Elipson Music Center Connect HD

Zaokruženi sistem

Integrisani muzički centar francuskog proizvođača nije samo kružnog oblika već i potpun sistem na koji je potrebno samo dodati zvučnike.

Sastavili ste muzički sistem snova ili prema mogućnostima, ili ste vrlo blizu toga. Dnevni boravak ili posebna soba za slušanje ispunjeni su muzikom i potrebno je još samo nekoliko tvikova do savršenstva. Većina čitalaca Hi-Filesa se već našla u sličnoj priči. Sledi pitanje: kako sastaviti B-sistem za radnu, spavaću sobu ili kancelariju? Rešenja mogu biti razna: vintidž sistem ili moderan, integrisan, digitalni uređaj. Jednu takvu mogućnost nudi Elipson.

5.1 sistem

Da odmah otklonimo nedoumicu, Music Center Connect nije višekanalni uređaj, već pet komponenti integrisanih u jednoj: mrežni i bežični strimer, DAC, CD plejer, tjuner i pojačivač. Krenimo redom. Strimer, kao najzanimljivija funkcija, realizuje se preko wi-fi, kablovske ili blutut veze. Povezivanjem na lokalnu mrežu moguć je striming s lokalnih izvora u formatima FLAC, WAV, ALAC, AAC, AAC+ i mp3 do rezolucije 24/96. Elipson je opremljen aplikacijama za strimovanje sa servisa Spotify i Qobuz. Striming preko blutut veze moguć je u formatima SBC, AAC, aptX i aptX HD. CD plejer ima opciju reprodukcije muzičkih diskova, mp3 i WMA formata, kao i očitavanje CD teksta. Digitalni izbor kompletiraju optički ulaz i USB konektor za memorijski stik s formatima mp3 ili WMA. Ovaj ulaz istovremeno nudi strujni kapacitet za punjenje od jednog ampera. Tu je i višefunkcionalni radio-prijemnik. Pored FM, radija, ima mogućnost DAB i DAB+ prijema, kao i mogućnost memorisanja 40 stanica uz očitavanje RDS-a. Ukoliko želite analogne izvore, tu ima više mogućnosti: Elipson poseduje dva para činč ulaza osetljivosti 550 mV i jedan mini-džek ulaz za mobilne uređaje osetljivosti 130 mV. Iako proizvođač to ne navodi, izgleda da svi izvori prolaze kroz DSP rezolucije 32/192, koji moduliše izlazni pojačivač. Jedan od aduta Elipsona upravo je pojačivač u D-klasi, koji čine dva ICEPower modula od 120 vati na četiri oma.

Kružno kućište, prečnika LP ploče i visine manje od četiri centimetra, gusto je napakovano tehnologijama. Sa zadnje strane, na vrlo malom zaravnjenom panelu, nalaze se, redom: dva linijska ulaza, izlaz za pojačivač snage, izlaz za subvufer s podešavanjem rezne frekvencije od 50 do 200 herca, USB priključak, mini-džek konektori za ulaz i za slušalice, UTP i antenski konektori, optički digitalni ulaz i jedan par zvučničkih terminala. Tu je i mrežni prekidač. Daljinska komanda solidne izrade, ni nalik OEM upravljačima, ima sve potrebne komande za upravljanje uređajem.

Korišćenje

Konfiguracija je jednostavna. Uređaj se povezuje na internet preko wi-fi mreže, doduše, samo na opseg od 2,4 gigaherca, što može uzrokovati smetnje u vidu prekida reprodukcije u okruženju s previše mreža, što je danas manje-više situacija svuda. Nedostatak 5G mreže lako se može otkloniti povezivanjem putem mrežnog kabla. Uz uređaj se dobija i trakasta radio-antena za sobni prijem.

Odabirom mreže i unosom pristupnih podataka uređaj je spreman za mrežni striming s lokalnih izvora, kao i sa Spotify i Qobuz platformi. Celokupan prikaz podataka je tekstualni, na segmentnom displeju u dva reda, što otežava listanje velikih datoteka i baza. Osvetljenje ekrana može se podešavati po želji, a ulazi se mogu preimenovati po svojoj nameni. U suštini, ovo je uređaj diskretne pojave, bez mnogo lampica i atrakcija, bez sumnje po ukusu mnogih.

PLANET L zvučnici

Bitna prednost koja odvaja Music Center Connect HD od sličnih uređaja u jednoj kutiji jeste da je ovo klasični stereo-uređaj koji nema integrisane zvučnike koji bi s manje ili više uspeha rekreirali stereo-zvuk praktično iz jedne tačke, već se na njega povezuju zvučnici. Music Center HD opremljen je pojačivačem u D-klasi, ICEPower modulima snage 120 vati na četiri oma. Iako je većina današnjih zvučnika impedanse šest-osam oma, imajući u vidu stabilnost klase D, Elipson ne bi trebalo da ima poteškoća s kontrolisanjem bilo koje veličine i topologije regalskih zvučnika.

Ukoliko želite da ostanete u lifstajl dizajnu kakav predlaže Elipson, onda je Music Center najbolje upariti sa zvučnicima PLANET L. Ovo su dvosistemski regalski ili desktop zvučnici loptastog oblika koji u sebi kriju mid-bas od 6,5 inča i visokotonac od jednog inča, impedanse šest oma i osetljivosti 90 decibela. PLANET L podržavaju pojačivače do 80 vati snage i dostupni su u čak šest mat i sjajno lakiranih finiša. Kod ovih zvučnika je zanimljivo da se, zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, mogu lako smestiti u regal ili na sto, bez ometanja drugih uređaja zbog toga što su magnetno oklopljeni. Cena PLANET L iznosi 949 evra. Ukoliko vas deklarisani bas-odziv od 48 herca ne zadovoljava, ovom paru možete dodati aktivni subvufer PLANET SUB (549 evra), snage 200 vati, koji silazi do 30 herca.

Zaključak

Postoji tendencija u savremenom funkcionalnom dizajnu ka okruglim aparatima: da bi se bolje uklapali u prostor – ili da bi bolje usisavali ćoškove. Kod Elipsona, krug jasno simboliše zaokruženi sistem na koji je samo potrebno zakačiti zvučnike i nahraniti ga muzičkim materijalom iz bilo kog izvora i u bilo kom formatu. Digitalna tehnologija i D-klasa čine ovu formu i kompaktne dimenzije mogućim.

Music Center Connect HD poseduje sve što je potrebno muzičkom entuzijasti u radnoj ili spavaćoj sobi: izvanredne mogućnosti povezivanja i audio-formata udružene s ICEPower pojačivačem, koje prati solidno i stabilno napajanje. Neupadljivih dimenzija, a poprilične snage, jednostavan za smeštanje i povezivanje, Elipson je bez dileme pobednik u svojoj kategoriji, kome je samo potrebno pronaći priliku za namenu.

Elipson Music Center Connect HD
Linijski ulazi: 2 x RCA (0,55 V), mini-džek (0,13 V)
Wi-fi/eternet: FLAC, WAV, ALAC, AAC, AAC+, mp3 do 24/96
Digitalni ulaz: TOSLink
USB: mp3, WMA
Bluetooth: SBC, AAC, aptX, aptX HD
CD: CDA, mp3, WMA, CDText
Radio: FM, DAB, DAB+, RDS
DAC: DSP 32/192
Pojačivač: 2 x 120 W (4 ) ICEPower
Izlazi: 1 x sub (8 V), 1 x 8 V
Pribor: daljinski upravljač, sobna FM antena
Dimenzije: 330 x 73 mm
Masa: 3 kg
Cena: 999 evra
www.mkabl.rs
Kompaktne dimenzije.
Sjajne mogućnosti.
Povelika snaga.
Wi-fi samo na 2,4 gigaherca.
4.1