Hegel H390

Filozofija zvuka

Kao jedan od predvodnika na polju savremenih hi-fi tehnologija, Hegel već godinama nudi uređaje koji spajaju najbolje od analognog i digitalnog audio-sveta.

Ukoliko pogledamo paletu integrisanih pojačala koje poznata norveška kompanija trenutno ima u ponudi, ustanovićemo da svaki od ukupno pet modela donosi analogne i digitalne ulaze, kao i mrežno povezivanje za striming muzike s lokalnih skladišta i onlajn servisa. Tu su i brojne dodatne funkcije, dok se najveća razlika, očekivano, ogleda u snazi amplifikacije – kao drugi model odozgo, testirani integralac H390 pruža čak 250 vati po kanalu.

Spolja i iznutra

Krenimo redom: integrisano pojačalo H390 spakovano je u kućište prepoznatljivog kućnog dizajna. Aluminijumski prednji panel sa ispupčenim središnjim delom čini sve Hegelove uređaje uočljivim među konkurencijom. Takođe, ovako rešen front vizuelno smekšava i umanjuje glomaznu i kutijastu formu uređaja, pa H390, uprkos pozamašnom gabaritu i masi od 20 kilograma, opterećuje prostor manje nego što bi se očekivalo. U tipičnom skandinavskom stilu, čiste linije prednjeg panela narušava samo minimalistička postavka komandi, koja obuhvata centralno smešteni dot-matriks displej većih dimenzija i dve velike kružne komande za kontrolu glasnoće i odabir izvora.

Ovo pojačalo je nepokolebljivo u svojoj stabilnosti.

Na zadnjem panelu situacija je ipak složenija, ali je velika površina iskorišćena za logično i pregledno grupisanje priključaka. U levom i desnom uglu postavljeni su robustni zvučnički terminali koji prihvataju sve tipove povezivanja, dok su između njih smešteni analogni ulazi – dva nebalansirana RCA i jedan balansirani XLR, kao i fiksni i varijablini RCA izlazi. Ispod njih, u donjem delu, nalazi se garnitura priključaka za digitalne izvore, koja se sastoji od tri optička i po jednog koaksijalnog RCA i BNC ulaza, uz USB-B port za direktnu vezu s računarom i jedan BNC izlaz za prosleđivanje signala eksternom D/A konverteru. Postavku upotpunjuju eternet port za povezivanje na lokalnu mrežu i IEC utičnica za odvojivi strujni kabl s pripadajućim osiguračem.

Gornji poklopac pojačala izveden je izjedna s bokovima, a za izradu je upotrebljen metal debljine dva milimetra. Nakon njegovog uklanjanja ukazuje se unutrašnjost, koja je prilično popunjena uprkos velikoj zapremini. Središnju poziciju zauzima veoma veliki torusni transformator, a levo i desno od njega nalazi se amplifikacija u dual-mono postavci. Svaki kanal raspolaže bankom od četiri elektrolitska kondenzatora ukupnog kapaciteta 40.000 mikrofarada, a iza njih se nalaze komplementarni parovi izlaznih tranzistora Toshiba 2SA2121 i 2SC5949 – dva para po kanalu. Zarad boljeg hlađenja, tranzistori su priljubljeni uz velike aluminijumske hladnjake koji zauzimaju nešto više od polovine bočne strane, ali se ne mogu videti kad je preko njih postavljen poklopac, a za odvođenje toplote koristi se veliki broj proreza na gornjoj i donjoj strani. Izlazna sekcija dodatno je oplemenjena patentiranom tehnologijom SoundEngine, za koju proizvođač navodi da objedinjuje najbolje osobine klasa A i AB, te da umanjuje izobličenja i zadržava detalje i dinamički opseg izvornog audio-signala.

U zadnjem delu kućišta smeštena je digitalna sekcija sa sopstvenim napajanjem u vidu manjeg torusnog transformatora, koja je opremljena konverterskim kolom renomiranog japanskog proizvođača Asahi Kasei i, opet, začinjena Hegelovim specijalitetima u vidu tehnologija SynchroDAC i Direct MasterClock. Ove tehnologije spregnute su da rade zajedno na umanjenju džitera i grešaka u procesu digitalno-analogne konverzije, a nalaze se i u Hegelovom flegšip integralcu H590.

Mogućnosti

U pogledu amplifikacije, H390 pruža moćnih 250 vati po kanalu na osam oma, uz damping faktor od preko 4.000, pa ne treba sumnjati u sposobnost ovog uređaja da pokrene i zahtevne zvučne kutije. Ipak, dosad smo već ustanovili da testirani Hegel nije samo integrisano pojačalo, već zapravo kompletno muzičko čvorište s integrisanim D/A konverterom i mrežnim plejerom. Digitalni ulazi podržavaju PCM u rezoluciji do 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD256 (DoP – DSD over PCM), a podržan je i sve rasprostranjeniji MQA kodek (Master Quality Authenticated).

Kod mrežnog povezivanja, H390 takođe podržava sve navedene formate, a kompatibilan je i sa UPnP i DLNA protokolima. Drugim rečima, ovo znači da će na jednostavan i efikasan način sarađivati s velikim brojem UPnP i DLNA uređaja i aplikacija – mi smo koristili softverski server Serviio i BubbleUPnP renderer na telefonu, ali izbor besplatnih i plaćenih aplikacija zaista je ogroman. Za dodatna mrežna podešavanja, poput dodeljivanja fiksne IP adrese ili ažuriranja firmvera, uređaju se može pristupiti i preko pretraživača na računaru, a treba navesti da H390 ima integrisanu podršku za Spotify Connect i Roon.

Praktične sporedne opcije obuhvataju određivanje najveće dozvoljene glasnoće, kao i glasnoće s kojom će se uređaj uključivati, a svaki ulaz se može prebaciti u modalitet fiksne glasnoće (za integraciju u sistem kućnog bioskopa i sl.). Konačno, tu je i AirPlay, koji omogućuje direktno bežično povezivanje i reprodukciju muzike s Apple uređaja.

Kontrolisani požar

Poput svakog pojačala velike snage, H390 odaje veću količinu toplote pri radu, pa je preporuka da mu se obezbedi adekvatan prostor. Za dobru provetrenost delom se pobrinuo i proizvođač, postavivši uređaj na nešto visoke nožice kako bi se osigurao dobar protok vazduha s donje strane. Drugi razlog za nešto veću udaljenost od podloge jeste smeštanje prekidača za uključivanje neposredno ispod prednjeg panela kako se ne bi narušila idealna simetrija fronta. Iako se ne sreće često, ovakvo rešenje nije nepoznato kod hi-fi uređaja, a Hegel je u ovom pogledu obavio odličan posao – prekidač je velik i nemoguće ga je promašiti, a taktilni osećaj daje nepogrešivu informaciju o položaju prekidača.

U prvom delu testiranja rešili smo da isprobamo H390 na poziciji pojačala, dok je kao eksterni D/A konverter korišćen Chord 2Qute, a za stvaranje zvuka bile su zadužene podnostojeće kutije Dynaudio Evoke 30. Pored toga, poznato je da svakom hi-fi uređaju prijaju kvalitetni kablovi, a razlike u zvuku još su izraženije na sistemima više klase, pa smo za napajanje upotrebili strujni kabl Eos 4dd škotskog proizvođača Atlas, a za USB vezu iskoristili smo Atlas Mavros Grun.

Više puta spomenuta snaga primetna je od prvih taktova, ali Hegel takođe veoma brzo pokazuje svoje poreklo: bez trunke razmetljivosti, u tipičnom skandinavskom stilu, on stavlja svaki vat u službu što boljeg zvuka. Stoga vam se, ukoliko ste naviknuti na agresivniji nastup, isprva može učiniti da pojačalo nije dovoljno angažovano, a zapravo je u pitanju kontrola na najvišem nivou. Shodno tome, pojačavanje do neprijatne glasnoće dovešće samo do poznatog efekta uveličavajućeg stakla, bez ikakvih izobličenja, suženja ili bilo kakvih drugih neželjenih efekata. Zaista, ovo pojačalo je nepokolebljivo u svojoj stabilnosti.

Naravno, sve prethodno rečeno ne znači da u Hegelu nema energije i temperamenta: servirajte mu stadionski rok-spektakl i dobićete pravu demonstraciju sile, a vatre će biti onoliko koliko je ima u originalnom zapisu. Ipak, ovaj požar biće izveden u kontrolisanim uslovima, jer H390 sve vreme ispoljava diskretni autoritet i vodi zvučničke membrane neumoljivom preciznošću. Ovo je pojačalo koje teži vernom prikazu od prvog do poslednjeg vata, a ovekovečeno muzičko delo prikazuje onako kako ga je autor zabeležio. Pružite mu kvalitetan snimak i bićete višestruko nagrađeni, ali će, s druge strane, svi nedostaci loše produkcije biti prikazani jasno i bez ustezanja.

Prelazak na interni D/A konverter pružio nam je još bolji uvid u funkcionalnost testiranog uređaja, jer je pretpostavka da će se digitalni ulazi koristiti ravnopravno s analognim. Zahvaljujući upotrebi kvalitetnog AKM čipa, ali i veoma moćnog napajačkog stepena, interni DAC se pokazao kao potpuno dorastao našem Chordu. Zvuk je savršeno uravnotežen u celom opsegu, s veoma jasnim prikazom tonova i sjajnom rezolucijom, a ujedno sasvim glatkim i fluidnim tokom muzike. Hegelov DAC ispunjava obećanje o prirodnom i neutralnom zvuku, uz ravnomernu zastupljenost svih delova spektra i homogen, celovit prikaz muzičkog dela. Živopisni, organski tonovi naročito su upečatljivi u srednjem opsegu, kad do izražaja dolaze najsitnije nijanse u tonovima i fina kolebanja vokala. Pored nespornog kvaliteta konverterskog kola, ovde je prisutna i njegova besprekorna usklađenost s amplifikacijom, pa se može reći da se uz H390 dobija D/A konverter cenovne klase oko 1.000 evra, što je za svaku pohvalu.

U završnom delu testiranja uposlili smo H390 u punom kapacitetu, dodajući mu ulogu mrežnog audio-plejera. Povezivanje se odvija potpuno automatski i ne zahteva nikakvo predznanje od korisnika, što bi trebalo da se podrazumeva, ali u praksi nije uvek slučaj – stoga Hegel i za ovo od nas dobija najviše ocene. Kao što smo već naveli, kontrola se obavlja preko bilo koje UPnP/DLNA aplikacije, a Hegelovu mrežnu platformu odlikuju brz odziv i podrška za raznovrsne formate i servise. Ipak, u ovom delu najvažnije je da mrežni interfejs ne donosi nikakve promene u reprodukciji: nakon nekoliko uzastopnih puštanja istih numera preko mreže i putem digitalnih ulaza nismo uspeli da ustanovimo razlike u zvuku.

Skandinavski high-end

Kao istinska ulaznica u visoku klasu, Hegel H390 svakako nije jeftin, ali više nego opravdava svoju cenu. Pored veoma snažnog i stabilnog pojačala, u njemu se dobijaju izuzetan D/A konverter i neutralan mrežni-plejer, a jedino bismo još mogli da poželimo integrisano pojačalo za slušalice i gramofonsku sekciju. Pažnja pri izradi svakog detalja, pa i potpuno metalnog daljinskog upravljača, pokazuje da je u pitanju uređaj koji je napravljen da traje. Ukoliko se tome dodaju podrška za najnovije formate i mogućnost ažuriranja firmvera kako bi se naknadno unapredila funkcionalnost, Hegel H390 se pokazuje kao sjajna investicija u svetlu audiofilsku budućnost.

Hegel H390
Kontinualna snaga: 2x250 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 5 Hz – 180 kHz
Damping faktor: >4.000
Izobličenja THD: <0,005%
Analognih ulaza/izlaza: 3/2
Digitalnih ulaza/izlaza: 6/1
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dodatno: LAN, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 430x145x440 mm
Masa: 20 kg
Cena: 5.800 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 011/208-4968
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetan kvalitet izrade.
Sveden i neutralan dizajn.
Sveprisutna snaga i kontrola.
Precizan i neutralan prikaz.
Nedostaju headamp i phono sekcija.
4.6