Epson na ISE 2018

4K iz Epsona

Na ovogodišnjem ISE sajmu u Amsterdamu, najveću pažnju privukao je štand kompanije Epson. Moderna primena novih audiovizuelnih tehnologija je dočarala kako tehnika zaista može promeniti sve.

Prvog dana ISE sajma u Amsterdamu kompanija Epson predstavila je svoj prvi 4K projektor. Iza oznake EB-L12000Q nalazi se 3LCD laserski projektor s moćnim osvetljenjem od 12.000 lumena, dizajniran za fiksnu ili pokretnu instalaciju na festivalima, sajmovima i drugim događajima, kao i u tržnim centrima i izložbeno-prodajnim objektima. Zarad veće svestranosti, ovaj projektor može koristiti ista 4K kompatibilna sočiva kao serija EB-L1000. Novi projektor je predstavljen zajedno s modelom EB-L20000U, koji označava Epsonov ulazak u popularnu kategoriju kompaktnih WUXGA projektora od 20.000 lumena. Oba nova modela dizajnirana su da se uklope u standardne cevaste okvire kako bi se jednostavno integrisala u postojeću profesionalnu infrastrukturu, a pored jednostavne instalacije i projekcije, iz bilo kog ugla pružaju izuzetnu pouzdanost u radu. Ugrađena kamera omogućava daljinsko podešavanje i dijagnostiku, dok mogućnost izmene ploča s interfejsom garantuje visok stepen prilagodljivosti i mogućnost naknadnog dodavanja novih standarda u povezivanju i prenosu signala. Uz dugačku garanciju i bez potrebe za zamenom lampe, ovi projektori se mogu bez bojazni ugraditi i u teško pristupačne pozicije i instalacije. Prema rečima g. Daniela Rosea, menadžera proizvoda za Epson Europe, stupanje na tržište 4K projektora predstavlja veoma značajan korak za Epson i nešto što se mora uraditi na pravi način. On navodi da je kompanija to postigla u punoj meri upravo s modelom EB-L12000Q, koji pruža ne samo sjajnu rezoluciju već i obilje funkcija koje profesionalni sektor zahteva, poput kompatibilnosti sočiva i izmenljivih interfejsa. Model EB-L20000U predstavlja jednako važnu stepenicu jer na konkurentan i kompetitivan način uvodi Epson na tržište kompaktnih 20K WUXGA projektora, uz jednostavnu integraciju u postojeće instalacije zahvaljujući istim funkcijama kao kod 4K modela.

LightScene
Epson je na ISE sajmu takođe predstavio projektor LightScene EV-100, kojim proširuje svoje prisustvo u komercijalnim kategorijama označavanja i osvetljenja. Vitkog dizajna i osmišljen da se lako uklopi u okruženje, EV-100 ima jačinu osvetljenja od 2.000 lumena i može da služi kao projektor ili spot-reflektor, pa predstavlja idealno rešenje za prodajne objekte, izloge prodavnica, muzejske i galerijske postavke i sve druge primene koje zahtevaju jednostavnu instalaciju i minimalno narušavanje ambijenta. Ovaj projektor može da prikazuje informacije ili video-zapise, ali i projektuje svetlosne matrice na manje objekte. Kao pripadnik serije LightScene, EV-100 može projektovati iz bilo kog ugla, pa se stoga može postaviti bilo gde – na plafon, zid ili pod, dok se više jedinica može povezati kako bi pružile još veću sliku (Edge Blending). EV-100 je opremljen softverskim rešenjem Epson Projector Content Manager, koji omogućava učitavanje jedne ili više plejlista s memorijske kartice i kontrolu putem daljinskog upravljača, bez potrebe za računarom. Ovaj softver takođe omogućava naknadno menjanje plejlista i vremenskih parametara, kao i dodavanje vizuelnih efekata u vidu boja, oblika i filtera. U pogledu izdržljivosti i trajnosti, EV-100 je smešten u zapečaćeno kućište koje je otporno na prašinu i ne zahteva nikakvo periodično održavanje.

Laserski projektori
Ponudu kompletira nova serija namenskih 3LCD laserskih projektora, koji su dizajnirani za konferencijske sale i prosvetne ustanove. Modeli EB-L615U, EB-L610U, EB-L610W, EB-L510U i EB-L400U predviđeni su kao zamena za standardne projektore jačine 4.500-6.000 lumena i pružaju dijapazon dodatnih opcija, kao što su HDBaseT povezivanje i dupliranje slike (Screen Mirroring). Dodatno, Epson je najavio novi profesionalni softver pod nazivom Professional Projector Tool, koji omogućava brzu i jednostavnu implementaciju višestrukih instalacija laserskih projektora i puno iskorišćenje tehnologija kao što su Edge Blending i Projection Mapping. Menadžer proizvoda iz Epson Europe g. Leon Mclean navodi da u korporacijskim i prosvetnim okruženjima trenutno postoji velika potreba za prelaskom na savremene laserske projektore. Veliki kupci sve češće traže osnovne laserske modele u rangu 5.000-6.000 lumena, usled očiglednih prednosti u odnosu na starije modele s lampama, koje se ogledaju u većoj pouzdanosti i daleko nižem stepenu održavanja, uz znatno svestraniju upotrebljivost.

Svi predstavljeni noviteti iz Epsona potpuno su oslobođeni periodičnog održavanja i dolaze uz garanciju od pet godina i 20.000 radnih sati. Serija 3LCD laserskih projektora od EB-L615U do EB-L400U, kao i model LightScene EV-100, biće dostupni od juna, dok će se prestižni modeli EB-L12000Q i EB-L20000U naći u prodaji tokom naredne zime.