Elipson Legacy 3230

Efikasni Obeliks

Najveći među modelima ovog francuskog brenda uspeva da zadrži karakterističan tonski potpis i da pruži visoku efikasnost.

Konstruisati celu gamu zvučnika od regalskih do podnostojećih teškaša ne sastoji se samo u prenošenju i skaliranju komponenti s manjih na veće modele. Tajna je u uspešnom ponavljanju i prenošenju tonskog karaktera koji odlikuje celu gamu. Upravo ovim složenim putem pošao je Elipson kad je 2019. godine lansirao prvu gamu konvencionalnih formi zvučnika i nazvao je Legacy.

Moćni, a nežni Gal

Model 3230 je najveći u gami koju inače čine ukupno tri veoma dobro i jasno izdiferencirana zvučnika, srednji podnostojeći 3220 i dvosistemski regalski 3210. Masivni zvučnik od 50 kilograma napravljen je od medijapana čija debljina ide do 30 milimetara, sa tri naprezajuća ojačanja. Sfera od epoksi smole koja nosi srednjotonac ispunjena je silikom i akustički je kuplovana s kabinetom, a na vrhu se nalazi AMT “harmonika” visokotonac. Zvučnik se oslanja na četiri niska spajka, a pri samom dnu je uski otvor za difuzni bas-refleks. Sa zadnje strane se nalaze dva para terminala, što omogućava odvojeno kabliranje ili amplifikaciju basa i srednjih/visokih.

Bas-jedinice napravljene su od sendviča aluminijuma i celuloze, prečnika 210 milimetara, i rade u paraleli. Konstrukcija srednjetonca od 160 milimetara, koji prima najveći deo zvučnog opsega, ima nešto više tehnologije u sebi i primenjuje isključivo keramiku. Bilo bi očekivano da materijal primenjen na srednjetoncu bude celuloza radi prirodnosti srednjeg opsega, a da keramika bude na basovima radi rigidnosti. Međutim, zahtev za smanjivanjem brejkdaun efekta nameće primenu materijala upravo kako je to uradio Elipson. Na kraju, dolazimo do AMT tvitera visoke efikasnosti i malih izobličenja, ovde većih dimenzija nego što je na srednjem modelu 3220, koji je smešten na vrhu kutije visoke preko 130 centimetara – pozicija u sredini između basova i srednjetonca možda bi bila bolja za integraciju celog zvuka – ali objašnjenje za ovakav raspored možda leži u većoj disperziji nego kalotnog visokotonca.

Rezne frekvencije su zadate na 400 herca i 3,2 kiloherca. Skretnica je drugog reda na svim opsezima, s tim što na visokotoncu ima kompenzaciju impedanse koja je promenljiva, tako da pad ide do 24 decibela po oktavi.

Ceo kabinet je furniran u prirodni orah ili sivi hrast, što s crnom bojom kupole daje dve vrlo elegantne kombinacije. Čitav kvalitet izrade je dostojan zvučnika u petocifrenoj klasi (cena Legacy 3230 iznosi 7.600 evra).

Slušni test

Legacy 3230 smo povezali u sistem u kome je izvor bio Lindemann Source sa snagašem Atoll MA400, dok su za ožičenje korišćeni kablovi WireWorld serije Silver i Gold 7. Da, Legacy 3230 su visoki, sa visokotoncem na vrhu, tako da će vam biti potrebna dovoljna udaljenost da biste ušli u sweet spot a da pritom ostanete u udobnom sedećem položaju a ne prave kičme kao na crtežima za pozicioniranje zvučnika.

Domaćin je ljubazno izašao u susret zahtevu vašeg izveštača da ponovimo muzički repertoar slušan na testiranju srednjeg modela na prethodnoj sesiji, sa namerom da se čuju razlika i napredak koji sa sobom donosi izbor najvećeg modela. Na numeri “Nothing Else Matters” (Covered, Island 2012) odmah dolazi do izražaja veća otvorenost muzike ka slušaocu. Tamo gde je 3220 zvučao više pristojno nego sputano, 3230 ima otvoren, trodimenzionalan srednji opseg unutar koga se dešava veći deo prostorne dubine. Značajnu ulogu u ovome ima odlična integracija sva tri opsega, u kome visokotonac i basovi ocrtavaju pozadinu akustičke slike. Još uvek velika očekivanja od reprodukcije basa iz ovih gabarita koji su pred nama konačno bivaju zadovoljena preciznim, doduše ponešto suvim, udarcima i dubinom niskog opsega. Za svaku pohvalu je činjenica da ne samo da se ne stiče utisak da je reč o bas refleks zvučnicima, nego i da relativno bliska pozicija zadnjeg i bočnih zidova ne utiče na povećanje basa u prostoriji. Svojom izvanrednom brzinom, Elipsoni vrlo verno prate dinamiku originalnog muzičkog materijala.

Srednjevekovna narodna melodija “La Folia” na violi da gamba (La folia, Alia Vox 1998) izvlači boju ljudskog glasa iz ovog instrumenta koji je preteča violončela, do poslednjih detalja izražajnog disanja Jordija Savalla i treperenja žica. Ove izvanredno umirene zvučne kutije ne oklevaju da pokažu razigranost muzike na lep i prirodan način. Kada je reč o sprezi sa pojačivačem, ovi trosistemci sa efikasnošću od 91 decibela i sa impedansom koja pada ispod 3 oma ipak ne predstavljaju značajnije opterećenje za pojačivač koji, sa 300 vati, s lakoćom pogoni i veoma dobro kontroliše Elipsone.

Zaključak

Ponuda i konkurencija zvučnika u audiofilskom segmentu i ovoj klasi cene nisu male. Šta je to što izdvaja Legacy 3230 i zbog čega bi trebalo uzeti ih u uži izbor? Slušajući i analizirajući sve Elipsonove modele u ovoj gami, već smo naglasili drugačiji i dopadljiv tonski potpis, ne nauštrb realizma: jednostavno, Elipson gradi zvuk drugačije. Sada taj karakter uvećajte do dimenzija soundwalla i dobili ste Legacy 3230.

Najveći Elipson zadržava karakter intimnog i bliskog slušanja malog zvučnika zahvaljujući dobroj tonskoj ravnoteži i izvanrednoj kontroli basa, gde bas-refleks ne utiče na razlivanje niskog opsega ili zatamnjenje slike. Odlična integracija sredine i AMT visokotonca pruža dobar balans. Na glasnijim nivoima ništa se ne menja: pobuda zvuka ostaje ista, uravnotežena, sa odličnim istovremenim hendlovanjem snage i mikrodinamike.

Elipson Legacy 3230
Topologija: trosistemski, bas-refleks
Jedinice: bas 2x210 mm celuloza i aluminijum, srednjetonac 160 mm keramički, visokotonac AMT
Frekvencijski opseg: 25-30.000 Hz ( ±3 dB)
Nominalna impedansa: 4 Ω (min. 2,9 Ω na 103 Hz)
Osetljivost: 91 dB
Rezne frekvencije: 400 Hz, 3,2 kHz 12 dB/oktava
Dimenzije (ŠxVxD): 347x450x1.340 mm
Masa: 50 kg
Cena: 7.600 €
www.mkabl.rs
Odličan tonski balans i pri malim snagama.
Prostorna zaobljenost srednjeg opsega.
Može zvučati zatvorenije u nekim sistemima.
4.5