Jump to content


Accuphase znatizelja


VU metar

Recommended Posts

U Srbiji je ocigledno bas dosta jevtinije nego u Turskoj. :wave2

Offtopic: Inace, nijedne lampe koje sam cuo u zivotu nise bile "my cup of tea". Nije to za mene. Ja volim brz zvuk, tranzistore.... Cak ni Accuphase u A klasi mi ne prija, samo AB. Naravno, to je moj ukus, verovatno se meni zato i svidja Naim. A o ukusima... znate vec. :o

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Kaj velim (trenutno iz Zagreba :)) ..pa ne,mislim da to ne vredi tolko para,to je najmanji model,za tolko para se uzima neki primerak vec iz serije "3" :o(ebay,audio-markt) ..jedno vreme sam se jako palio na taj njihov zvuk,medjutim nekako me je to proslo..u svakom slucaju uradjeni su sa tehnicke strane izuzetno,medjutim za mene fali malo vise "muzikalnosti",velik,topa zvuk,stabilan u bas podrucju,al ako se upari sa necim sto je isto na toplijoj strani,ode mast u propast,sem ako se u pomoc ne pozove armada nekih specijalnih kablova koji mogu tu pojavu da "anti-balansiraju"

:wave2 (sa Medvedgrad/Gricka vjestica)

Link to comment
Share on other sites

Ovo je i moj dosadaÅ¡nji utisak. Nisam naiÅ¡ao na vrstu muzike koja mu "ne leži". Brutalno brz i precizan bas, srednji jasni i odliÄno uklopljeni u ostatak zvuÄne slike, visoki kristalno Äisti i precizni. O neutralnosti bi morao da priÄa neko drugi jer je kod mog modela MOSFET tehnologija korišćena i u pretpojaÄavaÄkoj i pojaÄavaÄkoj sekciji, Å¡to zvuÄnoj slici dodaje toplinu i pitkost, tako da u odreÄ‘enoj meri naginje lampaÅ¡kom zvuku (i tako sam otkrio da mi leže linerana izobliÄenja :wave2).

Da li sam zaražen? U A sistem eventualno može biti dodato još nešto pored Accuphasea (svakako lampe). Aktuelnu amplifikaciju će zameniti samo bolji model jednog lepog dana. I posle Faze - Faza! :wave2

Cene Accuphase komponenata deluju visoko, ali IMO daleko su realnije u odnosu na npr. ameriÄke proizvoÄ‘aÄe u toj klasi. Å to se kvaliteta izrade tiÄe, zaista je na vrhunskom nivou. Svaki je pravo malo remek delo, za koje možeÅ¡ biti siguran da će da traje i traje i traje...

Link to comment
Share on other sites

Bas. Ukroćena goropad. Jak, kontrolisan, pun slam. No (more) boomy bass, što bi rekli Englezi. Harman jednostavno to nije mogao da pruži ni u jednom trenutku, bez obzira na veću rezervu snage. Pored toga, ne bih mogao mnogo da zamerim PM665 u odnosu na E-203 (ipak je ovo entry level model). Malo detaljniji i jasniji visoki i srednji spektar u korist Accuphasea i to bi bilo to. Međutim, ovde opet stupa na scenu ono što sam pomenuo u gorecitiranom postu – sveukupna zvučna slika. Magija. Hipnoza. Obojenost. Izobličenja. Ne znam kako da ga nazovem, ali to je ono što nekontrolisano širi usne u osmeh i nagoni vilične mišiće na neposlušnost. Harman je u ovom slučaju bio prilično neutralan, za mene čak i malo hladan.

O kvalitetu izrade ne bih trošio puno reči – kod obe komponente je na izuzetnom nivou. S tim što Faza ima one hebačke sitnice u finišu koje čovek prosto mora da voli.

Zanimljivost:

DIY je čudo. Drugar je jednom prilikom uspeo da iz Harmanovog snagaša hk870 izvuče bas sličan onom koji sam opisao iznad. Ali za to je bio potreban ozbiljan upgrade - zamena matorih Toshiba u izlazu novim NEC-ovima (zbog karakteristika tranzistora), kao i prerada kompletne napajačke sekcije (i to po ugledu na topologiju E-306). Uz minimalna ulaganja razlika je bila za nepoverovati, a zvuk po karakteru sličan Accu-ovom.

Najzad, baš zbog navedenih (i nenavedenih) sitnica se (valjda) i kupuju (ali i masno plaćaju) Accuphase i gornja klasa uopšte, mada očigledno može i drugačije.

2008. godina, proleće, službeni put u Milano. Sa kolegom iz Nemačke iznajmljujem automobil. Na pult stavljamo dokumenta - on svoju ID karticu, ja međunarodnu vozačku dozvolu veličine turističkog vodiča kroz Milano. Video sam osmeh na krajevima usana službenice. Uhvatio sam kolegin brz pogled krajičkom oka. Sve što sam uspeo da izustim bilo je: "Mine is bigger..."

Izgleda da se na kraju sve opet svodi na subjektivno zadovoljstvo i fetiš ponosnog vlasnika... :wave2

Link to comment
Share on other sites

Da, to je to - bas i veći presence/involving efekat (ono što izmamljuje osmeh :wave2 ) na srednjim tonovima.

MeÄ‘utim, ja sam uspeo da ukrotim bas odgovarajućim zvuÄniÄkim(Supra Ply 3.4s) i interkonekt (Siltech London) kablovima, kao i knjiÅ¡kim pozicioniranjem zvuÄnika. Pogotovo je stvar doÅ¡la na svoje mesto nakon ozbiljnog tweaka (by Impulse) mog Denona dcd 1460. Cudo jedno koliko izvor menja sve.

Dalji razvoj i metastaza moje hifi bolesti verovatno ce ici u jednom od dva pravca - pretvaranje pm665 u snagasa i dodavanje recimo Myth preampa, ili potpuna zamena amplifikacije i stavljanje recimo baÅ¡ Accuphase-a, jer vidim da je to zvuk donekle sliÄan Harmanskom na koji sam navikao i koji volim.

Koji izvor koristiÅ¡ i koliko ti je kombinacije amp-zvuÄnici zavisna od izvora. TakoÄ‘e, koje kablove kombinujeÅ¡ u celoj priÄi sa Accuphase-om.

Link to comment
Share on other sites

Da, to je to - bas i veći presence/involving efekat (ono što izmamljuje osmeh :wink: ) na srednjim tonovima.

Međutim, ja sam uspeo da ukrotim bas odgovarajućim zvučničkim(Supra Ply 3.4s) i interkonekt (Siltech London) kablovima, kao i knjiškim pozicioniranjem zvučnika. Pogotovo je stvar došla na svoje mesto nakon ozbiljnog tweaka (by Impulse) mog Denona dcd 1460. Cudo jedno koliko izvor menja sve.

Pravilno pozicioniranje najpre, akustički tretman prostorije, kao i ekvalizacija kablovima, svakako mogu da iznedriti neočekivane rezultate (i pozitivne i negativne :wave2). U trenutku kada sam posedovao Harmana, finansijska situacija mi nije dozvoljavala da preterano eksperimentišem sa ostalim komponentama, pogotovo kablovima. Društvo u kom se krećem je anti-kablovskog usmerenja, pa ih nisam mogao čak ni pozajmiti. No, i na PM665 i na E-203 su svojevremeno svirali Marantz HD-460, Infinity 2500 i aktuelni AR 48b pa je na taj način i vršeno ocenjivanje. Interesantno je da su HD-460 bili bolji matching Harmanu – na Accuphaseu je to zvučalo prilično plitko i bezdušno. Doduše, poznato je da su izbirljivi po pitanju kutija. Infinity su zvučali gotovo podjednako, ali svejedno loše što bih najpre pripisao prostoru i lošem pozicioniranju kutija koje su dosta većih gabarita od Marantzovih. Ubedljivu pobedu Accuphase je odneo tek sa AR-ima (interesantno – u istom prostoru i sa identičnim setupom). Nakon prvih tonova bilo je jasno ko je tata – razlika je bila i više nego primetna. Ruku na srce, AR-i su takođe i najozbiljnije kutije koje su bile korišćene na testu. Priliku da pokaže šta zaista zna i može, sistem je dobio tek sa promenom stambenog prostora i pravilnim pozicioniranjem kutija.

Dalji razvoj i metastaza moje hifi bolesti verovatno ce ici u jednom od dva pravca - pretvaranje pm665 u snagasa i dodavanje recimo Myth preampa, ili potpuna zamena amplifikacije i stavljanje recimo baš Accuphase-a, jer vidim da je to zvuk donekle sličan Harmanskom na koji sam navikao i koji volim.

Ideja sa PM665 kao snagašem i Mythom kao preampom mi zvuči sjajno, u slučaju da odlučiš da zadržiš Harmana i naravno pod uslovom da se momci „slažu“. Dok sam posedovao PM665 nisam imao priliku da ga upotrebim kao snagaša, ali mi se ta želja ostvarila kasnije – nisam odoleo da u jednom trenutku ne pazarim komplet hk825/870 koji je trenutno okosnica B sistema i svirucka za sve pare. Ako se, pak, odlučiš za promenu amplifikacije i kupovinu Accuphasea, obavezno ponesi svoje zvučne kutije (pa i izvor po mogućstvu) na probu.

Koji izvor koristiš i koliko ti je kombinacije amp-zvučnici zavisna od izvora. Takođe, koje kablove kombinuješ u celoj priči sa Accuphase-om.

Od izvora koristim šta mi dođe pod ruku taj dan - dek, gramofon, CDP, tuner, računar... Ili da preformulišem, zavisi šta mi se sluša od muzike u tom trenutku jer nemam sve u svim formatima. Pomenuo si poboljšanje upgradeom Denona. Meni je najveći problem predstavljalo uparivanje plejera sa ostatakom sistema i za sada (prilično uspešno) taj posao obavlja Creek Evo 1. Bio sam vrlo skeptičan u njegovom slučaju, ali se pokazao kao dobar izbor jer je razbio preveliku koloraciju koju je tadašnji Sony CDP-222 esD u kombinaciji sa E-203 i 48b unosio u zvuk. Englesko „zahlađenje“ je bilo pun pogodak :wave2. Problem se manifestovao kroz previše nametljive niske frekvencije. Ukoliko je u pesmi bio izražen donji spektar, to je umelo da zvuči kao zemljotres – nešto što se potmulo valja iz daljine da bi na kraju zapljusnulo slušaoca. Impozantno, ali prenaglašeno. Evo 1 je uneo ravnotežu u zvučnu sliku – dodatno je umirio bas i otklonio „zemljotres“ efekat. Ovo je verovatno moglo biti rešeno i kablovima, ali Sonyju je svejedno namenjena druga uloga zahvaljujući TDA1541 konverteru koji poseduje.

Sebe smeštam u onu školu koja smatra da u sistemu treba da se koriste kvalitetni(ji) kablovi, ali ne i da se previše novca daje na iste. Vođem tom logikom (ali i neplaniranim izdacima sa strane u poslednje vreme) nikako da se odlučim da promenim Audioquest Jade Hyperlitz koji koristim kao interkonekt između plejera i amplifikacije. Od zvučničkih su tu bakarni Jamo (ne mogu da se setim oznake pa to ti je, a trenutno nemam mogućnost da proverim) preseka 4mm², koji su bili čujno unapređenje u odnosu na dotadašnji NeoTechov 2,5mm² kabl. Mislim da bih priču završio sa nekim od kablova iz Novkabelove NAUK 90x serije preseka 6mm², ukoliko se zvučno dobro uklopi u sistem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

E(h)- 212.. Prelep uredjaj nema sta! Secam se kad sam ga video prvi put u nekom nemackom casopisu u kome je ukrstio koplja sa nekoliko besnih integralaca.. bio je tik uz ECI-4 sa istim brojem poena (54-secam se..)

Skupio ja novce i rešio da se skrasim na neko duze vreme , ugledam ga u oglasima i polakomim se .."to je to!" pomislim..Odem i izbacim taj keš iz mene.

DoÅ¡ao kući, cekao da se aklimatizuje, veÄe bilo..svi otisli na spavanje, i ukljucim.... posle sat vremena ga iskljucim. Odem na spavanje. Jedna od najbesanijih noci ikad! Treso sam se ko prut!

KAKAV SHIT!!!

ALi bukvalno! Nisam mogao da verujem!

Sutra prepodne zovem coveka i izmolim da ga vratim...naravno morao sam da uzmem neku drugu robu i nesto kinte, ali mislio sam "sve je bolje samo da ga ne gledam"! Sta nisam sve probao, kablovi, izvori, pomerao zvuÄnike...

Kad sam rekao zeni da hocu da ga vratim, ona će meni da nisam normalan, da sam upet utripovao nešto-"vidi ga kako je lep". Pustim ja njoj i prvo je rekla da je zvuk jako gusi, da nema sirine, i da kutijasto zvuci..

Kad zena to kaze onda vidite koliko ima sati.

I samo da napomenem da je uredjaj totalno ispravan. Ko casa je i ne taknut. ElektroniÄar sam i znam kad neÅ¡to nije u redu.

Onaj ko govori da je Accuphase najniža serija od E-210 pa na vise odlicna, taj ili je gluv, ili je isto prošao ko ja, pa ga hvali na sva usta ne bi li sakrio sramotu, ili se nada da će ga prodati nekom...

A tek kad se setim samo Krell KAV-300i...

Ovo su moja ne vesela iskustva i nadam se da neće niko proći kao ja , ali mislim da je to neizbežno..

Link to comment
Share on other sites

E(h)- 212.. Prelep uredjaj nema sta! Secam se kad sam ga video prvi put u nekom nemackom casopisu u kome je ukrstio koplja sa nekoliko besnih integralaca.. bio je tik uz ECI-4 sa istim brojem poena (54-secam se..)

Skupio ja novce i rešio da se skrasim na neko duze vreme , ugledam ga u oglasima i polakomim se .."to je to!" pomislim..Odem i izbacim taj keš iz mene.

DoÅ¡ao kući, cekao da se aklimatizuje, veÄe bilo..svi otisli na spavanje, i ukljucim.... posle sat vremena ga iskljucim. Odem na spavanje. Jedna od najbesanijih noci ikad! Treso sam se ko prut!

KAKAV SHIT!!!

ALi bukvalno! Nisam mogao da verujem!

Sutra prepodne zovem coveka i izmolim da ga vratim...naravno morao sam da uzmem neku drugu robu i nesto kinte, ali mislio sam "sve je bolje samo da ga ne gledam"! Sta nisam sve probao, kablovi, izvori, pomerao zvuÄnike...

Kad sam rekao zeni da hocu da ga vratim, ona će meni da nisam normalan, da sam upet utripovao nešto-"vidi ga kako je lep". Pustim ja njoj i prvo je rekla da je zvuk jako gusi, da nema sirine, i da kutijasto zvuci..

Kad zena to kaze onda vidite koliko ima sati.

I samo da napomenem da je uredjaj totalno ispravan. Ko casa je i ne taknut. ElektroniÄar sam i znam kad neÅ¡to nije u redu.

Onaj ko govori da je Accuphase najniža serija od E-210 pa na vise odlicna, taj ili je gluv, ili je isto prošao ko ja, pa ga hvali na sva usta ne bi li sakrio sramotu, ili se nada da će ga prodati nekom...

A tek kad se setim samo Krell KAV-300i...

Ovo su moja ne vesela iskustva i nadam se da neće niko proći kao ja , ali mislim da je to neizbežno..

Link to comment
Share on other sites

Hvala na brizi, pa evo...

Kablovi monster , audioquest, XLO..., Sony CDPXA-50ES, marantz CD-67 KI-sig, neki matori CEC, ne secam se koji...

Zvucnici su moj design, ali na zalost ne mogu vam opisati sta je to, posto sta god da kazem pomislicete da su oni krivi. Verujte da nisu. Design je full range nalik na Mezzo Utopiu, Sa Audax i Focal audiom driverima, sa malo dinamicnijim zvukom i vecom osetljivoscu. Kroz moju kucu su prolazili mnogi ampovi, od Marantza, Nadova, Krelova,Nakamichi snagasa,Electrocompaniet-a, NAT monoblokova, Zenova... Ali nista nije radilo kao ovo. Prvi put mi se desilo sa Krel-300i da sam zagrizao na neslusano, (i doziveo veliko razocarenje , ali o njemu cu na drugom mestu...), posle kojeg sam rekao da necu nikad uzimati najjeftiniji model nekog "hi-end" giganta, --- i ne znam sta mi bi da to uradim ponovo. Valjda sam mislio , to su Japanci, ne bi oni...

Na zalost , nisam poslusao starije modele, i iz nekog mog ubedjenja verujem da su bolji uredjaji. Na zalost , imam dojam da sa entry modelom hvataju na look neiskusnije, a kasnije podmecu bolje uredjaje, koji su naravno skuplji. Prosto zelim da naglasim da nikad ne kupujete na ne vidjeno(ne slusano) kod sebe, i narocito ne treba mnogo citati review, posebno stranih casopisa. Kad god mozete, dovucite taj uredjaj kod vas kuci, i poslusajte ga dobro.

Toliko...

PS: Ako ima neko neki drugi model Accu ampa, voleo bih da ga poslusam na mom systemu, pa nek se javi... Jedno iskustvo vise i za mene i za goste. Kafa i ćepi se podrazumeva :D

Link to comment
Share on other sites

Ajde mi obećajte, da nećete da se ljutite... !!!

Ali ovako Å¡iznutu stvar(u nedostatku boljeg izraza...), odavno, a možda i nikada nisam proÄitao... ali stvarno...

No, ne rekoste koje ste to mane našli "jeftinim" Krell integralcima, mislite li da je jedino Krell fbi prava stvar ???

Još jednom, bez ljutnje, ali nisam mogao da odolim, nikako... :thumbsup2:cheers:wave2

Link to comment
Share on other sites

I da, FBI nisam cuo , te nemam nikakvo misljenje o toj seriji, kao ni o jednom drugom uredjaju koji nije prosao kroz moje sake. Pogotovo sada.

Slusanje po audio salonima i kod drugih ljudi ne racunam, niti me interesuje tako nesto, jedino ako hoce neko da me usvoji na mesec dana :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...