Jump to content


Servo Automatic Voltage Regulator - iskustva?


marin

Recommended Posts

Postovani,

 

Da li ovakvi uredjaji mogu da "srede" struju za hi-fi uredjaje?

Konkretan uredjaj koji mi izgleda ok (nisam zakacio link, ali lako je naci ga i kod nas u prodaji oko 30k dinara, pre bilo jeftinije...) >
KEBO Stabilizator napona SDC-5000VA

Citao sam u par navrata da muzicari u malim bendovima ovako spasavaju svoje sprave od lose struje na raznim tezgama.

Inace, ovo je dosta sofisticiraniji uredjaj od poznatog APC LINE-R 1200VA, posto za razliku od line-r ima servo motor kojim brzo i precizno regulise napon, dok LINE-R ima samo "skokove" od 10% gore i dole za regulisanje prejakog ili preslabog napona, tako da ne moze bas precizno da natempira 220V na izlazu... Ovaj KEBO sa servo motorom, treba da moze.

Trebalo bi da ima i neki visak snage, pa da ne ubije "dinamiku" pojacala kao sto je to obicno slucaj. Ima i tezinu i nije neka preterana cifra da se kupi...

Razmisljam se da li moze jeftinije da se prodje u odnosu na brendirane power plantove i sl?

 

 

kebo 5000va.jpg

Link to comment
Share on other sites

25 minuta ranije, Borko said:

Kako radi taj servo motor ?

Просто, компаратор електроника која драјвује мотор на чијој је осовини клизач аутотрансформатора. Код ових нових не знам какав је тај серво мотор, давних дана то исто сам правио са мотором брисача.

Link to comment
Share on other sites

Servo motor okreće klizač autotrafoa i drži izlazni napon konstantnim. Slično kao potenciometar. Oni drugi tipovi imaju puno izvoda i onda uključuju i isključuju izvode preko kontaktora/sklopki da drže izlazni napon približno nominalnim. Ti sa sklopkama su verovatno trajniji, jer ovaj stalno klizi (kružno) po namotajima trafoa, to znači da se nešto stalno troši/haba.

Link to comment
Share on other sites

Al se vrti. Doduše deluje elegantno, kontinualna regulacija, samo je pitanje u kojim granicama reaguje servo motorče, da ne kažem koliki je histerezis. Od toga zavisi koliko se često vrti, plus kakve su promene napona u mreži. Pre bih odabrao onaj sa sklopkama, tačnost napona nije baš toliko bitna koliko trajnost uređaja. Možda vremenom počne malo da varniči kad se mrda klizač.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Nixie said:

Pre bih odabrao onaj sa sklopkama, tačnost napona nije baš toliko bitna koliko trajnost uređaja. Možda vremenom počne malo da varniči kad se mrda klizač.

Na koji način APC-Line R 1200 reguliše napon ? On isto ima trafo i poprilično je težak. Imam ga i znam da u momentima pada napona reaguje i čuje se klik slično uključivanju nekog releja. Sad da li je to sklopka, relej ili nešto treće...

Link to comment
Share on other sites

APC-Line R 1200 valjda preko releja. Ima u manualu sta radi i kad "switchuje". Tipa, ako padne napon na vrednosti od 180V do 200V, on digne to za 10%. Isto ako ode preko 230V do na primer 250V on obara to za 10%. Tako da ima samo 3 "koraka". A van tih nekih granica, gasi se da zastiti sprave jer ne moze da napravi ni blizu 220V. Tako da, na primer, ako je ulazni napon 190V, on doda 10% (19V) i na izlazu ce biti 209V i td...

Inace, kod KEBO sa servo motorom je pitanje koliko brzo radi i da li je to vazno. Znam da se cuje, jer sam ga cuo. Ima 2 moda, PCL i PCH (valjda neki precision Low / High). Kada je na High, brze reaguje. Tada se cuje kao vrlo stari HDD, kao neki od 80MB (da, toliko star), samo jos sporije i malo glasnije. Valjda napon stalno varira 227-228-229 i onda on stalno "drnda" :)

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, giZ_Mo said:

Одличан уређај и ради посао, о цени не бих!

Heh, ja ne znam audiofila koji ovo koristi. Ako je odlican, sto ga nemamo svi? :)

A inace, osim napona, da li to sto ima taj svoj veliki trafo znaci i da je izolovan od ostatka mreze, da ne ulaze smetnje tj da imamo lepu i cistu sinusoidu ?

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, marin said:

Heh, ja ne znam audiofila koji ovo koristi. Ako je odlican, sto ga nemamo svi? :)

A inace, osim napona, da li to sto ima taj svoj veliki trafo znaci i da je izolovan od ostatka mreze, da ne ulaze smetnje tj da imamo lepu i cistu sinusoidu ?

Nije izolovan od mreže ako je autotransformator, a otprilike da jeste.

Ako hoćeš da imaš sve galvanski odvojeno od mreže, onda se pravi trafo koji ima primar i sekundar, a na sekundaru više izvoda pa se tu bira najoptimalniji napon. Onda se može još između primara i sekundara uraditi slepi navoj koji skuplja veći deo smetnji jer je uzemljen i eliminiše parazitnu kapacitivnost između primara i sekundara.

Takođe ako se uzme takav odvojni trafo, eliminiše se i DC napon koji je stalno prisutan u mreži, a pravi probleme većim torusnim trafoima jer dovodi do magnetnog zasićenja jezgra.

Odvojni trafo je poželjno da bude motan na EI jezgrima. Otporniji je između ostalog na DC komponentu mrežnog napona za razliku od torusnog, a sto je veći trafo, tim gore po njega.

 

Link to comment
Share on other sites

Овакав одвојни трансформатор са више напона на секундарима имам на Еи језгру са слепим намотајем од 2kW и то је добро решење због свега што је @Nixie објаснио у посту изнад.

@marin, заиста не знам где се дешавају узастопни дневни падови напона осим можда у појединим периодима године, па је са оваквим одвојним балансираним трансформатором са више напона на секундарима обезбеђен избор одговарајућег. Могу ти дати на пробу.

Link to comment
Share on other sites

Da da, to je bolje rešenje, samo nema automatskog prebacivanja sekundara. Za to bi trebala neka elektronika i sklopke. Onaj autotransformator mi deluje kao nešto što bi se koristilo recimo za ozvučenja, da drži napon stabilnim i da ima dovoljno snage da bi bio pouzdan. A za kućni audio ne vidim svrhu, osim možda negde gde je baš mali ili veliki napon. Odbija me još i to što ga cinculira stalno i čuje se. I sumnjam pomalo u navedenu prividnu snagu 5000VA zbog cene.

Bez regulacije na sekundaru postoji opasnost po uređaje. Recimo bio je mali napon, prebacio si na izvod sekundara koji diže napon da to kompenzuješ. I onda dođe pun napon, a tebi trafo još diže napon, ode sve do đavola. Mora biti neke regulacije da bi bilo bezbedno. Takođe ako taj servo otkaže, šta se onda dešava?

Snaga 3500 W
Displej Da
Boja Crna
Ostalo
Ulazni napon: 140-260 V~
Izlazni napon: 220 V~ (±3%)
Efikasnost: 0.98
Faza: Monofazni
Tehnologija: Digitalni sklop, servo motor
Masa: 13.1 kg
Radna temperatura: 0°C do +40°C
Dimenzije: 352x220x256mm
Garancija 2 godine
Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da pisete ovoliko na temi.
Samo ja i dalje nisam razumeo da li ova sprava valja za hifi ili ne. Hoce li bolje zvucati hifi na ovome ili direktno iz zida?

Stekao sam utisak da ovo samo namesti voltazu na 220V (sa greskom od 3%), ali nista drugo ne radi - tj ako je djubre na ulazu, bice i na izlazu, samo na 220V. Razumeo sam i da ove nase hifi sprave nisu toliko osetljive da li rade na 225V ili 217V. Onda ispade da ovo nicemu ne sluzi. (osim muzicarima sto rade pod satorom na agregatu).

 

A bas sam se zagrejao bio za KEBO :D

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, marin said:

Stekao sam utisak da ovo samo namesti voltazu na 220V (sa greskom od 3%), ali nista drugo ne radi - tj ako je djubre na ulazu, bice i na izlazu, samo na 220V. Razumeo sam i da ove nase hifi sprave nisu toliko osetljive da li rade na 225V ili 217V.

Ja mislim da je kod nas nominalni napon mreže odavno 230 V, zbog EU ? Tako ispada i po računu za struju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...