Harman Kardon Omni 10+ & Omni 20+

Chromecast kao adut

Nova generacija Omni zvučnika zadržava prepoznatljiv dizajn, ali donosi unapređenja unutar atraktivnog kućišta, kao i znatno veće mogućnosti.

Nova postavka zvučničkih jedinica pruža bolju definiciju i veću preciznost u najnižem delu spektra.

Osvežena serija Omni proširena je većim modelom Omni 50+, koji je opremljen internom baterijom i otporan je na vodu, a tu su i poboljšani bežični transiver Omni Adapt+ i saundbar-sabvufer komplet Omni Bar+. U tekstu koji sledi isprobaćemo kompaktne modele Omni 10+ i Omni 20+, koji pružaju veliki broj opcija, kao i sastavljanje multirum sistema u kućnim uslovima.

Omni 10+
Zaobljena, gotovo loptasta forma prethodnika u potpunosti je zadržana na novom modelu. Razlike se ogledaju samo u hromiranom okviru platnenog omotača prednje strane, kao i na kućištu, koje je sada izvedeno u mat crnom finišu. Na vrhu kućišta postavljen je gumirani panel sa osnovnim komandama koje omogućavaju odabir izvora, kontrolu glasnoće, pauziranje i nastavljanje reprodukcije, kao i povezivanje zvučnika na multirum sistem.

Na zadnjem delu nalazi se pasivni bas-radijator prečnika 90 milimetara, koji je opremljen ravnom membranom i izveden u atraktivnom hromiranom finišu, s upadljivim logotipom kompanije. Logotip se takođe nalazi na platnenoj mrežici na frontu, a ispod nje kriju se mid-bas prečnika 90 milimetara i 19-milimetarski visokotonac, što predstavlja promenu u odnosu na 35-milimetarsku jedinicu na prethodnoj generaciji. Kao kod prethodnika, svaka jedinica pokretana je zasebnim digitalnim modulom snage 25 vati.

S donje strane, unutar integrisanog postolja, smešteni su priključci, a otvor na zadnjem delu služi za provlačenje kablova. Ovde nailazimo na eternet port, 3,5-milimetarski audio-ulaz i priključak za napajanje, kao i na tastere WPS i Reset, koji služe za povezivanje na wi-fi mrežu, odnosno za vraćanje uređaja na fabrička podešavanja.

Omni 20+
Poput manjeg modela, Omni 20+ zadržao je izgled prethodnika, uz već opisana stilska unapređenja u formi hromiranog okvira mrežice i mat crnog finiša. Gumirani panel s komandama takođe je isti kao kod modela Omni 10+, a na zadnjoj strani postavljena je pasivna membrana u racetrack formi. Sličnost se nastavlja na donjoj strani, gde je, ispod integrisanog postolja, smeštena potpuno ista garnitura priključaka i tastera.

Očekivano, u unutrašnjosti su prisutne značajne razlike u odnosu na manji model, ali i na prethodnika. Stereo-postavka podrazumeva po jedan visokotonac i mid-bas za svaki kanal, a umesto 75-milimetarskih jedinica, sada je tu par mid-bas drajvera prečnika 90 milimetara. Visokotonci su zadržali prečnik od 19 milimetara, a za pokretanje su zaduženi zasebni digitalni moduli snage 15 vati za svaku jedinicu – dakle, 30 vati po kanalu, ili 60 vati ukupno.

Test
Uprkos malom gabaritu, testirani zvučnici pružaju pun i zasićen zvuk, kod kojeg su detalji žrtvovani nauštrb zabavne i muzikalne reprodukcije. Poput prethodnika, novi zvučnici serije Omni postižu veoma visok stepen glasnoće bez čujnih izobličenja i sposobni su da ispune zvukom manje i srednje prostorije. Bas je snažan i čvrst, a nova postavka zvučničkih jedinica pruža bolju definiciju i veću preciznost u najnižem delu spektra. Bogat i topao prikaz provlači se kroz ceo opseg, uz prijatne i gotovo zavodljive srednje tonove. Omni zvučnici dobijaju našu bezrezervnu preporuku za rok, pop i moderne pravce, dok kod akustičnih i klasičnih numera do izražaja dolazi manjak detalja, naročito u gornjem delu spektra. Iako zadržavaju prijatan i veoma prijemčiv prikaz, visoki tonovi jednostavno ne pružaju analitičnost i separaciju, koje audiofili očekuju tokom reprodukcije složenijih numera.

Prelazak na visokorezolutivne formate – što predstavlja jedan od najvećih aduta nove serije Omni – doneo je veću preciznost pri kreiranju tonova i nešto više detalja. Pored toga, ukupna ravnoteža približila se srednjoj, neutralnoj tački, uz staloženiju reprodukciju u čitavom opsegu. Ovo je bilo posebno primetno kod većeg modela, koji je, zahvaljujući ozbiljnijoj topologiji, sposoban da pruži znatno više – naročito uz kvalitetan visokorezolutivni zapis. Ipak, i pored povećane preciznosti i analitičnosti, Omni zvučnici uvek zadržavaju jednu veselu i razigranu crtu, pa ih na taj način treba i posmatrati: oni su tu da zabave i pruže uživanje u muzici, bez obzira na prigodu i okruženje.

Upotrebljivosti i fokusiranosti na zabavu doprinosi i povećani broj opcija, pa Omni zvučnici sada podržavaju Chromecast tehnologiju za jednostavan striming numera i slušanje internet radio-stanica, kao i onlajn muzičke servise poput Spotifyja. Sigurni smo da Chromecast nije potrebno posebno predstavljati, pa ćemo samo reći da je reč o platformi koja na jednostavan način objedinjuje sve što je neophodno za uživanje u muzici s različitih digitalnih izvora. Naravno, tu je i sveprisutni blutut, a za upravljanje se može koristiti aplikacija Harman Kardon Controller. Pored osnovnih funkcija, ova aplikacija omogućava multirum povezivanje više zvučnika, kao i njihovu centralizovanu kontrolu. Takođe, funkcija „Follow Me“ predstavlja posebno zabavan dodatak – ukoliko pustite muziku na zvučniku u jednoj prostoriji, kad odete u drugu, dovoljno je da na tamošnjem zvučniku pritisnete taster „Follow Me“ i reprodukcija će se nastaviti na tom zvučniku.

Zaključak
Uz podršku za visokorezolutivne formate i dodatak sjajnog i gotovo svemogućeg Chromecasta, Omni 10+ i Omni 20+ predstavljaju sjajan i izuzetno upotrebljiv izbor u kategoriji stonih zvučnika. Za kompletan paket bežičnog povezivanja poželeli bismo još samo aptX kodek za blutut, ali Omni zvučnici to nadoknađuju reprodukcijom 192/24 fajlova preko mreže. Pozitivan utisak zaokružuje aplikacija koja je veoma jednostavna za upotrebu i pruža multirum povezivanje i druge praktične opcije.

PLUS
Atraktivan dizajn.
Podrška za 192/24 i Chromecast.
Prijatan i razigran zvuk.

MINUS
Nedostaje aptX.

Harman Kardon Omni 10+
Snaga: 50 W
Frekvencijski opseg: 52 Hz - 20 kHz
Topologija: 1x90 mm bas/srednjetonac, 1x19 mm visokotonac
Analogni ulaz: 1x3,5 mm
Dodatno: wi-fi, eternet, blutut
Podržana rezolucija: 192 kHz/24 bit
Dimenzije (ŠxVxD): 181x166x159 mm
Masa: 1,3 kg
Cena: 235 evra
Harman Kardon Omni 20+
Snaga: 2x30 W
Frekvencijski opseg: 53 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x90 mm bas/srednjetonac, 2x19 mm visokotonac
Analogni ulaz: 1x3,5 mm
Dodatno: wi-fi, eternet, blutut
Podržana rezolucija: 192 kHz/24 bit
Dimenzije (ŠxVxD): 260x166x164 mm
Masa: 2,3 kg
Cena: 305 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca