EISA Convention 2014

Petnaesta EISA konvencija održala se u konferencijskom hotelu „Dolce la Hulpe“, a ugostila je ponovo više od dvadeset kompanija. Ovo je četvrta godina zaredom kako se EISA konvencija održava u predivnom hotelu na obodu Brisela, koji je smešten praktično u šumi. Konvencija je trajala četiri dana, a svi termini za prezentacije bili su popunjeni. Prvog dana održan je interni sastanak članova EISA, na kojem je, između ostalih pitanja, biran novi potpredsednik. Izbori su prošli u veoma dobroj atmosferi, a pobednik je upravo autor ovog teksta. Novi potpredsednik radiće zajedno sa starim do oktobra ove godine kako bi naučio posao, od kada u potpunosti preuzima odgovornost za ovu poziciju.

Avantgarde
Nemačka kompanija Avantgarde Acoustic predstavila je novi model zvučnika Zero 1, koji je osvojio brojne nagrade za dizajn. Iako proizvođač navodi da je u pitanju kompaktni zvučnik, to je tačno samo ukoliko se uporedi sa drugim modelima ove marke jer Zero 1 ima visinu od 104 centimetra i širinu od nepunih pola metra. Prednji panel sadrži integrisane horne za visokotonsku i srednjotonsku jedinicu (13 i 40 cm), dok sami drajveri imaju prečnik od 2,5, odnosno 12,5 centimetara. U donjem delu smešten je niskotonac prečnika 30 centimetara. Druga značajna karakteristika jesu integrisani 24-bitski Burr-Brown D/A konverteri, kao i pojačala (50+50+400 W po kanalu), a deklarisani frekvencijski opseg iznosi od 30 herca do 20 kiloherca. Korisniku su na raspolaganju koaksijalni, optički, AES/EBU i USB digitalni priključci, a modularna konstrukcija ostavlja mogućnost dodavanja jednog analognog ulaza. Priključci se nalaze na jednom zvučniku, dok se do drugog prosleđuju bit-perfect radio-vezom na 2,4 gigaherca. Zero 1 se proizvode u crnoj i beloj boji, a preporučena cena iznosi oko 10.000 evra za par.

Avantgarde_05

Bowers & Wilkins
Prezentaciju za B&W opet je držao simpatični Mike Gough, koji je EISA članovima predstavio novu 600 seriju zvučnika. U ovom broju smo testirali gotovo celu seriju, pa ovde ne bismo tu priču ponavljali. Predstavljena nam je i marketinška kampanja koju su osmislili u kompaniji, te ako postanete ponosni vlasnik nekog od modela iz nove 600 serije, pohvalite se na društevnim mrežama, obavezno uz hashtag #new600series.

DALI
Danski proizvođač zvučnika DALI predstavio je novu seriju Rubicon, a kao nešto posebno – model Rubicon LCR. Serija ima pet modela, od kojih su čak tri podnostojeća, samo jedan bookshelf, ali kao zvučnik sa novim konceptom – model LCR. U pitanju je zvučnik uskog profila, koji se može jednostavno montirati i na zid. Zapravo, može se koristiti na bilo kojoj poziciji: prednji par, zadnji par ili centralni zvučnik. Za potrebe Rubicon serije razvijen je novi ribon visokotonac od 29 milimetara, a DALI ponosno tvrdi da su sve zvučničke jedinice napravljene u Danskoj. Rubicon LCR poseduje interesantan bas-refleks sistem. Naime, kako je predviđen za montažu na zid, otvori su u obliku krsta, tj. dva tunela (vertikalni i horizontalni), koji vazduh izduvavaju sa strane zvučnika. Dodatno, u postavci za centralni zvučnik, ribonski visokotonac modela LCR može se rotirati kako bi stajao opet vertikalno. Bilo je vremena i za slušanje, a malo je reći da nas je Rubicon LCR oduševio.

Dali_10

Focal
Francusti proizvođač je najveći deo svoje prezentacije posvetio saundbaru Dimension. U pitanju je veoma interesantan i nesvakidašnji saundbar, za početak, zbog svog oblika. Dimension ima profil od samo 65 milimetara, ali je trapezoidnog oblika. Širina mu je čak 115 centimetara, pa se preporučuje uz televizor od 50 inča i više. Poseduje pet zvučničkih jedinica, a svaka je zadužena za jedan kanal u 5.1 postavci. Dimension ne koristi bočne zidove kako bi kreirao iluziju zadnjih kanala, pa samim tim nije toliko osetljiv na oblik prostorije i na njegovo pozicioniranje. Na prezentaciji smo čuli i uverili se da Dimension ima zaista široku zvučnu sliku, te da se može koristiti i u velikim prostorijama, čime se mnogi saundbarovi ne mogu pohvaliti. Kućište je izrađeno iz jednog komada, a u zadnjem delu, do bočnih stranica, protežu se bas-refleks otvori. Na desnoj strani Dimensiona nećete ni primetiti touch screen, koji se uključuje tek kada primaknete ruku. Zanimljivo, Dimension se može koristiti samostalno ili uz jedan od dva sabvufera. Dimension Sub se montira na policu, a saundbar postavlja ispred njega, pa tako čine skladnu celinu. Alternativno, ako želite da Dimension postavite na zid, onda je Sub Air praktičnije rešenje.

Harman
Od Harmana samo navikli na veliki broj noviteta, ali, nažalost, o mnogima od njih ne smemo još ništa da objavljujemo. Radi se istovremeno na potpuno novim proizvodima, ali se unapređuju i stari. Najveći deo prezentacije bio je vezan za JBL Authentics L16. U pitanju je desktop zvučnik, retro dizajna, sa ozbiljnim hi-fi performansama, a inspiracija je došla od čuvenog JBL Century 100 zvučnika. Od mogućnosti bežićnog povezivanja pokriveni su AirPlay, DLNA i blutut, kao i NFC. Podržana rezolucija strimovanja je 96/24, a L16 poseduje i tehnologiju Clari-Fi, koja bi trebalo da povrati izgubljene informacije nakon kompresije audio-fajlova. Osvežavajuće iznenađenje jeste činjenica da L16 ima i gramofonski ulaz, pa retro žurka može da bude potpuna. L16 je trosistemski zvučnik, sa parom visokotonaca (25 mm), srednjotonaca (50 mm) i bas-jedinica (130 mm), a pokreće ih šestokanalno pojačalo od 300 vati snage. Više detalja pročitajte u testu u ovom broju. Inženjeri iz Harmana predstavili su nam i nove slušalice AKG K845BT, kao i JBL Synchros S700.

Harman_10

KEF
Fantastični Johan Coorg započeo je prezentaciju sa lošim vestima za KEF. Cela zgrada u Maidstoneu u Engleskoj, u kojoj je bila smeštena administracija, kao i dizajnerski i inženjerski tim, stradala je u poplavi. Srećom, KEF je bio osiguran, tako da su veoma brzo naplatili štetu od osiguravajuće kuće i vratili se u svoje kancelarije, samo sada sa novim nameštajem. Predstavljena je nova Reference serija, koju smo videli i u Minhenu, a sastoji se od dva podnostojeća modela, jednog bookshelfa, jednog centralnog zvučnika i jednog sabvufera. Imali smo prilike da poslušamo najveći model, Reference 5, koji je visok skoro 140 centimetara, a težak čak 60 kilograma, s cenom od 12.000 evra. Čuli smo mnogo tehničkih detalja vezanih za izradu novih zvučničkih jedinica, kao i kabineta i skretnice. Još jedna sjajna KEF prezentacija, kako smo i navikli do sada.

kef

LG
Korejski gigant je u audio-segmentu predstavio soundplate LG LAB540W, čiji test možete pročitati u ovom broju, kao i saundbar NB5440. Soundplate ima kompaktni dizajn visine od samo 39,5 milimetara i odgovara televizorima od 32 do 55 inča. Posebno je interesantan Private Sound režim rada, koji šalje audio-signal pametnom telefonu, koji se dalje može reprodukovati putem slušalica. Samim tim korisniku nisu neophodne slušalice sa blutut tehnologijom. Pomenuti saundbar radi u 4.1 režimu, a sposoban je da reprodukuje 192/24 fajlove. Dopalo nam se to što ima režim pripravnosti za blutut – korisniku je dovoljno da uključi blutut na telefonu i saundbar će se aktivirati. U većem delu prezentacije govorilo se o video-segmentu, i to novom WebOS operativnom sistemu za pametne televizore. Inače, WebOS je bio u vlasništvu kompanije HP, pa ga je LG otkupio. Započeta je saradnja i sa Harman Kardonom po pitanju zvučnika koji se ugrađuju u televizore. Vrhunac prezentacije predstavljao je prvi zakrivljeni OLED televizor od 77 inča u k!!!!!!!!!!!!! rezoluciji, sa oznakom 77EC980V.

LG_07

Woox Inovations / Philips
Nakon propale prodaje kompaniji Funai, Philips je svoj audio-sektor preimenovao u Woox Inovations. Došlo je do pregrupisavanja unutar audio-sektora kompanije i već na ovoj konvenciji dobili smo informacije da je Woox uspeo da napravi dogovor sa korporacijom Gibson Brands o preuzimanju. Inače, Gipson ima u svom portfoliju neka zaista interesantna imena kao što su Onkyo, TEAC, Stanton, Wurlitzer… Pored ranih prototipova slušalica, o kojima ne možemo puno reći, predstavljeni su „zvučni stubovi“ Fidelio Sound Towers DTM9030/10. U pitanju su dva aktivna zvučnika, od kojih jedan poseduje integrisan CD plejer, USB ulaz i slično.

PhilipsAudio_05

Pioneer
Japanski Pioneer je celu svoju prezentaciju posvetio samo jednom uređaju, AV risiveru VSX-924. U pitanju je 7.2-kanalni risiver sa 150 vati po kanalu, a od funkcija ima gotovo sve što vam može zatrebati. Podržava HDMi standard u verziji 2.0, što znači da radi 4K Ultra HD propuštanje signala, ali i up-skaliranje. Od mrežnih funkcija podržane su sve: AirPlay, Spotify Connect, DLNA 1.5, vTuner… Integrisana je podrška i za blutut sa aptX podrškom. Kako je prezentaciju držao sjajni Philippe Coppens, imali smo prilike da poslušamo nekoliko odličnih numera i koncerata u 5.1 sistemu. I o ovom uređaju možete čitati na stranicama ovog magazina.

Pioneer_01

Pro-Ject
Vlasnik kompanije Pro-Ject jeste harizmatični Heinz Lichtenegger, Austrijanac, koji je svoju prezentaciju počeo pričom o svojim počecima. Naime, mladi Heinz je počeo da prodaje hi-fi sisteme sačinjene od gramofona, pojačala i zvučnika na benzinskoj pumpi svoje majke. Vremenom su se stari kupci vraćali po kvalitetnije uređaje, te mu je biznis lepo krenuo sve dok firma od koje je kupovao gramofone nije odlučila da prestane sa proizvodnjom. Kako ovaj gospodin ima očigledan dar za biznis, pokrenuo je svoju proizvodnju gramofona. Danas je vlasnik dve fabrike, jedne u Češkoj, a druge u Slovačkoj, i posluje veoma uspešno jer proizvodi i za neka druga poznata imena u hi-fi svetu. Od proizvoda su predstavljeni gramofon Pro-Ject Xtension 9 Evolution i nekoliko uređaja iz Box serije.

project

Samsung
Prezentacija Samsunga bila je šarenolika, predstavljeni su audio-proizvodi, televizori, kao i fotoaparati. Za članove EISA priređena je svetska premijera novog zvučnika sa oznakom M3. Serija bežičnih zvučnika sada se sastoji od modela M7, M5 i M3. Ovi zvučnici su deo Samsungove ideje o multiroom reprodukciji, što bi značilo da će u jednoj wi-fi mreži svi zvučnici primati isti signal i reprodukovati ga uglas. Inženjeri Samsunga uverili su nas u ozbiljne planove koje imaju u vezi sa audio-uređajima koji se mogu umrežavati.

Sony
Sony je svoju prezentaciju obojio u boje Brazila povodom Svetskog prvenstva u fudbalu. Pod je bio prekriven veštačkom travom, a bila je prisutna i manekenka obučena u brazilskom karnevalskom duhu. Kolege fotografi mogli su da isprobaju nove fotoaparate sa studijskom rasvetom upravo slikajući manekenku. Sony je prezentaciju počeo sa predstavljanjem televizora, a neverovatno je da u svojoj ponudi ima čak devet serija televizora, od kojih su tri sa podrškom za 4K. U svoje nove modele Sony je implementirao nove zvučnike, odnosno nove zvučničke jedinice, te smo mogli da ih uporedimo u A-B testu sa prošlogodišnjim modelom. Dobar deo prezentacije bio je posvećen kamerama koje snimaju u 4K rezoluciji, kao i fotoaparatima, koji su nas oduševili.

Sony_22