Jump to content

Borko

Članovi
 • Posts

  332
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Borko

 1. Mislim da je ovo rešenje da se teg ušrafi pozadi predviđeno za TD 160, možda i neke druge modele ? Za TD 126 Mk II i Mk III Thorens je imao dodatne tegove koji su se stavljali pored glavnog, kao na slici u prilogu. Mada, viđao sam i sa dodatnim tegom i tim tzv. "fine tuning" tegom istovremeno. Da li TP16 Mk II uopšte ima navoj pozadi da se ušrafi teg ?
 2. Borko

  Amp za Kef

  Na 0 W sva pojačala zvuče isto 🙂
 3. Na ovoj slici je SFG-2 postavljen na mat bez ploče. Da li je pravilno tako ili na ploču ?. Da li promene VTA /SRA utiču na gaznu silu ? Ili su to beznačajne razlike ?
 4. A koja je prava rezolucija SACD diskova ? Pitam jer ne znam. Ono što mislim je da je SACD 1 bit DSD format, 2.8 Mhz ?
 5. Borko

  Hegel H95 merenja

  Evo na primer za H95: https://www.hegel.com/en/products/integrated/h95 Power output: 2 x 60 W into 8 Ω (u kom frekventnom opsegu, pri koliko THD) Frequency response: 5 Hz - 100 kHz (+- dB ?) Signal-to-noise ratio: More than 100 dB (u odnosu na šta ?, šta je referenca ?) Distortion: Less than 0.01% @ 25 W/8 Ω/1 kHz (a na 20 Hz i 20 kHz i za punu snagu, ovako se daje samo za uslove kada su verovatno najmanja) Damping factor: More than 2000 (main power output stage) (za 1 kHz pretpostavljam ?) Line level Output: 1 x unbalanced variable (RCA) - e tu je tek jadno jer nigde ne piše ni koliko je to u V, mV, a ne piše ni da je upotrebljiv do 550 mV što je suština zamerke na merenjima na ASR site-u. Da ne tražimo i kolika je izlazna impedansa. I još nešto. Nigde ne napisah da nešto kriju. Takva im je marketinška strategija. Uređaje ne prodaju specifikacije već reklama i pozitivne recenzije. E tu se već potrudili i prikupili sve (pozitivne) recenzije. Ima poduži spisak na istoj strani. Prosečan kupac i ne zna da protumači merenja.
 6. Borko

  Hegel H95 merenja

  Ako je on jedini sa inženjerskim znanjem koji zaslužuje da se pomene onda svaki im čast za vrednovanje znanja u odnosu na prodaju i oglašavanje. Koliko to vrednuju vidi se po tehničkim karakteristikama koje objavljuju za svoje proizvode - krajnje oskudni podaci. U njihovim manualima ima više slika zimskih kuća i Norveških pejsaža nego informacija o samim uređajima. Više liče na prospekte za prodaju nego na korisnička upustva za high end uređaje (barem po ceni). Ali nisu oni jedini.
 7. Borko

  Hegel H95 merenja

  Ne znam za tu Facebook grupu, ali ima komentara Douglasa Schneidera (SoundStage site) o Amiru onako "ad hominem", a da to nema nikakve veze sa merenjima H95 ampa. Amir je odgovorio na to na strani 38, post No.741. Vezano za firmu Hegel konkretno, a verujem da je isto tako kod mnogih drugih, dominiraju i glavnu reč vode sales i marketing menadžeri. Neko na ASR siteu (post 729) je dao ovakav komentar za to: "I just had my first look at the Hegel website. What I find interesting is the page https://www.hegel.com/en/about/people-of-hegel. There is not one person listed with a technical/engineering qualification. It’s all about sales and marketing."
 8. Borko

  Hegel H95 merenja

  Ovo ima malo veći značaj od još jedne recenzije. Ko pročita sve postove videće da su neke recenzije H95 na Youtube-u i hi-fi siteovima, označene kao verovatno plaćene. Neke druge su demaskirane jer, iako "pozitivne", napisane su tako da je ono što ne valja sakriveno u kontekstu ili prikazano tako da se ne vidi. I napisano je o kojima se radi. Kako god ovim je model H95 verovatno sahranjen. To je jasno i ovima iz Hegela i vidi se po tonu njihovog odgovora, a njihova reputacija je ozbiljno narušena.
 9. Borko

  Hegel H95 merenja

  Treba čuti i drugu stranu i pročitati odgovor Hegela na str. 24, post #468. Dali su objašnjenje za loša merenja DAC-a. Mada, danas ugraditi DAC koji je ograničen na 96 kHz i to reklamirati kao unapređenje je čudno. Suština je u tome da je preamp ograničen na 550 mV, sve preko toga klipuje na Line Out.
 10. Negde sam pročitao da je prednost u ovome. Igla često prati neravnine na ploči, na primer neko ispupčenje ili je ploča neravna što izaziva pomeranje ručice gore-dole. U momentu kada je, zbog toga, ručica izdignuta, gazna sila je manja nego što treba ako je VTF realizovan "statički" tj. pomoću kontratega. Ako je realizovano zatezanjem kalibrisane opruge ("dinamički") tada je gazna sila ista i u tom položaju i u horizontali.
 11. A MC-3500 koji je konstruisao Mile Nestorović ? http://www.oestex.com/tubes/Mac/MC-3500.html
 12. MC zvučnice jesu osetljive na kapacitivno opterećenje samo kada se koristi SUT ali ne i kada se koristi aktivni MC phono predpojačavač. O tome je @Majda već pisao u temi gramofondžijska sveščica. Meni su ipak ostale nejasne neke stvari oko prenosa kapacitivnosti. Uzmimo sledeći primer. Koristi se SUT sa prenosnim opsegom 1:10 (20 dB). MC zvučnica je povezana na ulaz SUT-a kratkim interkonektom sa kapacitivnošću 100 pF. Iz SUT-a ide duži interkonekt do MM ulaza sa RIAA korekcijom i ima kapacitivnost 200 pF. Da li je onda sledeće tačno: 1. Zvučnica "vidi" prenesenu kapacitivnost interkonekta do ulaza u SUT plus kapacitivnost primara SUT-a. Prenos je u Step-Up režimu pa bi zvučnica "videla" 100 pF x 102 =10000 pF ili 10 nF ? Ili čak i više jer nije uračunata kapacitivnost primara SUT-a. 2. Kapacitivnost sekundara SUT-a, plus kapacitivnost interkonekta do ulaza u RIAA stepen, plus kapacitivnost na ulazu u phono stepen prenosi se u "Step-Down" režimu. To bi značilo sa zvučnica vidi 200 pF plus kapacitivnost phono stepena (na pr. 100 pF) podeljeno sa 102 tj. 3 pF ili nešto više jer nije računata kapacitivnost sekundara SUT-a. 3. MC zvučnica bi ukupno "videla" 10003 pF (ako se ne računaju kapacitivnosti primara i sekundara samog SUT-a). 4. U tom pogledu bitno je samo da interkonekt od zvučnice do ulaza u SUT (primara) bude što manjeg kapaciteta i što kraći. Isto je nebitno za kabl od izlaza SUT-a do ulaza u phono stepen sa RIAA korekcijom. Nisam siguran da li sam dobro razumeo ?
 13. Danas na Radio Beogradu 3 https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/1466/radio-beograd-3/4462884/iz-arhive-radio-beograda--soni-rolins-na-beogradskom-dzez-festivalu.html Snimak sa Beogradskog Jazz festivala 1974, Sonny Rollins Quartet, jako, jako dobar snimak i sjajna muzika. Šteta što ovo nije izdato na ploči ili CD-u.
 14. Pomoću lučnog protractora za SME ? Kako misliš repetitivno ? Pomeraš ručicu u bazi sve dok se ne namesti da igla leži na luku ?
 15. I svaki put novo podešavanje overhanga u bazi ručice plus offset ugla u headshellu ?
 16. Ako ja dobro razumem u CroRec-u su uzeli svoju analognu dvokanalnu master traku i digitalizovali je. Dobijen je neki file, koji je potom pomoću SoundForge-a doteran (remaster). Iz SoundForge-a je opet izašao obrađen file. Digitalni file se ne može koristiti za rezanje na lacquer disk ? Iz njega može da se radi samo CD. Znači morala je opet negde da se uradi DA konverzija pa da se onda reže ? Ukupno dve konverzije A-D i D-A.
 17. Bolji protractori imaju dve duži po "X" i "Y" osi nacrtane, od na primer 10 cm. Kad se .pdf dštampa, ako je na papiru toliko koliko treba da bude (100 mm) u čemu je problem ? Takođe postoje i programi za direktno štampanje protractora na printer driver, a ne preko .pdf-a. Na primer Conrad Hoffmanov protractor. Samo treba znati podatke za geometriju ručke.
 18. Ovo teško da može biti tačno. Po manualu je 505 x 395 mm.
 19. Video sam Roon par puta na demonstracijama, ali sam video samo sliku albuma ili CD-a. Daje i booklet CD-a u .pdf da se pročita ?
 20. Za slušanje klasike streaming ne mogu da svarim. Tu je važna epoha kada je kompozitor pisao, stil umetnosti u to vreme i istorijski kontekst. Hoću da znam gde je snimak nastao, kako je snimljeno, kojom tehnikom, koji su instrumenti korišćeni... Sve to mogu da saznam samo čitajući booklet CD-a ili omot (insert) omota ploče. Ako je izdanje kvalitetno. Ogroman izbor koji nudi streaming je dobra stvar, ali meni više kao zamena za FM radio. Da se informišem pa posle da to što mi se dopadne potražim na LP-u ili CD-u. Malo mi taj streaming liči na one kompilacije iz devedesetih i hiljade .mp3 pesama, samo mnogo kvalitetnije.
 21. Borko

  Ispravljanje ploca

  Kakav je to groove guard ? Štiti se cela površina ploče sa brazdama (grooves) ? Šta se onda greje ?
 22. https://vinylcd.wordpress.com/tag/ploca-alman-brothers-band/ Četvrti pasus od vrha.
 23. Ne sećam se da se baš tako zvala, ali znam da je to bila Jugoslovenska knjiga tj. njihova prodavnica.
 24. Ima takvih (visokih) plintova za TD-124. Na primer ovakav: https://www.hifido.co.jp/20-29746-40425-00.html?KW=&G=&P1=&P2=&A=10&N=&Y=&CT=0&M=0&LNG=E&OD=0&O=100&L=10&SD1=0&SD2=0&SD3=0
×
×
 • Create New...