Focal Sphear

Sfera dobrog zvuka

Iako je najpoznatiji po izradi zvučnika, francuski Focal ne posustaje na polju slušalica. Nakon hi-fi, mobilnih i profesionalnih modela, na red su došle in-ear slušalice, koje nose naziv Sphear.

InEAR_Detail04_Bis

Focal Sphear su prvi in-ear model ovog proizvođača, pa samim tim predstavljaju potpuno novu konstrukciju. Focal navodi da je u ove bubice uloženo mnogo rada, znanja i iskustva, te da one sadrže sve poznate kvalitete njihovih proizvoda, kao i da se mogu koristiti satima jer su izuzetno udobne. Slušalice se isporučuju u kvalitetnom i lepom pakovanju, a na kutiji su ispisane najvažnije tehničke karakteristike. Pored slušalica, u kutiji se nalaze adapter za priključak u avionu, kratko uputstvo i simpatična torbica od tvrdog materijala. Kako je udobnost pri upotrebi jedna od istaknutih karakteristika, uz slušalice se dobija čak šest parova završetaka koji se postavljaju u ušnu školjku. Završeci su podeljeni na silikonske i one izrađene od memorijske pene, a svaki se isporučuje u tri veličine.

Detaljniji pregled slušalica govori nam da se ovde ne radi o jeftinim bubicama, koje su predviđene da zadovolje samo osnovne potrebe korisnika i da traju relativno kratko. Anatomski oblik rezonatora izveden je u kombinaciji čvrste plastike i metalnog zadnjeg dela, na kojem se nalazi filigranski urezan logotip kompanije, koji ujedno predstavlja bas-refleks otvor – pravo malo remek-delo, zaista. U unutrašnjosti rezonatora nalazi se jedna od najvećih elektrodinamičkih jedinica svoje vrste, koja ima prečnik od 10,8 milimetara i opremljena je membranom od poliestera (mylar). Takođe, otvori za prolazak zvučnih talasa i bas-refleks prekriveni su finom metalnom mrežicom, koja štiti unutrašnjost od prljavštine i mehaničkih oštećenja.

InEAR_ILLUS01_FBlanc

Savršenstvo s manom
Bubice iz Focala opremljene su silikonskim kablom koji se ne može upetljati i terminisan je pozlaćenim 3,5-milimetarskim priključkom, s robustnim kućištem koje je izvedeno u kombinaciji plastike i metala. Pored toga, na gornjem delu kabla postavljen je mikrofon, pa se Sphear mogu koristiti i za telefonske razgovore. Uopšte, kvalitet i osećaj trajnosti prisutni su na svakom delu ovih slušalica, pa pretpostavljamo da će one dugo i dobro služiti vlasnika.

Tokom upotrebe uverili smo se u tvrdnje proizvođača o visokom stepenu komfora, a čak šest različitih završetaka garantuju da će svako moći da pronađe kombinaciju po meri svojih ušiju. Zvuk ovih bubica je iznenađujuće dobar, pa smo zaista uživali slušajući visokorezolutivno (96/24) izdanje albuma “Synchronicity” benda Police. Uvodni taktovi numere “King of Pain” zvučali su precizno, verno i odmereno, a Stingov vokal imao je prepoznatljivu boju tona. Nakon toga, dinamičniji deo pesme pokazao nam je sposobnost slušalica da kreiraju vrlo dubok i masivan, ali u isto vreme odlično definisan bas. S druge strane, zvuk činela bio je za nijansu previše istaknut, a gornji ekstrem je povremeno dobijao praskav, metalni prizvuk. U nastavku, numera “Wrapped Around Your Finger” odisala je sjajnom atmosferom i masivnim niskim tonovima, kao i odličnom dinamikom. Zvučna scena imala je realne dimenzije, bez osećaja stešnjenosti u zvuku, koji je često prisutan kod slušalica ovog tipa, a srednjotonski opseg bio je bogat, detaljan i prilično neutralan.

Pored spomenutog mikrofona, Focal Sphear su opremljene daljinskom komandom za upravljanje reprodukcijom i telefonskim pozivima. Međutim, u ovom slučaju proizvođač je praktičnost podredio dizajnu, pa se sve funkcije obavljaju preko samo jednog tastera. Jedan pritisak pauzira reprodukciju, dok dva prebacuju na sledeću numeru, a tri vraćaju na prethodnu. Iako nije posebno komplikovan, ovaj sistem zahteva period privikavanja, a greške su česte, pa bismo više voleli da je Focal primenio uobičajeno rešenje s tri tastera. Ukupno, Focal Sphear su jedne od najboljih in-ear slušalica koje smo imali prilike da testiramo, a njihovi kvaliteti daleko nadmašuju nedostatke, pa smo sigurni da će se lako izboriti za svoje mesto na tržištu i steći veliki broj pristalica.

PLUS
Atraktivan dizajn i robustna izrada.
Visok stepen komfora.
Neutralan zvuk.
Odličan bas.

MINUS
Povremeno previše izraženi visoki tonovi.
Nepraktična daljinska komanda.

Sistem: dinamičke
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 10,8 mm
Impedansa: 16 oma
Osetljivost (1 mW/1 kHz): 103 dB
Izobličenja THD (1 mW): <0,3%
Priključak: 3,5 mm
Masa: 15 g
Cena: 129 evra
Reader Rating6 Votes51
51
Ocena čitalaca