FiiO M3 Pro

Odličan i pristupačan

Kao poboljšana verzija prenosivog plejera M3K s početka ponude, model M3 Pro donosi znatno veći ekran za jednostavniju upotrebu, kvalitetnije konvertersko kolo i praktične dodatne mogućnosti.

Za samo 13 godina postojanja, mlada kineska kompanija FiiO postigla je značajan uspeh na svetskom tržištu prenosivih audio-uređaja. Pored čak 10 plejera, trenutna ponuda obuhvata veliki broj slušalica i pojačala za slušalice, kao i dodatnu opremu u vidu kablova, adaptera i futrola. Zahvaljujući agilnosti uvoznika, domaćim audiofilima dostupan je praktično ceo asortiman, a u ovom broju upoznaćemo se s pristupačnim prenosivim audio-plejerom M3 Pro.

Spolja i iznutra

Uprkos pozicioniranju u najpristupačniji cenovni razred, M3 Pro zadržava veoma dobar kvalitet izrade, koji krasi i druge uređaje ovog proizvođača. Okvir kućišta izrađen je od metala, dok su prednja i zadnja strana obložene plastičnim površinama visokog sjaja. Gabarit je znatno manji od svih FiiO plejera koje smo imali prilike da testiramo, što čini M3 Pro istinski kompaktnom spravom, koja se može sasvim neosetno nositi u džepu. Fizički tasteri svedeni su na četiri okrugle višenamenske komande na levom boku, koje pružaju odličan taktilni osećaj i mogu se bez teškoća koristiti bez gledanja jednom kad zapamtite njihove funkcije. Pored toga, na istoj strani prisutan je prorez za memorijske kartice kapaciteta do dva terabajta, dok se na donjoj površini nalazi USB-C port za punjenje baterije i prenos podataka, kao i 3,5-milimetarski audio-izlaz.

Unutar kompaktnog kućišta smeštena je elaborirana tehnika koja koristi procesor X1000E proizvođača Ingenic za pokretanje namenski razvijenog korisničkog okruženja, baziranog na operativnom sistemu Linux. Drugo značajno kolo jeste D/A konverter ES9218P poznatog američkog proizvođača ESS Technology, koji koristi patentiranu 32-bitsku arhitekturu HyperStream II i podržava DSD i druge visokorezolutivne formate, a sve uz prilagođenost potrošnje i grejanja za prenosive uređaje. Najzad, treću važnu odrednicu za korisnike predstavlja interna baterija kapaciteta 1.000 miliamper-sati, za koju FiiO tvrdi da obezbeđuje do 15 sati rada, dok je za punjenje potrebno najviše dva sata.

Mogućnosti

M3 Pro se isporučuje s priborom koji je skroman i obuhvata samo korisničko uputstvo i USB kabl. Za punjenje se može koristiti bilo koji punjač za mobilne uređaje ili USB port računara, ali treba imati u vidu da ovaj FiiO nema integrisano skladište, pa je potrebno obezbediti mikro-SD karticu.

M3 Pro prezentuje zvuk sasvim čisto i jasno, bez ikakvih neželjenih efekata i uz potpunu tišinu u pozadini.

Kao audio-plejer, M3 Pro je osposobljen za reprodukciju praktično svih popularnih formata, koje predvode DSD128 i FLAC u rezoluciji do 384 kiloherca i 32 bita. Pojačalo za slušalice pruža 75 milivati po kanalu na 32 oma, a preporučena impedansa slušalica kreće se od 16 do 100 oma. Pored toga, navedene karakteristike ukazuju na frekvencijski odziv od 20 herca do 90 kiloherca, uz izobličenja manja od 0,001 odsto (1 kHz / 32 Ω) i odnos signala i šuma od 117 decibela.

Iako ne donosi wi-fi i blutut povezivanje poput skupljih modela, daleko od toga da M3 Pro nema šta da ponudi u pogledu dodatnih opcija. Pored reprodukcije preko slušalica, on se može koristiti kao D/A konverter u kućnom audio-sistemu, kad se USB port koristi za vezu s računarom, a analogni signal se prosleđuje pojačalu preko 3,5-milimetarskog izlaza. Osim toga, isti port se može koristiti kao audio-izlaz ukoliko želite da koristite slušalice s USB-C povezivanjem. Praktične sporedne opcije takođe su raznovrsne i obuhvataju kalkulator, mikrofon za snimanje zvuka u lossless formatu (48/16), galeriju slika i integrisani čitač za e-knjige.

Test

Na početku teksta naveli smo da M3 Pro ima samo četiri fizičke komande, a razlog za to jeste kolor-ekran osetljiv na dodir, koji zauzima čitavu površinu prednje strane. Dijagonala od 88 milimetara dovoljna je da pruži pregledan prikaz osnovnih komandi, uz ikonice koje nisu ništa manje od onih na pametnim telefonima. Tokom upotrebe sistem se odlikuje potpuno glatkim radom i brzim odzivom, kao i intuitivnim, logičnim rasporedom aplikacija i funkcija, pa je jasno da je u ovom pogledu FiiO već izučio zanat i da su propusti stvar prošlosti.

U prvom delu slušnog testa koristili smo FiiO kao plejer i pojačalo za over-ear slušalice DALI IO-6. Iako bi se, prema deklarisanoj snazi, moglo pretpostaviti da je M3 Pro predviđen prvenstveno za bubice, snašao se iznenađujuće dobro s velikim slušalicama i velikim drajverima. Kao savremen uređaj, M3 Pro prezentuje zvuk sasvim čisto i jasno, bez ikakvih neželjenih efekata i uz potpunu tišinu u pozadini. U gornjem delu spektra tonovi su prilično neutralni, verodostojnog kolorita i izraženih detalja. Note se odlikuju nežnom, rafiniranom crtom, što čini M3 Pro veoma zahvalnim i prijatnim za svakodnevno slušanje u dugačkim intervalima, ali nam je povremeno zafalilo malo agresivnosti – u numerama za koje znamo da je sadrže.

Srednjetonski opseg donosi neznatno više topline, ali uz zadržavanje odlične prezentacije detalja i sposobnosti da prikaže finese u zvuku. Najniži deo spektra donosi dobro odmerenu ravnotežu između jasne definicije i adekvatne mase tonova, uz agilnost koja obezbeđuje upečatljiv prikaz brzih deonica u gornjim basovima. Pored toga, treba spomenuti prisustvo predefinisanih postavki ekvilajzera: iako ne omogućuje nezavisna podešavanja po opsezima, M3 Pro pruža odabir između osam različitih podešavanja, pa se zvuk može u velikoj meri prilagoditi afinitetima korisnika.

Drugi deo testiranja obavljen je u sklopu kućnog audio-sistema, a maleni FiiO našao se na poziciji D/A konvertera. Iako smo odranije naviknuti da plejeri ovog proizvođača postižu odlične rezultate kao USB konverteri, M3 Pro nas je zaista oduševio lepo uobličenim tonovima i fluidnom prezentacijom. Pozornica je veoma dobro formirana, uz jasno pozicioniranje tonova u prostoru i široku scenu. Definicija tonova je precizna, a prikaz jasan, pa je i količina detalja više nego dobra. Rekli bismo da je muzikalnost izražena još više nego u funkciji pojačala, jer M3 Pro donosi živahnu i razigranu reprodukciju, a ujedno odličnu kontrolu u donjem delu spektra. Ukupno, M3 Pro kao konverter donosi zvuk koji je do pre nekoliko godina podrazumevao posedovanje nekoliko puta skupljeg samostojećeg DAC-a.

Zaključak

Nakon višenedeljnog testiranja, sve popularniji kineski proizvođač uverio nas je da nema nameru da posustane u izradi sve boljih uređaja, a upravo je M3 Pro najbolji dokaz za ovu tvrdnju: iako pripada najpristupačnijoj kategoriji, njegova izrada ne ostavlja neispunjene želje, a zvuk nadmašuje ono što je do samo pre nekoliko godina predstavljalo standard u klasi iznad. Sporedne opcije takođe nisu zanemarene, pa najmanji FiiO predstavlja višestruko upotrebljivu spravu po bagatelnoj ceni.

FiiO M3 Pro
Ekran: TFT 88 mm, 340x800 px
Čipset: Ingenic X1000E
D/A konverter: ESS Sabre ES9218P
Izlazna snaga: 2x75 mW (32 Ω)
Frekvencijski odziv (-3 dB): 20 Hz - 90 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): <0,001% (1 kHz)
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DSD, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Analogni izlaz: 3,5 mm
Digitalni ulaz/izlaz: USB-C
Skladište: mikro-SD do 2 TB
Interna baterija: 1.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 46x96x11 mm
Masa: oko 70 g
Cena: 95 evra
4Audio, 011/770-4320
FiiO M3 Pro
Veoma kompaktne dimenzije.Jednostavna i intuitivna upotreba.Čist i fluidan zvuk.Odličan kao USB DAC.
Nema interno skladište.
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac