Jump to content


Pomoc oko nabavke pojacala


SASA1234

Recommended Posts

Pozdrav. Nisam strucan sto se tice elektrotenike i treba mi pomoc. Naime koristio bih dva para zvucnika u duplom stereu. Jedno je beovox s30 (impedanca kaze 4-8 OMH) a drugi par je reloop control one od 8 OMH. Koje pojacalo, sa kojim izlazom u omima, mi je potrebno da bi mi zvucnici radili bez problema. Znam da kad se spajaju zvucniic pravilo je da sateliti imaju vise ili jednako oma od pojacala. E sad koja je fora kad se spajaju dva zvucnika (levi i desni)? Koja fora je sa cetiri zvucnika za A i B izlaz? Takodje mi nije jasno zasto na S30 pis da je impedanca od 4 do 8 OMH a ne jedan broj?

Link to comment
Share on other sites

Prvo se malo edukuj o onome što te interesuje

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=impedansa+zvučnika

Drugo važno pitanje : Zašto dva para zvučnika (predpostavljam u istom prostoru)?

Dupli stereo ne postoji.

Dva para zvučnika na jedno stereo pojačalo ima smisla samo ako su zvučnici u dve odvojene prostorije.

53 minuta ranije, SASA1234 said:

Znam da kad se spajaju zvucniic pravilo je da sateliti imaju vise ili jednako oma od pojacala.

Na koje satelite misliš?

Pojačalo nema ”oma” već podatak koju impedansu zvučnika podržava, što uglavnom piše na zvučničkim konektorima na samom pojačalu.

Link to comment
Share on other sites

Dva para zvucnika jer beovox ima slabe basove a reloop ih naglasava. Zvucnici su razliciti jedno je cistije glasnije i sa manje basova, drugo je tise ali sa izrazenim, nekad bih i koristio odvojene al mi treba da budu spojeni na isto pojacalo kao A i B izlaz. Znam da na pojacalima pise na izlazu: impedance 4- 16 OHM (naprimer). Fora je sto kod mene na zvucnicima pise nesto slicno, od 4 do 8 oma pa mi nije jasno jesu ti zvucnici od 4 ili 8 oma, kako se vodi kad se spoje sami kako sa drugim parom, znam za onu formulu 1/R = 1/R1+ 1/R2 ... Citao sam o impedancama ali ne kapiram bas najbolje u praksi. Jel moze neko na osnovu onog sto sam rekao da kaze koje bi pojacalo sa kojim informaicjama pasalo kod mene, od koliko do koliko oma da pise da je na izlazu? Izvinite zbog terminologije nisam strucan i treba mi vremena ali trudim se da naucim

Link to comment
Share on other sites

evo informacije: koristio sam pojacalo na kojem je prosto pisalo: speakers impedance 8 O. Radilo je sve dobro godinama sa tim setapom dva para zvucnika, pokvario se zbog starosti. Sad trazim neku zamenu i iako imam izbora vidim te razne natpise na poedjini pa me zbuni dal ce moji zvucnici da pasu i izazovu havariju

Link to comment
Share on other sites

Moje lično viđenje : - Prodaj sve te zvučnike koje imaš, pa onda traži par zvučnika koji ti odgovaraju po zvuku i veličini prostorije u kojoj će biti, i na kraju traži odgovarajuće pojačalo za izabrane zvučnike.

1 sat ranije, SASA1234 said:

koristio sam pojacalo na kojem je prosto pisalo: speakers impedance 8 O. Radilo je sve dobro godinama sa tim setapom dva para zvucnika, pokvario se zbog starosti.

Možda se pokvarilo zbog toga što su bila priljučena tvoja dva para zvučnika koji su u paraleli davali impedansu manju od 3 oma, a pojačalo je predviđeno na normalno radi sa zvučnikom od minimum 8 oma.

Koje je pojačalo u pitanju i šta se pokvarilo?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...