Google Chromecast Audio

Za pametne zvučnike

Google je napravio pravu revoluciju s prvom verzijom Chromecast uređaja, a sad je predstavio i uređaj namenjen samo za audio. Koliko je praktičan i šta sve nudi po ovako niskoj ceni, odlučili smo da saznamo sami.

Chromecast-Google-Google-Chromecast-Audio-2

Chromecast koncept je veoma jednostavan, omogućava korisniku da audio ili video sadržaj pohranjen na pametnom telefonu ili na internetu prenese bilo na veliki TV ekran, bilo na audio-sistem. Već smo pisali o prvoj verziji Chromecast uređaja, koji se priključuje na HDMI ulaz televizora, povezuje na wi-fi mrežu i zatim omogućava da neki video-materijal ili YouTube snimak emitujete na televizoru. Google je tako omogućio da „opametite“ svoj televizor na najjednostavniji i najjeftiniji način. Nedavno je predstavljena nova verzija Chromecasta, ali i zasebna varijanta namenjena samo audio-uređajima. Moramo odmah reći da Chromecast Audio ne možete naći u prodavnicama na našem tržištu, već ga morate kupiti u nekoj od velikih prodavnica u inostranstvu poput MediaMarkta ili Saturna. Njegova cena je samo 39 evra, tako da ga čak ne morate ni prijavljivati na carini pri ulasku u zemlju.
Za razliku od video-verzije Chromecasta, koji ima HDMI priključak, Chromecast Audio ima stereo-analogni izlaz u formi malog 3,5-milimetarskog džeka. Isti priključak se koristi i za optički digitalni izlaz. Imate staru mini-liniju koja je solidno zvučala, ali vas mrzi da ubacujete kompakt-diskove i samo slušate radio? Nabavite Chromecast Audio i priključite ga na AUX ulaz. Uz uređaj se isporučuje samo mali kabl koji na obe strane ima 3,5-milimetarski džek, pa će vam možda trebati kabl sa Y račvanjem na standardne RCA priključke. Prisutan je i microUSB ulaz, koji se koristi za napajanje, pa ćete u kutiji pronaći USB kabl i adapter za napajanje. Chromecast Audio je kružnog oblika, izrađen od crne plastike, s kružnim, malenim linijama koje podsećaju na brazde LP ploče. Masa mu je jedva 30 grama, a na sebi ima samo mali LED indikator i taster za resetovanje.

U radu
Chromecast Audio ne podržava blutut, već samo wi-fi, i to dual-band na 2,4 i pet gigaherca. Nedostaci blutut tehnologije su očigledni – pored niskog propusnog opsega, ova tehnologija je ograničena i fizičkom udaljenošću uređaja. Kad povežete Chromecast Audio, potrebno je da instalirate aplikaciju Chromecast, koja je dostupna u Googleovim i Appleovim prodavnicama. Ako nemate pametan telefon ili tablet, Google je omogućio i maleni program za Windows operativni sistem koji vam može pomoći da podesite uređaj. Uz ovu aplikaciju povezaćete uređaj na wi-fi, a zatim uživanje može da počne. Možete eventualno promeniti ime svom uređaju u neko lepše od generičkog imena poput ChromecastAudio1234. Inače, ovaj uređaj će samostalno nadograditi softver preko wi-fi mreže kad se pojavi nova verzija.

Unutrašnjost
Zanimljivo je da je u ovako mali uređaj i po ovako niskoj ceni Google smestio mnogo toga. Za D/A konverziju je zadužen Asahi Kasei DAC sa oznakom AKM AK4430, koji podržava rad do 24 bita i 192 kiloherca. Tu su i dva gigabajta SDRAM memorije kompanije Nanya, kao i Marvell Avastar 88W8887 VHT čip, koji je zadužen za WLAN, blutut, NFC i FM. Na drugoj strani smešteni su Marvell Armada 88DE3006 ARM Cortex-A7 procesor s dva jezgra, dva gigabajta NAND fleš memorije kompanije Toshiba i Texas Instruments DRV632 stereo linijski drajver.

Audio-Cast-Fea

Test
Povezali smo Chromecast Audio direktno na stereo-pojačalo Exposure 2010 S2 sa KEF zvučnicima R300. Kvalitet zvuka je, naravno, zavisio od kvaliteta reprodukovanog materijala. Google tvrdi da podržava MP3, WAV, FLAC, ACC i OGG fajlove do 24 bita i 96 kiloherca, mada je optički izlaz ograničen na 48 kiloherca.
Lista podržanih aplikacija zaista je dugačka, od aplikacija za strimovanje muzike kao što su: Spotify, Pandora, TuneIn Radio i Deezer, pa sve do naprednijih aplikacija poput Plexa i BubbleUPNP-a. Mi smo listu podržanih aplikacija brzo prebrojali i došli do preko 150 aplikacija. Neprijatno nas je iznenadilo što Appleove aplikacije nisu podržane, pa možete zaboraviti na iTunes i Apple Music.

Zaključak
Bilo da hoćete da nadogradite zastarelu mini-liniju ili želite da obogatite, odnosno „opametite“ svoj pravi hi-fi stereo-sistem, Chromecast Audio je veoma praktično i simpatično rešenje. Prednosti nad blututom su očigledne u pogledu kvaliteta prenosa muzike. Isto tako, blutut će vam trošiti bateriju na telefonu, dok wi-fi neće. Takođe, nećete biti stalno ometani u slušanju muzike svaki put kad vam stigne poruka na telefon i začujete zvuk obaveštenja.
Ipak, Chromecast Audio ima i neka ograničenja – na prvom mestu još uvek nema podršku za multirum sisteme, drugo, uređaj nema baterijsko napajanje, već mora biti uključen u struju, i treće, podrška za Appleove proizvode i aplikacije mora se hitno popraviti. Ako vam sve ovo ne smeta, shvatićete da je Chromecast Audio veoma zanimljiva igračka koja će vam pružiti mnogo uživanja po cenu jeftinog interkonekcijskog kabla.

PLUS
Poboljšani dual-band wi-fi.
Pristupačna cena.
Veliki broj aplikacija.

MINUS
Nema podršku za mnoge Appleove aplikacije.

Izlazi: Analogni i optički
Dimenzije (ŠxVxD): 52x14x52 mm
Masa: 30 g
Cena: 39 evra
Reader Rating5 Votes66
66
Ocena čitalaca