Fyne Audio F500

Very Fyne Audio

Iako postoji svega nekoliko godina, iza kompanije Fyne Audio stoje decenije iskustva u dizajnu i izradi zvučnih kutija.

Ukoliko pratite dešavanja na svetskom hi-fi tržištu, tokom prethodnih godina sigurno ste nailazili na testove zvučnika Fyne Audio ili na izveštaje s najvećih audio-sajmova, na kojima je ova kompanija bila zapaženi učesnik. Škotski proizvođač stupio je na scenu gotovo preko noći i jednakom brzinom se nametnuo kao mejnstrim hi-fi brend, rame uz rame s kompanijama koje su među nama već decenijama. Ova naizgled neobjašnjiva situacija postaje razumljivija kad se uzme u obzir da su Fyne Audio osnovali ljudi koji su pre toga vodili glavnu reč u proslavljenoj kompaniji Tannoy – njihovo znanje i iskustvo, ali i povezanost u industriji omogućili su Fyne Audiju munjevit napredak. Ipak, sve to ne bi bilo dovoljno da Fyne Audio od starta nije bio postavljen na zdrave osnove, u vidu veoma dobro osmišljene i konkurentne ponude zvučnika. Asortiman je prilično veliki i obuhvata osam osnovnih serija zvučnika, uz dodatnu ponudu za višekanalne i ugradne sisteme, a tu je i nekoliko ozbiljnih patentiranih rešenja. Za premijerni test Fyne Audio zvučnika u magazinu Hi-Files odabran je model iz sredine ponude, s oznakom F500.

Opis

Kao regalski zvučnik, F500 dolazi u gabaritu koji je pogodan za upotrebu u sobama manje i srednje veličine. Iako je dizajn stvar ukusa, nama se ovaj model veoma svideo, a proizvođaču odajemo priznanje jer je omanjem zvučniku podario vizuelni identitet koji ga čini prepoznatljivim u moru konkurencije. Kabinet je izrađen od medijapana srednje gustine i u osnovi ima pravilne linije, ali detaljniji pregled ukazuje na blago zaobljenu prednju i zadnju stranu, što umanjuje pojavu stojećih talasa u unutrašnjosti i, posledično, koloracija u zvuku. Završna obrada je besprekorna do poslednjeg detalja i u ovom pogledu Fyne Audio se neće postideti ni pored daleko skupljih zvučnika. Kao značajan doprinos vizuelnom šarmu, kabinet je finiširan u prirodnom furniru – primerci na testu izvedeni su u hrastovini tamnobraon boje, a u ponudi je još crni hrast, dok se uz doplatu mogu dobiti crna ili bela boja visokog sjaja. Zvučnička jedinica zauzima najveći deo prednjeg panela i smeštena je u upadljivi okvir od četkanog aluminijuma, koji deluje luksuzno, a ujedno pruža sa ukusom odmeren kontrast ostatku kabineta. Opis spoljašnjosti se ovim ne završava, jer su F500 opremljeni masivnim postoljem debljine oko šest centimetara, uz aluminijumsku traku koja ga odvaja od ostatka kabineta. Ovakvo postolje neophodno je zbog patentiranog rešenja za protok vazduha, koje je nazvano BassTrax. Naime, bas-refleks port smešten je na donjoj strani drvenog dela kabineta, a u unutrašnjosti postolja nalazi se akustički oblikovani difuzor, koji ravnomerno rasipa vazduh u krugu od 360 stepeni. Vazduh prolazi kroz velike proreze na sve četiri strane postolja, što čini ovaj zvučnik prilično nezahtevnim za pozicioniranje, a ujedno izgleda veoma atraktivno.

Tokom našeg testa pokazalo se da BassTrax predstavlja jedno od najuspešnijih rešenja za dobar protok vazduha kod malih zvučnika.

Već smo naveli da je F500 opremljen jednom zvučničkom jedinicom, ali je, u skladu s nasleđem, u pitanju koaksijalni sklop. Niskotonsko-srednjetonski drajver opremljen je membranom od papirnih vlakana i ima prečnik od 150 milimetara, uz gumeno vešanje s karakterističnim zarezima, a cela konstrukcija smeštena je u korpu od livenog aluminijuma. U središtu jedinice nalazi se kalotni visokotonac prečnika 25 milimetara, s membranom izrađenom od veoma krutog titanijuma i kompresionom komorom. Kao veoma značajno za krajnji kvalitet reprodukcije, Fyne Audio ovde primenjuje još jedno patentirano rešenje – tehnologiju IsoFlare, koja obezbeđuje konstantnu i ravnomernu usmerenost zvučnih talasa, kako bi se postigla precizna stereo slika. Za razliku od mnogih drugih proizvođača, koji često ne daju nikakve podatke o skretnici, Fyne Audio ističe da su F500 opremljeni skretnicom dizajniranom za minimalne gubitke, uz kalemove s laminiranim jezgrom i polipropilenske kondenzatore audiofilskog kvaliteta. Za povezivanje sa amplifikacijom predviđena su dva para krupnih i dovoljno razmaknutih terminala, koji su izvedeni u kombinaciji metalne osnove i čvrste plastične oplate, dok su kratkospojnici takođe izrađeni od masivnog metala. Pored panela s terminalima, na zadnjoj strani nalazi se mala etiketa sa oznakom i serijskim brojem modela, kao i napomenom da su zvučnici dizajnirani i projektovani u Velikoj Britaniji, dok se proizvodnja obavlja u Kini.

Test

Specifikacije navode da F500 pružaju frekvencijski opseg od 45 herca do 34 kiloherca, uz osetljivost od 89 decibela i nominalnu impedansu od osam oma, što ukazuje na nezahtevnost u pogledu pokretanja. Ovo se potvrdilo u praksi, jer je naš verni Exposure 2010S2 odlično kontrolisao koaksijalnu jedinicu. Pozicioniranje je takođe prilično jednostavno, pa su F500 disali punim plućima na oko 40 centimetara od zadnjeg zida, uz utisak da bi razdaljina mogla biti manja ako uslovi to zahtevaju. Kutije su bile sasvim blago zaokrenute prema idealnoj poziciji za slušanje kako bi se postigao bolji fokus, bez sužavanja pozornice. Nakon kraćeg perioda razrade, F500 su nam priuštili odlično razvijenu zvučnu scenu, koja je bila prilično precizno ocrtana po sve tri ose. Trodimenzionalni ugođaj bio je prisutan u najboljem maniru regalskih zvučnika, uz note koje su jasno postavljene u prostoru i izraženu dubinu, koja je smeštala muzičare u prostor ispred auditorijuma. Blizak i intiman prikaz muzike bio je ispunjen finesama, koje se najbolje mogu čuti na živim akustičnim numerama i klupskim snimcima.

Precizna i intimna prezentacija muzike zasluga je upravo koaksijalne jedinice i celokupne filozofije tačkastog izvora zvuka, koji je kod F500 očigledno izveden baš kako treba. U gornjem i srednjem delu spektra fokus je toliko dobar, a neizveštačena fluidnost na tako visokom nivou da se čini kao da ih proizvodi isti drajver. Količina vazduha oko nota takođe je besprekorno odmerena – upravo onoliko koliko je potrebno da se dobije utisak prostora, ali bez izlaženja iz zone realnosti i želje za fasciniranjem auditorijuma bez pravog razloga. Ukoliko poslušate džez klasike, kao što je „Kind of Blue“ legendarnog Milesa Davisa, Fyne Audio će vam uzvratiti iskrenom muzikalnošću i bezmalo savršenom prezentacijom. Svaka nota je na svom mestu, upravo kako je pamtimo nakon nebrojenih preslušavanja ovog albuma na različitoj hi-fi opremi, a kolorit verodostojan, uverljiv i bez neprirodnog prizvuka, uprkos metalnoj membrani visokotonca. Milesova truba zauzima centralno mesto i obiluje prodornim, ali ne i neprijatno oštrim tonovima, a zvuk joj je veoma izražajan – ovo nije lako postići kad je u pitanju reprodukcija trube.

Uprkos skromnom gabaritu i nevelikim zahtevima u pogledu pokretanja, F500 kod reprodukcije najnižih tonova zvuče veće nego što zapravo jesu. Iako ovo može zvučati kao izlizana fraza, tokom našeg testa pokazalo se da BassTrax predstavlja jedno od najuspešnijih rešenja za dobar protok vazduha kod malih zvučnika. Precizno proračunato vođenje vazduha eliminiše bilo kakve negativne efekte u vidu mumlanja iz porta, pa su basovi veoma čisti, uz jasno ocrtane note i odličnu ukupnu definiciju. Još je značajnije da F500 to postižu bez gubljenja mase najnižih tonova, čije se rezonovanje može osetiti i koji imaju solidan, iako ne munjevito brz udarac. Opet, fokus je veoma izražen i u najnižem delu spektra, pa se gornji basovi odlikuju gotovo beskrajno preciznim prikazom i obiljem finesa. Maleni Fyne Audio će stoga zaista briljirati uz avangardnu elektroniku, poput albuma „miles_gurtu“, na kojima će bez teškoća izaći na kraj s najzahtevnijim deonicama i prikazati ritam sekciju u punom sjaju, uz rapidne promene i zavidnu sposobnost membrana da se brzo pokrenu i zaustave.

Zaključak

Nakon premijernog testa Fyne Audio zvučnika u našem časopisu uvereni smo da u škotskoj kompaniji veoma dobro znaju šta rade i da ih u budućnosti očekuju još veći uspesi. Kao regalski zvučnici koji se bore za svoj komad tržišta među veoma žestokom konkurencijom, F500 se predstavljaju kao kutije bez posebnih mana – nezahtevne za pokretanje, jednostavne za pozicioniranje i neizbirljive u pogledu muzičkih žanrova. Šta bi se više moglo poželeti po ovoj ceni?

Fyne Audio F500
Preporučena snaga pojačala: 30-120 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 45 Hz - 34 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 89 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 1 x 150 mm mid-bas, 1 x 25 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 1,7 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 200 x 325 x 318 mm
Masa: 7,3 kg
Cena: 1.000 evra
Audio plus, 021/6611-302
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Luksuzna pojava.
Elaborirana rešenja.
Izuzetan fokus.
Snažan bas.
Ozbiljna konkurencija u klasi.
4.6