FiiO X7

Novi suveren

Nakon višegodišnje vladavine na samom vrhu ponude prenosivih plejera, model X5 ustupio je mesto novoj perjanici sa oznakom X7, koja donosi nekoliko zaista velikih inovacija.

1Neke inovacije vidljive su već na prvi pogled jer se X7 izgledom potpuno razlikuje od svih ostalih FiiO plejera. Ovo je zasluga novog kolor-ekrana dijagonale nepuna četiri inča, koji modelu X7 daje izgled i proporcije savremenih pametnih telefona. Da nije u pitanju telefon, može se primetiti samo po nešto većoj debljini aluminijumskog kućišta, kao i po dodatnoj površini ispod ekrana. Kvalitet izrade i završna obrada kućišta zaista su vrhunski, a proizvođač ponosno ističe da se zakošenje ivica obavlja istim postupkom kao kod prestižnog telefona iPhone 5. Na levom i desnom boku, u simetričnoj postavci, smeštena su po tri tastera, a simetriju kvari prorez za mikro-SD karticu na levoj strani. Na donjoj strani smešteni su 3,5-milimetarski izlaz za slušalice i mikro-USB port, a gornja strana je rezervisana za kombinovani 3,5-milimetarski priključak, koji ima ulogu analognog ili digitalnog izlaza. Konačno, zadnja strana, iako ne sadrži bilo kakve komande, karakteristična je po neznatnom ispupčenju koje je bilo neophodno kako bi se smestila baterija kapaciteta 3.700 miliamper-sati.

Iako smo već navikli da FiiO plejeri sadrže elaborirana tehnička rešenja visokog kvaliteta, X7 i u ovom segmentu postavlja nove standarde i jasno se distancira od slabijih modela u ponudi. Za pokretanje sistema upotrebljeno je SoC (System on a Chip) rešenje RK3188 proizvođača Rockchip, koje je opremljeno sa četiri jezgra Cortex-A9 na 1,4 gigaherca. Drugu veliku inovaciju predstavlja operativni sistem Android u verziji 4.4.4 (KitKat), čije prisustvo čini da X7 postane mnogo više od običnog prenosivog plejera. Radna memorija ima kapacitet od jednog gigabajta, a prisutna su i 32 gigabajta interne memorije. Ipak, za ljubitelje dobrog zvuka još je važniji podatak da je i digitalno-analogni konverter unapređen, pa X7 koristi vrhunsko 32-bitsko kolo ESS ES9018S. Nakon njega, na putu signala nalaze se tri kola Texas Instruments OPA1612, od kojih dva služe kao I/V konverteri, a jedno za filtraciju i pojačanje napona.

X7 po svim kriterijumima predstavlja istinski high-end mobilnih audio-uređaja.

Inovacije se ređaju dalje, a sledeća u nizu jeste fizička odvojenost pojačala za slušalice od plejera. Naime, iako deluje kao da je izrađen iz jednog komada aluminijumske legure, X7 se zapravo može razdvojiti na dve zasebne komponente odvijanjem dva zavrtnja na bokovima, a odgovarajući odvijač se isporučuje uz uređaj. Pored bolje međusobne izolacije elektronskih sklopova, ovakvo rešenje omogućava korisnicima jednostavnu zamenu pojačivačkog modula drugim tipovima, koji se kupuju zasebno. U standardnom paketu isporučuje se modul AM1 snage preko 200 milivati po kanalu (16 Ω/1 kHz), a u ponudi su još pojačalo srednje snage AM2, pojačalo s balansiranim izlazom AM3 i pojačalo velike snage AM5.

Plejer i DAC
Nakon upoznavanja s tehničkim karakteristikama, prešli smo na praktični deo testiranja. X7 se isporučuje sa solidnim paketom prateće opreme, u koji spadaju brzi vodič u štampanoj formi, USB kabl za punjenje i prebacivanje audio-fajlova s računara, 3,5 mm/RCA adapter za koaksijalni digitalni izlaz, rezervni zavrtnji za amplifikacioni modul i već pomenuti odvijač. Takođe, plejer stiže s već postavljenim zaštitnim omotačem od providne plastike koji obuhvata zadnju i bočne strane, kao i sa zaštitnom folijom preko ekrana, a u priboru se nalaze i dve rezervne folije.

Nakon uključivanja, na ekranu se prikazuje okruženje koje će biti poznato korisnicima Android sistema, ali koje je temeljno modifikovano za ovu namenu. Instalirane aplikacije svedene su na audio-plejer, FiiO Marketplace, Google Play Store, tehničku podršku, časovnik, pretraživač datoteka i internet pretraživač. Iako je u osnovi audio-plejer, X7 ima mogućnost wi-fi povezivanja, pa može obavljati mnoge funkcije pametnih telefona i tableta. Takođe, u kombinaciji s DLNA sertifikatom, wi-fi veza mu omogućava striming sadržaja s mrežnih skladišta i onlajn muzičkih servisa, a blutut pruža direktnu reprodukciju s prenosivih uređaja.

Tokom slušnog testa, već nakon nekoliko numera, bilo je jasno da X7 zvuči bolje od redakcijskog pojačala za slušalice sa internim D/A konverterom Musical Fidelity V90-HPA. Uvodni taktovi Bowiejeve “The Jean Genie” priuštili su nam izuzetno čvrst i odsečan bas, a gitara je zvučala oštro i distorzirano, baš kao što treba. U najboljem maniru foot-tapping reprodukcije, ritam je bio fantastičan i mamio je na igru, a X7 je zadržao jasan prikaz bez raspadanja zvučne slike i pri neprijatno velikim glasnoćama. Amplifikacioni modul AM1 sposoban je za linearno povećanje glasnoće uz zaista minimalan stepen izobličenja, pa moramo priznati da smo prvi odustali od nadmetanja – zvuk je jednostavno postao previše glasan za slušanje, a da X7 nije odstupio od vrhunskog kvaliteta reprodukcije. Naše slušalice Panasonic RP-HD10 pokrenule su se kao nikad dosad, pa smo uživali u veoma detaljnoj reprodukciji bez gubitka topline i intimnosti u finesama. Potpuno prirodan kolorit i timbar instrumenata podignuti su na još viši nivo pri reprodukciji visokorezolutivnih zapisa, a X7 nam je bez napora i uz sjajnu dinamiku prikazivao gornji i donji ekstrem. Nakon ovako upečatljive reprodukcije, možemo samo da pretpostavimo za šta su sposobni snažniji amplifikacioni moduli AM2 i AM5.

e07f5e22c1c4869132d643dbb4a1fd4a

Poput modela X3 i X5, prestižni X7 je, pored funkcije prenosivog plejera, osposobljen za ulogu D/A konvertera u kućnom hi-fi sistemu. Veza s računarom ostvaruje se preko USB kabla, uz uslov da X7 ima instaliranu noviju verziju firmvera. Zahvaljujući prisustvu renomiranog kola ESS Sabre32 ES9018S, X7 ni u ovoj disciplini nema čega da se stidi jer u uporednom testu nije mnogo zaostajao za D/A konverterom Arcam irDAC s dodatnim eksternim STR napajanjem. Iako je ukupna dinamika nešto manja u odnosu na zvuk iz slušalica, X7 je i ovde pružio stabilnu i detaljnu zvučnu sliku s veoma dobrom pozornicom. Tonovi su prirodni i lepo ocrtani u prostoru, a muzika ne gubi koherentnost i fluidnost ni tokom zahtevnijih orkestarskih numera. Generalno, karakter zvuka se minimalno razlikuje od reprodukcije preko slušalica, pa se može reći da X7 kao DAC pruža “malo manje istog”, te da bez teškoća parira samostalnim D/A konverterima cenovnog razreda od 250 do 400 evra.

Mobilni high-end
Na kraju testiranja priznajemo da smo bili zapanjeni zvučnim kvalitetima i mogućnostima ovog uređaja. Bez obzira na to da li se koristi kao plejer ili samo kao DAC, X7 je uvek na visini zadatka i pruža izuzetno dobar zvuk. Ukoliko interna memorija i memorijska kartica od 128 gigabajta nisu dovoljni, za kućnu upotrebu tu je striming s mreže ili reprodukcija direktno s računara u DAC modalitetu. Tokom upotrebe u pokretu posebno nam se svidela potpuna prilagodljivost tastera na bokovima, koje korisnik može konfigurisati po sopstvenom nahođenju, a o prednostima velikog ekrana osetljivog na dodir ne treba trošiti reči. Još jedna prednost jeste mogućnost izmene amplifikacionih modula, što omogućava optimalno prilagođavanje plejera zahtevnijim slušalicama. Ima li nedostataka? Recimo da baterija ima samo prosečan kapacitet, a zahtevi ugrađenog hardvera za energijom su poprilični, pa smo tokom reprodukcije hi-res sadržaja na velikoj glasnoći doživeli da je plejer priključen na punjenje preko računara (500 mA), a da napunjenost baterije i dalje opada. Dakle, ako vam predstoji duže druženje sa X7 tokom putovanja ili izleta, ne preterujte s glasnoćom i visokorezolutivnim fajlovima kako biste produžili trajanje baterije. Takođe, na početku druženja smatrali smo da je 750 evra jednostavno previše za prenosivi plejer, ali smo tokom testiranja promenili mišljenje jer X7 po svim kriterijumima predstavlja istinski high-end mobilnih audio-uređaja, pa smo sigurni da će steći brojne poklonike među korisnicima vrhunskih slušalica koji ponekad požele da svoj high-end sistem ponesu na putovanje.

PLUS
Fantastičan kvalitet zvuka.
Veliki tačskrin.
Izmenljivi moduli za pojačalo.
DAC funkcija.
Wi-fi i DLNA.

MINUS
Samo prosečan kapacitet baterije.

Operativni sistem: Android 4.4.4
Ekran: IPS 101 mm, 480x800 px
D/A konverter: ESS Sabre32 ES9018S
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, DXD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Analogni/digitalni izlaz: kombinovani 3,5 mm
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Interna memorija: 32 GB (raspoloživo 27 GB)
Eksterna memorija: 1x mikro-SD slot
Dodatno: USB, wi-fi, blutut
Interna baterija: 3.500 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 64x130x16 mm
Masa: 220 g
Cena: 750 evra
Reader Rating2 Votes100
100
Ocena čitalaca