Harman Kardon Citation One, 100, 300 & 500

Muzikalne pričalice

Predstavljena na prošlogodišnjem IFA sajmu u Berlinu, serija Citation iz Harman Kardona omogućuje sastavljanje svih zamislivih audio-postavki, uz brojne dodatne opcije i elegantnu pojavu.

Iako su integracija i međusobno povezivanje različitih tipova audio-uređaja sve češća pojava i, zapravo, pravac u kom se cela audio-industrija kreće, malo koji proizvođač je dosad ponudio ovako sveobuhvatno rešenje za sve audiofilske potrebe koje bi korisnici mogli da imaju. Jer, bilo da tražite samo jedan stoni bežični zvučnik, stereo par, saundbar sa sabvuferom ili kompletan surround sistem, u seriji Citation pronaći ćete sve što vam je potrebno. Serija sadrži ukupno osam modela, a u tekstu koji sledi predstavićemo četiri bežična zvučnika, koji mogu funkcionisati samostalno ili biti povezani u veći multirum sistem.

Pre pojedinačnog predstavljanja, treba naglasiti da testirani zvučnici dele brojna tehnička rešenja, kao što su povezivanje preko wi-fi mreže ili blututa, uz podršku za fajlove rezolucije do 96 kiloherca i 24 bita. Umesto posebne aplikacije, za kontrolu se koristi Google Home s jednostavnom Chromecast funkcijom za reprodukciju i glasovnim pristupom Google asistentu, a tu su i dodatne opcije poput povezivanja u stereo i multirum postavku. Takođe, svi Citation zvučnici automatski proveravaju i ažuriraju firmver kad su na mreži, pa korisnici mogu biti sigurni da će uvek imati najnoviju verziju internog softvera.

Očekivano, dizajn je još jedna stavka koja je zajednička za celu seriju, a Citation zvučnici se odlikuju snažno zaobljenim kabinetima, čak i kod najvećih modela. Savremena, ali relativno diskretna pojava oplemenjena je maskama od prirodne tkanine, koje izrađuje renomirana danska kompanija Kvadrat. Luksuzna tkanina je otporna na prljavštinu i vatru, a Citation zvučnici su dostupni u crnoj i svetlosivoj boji.

Citation One

Kao najmanji model u seriji, Citation One se odlikuje gotovo cilindričnom formom. Kućište je u potpunosti obloženo tkaninom, izuzev gornjeg panela, koji je ujedno iskorišćen za postavljanje touch-sensitive tastera za kontrolu reprodukcije, glasnoće i drugih funkcija. Pored toga, pri vrhu prednje strane nalaze se četiri LE diode, koje su skrivene ispod platna kad nisu aktivne, a služe za indikaciju statusa uređaja.

Kako Citation One ne raspolaže fizičkim ulazima, na zadnjem panelu nalaze se samo priključak za strujni kabl, servisni USB port i taster za resetovanje uređaja na fabrička podešavanja. Tu je i dioda za prikaz statusa wi-fi veze, a treba imati u vidu da su svi Citation zvučnici zamišljeni kao stoni uređaji, pa ne poseduju internu bateriju.

Ukoliko se dosad niste sreli s aplikacijom Google Home i funkcijom Chromecast, reći ćemo da upravljanje teško da bi moglo biti jednostavnije. Prvo treba dodati zvučnik Google Home sistemu, nakon čega će se on prikazati u UPnP aplikacijama za reprodukciju muzike (kao što su BubbleUPnP i dr.). Zatim se zvučnik odabere kao renderer na koji će se prosleđivati signal i uživanje u muzici može da počne.

Citation One je izveden kao mono zvučnik, pa ne treba očekivati čuda u pogledu disperzije zvuka i širine pozornice. Ipak, amplifikacija od 40 vati je više nego adekvatna za pokretanje dvosistemske topologije i bez teškoća će pružiti uverljiv zvuk. Tonalitet je prijatan i, očekivano, na nešto toplijoj strani, sa zasićenim tonovima koji formiraju živopisan i bogat muzički izraz. Iako najniži deo spektra povremeno može biti prenaglašen i pomalo “razmazan”, odnosno nedovoljno definisan, istina je da ovo u velikoj meri zavisi od kvaliteta snimka – nahranite Citation One visokorezolutivnim zapisom dobre produkcije, a on će vam uzvratiti dobro uobličenim i definisanim tonovima.

Citation 100

Kao sledeći model u seriji, Citation 100 predstavlja uvećanu verziju zvučnika Citation One, uz zadržavanje gotovo iste forme i proporcija. Gornji panel takođe je opremljen tasterima istih funkcija i rasporeda, a jedini detalj koji se razlikuje jesu uspravni spojevi platnenog omotača, koji je na ovom modelu izveden iz dva dela.

U pogledu zvuka, može se reći da Citation 100 donosi veoma sličan karakter reprodukcije. Tonovi su pre prijatni i zasićeni nego čisti i precizni, što omogućava višesatno ili čak celodnevno slušanje muzike bez zamora. Opet, situacija se može popraviti korišćenjem izuzetno kvalitetnog muzičkog materijala, ali doza baršunaste topline uvek ostaje prisutna u zvuku.

Ipak, kombinacija snažnijeg pojačala i veće membrane mid-bas jedinice donosi napredak u vidu moćnijih tonova, koji su prisutniji u prostoriji. Duboki tonovi spuštaju se nešto niže nego kod manjeg modela, a u celom opsegu primetni su bolja kontrola i postizanje veće glasnoće bez čujnih izobličenja. Stoga, Citation 100 predstavlja bolji izbor za slušanje muzike u nešto većim prostorijama.

Citation 300

Razvučena forma zvučnika Citation 300 doprinosi znatno elegantnijoj pojavi, a višak mesta unutar kućišta iskorišćen je na pravi način – smeštanjem dvokanalne postavke, sa dve zvučničke jedinice po kanalu i amplifikacijom ukupne snage od 100 vati. Značajne promene primetne su i na gornjem panelu, na kojem se sada nalaze samo dva tastera osetljiva na dodir, koji služe za podešavanje glasnoće. Za sve ostale funkcije na raspolaganju je izduženi LCD ekran u boji, koji takođe reaguje na dodir. Pored promene izvora, preko ovog ekrana omogućeno je i upravljanje reprodukcijom, uz prikaz informacija o numeri i izvođaču, pa čak i sličice omota.

Skriveni panel na zadnjoj strani ne donosi nikakve promene u odnosu na manje modele, pa tu nailazimo samo na priključak strujnog kabla, servisni port i taster za resetovanje. Tokom razgledanja uređaja ustanovili smo da je zaštitna plastična mrežica, koja se nalazi ispod platna, relativno mekana i lako se ugiba pod pritiskom prstiju – naročito na prednjoj strani, pa budućim vlasnicima preporučujemo pažljivo baratanje ovim zvučnikom tokom prenošenja.

Citation 300 donosi značajan iskorak u odnosu na manje modele kad je zvuk u pitanju. Naravno, ovo je zasluga stereo-postavke i veće snage, pa se tokom reprodukcije prvo uočava znatno šira pozornica, koja donosi daleko više prostornih informacija. Kod ovog zvučnika već se može odrediti položaj instrumenata u prostoru, iako ne u meri koja je prisutna kod postavke sa zasebnim zvučnikom za levi i desni kanal.

Uprkos zadržavanju toplije prezentacije, zahvaljujući široj pozornici detalji su jasniji i lakše uočljivi, pa je i reprodukcija informativnija. Tonovi su precizniji u čitavom opsegu, pa muzika zvuči celovito i sveobuhvatno, a snaga i disperzija dorasli su i omanjoj kućnoj žurki.

Citation 500

Najzad smo stigli i do najvećeg među samostalnim zvučnicima ove serije, koji je ovenčan prestižnom EISA nagradom. Citation 500 vizuelno predstavlja uvećani model Citation 300, s dimenzijama koje omogućuju ozbiljnu postavku zvučničkih jedinica, ali je još uvek dovoljno kompaktan kako ne bi zauzeo sav prostor na polici ili stolu. Mogućnosti su iste kao kod manjih modela u seriji i podrazumevaju prisustvo LCD ekrana na gornjoj strani, kao i prihvatanje glasovnih komandi preko Google asistenta.

Zahvaljujući dvokanalnoj postavci sa dva mid-basa prečnika 131 milimetar i parom 25-milimetarskih visokotonaca, Citation 500, očekivano, pruža daleko najbolji ugođaj među testiranim zvučnicima. Najniži tonovi su duboki i slojeviti, a njihova preciznost dovoljna je za jasno definisanje zvučne slike u donjem delu. Takođe, udarac i brzina su veoma dobri, pa se može reći da basovi kreiraju solidan temelj dvokanalne reprodukcije.

Pozornica je nešto šira u odnosu na Citation 300, što je najvećim delom zasluga visokotonaca većeg prečnika. U srednjim i visokim tonovima vlada uređenost, uprkos zadržavanju toplijeg prikaza. Pored toga, kontrola je na zavidnom nivou u čitavom opsegu, pa su tonovi odlično definisani bez obzira na opterećenje – ovo takođe ne predstavlja iznenađenje jer Citation 500 raspolaže snagom od 100 vati po kanalu.

Zaključak

Pored besprekornog zasebnog funkcionisanja, testirani zvučnici mogu se na jednostavan način uvezati u veliki multirum sistem, koji omogućuje centralizovanu kontrolu i raznolike opcije pri reprodukciji. Kontrola se može obavljati i glasovnim komandama, ali Google Assistant pruža i druge mogućnosti, poput odgovora na postavljena pitanja, pregleda dnevnih obaveza iz podsetnika i upravljanja drugim umreženim uređajima. Ipak, najvažnije je da obilje dodatnih opcija nije odnelo prevagu u odnosu na osnovnu namenu ovih uređaja, pa svi Citation zvučnici pružaju odličan zvuk prijatnog tonaliteta i garantuju dugoročno uživanje u muzici.

Harman Kardon Citation
Harman Kardon Citation One
Ukupna snaga: 40 W
Odnos signal-šum: 80 dBA
Topologija: 1x89 mm bas, 1x20 mm visokotonac
Podržani formati: AAC, FLAC, MP3, OGG, WAV
Podržana rezolucija: do 96 kHz/24 bita
Povezivanje: wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 140x188x140 mm
Masa: 2 kg
Cena: 205 evra
Harman Kardon Citation 100
Ukupna snaga: 50 W
Odnos signal-šum: 80 dBA
Topologija: 1x102 mm bas, 1x20 mm visokotonac
Podržani formati: AAC, FLAC, MP3, OGG, WAV
Podržana rezolucija: do 96 kHz/24 bita
Povezivanje: wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 172x275x163 mm
Masa: 2,7 kg
Cena: 305 evra
Harman Kardon Citation 300
Ukupna snaga: 100 W
Odnos signal-šum: 80 dBA
Topologija: 2x89 mm bas, 2x20 mm visokotonac
Podržani formati: AAC, FLAC, MP3, OGG, WAV
Podržana rezolucija: do 96 kHz/24 bita
Povezivanje: wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 306x180x142 mm
Masa: 4,1 kg
Cena: 405 evra
Harman Kardon Citation 500
Ukupna snaga: 200 W
Odnos signal-šum: 80 dBA
Topologija: 2x131 mm bas, 2x25 mm visokotonac
Podržani formati: AAC, FLAC, MP3, OGG, WAV
Podržana rezolucija: do 96 kHz/24 bita
Povezivanje: wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 374x212x172 mm
Masa: 7,6 kg
Cena: 635 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Harman Kardon Citation One, 100, 300 & 500
Kvalitet izrade.Raznovrsne mogućnosti.Prijatan tonski balans.Snaga i kontrola (Citation 300 i 500).
Nedovoljno precizan bas (Citation One i 100).
4.1Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac