Jump to content


Old Energy loudspeaker


HighFidelity

Recommended Posts

zaboravi slobodno na esm3,Esm 4 je jednostavno bolje "utrefljen" zvucnik.Esm 3 je bio veliko razocarenje kad sam ga čuo.Racunaj na promenu vesanja,ako to već nije odrađeno.Video sam nedavno vesanja na ebay.Zvučnici se mogu povremeno naći za smesne pare,ali shiping će da kosta ko i zvučnici a potom i carina i pdv ali to je na tako maloj vrednosti zanemrljivo.Viđao sam ih u usa i kanadi za 50-60 dolara.Mislim da je kod nas realno oko stotke.Drugar ih jos slusa i zaista treba dosta novaca za bolje.Meni je bilo fascinantno kako su se dobro uparovali sa opremom vise klase.Odlicno idu uz naim,tako sam ih slusao dosta na par mesta.Old skul naim,ne ove novotarije.Skretnicu bi takođe valjalo refreshovati,godine rade svoje.jos jednom zaobiđi 3-ku,dosta ih se tu spotaklo

Link to comment
Share on other sites

Imao sam prvo ESM2, pa ESM 22Pro, pa ESM4, dok mi drugar još uvek ima ESM3.Svaki ponaosob zvuči odlično do spektakularno u zavisnosti od prostora u kome je smešten.Korišćeni su sa raznim pojačalima, a najviše sa tadašnjim Quad 306, i još nekim Amerima,Francuzima tipa Yves Cochet i po mom skromnom mišljenju je svakako najbolji ESM 22Pro, a u manjim sobama ESM 4 dugo nije imao takmaca, a verovatno ga nema ni sad u odnosu na smešnu cenu za koju se mogu nabaviti, pod uslovom da driveri nisu ispustili svoju plemenitu dušu.Prilikom kupovine obratiti pažnju na visokotonce, jer se dešavalo da je zbog raznih gluposti i iživljavanja iscuri ferofluid koji ih hladi, pa onda jao, jao..

Link to comment
Share on other sites

@sondek Uvoz iz Kanade definitivno nije rešenje jer ako par esm 4 košta 50e u odličnom stanju, dok dodje do Srbije koštaće me bar 150e. To realno oko stotke kod nas me i brine, čini mi se da je to malkice preterano.

@pecassAko su samo vešanja propala, to i nije neki problem. Cenu odmah ubijam jer sigurno sa propalim vešanjima ne vrede realnih 100e kako se kreću kod nas. Kupim sa lošim vešanjima a onda za 50e ( okvirna cena ) stavim druga kod Siniše Rankova ili ovde u Nišu kod Dinića.

@KuršumNema greške, znam koji su stari esm 4.

@perodeformeroGledao sam na Kanadskom tržištu, pro monitor 22 mogu da se nađu za 140e, ali dok dođe do Srbije mnogo izađe. Čitao sam dosta o tim legendama, i slušao priče starijih da su to svojevremeno bile odlične kutije, a verujem da i dan danas mnoge kutije ne mogu da im stanu na crtu. U Evropi je cena daleko veća za te kutije nego u Kanadi. No, u planu mi je i te kutije jednog lepog dana da nabavim.

 

 

Da li mi možete reći do kog cenovnog ranga danas esm 4 mogu da pariraju novim kutijama ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Propade pos'o zbog malo boljeg pazara na pijaci :) 

Salu na stranu al mi zaista nije jasno kad nesto trazis,imas pozitivno misljenje i informacije koje to potvrđuju da se stane u tome zbog neke sume od 4-5000 dinara ili tako nesto,preskočiš jedan odlazak u supermarket,stisneš se negde pa pazaris to sto ti treba.Pa kad kazem 100E podrazumevam da su u dobrom,radnom stanju a ne krs za kontejner,pepeljuga od koje će neko da napravi princezu. i tada bude,kad je stanje odlicno cenkanja.Ne znam,mozda te stvari meni kao kolekcionaru nisu bas najbolje smestene u glavi,ali ja kad sam nesto hteo nikad me cena nije sprečila da kupim,niti sam jurio najbolju cenu po svaku cenu.Dosta sam sprava platio 10-20-30% preko cene kad mi je nesto trebalo i kad je to nesto sto se ne viđa svaki dan.Uostalom ako se hoće zgoditak na lotou kod kupovine ne pokreće se tema koja i sam hajpuje.Samo ova tema koju pregleda skoro pa svako ko ima hifu digla ti je cenu za koji evro.Ako već gledas trgovacki razmisljaj i o tome.Sad samo fali da jos neki od nas potvrde da zvucnici zvuce kao neki novi od 1000E ,a oće i ode cena na 150 za uglancan mint primerak kod preprodavaca.Pogledaj sta se desilo sa cenama 1210 gramofona,a krenulo se sa "za 350E nek ga nosi sa sobom u grob"

Link to comment
Share on other sites

Ne znam, lično mislim da je cena za ESM4 apsolutno smešna ako je u rangu do 150eura, jer ljudi očito računaju na njihovu prodajnu cenu u SFRJ koja je bila niža u odnosu na ostale zemlje gde su se prodavali i do tri puta skuplje.Znam sigurno da se ESM 22 u Italiji prodavao za oko 3000dem, a ovi "niži" modeli preko 1000dem.Lično bih bio srećan da ih nabavim u pristojnom stanju, a vešanja su najmanji problem, bar za ESM4,3,2 jer su original sunđerasti.Na ESM22 Pro su neuništivi, i tu nema šta da se menja.

Link to comment
Share on other sites

Nismo se razumeli. Dakle, ako su kutije esm 4 u odličnom stanju, naravno da bih dao 100e. Šta mi se desilo pre par meseci ? Prodaje lik esm 4 na KP, pitam za cenu, lik kaže 90e. Kutije u sledećem stanju, vešanja propala, maskice ih nema, ivice kutija uništene. E, u tom slučaju sam reko da kutije ne vrede 90e. Naravno, ako su kutije u odličnom stanju keširam i ne pitam za popust ( ako je cena realna ). :) Što se tiče cene novih esm4, mislim da su bile oko 500dm u Nemačkoj, esm 3 su 100% bile 600dm za nov par. E sad, to što ste ovde nahvalili kutije ili napisali " danas bi to bilo u tom i tom cenovnom rangu", pa neko pročita i na KP digne cenu, šta me briga, meni dinar iz dzepa sigurno neće da izbiju da ih kupim ako znam koja im je realna cena. Neka oni dižu cene, ali sigurno neću da dam za nešto što je pre 30 godina koštalo 500dm više od 100e. Tako je postalo i sa Thorens gramofonima na KP, digli cene u nebesa. Retko ko je realan.

Tako da, zato sam i pitao ovde koja je relna cena i do koliko da idem i dobio odgovore. Hvala puno svima. Naravno, ako neko nešto ima još da napiše samo neka kucka, svaki podatak je bitan. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Da, u vreme kada su recimo, ESM3 koštale pomenutih 500dm, mogao si da ih kupiš u Nemačkoj, ali nisi mogao da ih slušaš u Yu po toj ceni, jer si MORAO da platiš 70% carine, u suprotnom si mogao da probaš da ih prošvercuješ, ili da ih uvezeš bez carine samo u slučaju posedovanja uvozne dozvole prilikom povratka iz inostranstva, ili uz uvoznu dozvolu izdatu preko udruženja muzičara, što se svodilo na statističku grešku.Niža cena kod nas je postignuta izuzetnom menadžmentu firme Ferimport iz Zagreba, koji su dobili specijalne pogodnosti uvoza ličnim poznanstvima sa ekipom iz Kanade.

Realna cena je ona koja se postigne u međusobnoj transakciji između prodavca i kupca, i nema pravila.Mnogo je bitniji izvor odakle su kutije došle do oglasa, jer nije isto da li su iz kontigenta uvezenog u pominjano vreme ili da li su došle expresom iz Švajcarske.:ph34r:

Link to comment
Share on other sites

ESM 4 je kod nas bio 150USD + 65% dinarskih davanja za jedan par. Kada se na ovih 150USD doda 65%, dobije se tačna cena u dolar kao u USA. Cenu kod nas sam izvuko iz ćaletovih starih papira iz vremena osamdesetih, a tadašnju cenu u USA sam našo na internet. Zanimljivo je to, da sve cene koje imam u cenovnicima iz tog vremena, sve ono što je dolazilo iz Severne Amerike i Britanije, cene su bile identične i tamo i u Yu sa sve dodatnih 60%, 65% ili 70% ( zavisno od uvoznika ). Sve ono što smo uvozili iz Nemačke je bilo skuplje kod nas nego u Nemačkoj. Barem tako kaže neko moje poređenje na osnovu papira koje imam. Tako da Energy, Heybrook, Kef i drugi su bili strašno jeftini kod nas, dok Thorens koji je dolazio iz Nemačke je bio papren kod nas. Naravno, slobodno me ispravite ako grešim jer sve ovo sam izneo na osnovu nekih papira koje imam. Neke papire koje imam su i stariji od mene tako da sigurno ne mogu sa sigurnošću da svedočim da li je moj zaključak tačan 100%.  :)

Link to comment
Share on other sites

Iskreno receno ja sam moje nabavio od dopisnog kolege sa foruma za 130 e sa mrezicama ,zamenjenim vesanjem i bez i jedne ogrebotine, a secam se davnih dana 80-ih kada sam ih slusao u predstavnistvu na uglu 29-og i nisam imao para da ih kupim....

U klasu malih kutija slicnog karaktera zvuka bih jos stavio i:

Tannoy Eclipse mozda (E 11 mada su drugacije)

Wharfadale Diamond 

Kef 101.2

IMF Compact 2

Tannoy Mercury S (ne E 15)

koje sam imao ili imam i zao mi je sto ponekad nemam Sound Wall (ako se secate JBL,Infinity salona u Srpskih vladara kod Sreje i Duleta) pa da menjam kombinacije po raspolozenju...

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...