Jesenji Hi-Files Show, tradicionalno održan u dva vikenda u novobeogradskom hotelu “Holiday Inn”, protekao je u duhu aktuelnih tendencija u svetu audio-video uređaja. S analogne strane, prikazan je veliki broj gramofona, dok napredak digitalnog domena donosi sve veći broj eksternih D/A konvertera i mrežnih plejera – strimera.

Bojan Jović

PRVI VIKEND: 5-6. NOVEMBAR

Audiophile High-End
Kao distributer koji pod svojim okriljem ima uređaje iz svih cenovnih kategorija, firma Audiophile High-End na sajmu je izložila asortiman Cambridge Audio i Densen elektronike, Dali i Acoustic Energy zvučnika i Audioquest kablova. Kao istinska egzotika, u ovoj sali bili su izloženi i prestižni Gryphon uređaji. Na sceni su se smenjivala dva sistema: u apsolutnom smislu bolji, ali i osetno skuplji setup Densen uređaja i Dali Mentor kutija, i pristupačna kombinacija Cambridge Audio Azur 350A i 350C sa malenim Dali Zensor 1. Iako slabija, zahvaljujući odličnom odnosu cene i kvaliteta druga kombinacija je pobrala simpatije mnogih posetilaca i potvrdila sjajne mogućnosti nove serije Zensor.
Dva sistema: Densen i DALI Mentor, Cambridge Audio i DALI Zensor.

AV Impuls
U slučaju firme AV Impuls za dobro raspoloženje i vrhunski zvuk bili su zaduženi uređaji domaće firme Beyond Frontiers Audio i renomiranih ostrvskih proizvođača Creek i Spendor. Pored premijerno prikazanog integrisanog pojačala BFA Tulip Bi-amp i eksternog digitalno-analognog konvertera BFA DAC, sistem su činili zvučnici Spendor SP1/2R² i CD plejer Creek Evolution 2 u ulozi transporta. Nešto kasnije, postavci su se pridružili D/A konverter M2Tech Young i još jedan apsolutni novitet, u vidu manjeg modela integrisanog pojačala sa ugrađenim D/A konverterom iz firme BFA. Novi model odlikuje se kompaktnim dimenzijama i neobičnim proporcijama, ali poseduje kvalitet izrade i zvuka na koje su nas stručnjaci ove kompanije odavno navikli.
Beyond Frontiers Audio sa Spendor zvučnicima.

Bračinac Audiosystems
Domaći proizvođač cevnih pojačala, u čiji kvalitet smo se više puta uverili na testovima u našem časopisu, na sajmu je predstavio donekle neuobičajenu postavku sistema. Crvenoj eskadrili u vidu pretpojačala Baron Pre i izlaznih monoblokova Baron 807 dodat je CD plejer Electrocompaniet ECC-1 kao izvor, dok su za stvaranje zvuka bile zadužene novajlije iz Dynaudio ponude – regalski zvučnici Focus 160, a za povezivanje su poslužili kablovi Transparent Audio i Dynaudio Ocos. Sudeći po brojnim pozitivnim komentarima posetilaca, ovakav koncept je uspešno negirao rasprostranjeno mišljenje da cevnu amplifikaciju treba uparivati samo sa visokoosetljivim zvučnicima i istakao sve kvalitete proizvoda iz domaće manufakture Bračinac Audiosystems.
Crvena eskadrila: pretpojačalo Baron Pre i izlazni monoblokovi Baron 807 sa Focusom 160.

One Hi-Fi
Jedini distributer koji je bio prisutan sa dve sale, firma One Hi-Fi, za dva dana je predstavila čak četiri sistema. Prvog dana, istinski Hi-End sistem sastojao se od Accuphase CD plejera DP 500, izlaznog pojačala A 45 i napajanja PS 510, koji su pokretali zvučnike Sonus Faber Guarneri Evolution. Istog dana, u drugoj sali, setup je bio daleko jednostavniji i pristupačniji, sačinjen od integrisanog pojačala Linn Majik DS-I i podnostojećih zvučnika iste serije, sa oznakom 140. S obzirom na to da Majik DS-I ima integrisan D/A konverter i mogućnost povezivanja na lokalnu mrežu, ulogu izvora preuzelo je mrežno skladište (NAS) sa kolekcijom albuma u lossless formatu.
Accuphase DP-500, A-45 i napajanje PS-510 sa Sonus Faber Guarneri Evolution.

Drugi dan vikenda doneo je dva nova i koncepcijski različita sistema. U prvoj sali, na ponovnu radost “republikanaca”, postavljen je Naim sistem u sledećem sastavu: izvor – NDX; amplifikacija – Supernait; zvučnici – Ovator S-400. Kao i prethodnog dana, druga sala udomila je pristupačniju, a istovremeno svestraniju postavku, sastavljenu od odličnih novih modela britanske kompanije Rega. Osnov sistema bilo je integrisano pojačalo Brio-R, dok je analogni izvor bio gramofon RP3, a digitalni se sastojao od CD plejera Apollo i eksternog D/A konvertera Rega DAC. Za kompletiranje sistema upotrebljeni su zvučnici istog proizvođača, sa oznakom RS5.
Naim sistem: NDX, Supernait i Ovator S-400.

Player
Prvi put prisutna na sajmu, firma Player predstavila je veliki broj uređaja iz sopstvene ponude. U reprodukciji se smenjivalo čak osam sistema, po satnici koja je bila istaknuta na vratima sale. Dan su otvorili Roksan Kandy integralno pojačalo i CD plejer sa oznakom K2, koji su bili povezani sa regalskim zvučnicima Kandy TR-5. Sledili su integralac Roksan Caspian M2 i CD plejer Leema Stream III u kompletu sa zvučnicima Mordaunt-Short Aviano 6, a sledeći na redu bili su integralno pojačalo Roksan Caspian M2, CD plejer Leema Stream III i zvučnici Mordaunt-Short Aviano XR1. U popodnevnim satima osnov sistema bio je sačinjen od integralca Leema Tucana i CD plejera Roksan Kandy K2, dok su se na poziciji zvučnika smenjivala tri podnostojeća modela: KEF XQ40, Klipsch RF-82 II i KEF Q900. Poslednja dva termina bila su predviđena za sisteme kućnog bioskopa, koji su bili sastavljeni od Onkyo elektronike i Mordaunt-Short, odnosno Klipsch zvučnika. U prvoj postavci bili su AV risiver Onkyo TX-NR609 i Blu-ray plejer BD-SP808 sa Mordaunt-Short 7.1 sistemom zvučnika, dok je u narednoj postavci isti BD plejer bio povezan sa AV risiverom Onkyo TX-NR5008 i Klipsch 7.1 zvučnicima.
KEF XQ40, KEF Q900 i Klipsch RF-82 II.

DRUGI VIKEND: 12-13. NOVEMBAR

4Audio
Pored prikazivanja velikog broja uređaja iz svoje distribucije, firma 4Audio je zvukom predstavila dva sistema. Kao primer pristupačne i multifunkcionalne postavke sa odličnim kvalitetom reprodukcije prezentovano je integrisano pojačalo NAD C 356BEE sa muzičkim strimerom NAD C 446 i regalskim zvučnicima PSB Alpha B1. Ovaj sistem je, pored pomenute kombinacije Cambridge Audio/Dali, oduševio mnoge posetioce odnosom cene, mogućnosti i kvaliteta zvuka. Drugi, daleko skuplji sistem bio je sačinjen od Bryston muzičkog strimera BDP-1, D/A konvertera BDA-1 i kombinacije pretpojačala i izlaznog pojačala, koji su pokretali zvučnike PMC FB1i. Ova prestižna postavka fascinirala je brojne audiofile i pokazala domete digitalnog izvora u punom sjaju.
Dva sistema: NAD i PSB, Bryston i PMC.

Lasernet
Firma Lasernet takođe je predstavila veći broj sprava, a prvi dan bio je rezervisan za uređaje Opera Consonance. Cevno pojačalo Cyber 30 Signature SE pokretalo je zvučnike domaćeg proizvođača Rupić Audio, a izvori su bili raznovrsni. Ljubitelji vinila uživali su u gramofonu Droplet LP6.1, sa ručkom T 988, Goldring zvučnicom i gramofonskim pretpojačalom PM-6, dok su čast digitalnog signala branili CD plejer Droplet CDP3.1 Linear, muzički strimer D-Linear 7 i eksterni D/A konverter D-Linear 8. Za povezivanje sistema upotrebljeni su Audio Note kablovi. Uz zadržavanje gramofonske postavke i kablova, drugi dan je doneo izmene na pozicijama digitalnog izvora, amplifikacije i zvučnika. Integrisano pojačalo Audio Note Oto PP pokretalo je zvučnike istog proizvođača sa oznakom AN-E/SPe HE, dok je ulogu gramofonskog pretpojačala preuzeo Audio Note I Zero. Digitalna sekcija sastojala se od CD transporta Audio Note CDT-Zero i konvertera DAC Zero.
Cevno pojačalo Cyber 30 Signature SE, strimer D-Linear 7 i DAC D-Linear 8.

Player
Kao jedini distributer koji je bio prisutan oba vikenda, firma Player imala je istu organizaciju, ali uz nešto izmenjene sisteme. Upareni sa zvučnicima Mordaunt-Short Aviano XR1, predstavljeni su Onkyo noviteti u vidu zanimljivog stereo-risivera TX-8050 i CD plejera C-7030, a za njima su sledili integralac Leema Tucana II i CD plejer Stream, sa podnostojećim zvučnicima Wharfedale Evolution Signature 40. Zatim je na redu bio Roksan, prvo sa modelima Caspian M2 i Kandy K2 uz zvučnike Wharfedale Evolution Signature 10, a nakon toga sa istim plejerom, ali uz pojačalo Kandy K2 i zvučnike Roksan Kandy TR-5. Drugi deo dana bio je rezervisan za AV risiver Onkyo TX-NR5009, CD plejer Onkyo C-7030 i zvučnike KEF XQ40, koji su u nastavku povezani sa integrisanim pojačalom Leema Tucana II i CD plejerom Leema Stream. Kao i prvog vikenda, poslednja dva termina zauzeli su surround sistemi, kod kojih je izvor bio Blu-ray plejer Onkyo BD-SP808, a na pozicijama amplifikacije i zvučnika našli su se prvo Pioneer VSX-921 i KEF KHT2005.2, a zatim Onkyo TX-NR5009 i KEF 6.1 sistem.
Onkyo elektronika: AV risiver TX-NR609 i Blu-ray plejer BD-SP808.

TT Recycled & Pointe
Sala sa proizvodima domaćih firmi TT Recycled i Pointe obilovala je novitetima, ali i sjajnim izborom muzike. Predstavljena su dva nova TT Recycled gramofona sa oznakama ACX i DCX, koji su bili opremljeni ručkama Rega RB251 i Goldring zvučnicama, i upareni sa gramofonskim pretpojačalima Pionte i Creek. Na poziciji amplifikacije bila su cevna pojačala Pointe SE 288 i Sixty, koja su pokretala podnostojeće zvučnike Spendor A6. Kao posebno iznenađenje, gost firmi TT Recycled i Pointe bio je gospodin Dragan Kozlica, urednik i voditelj kultne radio-emisije “Disko susret”.
TT Recycled gramofoni ACX i DCX sa Pointe SE 288 i Sixty.

Vox Trade
U već poznatom stilu, Vox Trade je predstavio zvučnike iz nove Dynaudio Focus serije, sa oznakom 340. Ovi floorstanderi srednje veličine pokretani su kombinacijom VTL pretpojačala TL-5.5 i stereo-snagaša ST-150, a kao digitalni izvor upotrebljen je CD plejer Electrocompaniet EMC 1 UP. Kako Vox Trade uvek ima poneko iznenađenje za posetioce (setimo se prošlog sajma i “gostovanja” jednog magnetofona), ovoga puta predstavljen je istinski hi-end gramofon Oracle Delphi Mk IV sa ručicom SME IV i gramofonskim pretpojačalom Simaudio MOON. Sve je bilo povezano kablovima iz produkcije Transparent Audio, a prezentacija je bila dopunjavana stručnim komentarima o uređajima i reprodukovanim numerama.
Dynaudio Focus 340 sa VTL amplifikacijom.

Berza muzičkih izdanja
U holu hotela “Holiday Inn” bila je postavljena berza muzičkih diskova i ploča iz distribucije firme One Hi-Fi, koja je sadržala veliki izbor različitih muzičkih pravaca i bila dodatno atraktivna zahvaljujući sajamskom popustu. Na štandu magazina Hi-Files mogli su se nabaviti stari i novi brojevi časopisa, diskovi sa prvih četrdeset izdanja u PDF formatu, koncerti na Blu-ray diskovima, kao i Hi-Files šolje i majice. Pored toga, bio je prisutan i “Gedžet godine”, na čijem su štandu posetioci mogli da se informišu o ovogodišnjem izboru za najomiljeniju “sporednu stvar na svetu” – spravicu, aparat ili aplikaciju.
Berza muzičkih diskova i ploča iz distribucije firme One Hi-Fi.