Jump to content

Zvučnica/igla za ne baš perfektne ploče....

Parton

Recommended Posts

pretpostavljam da svaka kolekcija vinila ima ploče koje nisu baš savršene...kupljene polovne jer vizuelno izgledaju odlično, ali kad se puste nije baš tako...nabavljene ovde i onde, oprane, ali i dalje ima problema...verovatno se neke stvari ne mogu popraviti, ali već postoji bezbroj tema na netu koja glava ili bolje reći igla bolje podnose nesavršene ploče...

optrilike se kao dobro rešenje pominju conical igle, ali kao još bolje micro linear igle, koje navodno dublje gaze pa se manje i čuju neki problemi...onda se pominje shure kao glava koja je odlična za tu vrstu ploča...hteo sam da vidim kakva su domaća iskustva što se toga tiče, a mislim da svako od nas nema baš samo 100% očuvane i savršene ploče...

• Parton changed the title to Zvučnica/igla za ne baš perfektne ploče....

Dok sam koristio MM, ja bih imao 2 igle. Losije ocuvane ploce su mi u velikoj manjini i za nju bih sacuvao staru iglu koju sam zamenio dok je jos bila u radnom stanju. Tada sam koristio Linn K9. Odkad sam presao na MC pazim vise oko stanja ploca i kupujem od very good do NM i nove. Sacuvao sam jednu staru linn k18 sa zeljom da nekad sklepam jedan gramofon sebi, koji bi bio za takve prilike. 

Kad bi sad birao za takvu potrebu bih kupio neku jeftinu At, recimo 95.

7 minutes ago, shon3i said:

Ja bi u tom slucaju pre isao na at vm-95c iglu, koja je najeftinija, plus malo jaca gazna sila 2.2 (po spec) i mislim da nece biti problema, a plus sto je oko 20e, dok je ML 120+e.

ima smisla, ali ajd preživeo bih nekako i tu cenu za ml ako ne bih morao da menjam igle i gramofone svaki čas...zato i razmišljam koliko je ml igla all round rešenje za svaki dan...jer i nove ploče zaslužuju bolju iglu...

ispada da je na kraju najbolje rešenje dva gramofona sa različitim iglama za razne ploče...😀 a pokušavam da se držim jednog za sve...naravno, sve krš ploče sam izbacio iz kolekcije, ali opet imam dosta ok ploča koje nisu savršene, ali nisu ni za bacanje...

Ako te ploce nisu bas toliko u ocajnom stanju, kao sto kazes, onda vredi pokusati sa ML iglom, jer ML svakako pruza bolji tracking i izvucice iz svake ploce najbolje rezultate, to je nesumnjivo. Jedino samo ako se losije ploce pune ogrebotina i prljave, da mogu samu iglu ostetiti, onda to moze biti skupa investicija

2 sati ranije, shon3i said:

Jedino samo ako se losije ploce pune ogrebotina i prljave, da mogu samu iglu ostetiti, onda to moze biti skupa investicija

Mislim da ovo treba da se malo razjasni.

Naime, opšte je prihvaćeno da istrošena ili oštećena (slomljena) igla nepovratno oštećuje brazde vinilne ploče.

Ali da li važi i obratno tj. da izgrebane ploče i oštećene brazde mogu da oštete iglu ? Kako je moguće da mekši materijal (vinil) ošteti tvrdi dijamant ? Ne izgleda mi logično.

3 minuta ranije, Borko said:

To svi kažu a da niko nije ponudio objašnjenje.

Ко се разуме у плоче и игле а и бразде решење се само намеће зато нико ништа не нуди!

6 minuta ranije, giZ_Mo said:

Ко се разуме у плоче и игле а и бразде решење се само намеће зато нико ништа не нуди!

Znaš kako prijatelju, ja se plašim ljudi koji sve znaju. Ti si jedan od njih.

• 1 month later...

da odgovorim sam sebi...montirao sam at vm-95c na jedan gramofon, i zaista je manje osetljiva na ploče koje imaju neke mane...pri tome zaista ne mogu da kažem da je to nauštrb detalja jer je zvuk jako dobar, posebno imajući cenu u obzir...

evo i mali dodatak koji negde ima veze sa temom...

https://www.stereophile.com/content/gramophone-dreams-44-audio-technica-goldring-lp-gear-phono-cartridges-page-2