Harman Kardon Esquire 2

Nema predaha

Sve oštrija borba u kategoriji prenosivih blutut zvučnika dovela je do toga da proizvođači predstavljaju nove i osvežene modele gotovo na godišnjem nivou. U trku se uključuje sve veći broj prestižnih imena, a kao jedan od predvodnika u kategoriji, Harman Kardon ne može sebi da dozvoli predah. Stoga, nakon dve godine pred nama je druga generacija blutut zvučnika Esquire.

hk_esquire2_front_0315_1017_x2_champagne

Pri pogledu na Esquire 2, očigledno je da je američki proizvođač uvideo da je Esquire Mini prethodne generacije bio elegantnije, ali i praktičnije forme nego veliki rođak, pa novi model izgleda kao uvećano izdanje mini-verzije. Ovo ni po čemu nije loše, naprotiv. Kućište ima oblik pravougaonika sa zaobljenim uglovima, dok su prednja i zadnja strana upadljivo ispupčene. Takođe, prednja i bočne strane izrađene su iz jednog komada brušenog aluminijuma, dok je zadnji panel pokriven kvalitetnom plastikom. Površina fronta prekrivena je malim prorezima, ispod kojih je zaštitno platno, dok je u središnjem delu postavljen logotip proizvođača. Uzane bočne površine upotrebljene su za smeštaj komandi, pa se na gornjoj strani nalaze četiri tastera za uključivanje, aktivaciju blutut veze i upravljanje telefonskim pozivima, kao i nešto veći jednodelni taster za podešavanje glasnoće. Na desnom boku smešteni su dodatni 3,5-milimetarski ulaz, mikro-USB port za punjenje interne baterije i USB-A port za punjenje drugih uređaja iz baterije ovog zvučnika (power bank funkcija), dok je na levom boku postavljeno pet sitnih LE dioda koje prikazuju stepen glasnoće i napunjenost baterije. Zadnja strana je prilično prazna i sadrži samo elegantni hromirani držač, koji se može sklopiti kad nije u funkciji.

Iako nominalno ima nešto manje snage od prethodnika, Esquire 2 uspeva da ga nadmaši u kvalitetu zvuka.

Kad su u pitanju tehnička rešenja, Esquire 2 donosi veliki broj promena u odnosu na prethodnika. Umesto dve širokopojasne jedinice prečnika 45 milimetara, unutar kućišta sada se nalaze četiri jedinice od 32 milimetra, koje pokreće pojačalo snage 2×8 vati. Deklarisani frekvencijski opseg kreće se od 75 herca do 20 kiloherca, što je nešto bolje nego kod prve generacije, ali je elegantan dizajn uticao na smanjenje kapaciteta interne baterije sa 4.000 na 3.200 miliamper-sati. Takođe, uređaj je u novom izdanju opremljen sa četiri mikrofona, koja pokrivaju prostor od 360 stepeni oko zvučnika, a VoiceLogic tehnologija obezbeđuje čist i jasan zvuk tokom telefonskih razgovora.

Test
Esquire 2 se isporučuje u luksuznom pakovanju, ali je prateća oprema sasvim skromna i obuhvata samo USB kabl i korisničko uputstvo u štampanoj formi. Ovo deluje prilično razočaravajuće kad se uzme u obzir da je prethodna generacija stizala s punjačem sa čak tri USB priključka i veoma kvalitetnom torbicom za nošenje uređaja. Torbica za novi model može se kupiti kao zaseban artikal, pa pretpostavljamo da je ovo osmišljeno kako bi se umanjila cena samog uređaja jer ga mnogi korisnici nikada ne iznose iz domova i torbica im nije neophodna.

hk_esquire2_back_0315_1062_x1_champagne

Iako nominalno ima nešto manje snage od prethodnika, Esquire 2 uspeva da ga nadmaši u kvalitetu zvuka, što je, pretpostavljamo, zasluga izmenjene postavke zvučničkih jedinica. Četiri 32-milimetarska drajvera ostvaruju bolju disperziju zvuka i ravnomernije ispunjavaju prostor ispred uređaja, pa je zvučna slika prilično homogena, iako ne posebno široka. Pored toga, visoki tonovi dobili su bolji fokus i pružaju veću količinu detalja, uz veoma dobru definiciju. Srednji deo spektra je topao i izuzetno bogat tonovima, pa se može reći da predstavlja najmoćnije oružje ovog zvučnika. Vokali su reprodukovani veoma lepo i plemenito, a tonovi akustičnih instrumenata zvuče prirodno. Na albumu “Night Train” kanadskog džez pijaniste Oscara Petersona klavir je imao prilično veran zvuk, a duboki tonovi kontrabasa bili su dobro vremenski određeni i oplemenjeni odjekom. Najniži deo opsega dovoljno je snažan, pa Esquire 2 pruža celovitu zvučnu sliku, a tonovi se spuštaju izuzetno nisko za uređaj ovog gabarita.

Zaključak
Nakon testiranja, jasno je da druga generacija uspešnog blutut zvučnika Esquire donosi promene u dizajnu, ali i poboljšanja u pogledu kvaliteta zvuka. Kućište je sada još elegantnije i deluje zaista luksuzno, čemu doprinose detalji poput zasečenih rubova sa srebrnastim odsjajem. Kad se tome doda odličan sistem spikerfona, Esquire 2 se može pozicionirati u sam vrh kategorije i predstavlja sjajan izbor za upotrebu u kući i poslovnom prostoru.

PLUS
Kvalitet izrade.
Luksuzan izgled.
Četiri mikrofona.
Odličan zvuk.

MINUS
Siromašna oprema.

Kontinualna snaga: 2x8 W
Frekvencijski opseg: 75 Hz - 20 kHz
Topologija: 4x32 mm širokopojasni
Povezivanje: blutut 4.1, 3,5 mm mini-džek
Interna baterija: 3.200 mAh
Dodatno: mikrofon
Dimenzije (ŠxVxD): 190x130x34 mm
Masa: 0,6 kg
Cena: 240 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca