Jump to content


Arn

Donator foruma
  • Posts

    659
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Everything posted by Arn

  1. Wow! 😍 Kakav je to komplet na prvoj slici?
  2. I Sibelius. Bar je tako kompozitor tvrdio. I to u treznom stanju navodno.
  3. Pozdrav i tebi. Onako na prvu, Naim bi trebalo da bude pun pogodak. Ali ako Nait i Unico više nisu na stanju, pitanje je da li će ih uopšte još biti. Treba se raspitati kod distributera. Ako neće, da ne gubiš vreme gledajući na tu stranu. Marantz bi sa svojim "laid back" zvukom mogao malo prići onome što tražiš i sasvim sigurno bi imao dovoljno rezerve snage za Focus 160. Iskoristi priliku dok je još na stanju, pa ponesi svoje kutije u salon. Naravno da neće biti zvuk kao kod kuće, ali će valjda biti dovoljno informativan da možeš da doneseš odluku zbog koje se posle nećeš kajati.
  4. Još jedan Japanac. Seiji Ozawa (1935 - 2024)
  5. AIMP takođe. Bio sjajan, lak i intuitivan za upotrebu, brz u obavljanju sečenja. Ne znam da li još postoji, odavno ga nisam koristio.
  6. To više nije samo blutut risiver, već i prilično kompletan striming uređaj, koji podržava veći broj servisa, internet radio, UPnP/DLNA itd. Ni ja ga nisam čuo, a nešto imam utisak da je neprimećen. Slabo ima recenzija, niko meni poznat ga ne koristi, na forumu se ne pominje...
  7. Da, ali pokretač teme hoće bežično da spoji android telefon i obično stereo pojačalo. Kako drugačije to da uradi?
  8. Za bežično povezivanje telefona i običnog stereo pojačala ti treba bluetooth risiver, npr. ovako nešto: https://audioplus.rs/proizvod/1449/iFi ZEN Air Blue Paradoks je u tome što ovako, kada se povezuješ "žičano", imaš samo jedan kabl (3,5 mm na RCA). Kada se budeš povezivao "bežično", umesto jednog će ti trebati dva kabla (napajanje za bluetooth risiver i RCA od risivera do pojačala).
  9. Ja sam pre par godina kupio karte za Gidona Kremera 3-4 meseca unapred. Pronašao sam karte prilikom spremanja pisaćeg stola nekih nedelju dana posle koncerta. Inače je koncert u četvrtak bio sjajan. Ne samo zbog Vengerova, nego su i Vojvođanski simfoničari prevazišli sebe. Na programu su bili Finlandia i Koncert za violinu i orkestar od Sibelijusa i svita Badnje veče od Rimskog-Korsakova. Violinisti na bis obično sviraju neki kraći solo komad, npr. neki Paganinijev kapris ili neki stav iz Bahove violinske svite ili sonate. Vengerov i VSO su odsvirali celu romansu iz Drugog violinskog koncerta Henrika Vjenjavskog u trajanju od nekih pet minuta. Bravo! Najjači utisak sa tzv. audiofilskog aspekta je bio zvuk Vengerovljeve violine (Stradivarius iz 1727. godine, na kojoj je svirao i Krojcer, kojem je Betoven posvetio svoju najpoznatiju i tehnički najzahtevniju violinsku sonatu). Sedeo sam ni suviše blizu ni suviše daleko (8. red), tačno na sredini, praktično u sweet spot-u. Odnos između zvuka violine i zvuka orkestra je otprilike kao odnos objekta na fotografiji koji je kristalno čist i oštar u prvom planu, prema blago i za oko prijatno zamućenoj pozadini. Boja tona violine - dosad nedoživljeno iskustvo. Ne znam koji deo tog iskustva potiče od instrumenta a koji od umetnika, ali to na kraju nije ni bitno. Sad samo treba biti dovoljno strpljiv i družiti se sa svojim kućnim hajfajem do sledeće prilike da se čuje nešto slično. Teškoe!
  10. Maksim Vengerov sutra, 28.12.2023. sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Pojma nemam kako su uspeli da ga dovedu i koliko su ga platili, ali ovo se propustiti ne sme. Na programu između ostalog Sibelijusov violinski koncert, koji je među recimo pet najcenjenijih remek-dela iz ovog žanra, a nikad ga nisam čuo uživo. Uzbudženje raste
  11. Bluesound od nedavno podržava hi-res flac preko Tidal connect-a. Nije baš vest od juče, ali ne vidim da je neko ovde o tome pisao. Još jedna novost iz Bluesound-a je podrška za Presto Music servis, što meni mnogo više znači. Ko ne zna, Presto je specijalizovani striming servis za klasiku i džez, od čega je klasika sa impresivnim katalogom, a za džez ne znam. Relativno davno su osnovani kao fizička i online prodavnica diskova, a zatim su proširili delatnost na download. Onda je pre par godina uvedena sjajna funkcija striming servisa u smislu da sve što kupiš kod njih u fizičkom obliku ili kao download postaje dostupno i na klaudu od momenta plaćanja. Naručiš diskove i možeš da ih slušaš odmah, bez čekanja par nedelja do dostave. Činjenica da Bluesound nije UPnP/DLNA kompatibilan sad mnogo manje boli.
  12. Bila je pre nekih 20+ godina na HTV-u nedeljom popodne emisija koja se zvala, čini mi se "Opera Box". Voditelj je svaku epizodu završavao tvrdnjom da se svi ljudi dele na one koji vole operu i one koji će je tek zavoleti.
  13. Nisam to hteo da kažem. Samo sam mišljenja da Wagnerov opus sadrži mnogo više drajva u delovima koji uključuju i pevanje. My 2c. Niš viš 🙂
  14. Hvala tebi! Uvršteno u red za čitanje kao apsolutni prioritet
  15. Da ne bude zabune, ovde ne mislim samo da posmrtni marš, nego i na Zigfridov monolog koji prethodi ubistvu i na sam čin probadanja kopljem sa propratnim šokom i zgražavanjem Gibihunga od kojeg se ledi krv u žilama.
  16. Svaka čast orkestarskim odlomcima i uvertirama, ali Wagner je ipak pre svega bio operski kompozitor. Ja bih za biserima njegovog opusa pre tragao u vokalnim deonicama nego u čisto instrumentalnim. Praćenje teksta (i prevoda ko ne razume nemački) se podrazumeva. Bez toga nema smisla. Sledeći viši nivo bi bio prepoznavanje i praćenje lajtmotiva, naročito u Prstenu Nibelunga, ali otom potom. Pre svega treba potražiti momente sa "catchy" muzikom, kojih uopšte ne nedostaje. Par predloga za početne korake: Sentina balada iz Holanđanina. Sve horske scene iz Holanđanina. Cela prva slika Rajnskog zlata. Poslednja scena drugog čina Valkire, od Ziglindinog košmara do kraja čina. Ok, ovo i nije naročito melodično, ali ima neverovatan dramski i emotivni naboj. Zigfridova kovačka pesma iz drugog čina Zigfrida. Ne razumem kako je moguće da ona nije dobila status klasičnog evergrina čiju melodiju svi znaju. Dijalog Hagena i hora Gibihunga iz trećeg čina Sumraka bogova. Scena Zigfridovog ubistva, takođe treći čin Sumraka. Dijalog Tanhojzera i Venere na početku Tanhojzera. Hor hodočasnika iz Tanhojzera. Finale Majstora pevača. Tristan, Parsifal i Lohengrin meni (još uvek) nisu kliknuli, ali sigurno da i tu ima delova koji bi mogli poslužiti za upoznavanje sa RW.
  17. Cocktail Audio u tom rangu cene ima samo N15D, a o njemu se, koliko se sećam, dosta pohvalno govorilo ovde na forumu.
  18. Ovo pitanje se s vremena na vreme ponavlja na forumu i po pravilu ostaje bez odgovora. I mene su jedno vreme zanimala iskustva sa ovim strimerom ali izgleda da se po njih mora ići na strane forume.
  19. Ako ne koristiš eksterni DAC, onda odabereš analogni izlaz i ništa ne diraš na digitalnom izlazu. Ajmo ovako - digitalni signal može biti pretvoren u analogni signal u samom uređaju, a može se preko digitalnog izlaza preusmeriti na drugi uređaj (DAC) u cilju konverzije. Ako odabereš da se digitalno-analogna konverzija odvija u samom strimeru, onda koristiš analogni izlaz. Digitalni izlaz ne koristiš i ne baviš se njegovim podešavanjima. Nadam se da sad shvataš da ova rečenica ispod nema nikakvog smisla.
  20. Meni je nekako Simon Trpčeski "glavniji" događaj. Više bi mi bilo žao da propustim njega. Sjajan lik u svakom smislu. Bez nepotrebne ekscentričnosti kao Pogo, a muzički svakako besprekoran. Šteta što njegov nastup neće obuhvatiti nešto sa mejnstrim repertoara - npr. njegove interpretacije klavirskih koncerata Prokofjeva i Šostakoviča su meni potpuno neverovatne. Ali neće biti zgoreg ni da se čuje Makedonissimo. Jedva čekam. Inače, hvala na informaciji, gledaću da je iskoristim koliko god je moguće.
×
×
  • Create New...