apple AirPlay tehnologija, a dodatnu funkcionalnost donose mrežni, USB i analogni RCA priključci na zadnjoj strani. Consolette se očekuje u prodaji krajem leta, po ceni od oko hiljadu funti.


Sennheiser
Velikom broju posetilaca iz svih krajeva sveta domaća kompanija Sennheiser predstavila je jedan istinski novitet – digitalno pretpojačalo sa oznakom HDVD 800. Pretpojačalo je upakovano u kućište shoebox formata i niskog profila, koje je u potpunosti izrađeno od anodizovanog aluminijuma i odlikuje se veoma elegantnom, a istovremeno ozbiljnom pojavom. Prvenac poznate kompanije u ovoj kategoriji opremljen je digitalnim stepenom pretpojačala u simetričnoj topologiji, za koju se navodi “da je savršeno usaglašena sa Sennheiser slušalicama visoke klase, kao što su HD 800, HD 700, HD 650 i HD 600”. Pored funkcije pretpojačala za slušalice HDVD 800 obavlja digitalno-analognu konverziju pomoću ugrađenog Burr-Brown kola, a za povezivanje su predviđeni koaksijalni, optički, AES/EBU i USB ulazi. Svi tipovi povezivanja podržavaju 192 kHz/24-bitske datoteke, a u unutrašnjosti se nalaze kvalitetne komponente, poput Alps RK 27 potenciometra i brojnih MELF otpornika. Sennheiser HDVD 800 se očekuje u prodaji u septembru.


Tannoy
Renomirana britanska kompanija u Minhenu je upriličila prvo javno prikazivanje modela DC10A iz serije Definition. Ovaj podnostojeći zvučnik ima visinu od preko 113 centimetara i opremljen je dual-koncentrik zvučničkom jedinicom prečnika 25 centimetara, u čijem središtu je smešten visokotonac od 5,1 centimetar. Membrana je napravljena od papira, a za pokretanje su upotrebljeni alnico magneti, izrađeni od legure aluminijuma, nikla i kobalta. Skretnice se odlikuju najjednostavnijom mogućom konstrukcijom, a pre instalacije svaka se duboko zamrzava u kriogenoj komori, da bi se nakon toga polako otapala. Kabinet zvučnika izrađen je od drveta breze, sa unutrašnjim ojačanjima i postavom za umanjenje vibracija, a dva bas-refleks otvora smešteni su na zadnjoj strani. Finiš zvučnika može biti u drvetu trešnje i oraha, ili u crnoj boji, a očekivana cena DC10A iznosi oko 11.500 funti.


Creek Audio
U duhu proslave tridesetog rođendana, Creek je na sajmu prikazao integrisano pojačalo i CD plejer nove Serije Evolution 50. Sa najavljenom cenom od oko 500 funti po komadu, novi modeli pripadaju kategoriji pristupačnih uređaja, a nizak profil kućišta i jednostavne linije prednjeg panela dizajnirani su u najboljoj tradiciji kompanije. Za topologiju pojačala Evolution 50A zaslužan je g. David Gamble iz kompanije Creek, a osnovne karakteristike pojačala su 50 vati po kanalu na osam, odnosno 75 vati na četiri oma. Četiri linijska ulaza mogu biti dopunjeni gramofonskim pretpojačalom ili, zahvaljujući postojanju displeja na prednjem panelu, tjunerom, što praktično pretvara 50A u stereo risiver. Takođe, 50A može da radi samo kao izlazno pojačalo, zahvaljujući ulazima za pretpojačalo na zadnjem panelu.

CD plejer nosi oznaku Evolution 50D, pri čemu poslednje slovo sadrži ključ funkcionalnosti. Naime, “D” označava da, pored funkcije standardnog CD plejera, ovaj uređaj raspolaže digitalnim ulazima i može da radi kao eksterni digitalno-analogni konverter. Po dva koaksijalna i optička digitalna ulaza, kao i asinhroni USB priključak, prihvataju digitalni signal rezolucije do 192 kHz/24 bita, a centar digitalne sekcije predstavlja XMOS 32-bitski višejezgarni procesor. Fiksni i varijabilni RCA i XLR izlazi omogućavaju ovom uređaju da funkcioniše i kao pretpojačalo, a za unutrašnji dizajn zaslužni su John Westlake i Dominik Peklo. Dodatno, 50D je opremljen pretpojačalom za slušalice koje radi u A klasi.

Trafomatic Audio
Jedini predstavnik srpske audio-industrije na High-End sajmu u Minhenu bila je firma Trafomatic Audio iz Mladenovca, koja je iskoristila priliku da prikaže nekoliko noviteta u ponudi. Pre svega, tu je novo dual-mono SE izlazno pojačalo bazirano na cevima 845, kao i novo pretpojačalo sa cevima 101D/n. Novitet je i gramofonsko pretpojačalo serije Reference, a predstavljeno je i integrisano pojačalo Experience Two i pretpojačalo za slušalice Head One. Atraktivni White Range, čitaocima našeg magazina poznat najviše po testu integrisanog pojačala Aries (HF41), predstavljali su cevni monoblokovi Kaivalya i njihov integrisani pandan sa daljinskom kontrolom, pod nazivom Premise.


NuForce
Najezdi minijaturnih i pristupačnih D/A konvertera sa bežičnim povezivanjem nije odoleo ni američki NuForce. Njihov novi Air DAC opremljen je bežičnim USB adapterom za reprodukciju sa računara, ali i bežičnim adapterom za povezivanje sa iOS uređajima. Bežično povezivanje se bazira na novom SKAA standardu, koji omogućava jednostavnije korišćenje i ne zahteva prateći softver. Komunikacija se ostvaruje na frekvenciji od 2,4 gigaherca i dozvoljava istovremenu upotrebu više Air DAC uređaja, koji preuzimaju podatke sa jednog izvora. Poput konkurentskih proizvoda, Air DAC podržava signal rezolucije do 48 kHz/16 bita, a domet iznosi od 15 do 30 metara. Preporučena maloprodajna cena novog NuForce uređaja iznosi oko 230 evra.


NAD Electronics
Pored predstavljanja iPod postolja VISO 1 u atraktivnoj beloj boji, kanadski NAD je prikazao veoma ozbilje novitete iz domena reprodukcije muzike sa digitalnih izvora. Nedavno lansiranom D/A konverteru visoke klase, sa oznakom Masters M51, sada se pridružuju all-in-one plejer Masters M50 i skladište muzike u digitalnom formatu Masters M52. M50 predstavlja CD plejer i mrežni strimer u jednom kućištu, sa podrškom za reprodukciju internet radio-programa i muzike sa spoljašnje USB memorije. Pored linijskih i balansiranih analognih izlaza, CD plejer dozvoljava upotrebu eksternog konvertera zahvaljujući koaksijalnim, optičkim, AES/EBU i HDMI digitalnim izlazima. Masters M52, čija puna oznaka glasi “Digital Music Vault”, raspolaže sa dva terabajta prostora za pohranjivanje digitalnih audio-fajlova, a RAID 5 konfiguracija obezbeđuje bezbednost podataka. Osim toga, ako se koristi sa plejerom M50, ovaj uređaj omogućava direktno prebacivanje sadržaja diska na svoje hard-diskove. Novi modeli NAD Masters serije očekuju se na evropskom tržištu u drugoj polovini godine, a cene su još uvek nepoznanica.


Micromega

Francuska Micromega predstavila je digitalno-analogni konverter kompaktnih dimenzija, pod nazivom MyDAC. Novi model biće ponuđen u crnoj i beloj boji, po ceni od oko 300 evra, a zvaničnici kompanije ponosno ističu da se MyDAC proizvodi u Francuskoj. Mogućnosti povezivanja su bazične i svode se na koaksijalni, optički i USB ulaz, i linijski audio-izlaz, dok se uređaj snabdeva pomoću eksternog napajanja. USB priključak podržava protok podataka u asinhronom režimu i reprodukuje zapis do 192 kHz/24 bita.

Nagra Audio
Legendarna švajcarska kompanija, poznata po vrhunskim uređajima za profesionalnu upotrebu, predstavila je novo High-End pretpojačalo pod imenom Jazz. U pitanju je cevno pretpojačalo, koje u spoljašnjem izgledu zadržava mnogo sličnosti sa profesionalnim spravama. Aluminijumsko kućište je nešto manjih dimenzija u odnosu na standardne hi-fi komponente, a po kvalitetu izrade reklo bi se da će Nagra Jazz trajati večno. Pored novog imena, sada je tu i konvencionalan vid napajanja – pomoću eksternog sklopa Nagra ACPS II. Prema rečima proizvođača, novi i redizajnirani elektronski sklopovi u unutrašnjosti doneli isu tako nizak nivo šuma, da više nije bilo potrebe za tradicionalnim baterijskim napajanjem. Zadnji panel sadrži pet linijskih i jedan balansirani ulaz, kao i dva linijska i jedan balansirani izlaz, a za komfor pri upotrebi zadužen je daljinski upravljač sa mogućnošću kontrole svih važnijih funkcija. Očekivana cena novog pretpojačala iznosi oko 12.000 evra, a nastavak predstavljanja modela iz nove serije najavljen je već za TOP Audio sajam u Milanu.


Novi rekordi
Nakon četiri veoma uspešna dana, High-End sajam u Minhenu zatvorio je vrata svojih hala uz nekoliko novih rekorda. Ukupno 366 izlagača, od kojih 52 odsto nisu domaće kompanije, predstavilo je sisteme koji su se kretali od potpuno analognih, sa gramofonima i cevnim pojačalima, pa do najsavremenijih digitalnih amplifikacija, mrežnih strimera i multikanalnih postavki. U poređenju sa prethodnom godinom, ukupan broj izlagača je povećan za oko devet procenata, a strani izlagači, pristigli iz 33 države širom sveta, uvećali su svoje učešće za 11 procenata. Najistaknutija mesta zauzeli su predstavnici Italije, Velike Britanije, Danske, Švajcarske, Kine, Austrije i SAD. Dok broj izlagača iz evropskih zemalja beleži lagan ali konstantan rast tokom godina, treba napomenuti da se prisustvo kompanija iz Azije i USA povećava u daleko bržem tempu, dajući Minhenskom sajmu još veći značaj u internacionalnom smislu.

Broj posetilaca je bio jednako impresivan: ukupno 14.671 zaljubljenik u audio-video opremu prošao je kroz hale Minhenskog sajma, što predstavlja uvećanje za oko četiri odsto u odnosu na prošlu godinu. Od tog broja, čak 4.427 (30 %) su bili trgovinski predstavnici iz 70 zemalja. I ovde je primetan sličan trend kao kod izlagača, u vidu blagog i konstantnog rasta posetilaca iz Evrope, nasuprot brzorastućim brojkama o posećenosti iz Azije i USA. Na kraju, sa 483 predstavnika sedme sile postavljen je novi rekord u medijskoj ispraćenosti, a svakodnevni izveštaji na televizijskim i radio-programima, u štampanim medijima i na internet-portalima postavili su High-End sajam u Minhenu u centar pažnje ljubitelja audio-video opreme širom sveta.