Elipson Heritage XLS 11

Old-school revamp

Povratak retro konstrukcijama uvek je zanimljiv obrt u hi-fiju, posebno kad dobro zvuči.

Starija konstrukcija širih a plićih zvučnika s većim jedinicama, posebno basom, nudi određene prednosti u odnosu na moderne zvučnike: svojom širinom i veličinom membrana oni obezbeđuju veći direktni zvuk prema slušaocu, dok svojim profilom istovremeno više zaklanjaju slušoca od odbijenog zvuka, koji dolazi od zadnjeg zida. Upravo ovu konstrukciju, nalik na poznate vintidž monitorske zvučnike, primenjuje Elipson u modelu Heritage XLS 11.

Revival

Pod uticajem trenda koji su započeli JBL, Harbeth, a pratili ga PSB i drugi, francuski Elipson je 2020. lansirao model Heritage XLS 15, vintidž izgleda, prilično velikih dimenzija i s basom od čak 12 inča, uz najavu da želi da ponudi “zvučnike koji odražavaju današnji vintidž feel u stilu i dizajnu”. Ove godine na tržištu se pojavio manji vintidž model XLS 11, koji upotpunjava ovu gamu i čini je pogodnom i za manje prostorije.

Uprkos izgledu, XLS 11 koristi nove tehnologije. Bas-jedinica veličine osam inča manja je verzija iz modela XLS 15 i načinjena je od celuloze. Bas-jedinica radi u sklopu s prednjim bas-refleksom, na rezonantnoj frekvenciji od 37 herca. Kalotni srednjetonac od tekstila, prečnika dva inča, pokriva najveći deo opsega, od 850 do 5.000 herca. Ova jedinica i kalotni visokotonac donekle su pojednostavljene varijante drajvera iz serije Prestige Facet. Opsezi su sečeni skretnicama trećeg reda, izuzev gornjeg opsega srednjetonca, koji izlazi iz slike strmije, 18 decibela po oktavi.

Na prednjoj strani zvučnika nalaze se preklopnici za regulaciju srednjeg i visokog opsega u koracima od +/-1 decibel, a uz njih je, u pravom retro maniru, dat i grafikon korekcije krive. Margina čujnosti od jednog decibela može napraviti suptilnu, ali čujnu razliku i dodatno prilagoditi zvuk ličnom ukusu. Ovim zvučnicima su definitivno potrebni stalci. Za tu namenu mogu se upotrebiti standardni, visine oko 65 centimetara. Međutim, da bi se očuvao retro izgled, preporuka su originalni stalci Elipson Heritage XLS Stand 1, visine tek 20 centimetara, ali s nagibom od pet stepeni unazad, što obezbeđuje usmerenost ka slušaocu na prosečnoj udaljenosti. Ova opcija, međutim, nije samo estetska: ona delimično rešava i zadnje i bočne odbijene talase u prostoriji jer postavlja zvučnik pod uglom u odnosu na zidne površine i pod. Dekorativne mreže tamnog, neutralnog tona pričvršćuju se pomoću magneta i upotpunjuju elegantnu pojavu.

Slušni test

Za slušanje XLS 11 nije potrebno navikavanje jer niži položaj zvučnika kompenzuje njihova veličina i širi zvučni front. Kad imate velike zvučnike pred očima, prvo očekivanje je veliki bas. Niski opseg na XLS 11 projektovan je inteligentno: srazmerno veliki prečnik bas-refleks tunela omogućava veoma brz i odsečan niski opseg i udarce koji se mogu osetiti. Međutim, bas ne silazi previše duboko jer bi to dovelo do presviravanja i bojenja i viših bas-frekvencija i “kašljanja” porta. Dakle, XLS 11 ne pokušava i ne radi ništa izvan svojih mogućnosti.

Na albumu “Lucky Peterson” Luckyja Petersona (Gitanes Jazz Productions, 1999) zvuk je uravnotežen, na momente uzdržan i topao, mada srednji opseg može preuzeti dominaciju i blago istrčati u prvi plan. Ovo takođe zavisi od pozicioniranja, pa u pomoć može priteći fino podešavanje u koracima od plus i minus jedan decibel. Zvuk se prostire celom širinom i ima veoma dobru integraciju opsega. Elipson naglašava da XLS 11 nudi “zadovoljstvo i uživanje u svim muzičkim žanrovima”. Zaista, ovi zvučnici nisu probirljivi. Na klasičnoj muzici daju vernu boju solo instrumenta, dosta prostora i tišine oko njega i dosta suptilnosti u mikrodetaljima, što je zasluga dobro izvedenih zvučničkih jedinica i njihove jako dobre intergacije.

Na kraju, XS 11 smo probali s cevnim pojačivačem Tsakiridis Devices Aeolos od 45 vati po kanalu, u pentodnom spoju. Očekivali smo da ova kombinacija neće dati optimalan zvuk usled dva razloga koji leže u samim zvučnicima: prvi je što cevnim pojačivačima retko prijaju trosistemski zvučnici zbog pretežno induktivnog opterećenja; drugi je u impedansi koja pada na trioma na 2,4 kiloherca, što se čujno odražava na kvalitet srednjeg opsega, tako da je tranzistorska amplifikacija naša preporuka za ove zvučnike.

Zaključak

XLS 11 je zvučnik koji analizira i zvuk muzičkog materijala i celog sistema. Njegov zvuk je otvoren i direktan, lak za pokretanje, ali je zbog ovih odlika i prilično osetljiv na uparivanje, posebno zbog jačeg prisustva srednjeg i visokog opsega. Zanimljivo, ovaj zvučnik nema presviravanja u basu, koga ima sasvim dovoljno, a najčešće je na “suvoj” strani. Ipak, u svojoj analitičnosti uspeva da zvuči prirodno i muzikalno. Uz to je lepog i elegantnog vintidž izgleda.

Možda će izgledati suprotno u odnosu na izrečeno u prethodnom pasusu, ali Heritage XLS 11 može se sasvim dobro slagati s kvalitetnim vintidž risiverima i integralnim pojačivačima iz druge polovine sedamdesetih i s početka osamdesetih godina, kao što su Marantz, Sansui ili Kenwood. Prema tome, ako posedujete jedan od ovakvih bisera, isprobajte XLS 11 i iskoristite posebnu ponudu M-Kabla za komplet ovih zvučnika i njihovih originalnih nagnutih stalaka.

Elipson Heritage XLS 11
Topologija: trosistemski, tri jedinice, bas-refleks
Jedinice: bas 210 mm, srednjetonac 55 mm, visokotonac 22 mm
Rezne frekvencije: 800 Hz / 5 kHz
Frekventni opseg: 45 Hz - 25 kHz
Nominalna snaga: 130 W RMS
Impedansa: 6 Ω
Preporučena snaga pojačivača: 50-150 W
Osetljivost: 90 dB
Dimenzije (ŠxVxD): 320 x 560 x 278 mm
Masa: 17 kg
Cena: 1.700 €
www.mkabl.rs
Vrlo dobar all-rounder za sve muzičke žanrove.
Dinamičan, muzikalan i prirodno obojeni zvuk.
Zahteva pažljivo uparivanje i pozicioniranje.
Srednji opseg se na momente može preigrati.
4.3