Jump to content


Nove ploce suskaju


chika_milan

Recommended Posts

Vec neko vreme imam Thorens TD290 sa zvucnicom Stanton 500 MK III.

Kako se kolekcija ploca lagano povecava, pristizu i neke nove ploce. Dosta novih :P:)

Desva mi se da nove ploce dosta suskaju na visokim tonovoma. Na vokalima S, C, na zvoncicima, cinelama, i slicnim zvukovima.

Sa starim plocama se to ne desava. Malo sam u rebusu. Sta moze biti uzrok? Istrosena igla? Takva zvuncica? Ili ce se te nove ploce malo "istrositi" i nece se tako cuti posle odredjenog broja slusanja?

 

Hvala unapred

 

ps. guglao sam, i po forumu i po netu, sve sto sam saznao je da uzrok moze biti istrosena igla. ali mi je i dalje cudno zasto se tako cuje samo kad su nove ploce.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam kada si zadnji put proveravao podesenja glave....

pocni iz pocetka, prvo proveri istrosenost igle, ako je svirala vise od 500 sati, verovatno treba da je stavis na gornju granicu tezine. Takodje, proveri istrosenost. Ako vidis da nije simetricna, menjaj...

ostalo- vta, anti skejting itd... Kako proizvodjac kaze. Najbolje neku kvalitetnu test plocu pa cuj kako radi na njoj i po potrebi koriguj.

Ako si blizu 1000 sati, menjaj... Narocito ako imas dobre, tebi vredne ploce.

 

pozz

Link to comment
Share on other sites

gramofon sam uzeo polovan, tako da nemam ideju koliko je sati radila. prodavac je rekao da je na oko polovine. kod njega nista nije suskalo :)

iskren da budem, ne umem da proverim ni iglu, ni podesavanje glave. sta znaci gornja granica tezine? teg na 2.5? trenutno stoji na 1.5, ako je to to uopste? pokusavao sam da promenim to, isto se cuje....

Ko radi podesavanje gramofona? postoji neki servis u bgd koji to radi? kako to uopste funkcionise? nosis gramofon negde? ili serviser dolazi kod tebe?

hahahaha smesan sam sam sebi, previse pitanja, ali google ne pomaze bas puno oko ovoga.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam se susreo sa sličnim problemom kao i ti - polovan gramofon, neke ploče šuškaju, neke ne, nema pravila da li su nove ili stare. Kada sam već digao ruke u pomislio da je u pitanju loša produkcija kupio sam karbonsku četkicu za ploče. Prosto nisam mogao da verujem koliko prašine ima u glanc novoj ploči naručenoj iz Engleske. Kako mi je neko na ovom forumu savetovao, čišćenje ploča karbonskom četkicom pre slušanja mi je postao deo rituala. Posle nekoliko ovakvih čišćenja šuštanje je oslabilo, a one je i nestalo. Od još jednog prijatelja sam čuo da je neke ploče "izlečio" karbonskom četkicom. Ne kažem da je ovo rešenja, kažem da je kod mojih ploča pomoglo. Nije naravno čudotvorno, neke šušte pa šušte, ali ne nove...

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, robespierre said:

Probaj da kontaktiras Igora, ako si iz BG:

http://www.ttrecycled.com/engpages/contacteng.html

Tako je.

Ili kontaktiraj usera stoN_Cold.

Gramofon mora da bude namešten kako treba, pod uslovom da nije nešto od onoga gore što ti je sugerisao Ivcha.

 

p.s. gornja granica težine...svaka glava ima u svom uputstvu vrednosti za podešavanje, od kojih je jedna i gazna sila. Ona se izražava u gramima, i vrednost je uvek od-do, uz preporuku. Kad se igla istroši bolje je ići na gornju vrednost, ali ne treba preterivati.

Link to comment
Share on other sites

kupiš polovan auto,jel promeniš ulje ili verujes vlasniku? naravno da ne već odradiš servis i krećeš od nule.Igla za te jeftinije mm glave cesto kosta kao 2 nove ploče.Nije problem sto nesto suska ili ne već sto trajno ostećujes ploce.Novih At glava ima već od 35E,a ni igla za taj stanton nije preskupa verovatna.Kad kupis novu iglu odradi onda precizno podesavanje gramofona.Suskanja ima kod nekih novih ploca,ali sibilanti mogu biti i poreklom od istrosene igle i od lose podesenog vta,ako je propalo vesanje igle pa je tzv low rider to se poremetilo,svasta nešto...Da ne razbijas glavu pazari novu iglu ako ti se sviđa zvuk ili novu glavu,pa onda u podesavanje.Moja dalja preporuka je i stajlus cleaner,đubre sa ploca(narocito sa novih) se zapekne pa ni nova igla brzo ne zvuci kao nova.

Link to comment
Share on other sites

Navratio kod prijatelja, ima Tandberg, sa četkicom za čišćenje na njemu. Pustio ploču /sansui amp, bose zvučnici / šuška isto ploča. Ali, evo, već posle čišćenja bolje je. Šuška i dalje... Ali manje. Sutra idem da kupim četkicu. 

A, u planu je ortafon red, ali nema se sed para. 

Def moram da ulazim novce u čišćenje ploča. Razmislicu i o stajlus cleaneru. Fino mi deluje ta ideja

Link to comment
Share on other sites

Ima losih novih ploča,puckaju ko stare ali nije pravilo.Mene su uvek odusevljavala stara USA izdanja.Kupis ploču koja uopste ne izgleda najbolje,ocekujes ćorak,ali ona te iznenadi.Ta puckanja kojih ima su na sasvim nekoj drugoj frekvenciji koja nije neprijatna.Uvek kad imam priliku za stari jazz uzmem radije staro izdanje iz 60-70-tih nego novo.Ali volim da je mint.Ima i izuzetaka,pa da te utešim,pazarim sav napaljen japansko izdane u exelent stanju prosli mesec,bacim finu paru kad ono ploca pucka ko luda.Kad je pregledas,a ona kao nova.Nisam je ni reklamirao,verovatno je japanac pregledao samo vizuelno bez slusanja i pustio na ebay.Tu sam na pr. pomislio odmah novo je novo,izrasle mi usi zbog cene.Kocka

sto se stajlus klinera tiče imas temu o vileda sunđeru na vinil podforumu,ja koristim nesto drugo ali ne mora da se za sve baca u trosak.Bez karbonske ploče za svako slusanje ja i ne počinjem,ritual na koji se lako navikne.

ortofon:cheers

Link to comment
Share on other sites

Kao i vecina pocetnika, imamo slicne probleme:) Istu stvar sam i ja primetio kod svoje Stantonke, ali sve cekam da uzmem neku novu budzet zvucnicu, pa da definitivno resim ovaj problem. Imam cetku od pocetka, definitivno je obavezna, postala je deo rituala, ali taj problem na odredjenim vokalima je prisutan. Definitivno mi je cudno sto se to na starijim plocama znatno redje cuje, a na novijim je izrazenije. Probao sam i Viledin sundjer, ali nije bilo promene. Puckanje nije problem jer je u granicama normale, na novim plocama ga i nema. 

Ko prvi nabavi novu zvucnicu odmah da javi ovde iskustva:)

 

Link to comment
Share on other sites

Pocetnicka je tuga pregolema ;P :)

Elem, dosta je bolje kod mene sa cetkicom /analogis brush 3/.

ocistio sam dve ploce, tj. 4. ovaj st germain i dalje suska, ali manje, de phazz vise ne suska. kapiram da ce dosta bolje biti kada ih ocistim nekoliko puta, i preslusam jos nekoliko puta.

no, mozda je do nasih CA preamp? mada, de phazz je juce suskao i na tanberg gramofonu, sansui amp.

a, sto se mene tice, zvucnica ce sacekati neko vreme. Morace - ploce su mi nekako bitnije sada :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja patim od iste muke, samo sto moj tangencijalni gramofon (Tehnics SL-BL3) nema neka podesavanja, a za staru glavu kupio sam originalnu iglu (P24) takodje i komplet novu iglu i glavu (AT-92) koje od kupovine nisu presle mnogo, i na nekim plocama imam bas cujne sibilante, cak i posle njihovog pranja knostijem, lepkom ili cak kombinacijom i jednog i drugog. Moje zapazanje se na kraju svelo da AT-92 ima bolji tracking i dosta manje unosi distroziju u sam zvuk, posto imam originalan problem koji jos nisam resio sa P24, koji ima pogresan azimuth (HTA) primetio sam da su ta izoblicenja odnosno suskanje cujniji vise u tom kanalu (kod mene desni) kao da igla posto nije pod pravim uglom na brazdu, da se izrazim "kaci" zid brazde i to dodaje dodatne distorzije u vidu suskanja a kod visokih tonovoa se prevodi u izrazeno SSSSS-ovanje. Kao i to da P24 kad su nagle promene u dinamici jednostavno ne moze da trackuje, bar je to moje zapazanje... Kod AT92 je dosta manje cujno, ali sam posle posto ona ima podesiv HTA na samoj igli uspeo da svedem sve na minimum...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...