Graham Audio LS5/9

Zvučnik za sva vremena

Kao veći model zvučne kutije, nastao u legendarnoj BBC-jevoj audio-kuhinji sedamdesetih godina prošlog veka, LS5/9 donosi sve što je neophodno za sveobuhvatnu i verodostojnu reprodukciju muzike.

U testu modela LS3/5 u prošlom broju upoznali smo se s nastankom i istorijatom zvučnih kutija iz britanske medijske kuće BBC, i tada smo naveli da je licenca za izradu novorazvijenih modela dodeljena nekolicini ostrvskih proizvođača. Među njima je i mala porodična kompanija Graham Audio iz Devonšira na jugozapadu Velike Britanije, koju je, nakon više od dve decenije rada u audio-industriji u oblastima snimanja i emitovanja zvuka, osnovao Paul Graham. U ovoj, može se slobodno reći manufakturi, zvučnici se izrađuju ručno u potpunosti – za izradu jednog para zvučnika zadužena je samo jedna osoba, dok druga obavlja kontrolu svih radova. Nakon toga, zvučnici se podvrgavaju rigoroznom uporednom testu s referentnim primercima modela kako bi se potvrdila potpuna konzistentnost u pogledu kvaliteta i karakteristika reprodukcije.

Tehnologija i izrada

Za razliku od danas uobičajenog medijapana, Graham LS5/9 koristi BBC-jevu „Thinwood“ konstrukciju, što podrazumeva zidove kabineta od brezove šperploče debljine devet milimetara. Svi spojevi ojačani su gredicama od punog drveta, koje su postavljene u unutrašnjosti i, pored krutosti konstrukcije, obezbeđuju potpunu nepropustljivost vazduha, dok je dampiranje izvedeno pomoću kamene vune. Mrežice su posebno zanimljive – naime, njihov okvir izrađen je iz jednog komada šperploče, koji je opsečen u odgovarajućim dimenzijama i obložen crnim platnom, a za pričvršćivanje su zaduženi skriveni magneti.

Realizam s kojim ovi zvučnici prikazuju muziku zaista je impresivan.

LS5/9 izvedeni su u dvosistemskoj topologiji, s omanjim bas-refleks otvorom na prednjoj strani kabineta. Prostranom površinom prednjeg panela dominira srednjetonsko-niskotonska jedinica nove konstrukcije, koja je namenski razvijena u saradnji s renomiranom britanskom kompanijom Volt Loudspeakers. Ova jedinica opremljena je čvrstim okvirom od livenog aluminijuma i masivnim pogonskim sklopom, a membrana prečnika 200 milimetara izrađena je od prilagođene polipropilenske smese i opremljena gumenim vešanjem.

Iznad mid-bas drajvera postavljen je visokotonac, poreklom od drugog uglednog proizvođača zvučničkih jedinica – u pitanju je Audax. Jedinica s oznakom HD13D34H smeštena je u veliki okvir i zaštićena snažnom metalnom rešetkom, ispod koje se nalazi kupolasta tekstilna membrana neuobičajeno velikog prečnika od 34 milimetra. Neposredno iza visokotonske jedinice, takođe pričvršćena za prednji panel, smeštena je skretnica, za koju Graham Audio navodi da je izvedena u sofisticiranoj tehnici i opremljena probranim komponentama.

Levo od visokotonca nailazimo na još jedan veoma zanimljiv detalj – duguljasti metalni panel s ukupno četiri pina, od kojih su dva spojena zalemljenom žicom. Prema rečima proizvođača, ovaj panel služi za usklađivanje malih varijacija u osetljivosti između dve zvučničke jedinice, koje je obavljeno još u fabrici i nije predviđeno bilo kakvo naknadno podešavanje od korisnika.

Zadnja strana zvučnika sasvim je svedena: u donjem delu, postavljeni direktno na zid kabineta, smešteni su jednostruki zvučnički terminali visokog kvaliteta, izrađeni u potpunosti od pozlaćenog metala. U gornjem delu nalazi se nešto veća nalepnica, koja sadrži podatke o proizvođaču, modelu i licenci, osnovne tehničke karakteristike, kao i – što je posebno zanimljivo – potpis osobe koja je bila zadužena za izradu konkretnih primeraka.

Čuvari muzike

U sastavu hi-fi sistema LS5/9 privlače pažnju neobičnim proporcijama, kakve se ne mogu sresti kod savremenih zvučnika. Veća zapremina i manja dubina zvučne kutije uslovljavaju upotrebu posebnih stalaka, koji su niži od standardnih kako bi visokotonci bili postavljeni u ravni s ušima slušalaca, dok jednostavna, otvorena konstrukcija s četiri noge omogućuje rezonovanje donje strane kabineta. Iako frontalni bas-refleks olakšava pozicioniranje, za optimalne karakteristike ipak je neophodno obezbediti prostor oko zvučnika, pa ne preporučujemo upotrebu u malim prostorijama.

Kao drugi značajan faktor ističe se fantastična završna obrada – Graham Audio je obavio sjajan posao u pogledu furniranja, pa LS5/9 izgledaju zaista prelepo, uz klasičan i luksuzan dizajn, koji je popularan već decenijama, i vernu publiku koja će ga visoko vrednovati u dekadama koje slede. Primerci koje smo testirali bili su izvedeni u egzotičnom Makassar finišu, a Graham LS5/9 dostupni su u različitim furnirima od prirodnog drveta, od kojih zavisi i konačna cena zvučnika.

Tokom kritičkog slušanja, LS5/9 veoma brzo potvrđuju da nisu konstruisani u skadu sa savremenim trendovima u hi-fi reprodukciji, koji često iznad svega stavljaju ultimativnu detaljnost i rezoluciju, već da je glavna vodilja što verodostojniji i celovitiji prikaz muzičkog dela. Naravno, podržite ove zvučnike jednako kvalitetnim ostatkom sistema i detalja će biti u izobilju, ali se nikada neće dogoditi da od drveća ne vidite šumu – tj. da vam previše upadljivi detalji odvrate pažnju od osnovnog toka muzike. Na dobrim snimcima, kao što je „Fever“ u izvođenju Valerie Joyce, senzualni vokal prikazan je slojevito i životno, uz artikulaciju bez premca i čujne, ali ne i upadljive finese poput uvlačenja vazduha i pokretanja usana. U pozadini, pozicioniran jasno iza vokala, prisutan je kontrabas, čije su masne, odzvanjajuće note predstavljene sasvim u skladu s gabaritom instrumenta – bez sumnje masivno, a ujedno baršunasto i nikada dominantno. Pored toga, bili smo zatečeni potpuno prirodnim zvukom klavira, s precizno rekreiranim akustičkim odrednicama, ali i blagim prigušenjem na kraju svakog tona, što ukazuje na jasno određenu dužinu trajanja. Kako je autor ovog teksta u mladosti proveo 14 godina slušajući klavir iz susedne sobe, zvuk ovog instrumenta mu je veoma blizak, a LS5/9 je jedan od retkih zvučnika u ovom cenovnom razredu koji ga je uverio da se negde u prostoriji, možda skriven iza sistema, zapravo nalazi klavir. Ukratko, realizam s kojim ovi zvučnici prikazuju muziku zaista je impresivan.

Prelazak na Stivija Reja Vona u numeri „Tin Pan Alley“ ukazao nam je na sjajnu makro i mikro dinamiku, uz zadržavanje fokusa i jasnoće tonova tokom izuzetno tihih pasaža, ali i nepopustljivu kontrolu tokom veoma glasnih krešenda. Ogrubeo i hrapav glas legendarnog bluzera postavljen je u prvi plan i deli glavnu ulogu s električnom gitarom, na pozornici koja je nešto veća od širine zvučnika – dovoljno velika, ali ne toliko da izađe iz zone realnosti. Pozicioniranje u prostoru je, opet, sjajno izvedeno i doprinosi fantastičnom ambijentalnom utisku, po kojem je ova numera poznata. Odjek svakog pojedinačnog tona precizno je odmeren i može se jasno izdvojiti, ali LS5/9 u nama nijednog trenutka nisu probudili želju za raščlanjavanjem reprodukovanog materijala zarad analiziranja njegovih najsitnijih delića. Naprotiv: usmeravali su nas na muziku i podsticali na uživanje u emocijama, energiji i umetničkom izrazu muzičara.

Usledio je živi snimak hora stokholmske katedrale, a LS5/9 su se uspešno izborili s ne tako savršenom produkcijom i uspeli da zadrže fokus na izvođačima, uprkos velikom broju zvukova iz okruženja. Ambijent i veliki prostor ponovo su dočarani u potpunosti, a zvučnici su sada za prezentaciju koristili celu širinu prostorije. Tokom slušanja mogli su se jasno izdvojiti pojedinačni glasovi, a tokom zahtevnih deonica nije bilo neželjenih efekata, poput suženja scene ili gubitka fokusa.

Za kraj odabrali smo malo klasične elektronike uz Kraftwerk i numeru „Das Model“, a LS5/9 su nam priuštili savršeno precizan prikaz, u maniru najboljih zvučnika savremene konstrukcije. Note u gornjem opsegu bile su potpuno definisane, ali nikad previše oštre, uz obilje vazduha oko sebe. Ova numera snimljena je s nešto plićim niskotonskim opsegom i naglasak je na gornjim basovima, a testirani zvučnici su se pokazali kao beskrajno ritmični, s odgovarajućim tajmingom i zadržavanjem nepomućene muzikalnosti čak i uz potpuno sintetičku muziku.

Prevaziđen koncept?

Iako su, kao dizajn, nastali pre pola veka, Graham Audio LS5/9 su nas tokom testiranja uverili da i danas stoje rame uz rame s najboljim predstavnicima klase. Njihov tonski balans i ujednačenost u celom spektru tako su prirodni, a kolorit toliko verodostojan da bismo se mogli zapitati šta je hi-fi industrija zapravo radila prethodnih 50 godina. Mane? Recimo da postoje, ali su veoma uslovne: LS5/9 neće blagonaklono gledati na lošu produkciju, a za najbolje rezultate potrebno im je obezbediti jednako kvalitetan i sposoban ostatak sistema – mada u ovom pogledu nisu preterano razmaženi i pružiće solidne rezultate i s nešto slabijim, ali dovoljno kvalitetnim uređajima. Takođe, u datom cenovnom razredu postoje moderni zvučnici koji pružaju masivnije i upečatljivije niske tonove, ali je veliko pitanje da li je takav bas realan ili je samo sredstvo za instant-fasciniranje auditorijuma. S druge strane, ukoliko iznad svega vrednujete muzikalnu, fluidnu i neutralnu reprodukciju, Graham Audio LS5/9 pripadaju najužem krugu zvučnika koji će vam to zaista i pružiti.

Graham Audio LS5/9
Preporučena snaga pojačala: 50-200 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 50 Hz – 16 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 87 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1x200 mm bas/srednjetonac, 1x34 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 280x460x275 mm
Masa: 14 kg
Cena: od 3.900 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Graham Audio LS5/9
Vrhunska ručna izrada.Neutralan i veran tonalitet.Muzikalna i fluidna reprodukcija.Detaljnost i preciznost u službi muzike.
Za najbolje rezultate zahtevaju jednako kvalitetan ostatak sistema.
4.6Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac