Jump to content


Čime ozvu�iti veliku prostoriju


elefterije

Recommended Posts

PoÅ¡tovanje svima, 

 

U pitanju je prijatelj i kafić koji je otvorio. Otprilike je kafić 120mi taj prostor je podeljen na dva dela, dole ću  postaviti grubu skicu prostora. On već ima nekih zvuÄnika koje bi probao da iskoristi taÄnije Heco,Eltax (bookshelf) i neke no name zvuÄnike kuitije (podnostojeće), okolo 100w i 8 Ohma su. Pitanje je sledeće. Da li bi on to mogao ozvuÄiti sa nekim snagaÅ¡em i koji je valjao tj. koje snage bi se preporuÄilo, gde i kako bi se to postavilo? Da li se vredi zezati sa tako neÄim, da li je ideja da se takvi zvuÄnici stavljaju na snagaÅ¡ dobra? InaÄe planirano je da se dva vežu na red i jedan na njih u paralelu, ako je i to pametno. Ako može neko pojaÅ¡njenje i možda neka ideja kako bi se to moglo reÅ¡avati. Svaka pomoć dobrodoÅ¡la.

Hvala.

post-29563-0-22746200-1425905373_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Може набавити неки Ротелов 6-канални Ñнагаш попут РБ-976 који може да копира један улаз на Ñва 3 пара звучничких излаза.

Ðа тај начин може Ñе кориÑтити као Ñнагаш за 3 Ñтерео пара кутија или за 3-амп опцију. Даје 6 Ñ… 60 вати на 8 ома.

Link to comment
Share on other sites

Nije pametno tako kako si zamislio.

Pre svega samo zvucnicki kabel ce ti trebati u duzini od oko 200 metara, a to da kupis i neki jeftini pa da ti ode na to najmanje 50Eur. Ako stavis neke jeftine kablove za struju onda se oni mogu ponasati kao antene i da se u zvucnicima nesto cuje kao zujanje i sl. - zato moras da uzmes kablove namenjene za zvucnike sa solidnim procentom bakra, a to je vec opisana cena ili skuplje od toga. (minimum 1,5mm2 poprecnog preseka svaka zica)

Zatim nije pametno da se orjentiras na jednog snagasa, ni u slucaju otkaza, ni u slucaju da u delu hale ne zele muziku a u drugom delu da zele glasnije, pa ti radije preporucujem da uzmes dva pojacala starije generacije koja imaju pravih 2X40W ili slicno. Financijski ces jeftinije proci, bezbednije je jer ako otkaze jedno kafic nece ostati bez muzike, a i moci ces bolje rasporediti zvuk u prostoru.

Ja bih to uradio sa 12 zvucnika (6 pari) koje ces da postavis visoko da niko ne udara glavom u njih i blago zakoseni, nikako ne horizontalno postavljeni nego blago nagnuti prema plafonu tako da se zvuk reflektuje od plafona i difuzira po prostoriji. Dobices efekat da nikome nije buka od zvucnika a svuda da se jednako cuje.

Balansom ces moci svaku prostoriju podeliti na dva dela tako da mozes da se igras sa distribucijom jacine zvuka.

Potrebno je da ti zvucnici imaju istu omsku vrednost, jer ako na red vezujes 4 omske i 8 omske kutije onda ce se 4 omske kutije znatno glasnije cuti dok ce ti se 8 omske ciniti kao da jedva sviraju.

Od tih jednakoomskih bookshelf kutija po tri zvucnika vezes na red i ako su kutije npr 8 oma  - > dobijas 24 oma koja prikljucujes kao A zvucnike na pojacalima.

Na B zvucnicke prikljucke pojacala samo sprovedes kablove ka mestu gde bi stajali jaci zvucnici u slucaju potrebe za glasnijim sviranjem npr. rodjendani, zurke, nova godina i sl.. tek onda znaci po potrebi se donose, montiraju i prikljucuju ti jaci zvucnici, a inace kad nisu proslave ne smetaju.

Kad tako sprovedes sve pa kad pored A Bookshelf stalno ugradjenih zvucnika ukljucis i B zvucnike koji imaju 4-8 oma onda ce B zvucnici da sviraju mnogo jace od A zvucnika ali ce zato A zvucnici nekako da popunjavaju pomalo prostor da ne bude opet zvuk samo iz jednog mesta hale. (Pod pretpostavkom da koristis istovremeno A+B kombinaciju zvucnika)

...

Mozemo ovde mnogo pisati, ali nam ipak nedostaje mnooogo informacija o samom prostoru, ciljnoj grupi publike, vrsti muzike, ...

Za takve stvari se obicno obezbedi veci budzet i neko od strucnjaka da porazgovara sa vlasnikom prostora o svim detaljima pa tek onda u akciju. Ovako sve mi lici da to nece ispasti dobro sa tim novcima.

Nije ti lak zadatak, a budzet ti je siromasan. Nisam siguran da ces biti zadovoljan rezultatom sa tako malim budzetom.

 

PS. vodi racuna ako uzimas basrefleks kutije koliko ih moras odmicati od zida i na koju stranu je okrenut basrefleks otvor. Vodi racuna da ti u finansijama treba novca i za nekakve nosace tih zvucnika, ...

Link to comment
Share on other sites

To su sve sekundarne stvari.

Primarna informacija je kakav je enterijer kafea i koji tip posetilaca tu dolazi?

Da li se preko tog sistema planira pustaje samo muzike ili ce biti inekih zivih nastupa?

.

Sa tim budzetom se ne moze to zadovoljavajuce uraditi. Moze ali to ce biti neka polovna, poluispravna oprema,

koja izgleda lose i ostavlja los utisak (staro, prljavo), + kablovi na sve strane + dugo vreme povezivanja + potencijalni ucestali servisi...

.

Dopuniti budzet i nabaviti neki bezicni sistem malih kabineta recimo po 4 komada po prostoriji

to nije masivno pa nece potencijalno pasti gostu na glavu...:)

Dijagonalno naspramne kutijice povezati u kontrafazi.

I neki Ispravan po mogucstvu nov pojacavac.

Ja bih tu preporucio one male bele JBL, ili neke male RCF ili nesto slicno.

Nije lose da ako je moguce budi bezicni to olaksava i ubrzava postavljanje, nema kablova pa sve deluje mnogo cistije i urednije...

:)

Link to comment
Share on other sites

Prvo hvala svima na pomoći drugo ajde da joÅ¡ malo napiÅ¡em o samom prostoru. Enterijer - standardno malterisan,okreÄen  gde je na nekim mestima obloga od drveta, zatim Å¡ank koji je cigla-drvo i neÅ¡to polica sa pićem, to je manji deo prostora. Drugi, veći deo, takoÄ‘e standardno malterisano okreÄen sa neÅ¡to ostavljenog zida u cigli i delova koji je uraÄ‘en u gipsu tj. ploÄe od gipsa.Visina samo lokala je otprilike 3,20m. Å to se tiÄe glasnoće pa nebi trebalo da bude previÅ¡e glasne muzike no možda ponekada ali u principu se to ne može zbog komÅ¡ilika i ostalih pravila. Å to se tiÄe muzike tu bi se opasno Å¡aralo ali bi veći deo repertoara saÄinjavala elektronska muzika, moderni di dzejevi i to. Najveći problem sada jeste Å¡to postoje te kutije i Å¡to se sada nema para za neÅ¡to drugo. Možda u nekoj skorijoj budućnosti ali za sada je ovako.

Link to comment
Share on other sites

To se tako ne radi, ali kad ste vec ogranicili budzet i imate vec neku opremu, ne vidim mnogo svrhu trazenja saveta ovde od nas posto nam se stqvovi drasticno razulaze. Vremena jesu teska za zapocinjanje bilo kakvog biznisa, a pogotovo kafane, ali se u tu pricu ne ulazi bez par i sa velikim ocekivanjima. Sticajem okolnosti, upoznat sam s mukama i ciframa pri otvaranju kafica jer je jedan poznanik zagazio u to pre nekih 3 meseca i jos sve nije gotovo, a otislo je brdo para na renoviranje i opremu, a na muziku naravno najmanje od svega iako je uzeo relativno dobre sptave.

Kako god se okrene, ono sto se na muzici u startu ustedi, kasnije se visestruko obije o glavu.

Ako nista drugo, uradite barem instalaciju kako treba, da bi kasniji upgrade sistema bio drasticno laksi za izvodjenje.

Takodje planirati barem dve pozicije (pozeljno 2 po odeljku) za subvufere koji bi se kasnije dodali.

Link to comment
Share on other sites

Otprilike neÅ¡to viÅ¡e od mesec dana traje spremanje tog lokala da bi doÅ¡ao u svoju namenu. Već je otiÅ¡lo dosta novca a ovo sa opremom je ispalo takvo kakvo jeste. Sve u svemu dobro ispasti neće, Å¡alim se naravno, Ideja i jeste to da Äujem viÅ¡e razliÄiti stavova i miÅ¡ljenja (subvuferi i instalacija) Å¡to se ove teme tiÄe sve dok  ide u tom pravcu a ne u neku prepirku. Jest to sve nezgodno, to mi je jasno ali kontam da ću barem neÅ¡to proÄitati u vezi svega ovoga. Sve u svemu hvala najlepÅ¡e svima.

Link to comment
Share on other sites

Ako nista drugo, uradite barem instalaciju kako treba, da bi kasniji upgrade sistema bio drasticno laksi za izvodjenje.

Takodje planirati barem dve pozicije (pozeljno 2 po odeljku) za subvufere koji bi se kasnije dodali.

 

To je pravi pristup.

 

InaÄe većina ima problem sa ovakvim pristupom. Bolje je platiti dobrog arhitektu sa projekat kuće, u startu jeste troÅ¡ak ali kasnije, uÅ¡teda na materijalu i vremenu rada sve se to vrati a kompletan projekat bude bolji, funkcionalniji.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...