EISA Press Convention 2019

Izborna godina u potrošačkoj elektronici

Među novitetima u audio i video svetu prikazanim u Antverpenu naglasak je na mogućnosti da se cela porodica konektuje i prati omiljeni sadržaj. Vinil pokazuje prve znake zamora. Striming solidan.

Sennheiser: Zvuk izvan glave

Vodeći proizvođač slušalica priredio je iznenađenje predstavivši Ambeo Sound Bar (2.499 evra). Tri godine nakon što je prvi put prikazao Ambeo tehnologiju virtualizacije zvuka na CES-u u Las Vegasu, Sennheiser sad predlaže kompletnu zamenu za 5.1.4 višekanalni sistem iz jednog izvora. Ambeo Soundbar čini ukupno 13 zvučničkih jedinica, od čega šest basova i dva visinska kanala, svaki sa sopstvenim pojačanjem ukupne snage 500 vati u klasi D. Zvučničke jedinice, razvijane zajedno s Neumannom, imaju veliku ekskurziju, a ceo sistem pokriva kompletan frekvencijski opseg i u dobroj meri čini subvufer suvišnim, što je i najveće iznenađenje ovog kompaktnog sistema, koji se može postaviti na podlogu ili na zid.

Ambeo sistem čini aktivna korekcija frekvencijskog opsega, ali i faznog odziva prostorije pomoću mikrofona za kalibraciju. Uređaj poseduje dva DSP uređaja – jedan na ulazu i drugi za 3D zvuk, koji obuhvata i Dolby Atmos, DTS:X i MPEG-H. Pored pet preseta za različite vrste zvuka, postoje i tri stepena Ambeo virtualizacije zvuka. Ulazi obuhvataju HDMI (tri obična i jedan eARC), optički i analogni, a uređaj ima integraciju s Google Chromecastom i blutut vezom. Postoji i linijski izlaz za eksterni subvufer. Saundbarom se komanduje preko hardverskog daljinskog upravljača ili preko mobilne aplikacije. Dobra vest je da aplikacija “stanuje” u saundbaru, te nema opasnosti od toga da uređaj postane neupotrebljiv ako proizvođač, developer ili platforma odluče da ukinu aplikaciju.

Auris Audio: Zvuk na glavi

Srpska perjanica audija visoke klase Auris Audio odlučio je da uđe u egzotični segment pojačivača za slušalice, dodavši tome i funkciju DAC-a i cevno pojačanje. Euterpe (1.500 evra), nazvan po grčkoj muzi muzičke umetnosti u glasanju na društvenim mrežama, jeste pojačivač za slušalice, čija uspravna i vitka silueta omogućava da istovremeno služi i kao stalak za njihovo odlaganje. U kućištu čije su bočne stranice oblika harfe, načinjene od orahovine, smešten je SE cevni pojačivač sa dve izlazne pentode PL95, proizvodnje JJ ili Electroharmonix, i pobudnim ECC81, ukupne snage 0,9 vati preko izlaznog transformatora s duplim C jezgrom. Jedan dodatni preklopnik omogućava izbor napona za opcione cevi EL95. Euterpe je opremljen eksternim niskošumnim linearnim napajanjem.

Signal dolazi preko linijskog ili USB ulaza, čime se upravlja preklopnikom na prednjem panelu. Za konverziju je zadužen ESS Sabre 1918 u sopstvenoj implementaciji Auris Audija, s rezolucijom 32/384 i nativnom DSD128 rezolucijom. Pored analogne kontrole glasnoće, nalazi se i selektor za izbor impedanse slušalica s prilagođenjem za opterećenja manja i veća od 100 oma. Izlaz za slušalice je nebalansiran, što ostavlja slobodan prostor za simetrični pogon slušalica u nekoj od budućih iteracija. Euterpe se može koristiti i kao linijski pretpojačivač sa DAC-om, zahvaljujući činč izlazima sa zadnje strane.

KEF: “Stereo je naša stvar”

Pre 15 godina, KEF je bio jedna od prvih kompanija koja je odustala od ortodoksne stereo-filozofije i počela da se upravlja prema navikama kupaca, koje se neprestano menjaju. Rezultat najnovije tražnje je aktivni bežični zvučnik LSX (1.200 evra), namenjen mlađoj, “connected” generaciji. Glavna razlika u odnosu na ozbiljniji i skuplji LS50 Wireless jeste AirPlay 2 bežični protokol s multirum i multisors funkcijama, koje, po rečima KEF-a, LS50 nikada neće dobiti. Ovaj sistem ima bežične wi-fi i blutut, optičke i eternet ulaze rezolucije do 24/192, kao i ugrađenu integraciju s Tidal servisom i upravljanje preko aplikacije. Novi UniQ drajver s membranama 19 i 115 milimetara isporučuje ukupno 100 vati snage po kanalu. Na raspolaganju je u pet mat finiša, a može se montirati na zidne (90 evra) ili podne (250 evra) stalke.

Podnostojeći trosistemski zvučnik R11 (5.000 evra), najveći u ovoj seriji, pretrpeo je oko hiljadu izmena u odnosu na prethodnu generaciju, počevši od samog kabineta, čija se proizvodnja sada u potpunosti odvija u samoj fabrici KEF-a i koji su sada akustički znatno umtrvljeniji pomoću rešenja spuštenih iz Reference serije. Druga velika promena jeste novi UniQ drajver sa dva poboljšanja: prvo je tunel za odvođenje rezonance u procepu između dve membrane, dok je drugo posebno zakrivljeni obod, nazvan “shadow flare”, koji odvodi difrakciju zvuka dalje od ivice kabineta. Bas-jedinice sada imaju veće motore. Konačno, bas-refleks s fleksibilnim tunelom ima odliku da pojačava širi opseg kako bi se izbeglo povlačenje srednjeg opsega u odnosu na bas.

DALI: Strap-on saundbar

Novi saundbar Katch One (749 evra), čiji naziv nema nikakve veze s mogućnošću ovog uređaja da se kači na zidnu podlogu, predstavlja spuštanje DALI-jevog kvaliteta zvuka u pristupačni kućni segment, a istovremeno nudi gotovo univerzalnu konektivnost i jednostavnost korišćenja. Katch One poseduje HDMI Arc, blutut (AAC i AptX), analogni mini-džek, kao i dva optička ulaza, čiji se izbor vrši automatski, prepoznavanjem signala. Primenjeno je DAC kolo PCM1863, koje prihvata 24/192 rezoluciju, ali je DSP dalje procesuira u nižoj, 24/96 rezoluciji i direktno pokreće dva pojačivačka modula u D klasi TAS5160M, koji rade na istoj frekvenciji uzorkovanja. Posle nekoliko minuta bez signala na bilo kom od pet ulaza, uređaj se automatski isključuje.

Izlazni stepen upravlja sa ukupno osam zvučničkih jedinica: u pitanju su četiri basa veličine 3,5″ od aluminijuma, s velikom ekskurzijom, kao i dva tekstilna visokotonca. U pomoć donjem opsegu pristižu dva pasivna radijatora. Zanimljivo je da procesuiranje zvuka radi DSP, ali da je skretnica pasivna. DSP, takođe, omogućava tonsku korekciju kako bi se reprodukcija prilagodila vrsti zvuka i prostoriji, ali je posvećenost vernom zvuku ovde uvela ograničenje od četiri decibela na tonske kontrole. Katch 1 se može postaviti na ravnu podlogu ili se može zakačiti na zid ispod televizora pomoću kratkih fleksibilnih vezica od silikona, koje ponavljaju izgled s portabl zvučnika Katch. Ovaj saundbar predstavlja kompromisno rešenje za slušanje televizijskog tona i muzike u okviru vrlo prihvatljivog kvaliteta zvuka i cene.

IsoTek: Specijalisti za napajanje

Iznenađenje na EISA konvenciji priredio je britanski proizvođač rešenja za filtraciju napajanja prvom prezentacijom u ovom segmentu, koji je prilično zanemaren u mejnstrim audio i video tehnici. IsoTek već 25 godina proizvodi uređaje za filtriranje smetnji u napajanju kako u dolaznoj mreži, tako i onih koje komponente međusobno emituju na kućnoj mreži. Za otprilike dva meseca, izbaciće na tržište tri nova modela strujnih filtera: Alpha Control (1.250 evra), Delta Control (2.295 evra) i Theta Control (2.995 evra). Zajedničko za sva tri filtera jeste da rešavaju EMI i RF smetnje, dimenzija su za ugradnju rek, imaju po šest utičnica tipa prilagođenog tržištu i – softversko upravljanje.

Smart Power je nova funkcionalnost koja omogućava daljinsko upravljanje i programiranje uređaja, čime se upravljanje sistemom spušta na nivo napajanja. Svaki filter pomoću ove funkcije dobija svoju IP adresu i moguće mu je pristupiti preko internet brauzera ili mobilne aplikacije preko eterneta, blutut ili wi-fi veze. Veb-klijent s grafičkim prikazom nudi čitav niz mogućnosti: dodeljivanje imena svakoj utičnici radi raspoznavanja uređaja; uključivanje i gašenje – pojedinačno u zadatim satnicama, sekvencijalno ili u grupama s programabilnim vremenskim razmakom; daljinski restart; upravljanje i merenje potrošnje. Sami uređaji nude i zaštitu od prenapona, a potiskivanje šuma ide do 60 decibela. U skladu s novim lajnapom uređaja, dosadašnji uređaj Alpha bez softverske funkcionalnosti od sada će se zvati Alpha Lite i njegova cena će iznositi 595 evra. Pojava ovih uređaja očekuje se početkom leta.

Pro-Ject: I analogno i digitalno

Novi X1 (699 evra) predstavlja potpuni redizajn prvog gramofona s kojim je Pro-Ject postigao svetski uspeh i obuhvata brojna poboljšanja. Dampirana baza gramofona oslanja se na četiri izolacione podloške, s posebno dampiranim ležištem za motor. Ležaj tanjira je od mekog mesinga, s čeličnom osovinom, a preciznost ovog sklopa je 10 mikrona. Tanjir je uobičajeni akrilni, s povećanom masom od 1,5 kilograma. Nova ručica od 8,6 inča je napravljena od sendviča aluminijuma i karbona, s dampiranim kontrategom i oslanja se na četiri tačke na kardanskom principu, s regulacijom VTA. Izbor brzine se sada vrši elektronski. X1 s novom Ortofon glavom Pick It S2 MM (cena gramofona s glavom je 799 evra), a kupci imaju izbor između crnog i belog laka u osam slojeva ili prirodnog drveta.

CD Box RS2 T (2.500 evra) odgovor je Pro-Jecta na postepeni zamor tržišta vinilom, ali i nastavak filozofije ove marke da samo fizički nosači zvuka pružaju maksimum kvaliteta. Reč je o top-loader plejeru sa Stream Unlimited linearnim transportom Blue Tiger CD-Pro 8, koji je konstruisao Mihal Jirosek iz Philipsa i koji ima karbonski pokretni sklop i potšasiju, kao i odgovarajuću suspenziju. I2S i master-takt može primati iz izvora ili centralnog takta preko HDMI kabla. S prednje strane nalazi se veliki displej za prikaz informacija, a sa zadnje su izlazi: jedan balansirani AES, jedan TOSlink, kao i koaksijalni. Prirodno, ovaj plejer podržava isključivo Redbook standard. Još jedna zanimljivost je da od ove godine uređaji Pro-jecta više ne nose ime na sebi, već samo prepoznatljivi logo.

ELAC / Audio Alchemy: modernizovani analogni hi-fi

Aktivni zvučnici ARB-51 (2.000 evra) iz linije Nevis regalski su trosistemski model u budžetskoj klasi koji spajaju bežični striming i nameru da što veći deo topologije ostane u analognom domenu. Ovim tropojasnim aktivnim zvučnicima s aluminijumskim jedinicama upravljaju tri pojačivača snage 20, 40 i 60 vati. Pojačivači rade u modifikovanoj AB klasi, kojoj je dodata Bash tehnologija, koja moduliše napon napajanja prema zahtevima snage, čime se smanjuje toplotna disipacija, što je poželjno zbog manjeg oslobađanja toplote u kompaktnom kabinetu i veće efikasnosti, koja dostiže do 85 odsto. Zvučnici poseduju linijski pretpojačivač, pasivne skretnice, balansirane i nebalansirane analogne ulaze, kao i dvostepenu atenuaciju nivoa svakog od tri pojasa radi prilagođavanja prostoriji. Za bežično i digitalno povezivanje koristi se transmiter Explorer Discovery Connect (450 evra), koji je istovremeno i mrežni plejer i renderer. On omogućava bežični prijem putem wi-fija i blututa. Ovaj uređaj istovremeno ostvaruje bežičnu vezu sa zvučnicima preko AirX2 konekcije, koja je radi robustnosti veze spuštena na rezoluciju 16/44,1, što, kako navode u ELAC-u, ljubiteljima bežičnog striminga ne bi trebalo da smeta.

Audio Alchemy je predstavio novi DAC i strimer DDP2 (2.600 evra) s kablovskom i bežičnom konektivnošću, koja uključuje AirPlay i DLNA, kao i kompatibilnost s formatima MQA i DST i integraciju Roona. Digitalna sekcija interno radi u I2S protokolu, dok tonska sekcija obuhvata atenuatorsku kontrolu glasnoće i pasivne filtere. Odvojena napajanja su zadužena za digitalne i analogne stepene.

Focal: Statement A/V risiver

Iako ekspert za zvučnike i slušalice, Focal je predstavio moćan high-end audio-video procesor i višekanalni pojačivač sa oznakom Astral 16 (20.000 evra). Ovakvu avanturu lako je razumeti kao nameru Focala da pruži odgovarajuću amplifikaciju za svoje linije instalacionih i visinskih efekt-zvučnika, ali i moćne samostojeće zvučnike.

Astral 16 ima 16 audio-kanala, od kojih je 12 aktivno, dok su ostala četiri linijska u simetričnoj vezi i namenjena spoljašnjim filterima, ekvilajzerima, kao i aktivnom subvuferu (to je prilika da se partnerska firma Naim integriše u ovaj zatvoreni ekosistem s pojačivačem za subvufer). Pojačivači su u modifikovanoj D klasi pod nazivom Pascal, koje napajaju tri odvojena napajanja ukupne snage od tri kilovata. Ceo sistem, koji spolja izgleda kao profesionalna komponenta s dna reka, ima aktivno hlađenje.

Video-konektivnost čini sedam HDMI ulaza i dva izlaza. Audio-segment je znatno bogatiji: četiri analogna ulaza i dva simetrična izlaza, po tri optička i koaksijalna ulaza, kao i mrežni priključak. Vredi pomenuti i dodatni downmix stereo-izlaz, takođe u simetričnoj tehnici. Na nabrojanim vezama, Astral 16 je kompatibilan s HDMI eARC, Dolby Atmos, DTS-X i Auro 3D. Tri DSP čipa primaju rezoluciju do 192 kiloherca i procesuju signale u digitalnom domenu.

Konfigurisanje kompletnog sistema obavlja se preko odgovarajuće aplikacije. Tu se mogu podešavati modovi (kućni bioskop ili zone), rezne frekvencije i niz drugih funkcija. Uz sistem se dobija kalibrisani merni mikrofon za korekciju sobe. Uređaj je kompatibilan i s najnovijim home automation aplikacijama i platformama.

Primare / MoFi / SVS: Nesvakidašnji trio, koji funkcioniše

Švedski Primare je nastupio s najjačim integrisanim pojačivačem I35 (4.500 evra s digitalnim modulom DM35 i Prisma modulom). U kućištu koje se oslanja na tri stope smešten je UFPD pojačivač snage 150 vati po kanalu, s dobro usklađenom snagom, kontrolom i muzikalnošću, izuzetno niskim šumom i malim izobličenjima. To omogućava i male ukupne dimenzije celog uređaja, u skladu sa skandinavskom filozofijom o meri “lagom”. Pored dva simetrična i tri činč analogna ulaza, s Prisma modulom ovaj izbor se proširuje na USB-A, LAN, blutut i Airplay rezolucije do 24/192, odnosno DSD256. MQA je najavljen kao jedno od budućih ažuriranja platforme. Digitalni modul nudi četiri optička, dva koaksijalna i jedan USB ulaz iste rezolucije.

Audiofilima poznati Mobile Fidelity predstavio je gramofon UltraDeck s ručicom M1 i glavom StudioTracker (2.500 evra za sistem) na bazi od MDF-a između dve aluminijumske ploče. Baza se oslanja na dampirajuće nožice kod kojih je zadnji par tvrđi zbog većeg opterećenja koje trpe pri slušanju s podignutim poklopcem. U bronzani ležaj ulazi čelična osovina koja se ne nastavlja na spindl, već je tu napravljen prekid da se ne bi prenosila toplota iz ležaja. Start-stop dugme je napravljeno po uzoru na Studer trakaš, koji se koristi u Mobile Fidelity Sound Labu. Ovaj gramofon bio je priključen na gramofonsku sekciju UltraPhono (599 evra), a pristuni su imali prilike da slušaju novitete iz produkcije MFSL na supervinilu, odnosno X-Vinylu, novom materijalu za ploče s nižim pozadinskim šumom.

Američki SVS, poznat po moćnim subvuferima u ekonomskoj klasi, ove godine je predstavio seriju Prime s vrha ponude. Prime Pinnacle (2.000 evra), lansiran u maju na sajmu u Minhenu, podnostojeći je trosistemac sa tri bas-jedinice, dok je manji Tower sa dve. Prime Bookshelf (700 evra) regalski je dvosistemac, a liniju kompletiraju Center (400 evra) i nagrađivani Elevation za visinske kanale. SVS je u ovoj liniji primenio zvučničke jedinice iz sopstvenog razvoja i proizvodnje, kao i inovativne skretnice s tehnologijom SoundMatch. Svi zvučnici su na raspolaganju u beloj ili crnoj boji.

Isoacoustics: Fleksibilna osnova za dobar zvuk

Kanadski konstruktor naprednih izolacionih podloški za audio-komponente, iako malo poznat široj publici, postoji još od 2012. Njegov osnivač je Dejv Morikon, inženjer s velikim iskustvom u projektovanju studija i zvuka za kanadsku nacionalnu radio-televiziju.

Glavni proizvod čine izolacione podloške za zvučnike pod nazivom Gaia i njihov cilj je rešavanje inertnog kretanja zvučnika u suprotnom smeru od kretanja membrane, što dovodi do gubitka jednog dela akustičke energije. Podloške to postižu svojom konstrukcijom iz dva dela, povezana polufleksibilnom vezom, koja pruža otpor lateralnom kretanju i vibracijama. Na ovaj način, eliminišu se posledice neželjenog kretanja zvučnika kao što su gubitak rezolucije, razdvajanja kanala i širine pozornice. Osim toga, zvučnici su na ovaj način izolovani od akustičke interakcije s podlogom. Gaia postoji u tri veličine, prilagođene masi koju treba da nose, i to su modeli I (700 evra za komplet od četiri podloške nosivosti do 100 kilograma), II (400 evra, do 54 kilograma) i III (220 evra, do 32 kilograma). Seriju Titan čine podloške za masivne zvučnike nosivosti do preko 300 kilograma). Uz podloške, Isoacoustics nudi kao dodatnu opremu zavrtnje za određene marke zvučnika, kao i malu dizalicu za lakšu instalaciju i podmetanje.

Ono što muči zvučnike, dešava se i audio-komponentama, za koje su predviđene podloške linije Orea nosivosti do 15 kilograma (od 55 evra po komadu). Konačno, tu je i izolaciona platforma Aperta, takođe u tri veličine, koja se zapravo sastoji od kompletnog postolja za zvučnike s dvostrukom izolacijom između zvučnika i podloge.

Hegel: Srednji brat

Novitet iz norveškog Hegela je integrisani pojačivač H390 (5.900 evra) u klasi između najmanjeg H190 i čuvenog H590. Predstavlja značajnu nadgradnju H360 i zapravo je potpuno nov uređaj. Nova striming platforma, ista kao na H590, stabilnija je i jača s bežičnim i kablovskim povezivanjem. Sijaset ulaza čine BNC, koaksijalni, tri optička i USB ulaz, svi sa MQA, kao i dva analogna, čija se osetljivost može podešavati. DAC, napravljen oko AKM dekoderskog kola, nešto je jednostavniji nego kod H590 i podržava DSD256 preko USB-a i DSD64 preko DoP-a. Svi digitalni ulazi se rutuju preko DSP-a na USB-u, što omogućava podršku za MQA i DSD preko SPDIF-a i dodatno smanjenje džitera. USB i mrežni ulazi su bit-perfect jer preuzimaju digitalni takt sa izvora. Što se tiče muzičkih servisa, Spotify Connect je integrisan, tako da je H390 na neki način familijarni uređaj. Još jedna zanimljivost je da sistem radi usporavanje takta svih kola koja ne koriste puni kapacitet kako bi se smanjio šum u digitalnom domenu.

Pojačivački deo je snage 2×250 vati u tradicionalnoj, ali optimizovanoj A/B klasi, koju napaja sklop praktično preuzet iz H360. U pojačivačkom delu je posebna pažnja posvećena otklanjanju faznog šuma, koje nudi mnogo bolji put ka dobrom zvuku od eliminisanja džitera.

Konačno, H390 podržava ažuriranje softvera preko interneta, tako da su u narednim ažuriranjima, koja se očekuju već za nekoliko sedmica, najavljeni AirPlay 2, Roon, Control4 SDDP i druge pogodnosti.

Naim: Druga generacija zvuka iz monobloka

Pet godina nakon što je lansiran prvi Mu-so bežični muzički sistem, koji je doživeo uspeh u šestocifrenom tiražu, Naim ove godine predstavlja drugu, poboljšanu generaciju ovog koncepta koji, uprkos prodaji, nije preoteo kupce iz segmenta tradicionalnih stereo-komponenti.

Mu-so 2. generation (1.499 evra) u istom je form-faktoru, s kućištem dubljim za devet milimetara, ali i optimizovanom zapreminom povećanom za 13 odsto, u kojoj radi ukupno šest novih zvučničkih jedinica razvijenih u saradnji s Focalom (to je sada isti R&D tim), i koje pokreće šest zasebnih pojačivača ukupne snage 75 vati. Sve to s bas-refleksom s donje strane uređaja. Vrhunska uPnP striming platforma preuzeta je iz Unitija sa idejom da omogući konektovanje celoj porodici i u multirum konfiguraciji: obuhvata bežične AirPlay 2, 2,5 i 5GHz wi-fi veze, blutut i Chromecast, dok kablovske uključuju eternet, USB, HDMI i eARC. Integracija internet radija, Tidala i Roona se podrazumeva. DSP radi na rezoluciji 32/384, u kojoj se obrađuje i dolazni analogni signal. Korekcija frekvencijskog odziva ima tri podešavanja, u zavisnosti od blizine zida, tj. ćoška prostorije.

Mu-so 2. generacije je stalno uključen, sa stendbaj modom, iz koga se budi putem aplikacije, daljinskog upravljača ili senzora blizine na multifunkcionalnom selektoru, na kome sada istaknuto mesto zauzimaju omiljeni izvori i programi. Takođe, moguće ga je programirati i kao budilnik. Uređaj ima home automation integraciju, pa se odmah povezuje na Google i Apple Home i reaguje na glasovnu aktivaciju.

NAD / Bluesound: Sve u klasi D

Zanimljive grupacije istomišljenika okupljaju se u svetu proizvođača proizvođačke elektronike. Kod NAD-a, prvo je predstavljen Bluesound Powernode 2i (899 evra), bežični multirum striming pojačivač. Kao što i samo ime govori, on integriše nekoliko tradicionalnih komponenti, kao i pojačivačke module Hypex D UCD, koji isporučuju 60 vati po kanalu.

Posebnu pažnju je izazvao strimer i pojačivač M10 (2.995 evra) s BluOS platformom za korisnički interfejs i povezivanje s muzičkim izvorima, uključujući i povezivanje s brojnim muzičkim servisima. U kompaktnom kućištu, koje s prednje i gornje strane ima gorila staklo, nalazi se moćna platforma koja omogućava povezivanje putem HDMI eARC, USB, optičke, koaksijalne i mrežne priključke. Bežični protokoli obuhvataju AirpPlay 2 i dvosmerni blutut sa aptX HD kodekom. Za digitalno-analognu konverziju je zadužen ESS Sabre konverter. Pojačanje snage od 100 vati po kanalu obezbeđuju ni manje ni više nego integrisani Hypex nCORE moduli u D klasi. Pored sopstvenog daljinskog upravljača, M10 prima komande i s odgovarajuće aplikacije.

Konačno, moćni kombo odvojenih komponenti činili su NAD C 658 strimer/DAC (1.699 evra) s gramofonskom sekcijom i NAD C 268 (800 evra), pojačivač snage sa 80 vati po kanalu i čak 240 vati u bridžovanom režimu. C 658 poseduje BluOS platformu, MQA opciju, kao i Dirac interfejs za upravljanje tonom i korekciju zvuka u digitalnom domenu.

Monitor Audio: Peta Gold generacija

Najnovija iteracija Gold serije Monitor Audija nudi mala, ali čujna poboljšanja tamo gde je teško zamisliti da su poboljšanja moguća. Ona su na prezentaciji prikazana na najmanjem modelu, regalskom dvosistemcu Gold 100 (1.600 evra). Kabinet od MDF-a debljine 18 milimetara ima dodatna ojačanja spuštena iz Platinum II serije. Visokotonac je harmonikasti MPD (generički poznat kao AMT), površine oko šest puta veće od konvencionalnog 25-milimetarskog visokotonca, a zahvaljujući maloj masi, malim ekskurzijama i električnom ponašanju kao termogeni otpor, reprodukcija visokog opsega je izvanredna. Bas je dobro poznati sendvič koji čine tri materijala – aluminijum i magnezijum prekriveni keramičkim slojem, Nomex saće i pletena karbonska vlakna, sada sa 30 odsto većim kalemom, 15 odsto većim magnetom i ukupnom linearnom ekskurzijom od 11 milimetara. Bas-jedinica je pričvršćena jednim zavrtnjem za zadnju stranu kutije. Na zadnjoj strani je i bas-refleks Dual HiVe II s poboljšanim tranzijentnim odzivom i posledično čvršćim basom usled boljeg protoka vazduha.

Skretnica je realizovana s vrhunskim polipropilenskim kondenzatorima i induktivitetima motanim na vazduhu ili laminiranom čeliku za minimalni gubitak signala i izobličenja, a interno ožičenje izvedeno je visokokvalitetnim OFC bakarnim žicama. Kabinet ima finiš od skupocenog, simetrično slaganog furnira, s nekoliko slojeva sjajnog laka ili beli mat finiš, po izboru. Konačno, mrežice se fiksiraju putem magneta, tako da sa skinutim mrežicama nema rupa koje bi kvarile izgled ovog vrhunskog malog zvučnika.