EISA konvencija je ove godine održana trinaesti put i ugostila je nešto više od 20 kompanija, koje su predstavile svoje najnovije proizvode. Neki od njih su prikazani članovima EISA i pre svetskih premijera.

Cambridge Audio
Britanski proizvođač je nakon velikog uspeha DacMagica predstavio novu, poboljšanu verziju popularnog konvertera, sada po imenu DacMagic Plus. Ovaj uređaj poseduje dvostruki Wolfson WM9850 24-bitni konverter, a implementirano je i upsampling kolo Anagram Technologies AFT2, koje može podići rezoluciju snimka na 24 bita i 384 kiloherca. Drugi predstavljeni uređaj je Stream Magic 6 – uPnP bežični, mrežni strimer, koji poseduje internet radio, digitalno pretpojačalo i podršku za bluetooth vezu. Inkorporira dvostruki Wolfson WM8740 DAC. Očekivana cena ovog uređaja je 999 evra, a Cambridge Audio će omogućiti besplatne Android i iOS aplikacije.

DALI
Nakon velikog uspeha modela Fazon F5, u kompaniji DALI su odlučili da novinarima približe modele EPICON serije, sa oznakama 6 i 8. Kod ovih zvučnika primenjena su mnoga nova inovativna rešenja, pa se recimo u samim jedinicama koristi SMC (soft magnetic compounds) materijal. Ovaj materijal naspram gvožđa ima manje gubitaka, histerezisna kriva mu je praktično spojena, te gotovo da nema nikakvih izobličenja – rezultat je ravnija frekvencijska karakteristika. Zvučničke jedinice se prave u samoj fabrici, a pažnja se posvećuje i najmanjim detaljima. Tako ćete i na šrafovima videti ime DALI. Najznačajnije, EPICON 6 i 8 koriste ribonski modul za visokotonac.

JVC
Japanska kompanija JVC je veliki deo prezentacije posvetila novim video-kamerama, dok je audio-panelu predstavljena samo iPod doking stanica NX-SA1. Neobičan dizajn ovog uređaja i njegove performanse opisaćemo u narednom broju magazina.

KEF
Britanski KEF je najveći deo svoje prezentacije posvetio novom modelu LS50, koji je lansiran povodom pedesetogodišnjice kompanije. Inspiracija za njegov inženjering dobijena je od legendardne monitorske kutije LS3/5a. Poslušali smo ih sa Arcam elektronikom i bili oduševljeni šta ove kompaktne kutije mogu da urade u ne tako maloj prostoriji. Čuli smo i demonstraciju nove R serije u 5.1 surround režimu.

LG
Južnokorejski LG je svoj novi OLED televizor predstavio novinarima EISA nedelju dana pre svetske premijere u Monte Karlu. Model nosi oznaku 55EM960V, poseduje NANO FULL LED ekran i podršku za local dimming. Ove godine planiran je samo model od 55 inča sa cenom od sedam hiljada evra, dok se tek naredne godine očekuju ekrani i drugih dimenzija. Poboljšan je u upscaler jer je rađeno na novom algoritmu. Naime, inženjeri su smanjivali kvalitet slike, pa su onda radili inverzan proces ne bi li definisali šta se tačno događa sa parametrima. Pored ovog televizora, predstavljeni su i kućni bioskop BH9520TW, testiran u ovom broju, zatim ND8520, koji će biti predstavljen u narednom, i novi smart TV upgrader SP820.

Loewe
Baš nekoliko dana pred konvenciju pokrenuta je glasina o akviziciji kompanije od strane Applea, što su predstavnici Loewea odmah demantovali. Predstavljen nam je nov koncept pod imenom Loewe Connect ID, koji omogućava kupcima da biraju između velikog broja detalja i čak 12 boja. Tako je konačno moguće dobiti 2.160 različitih varijanti Loewe televizora (radnici u fabrici mora da su srećni zbog toga). U ovu liniju je ugrađena i DR+ striming tehnologija, koju su EISA članovi nagradili prošle godine. Prikazan je i Assist Media App, koji radi samo na iPadu i mnogo je više od daljinskog upravljača. Aplikacija prikazuje sadržaj, radi menadžment diskova, upravlja TV vodičem, upravlja snimanjem sadržaja, dok TV ostaje slobodan za gledanje drugog programa…  revolucionarno.

Panasonic
Japanski Panasonic je predstavio nekoliko interesantnih uređaja, pa ćemo pomenuti samo neke. Blu-ray plejeri su doživeli brojna poboljšanja, a sada je moguće kontrolisati ih Android i iOS aplikacijama (uskoro i Blackberry). Boot vreme je smanjeno sa 17 na 0,5 sekundi tako što plejer sada ima senzor za pokret, te ako nema nikoga u blizini od pet metara, uređaj je u stand-by modu, a čim oseti pokret, plejer je spreman za korišćenje. Predstavljena je i nova mini-linija SC-PMX5.

Philips
U Philipsu pažljivo prate šta se dešava na tržištu potrošačke elektronike, te su nam prezentovani podaci o padu prodaje mp3 plejera, prenosnih DVD plejera i foto-ramova, dok se rast beleži na polju pametnih telefona, slušalica i tableta. Samim tim, promenio se i profil uređaja koji se proizvode, a WiFi veza je postala jedna od nezaobilaznih opcija. Predstavljene su slušalice Fidelio L1 i M1 (M1 predstavljamo u narednom broju), kao i bežični aktivni zvučnici A9 sa D’Appolito konstrukcijom.

Pioneer
Pioneer je najveću pažnju posvetio predstavljanju nove linije AV risivera, a najveća je promena napravljena u srednjem segmentu risivera između hiljadu i dve hiljade evra. Naime, kod njih je bilo finansijski neodrživo ugrađivati ICEpower pojačala, te je promenjen dobavljač (samo u srednjem segmentu) i sada i ovi modeli imaju pojačala u klasi D. AV risiveri se isporučuju uz MHL kabl za Android telefone, koji uz prenos HD slike omogućava i istovremeno punjenje baterije telefona. Predstavljeni su i smart mobile audio-sistemi XW-SMA1, SMA3 i SMA4 – prenosni aktivni zvučnici, od kojih model SMA3 poseduje bateriju i otporan je na polivanje vodom (splash proof).

Sony
Japanski Sony je definitivno napravio najinteresantniju prezentaciju u stilu Jamesa Bonda. Tako su prezenteri glumili Bonda, gospodina Q-a, a jedan muški prezenter je bio Miss Moneypenny. Predstavljen je model HX850, koji poseduje novi X-reality Pro picture engine. Njegov zadatak je da uoštrava i poboljšava sliku, ali da korekcije ne vrši na licima aktera. Prikazane su nove aktivne 3D naočare od samo 34 grama, koje se pune pet minuta za tri sata korišćenja. Interesantno je da se levo i desno staklo mogu pomerati za 10 stepeni kako bi se izbegla refleksija ambijentalnog svetla. Novi HX850 poseduje i novi interfejs sa podrškom za aplikacije. Predstavljeni su i AV risiver STR-DN1030, kao i doking stanica RDP-XA900iP, koje ćemo testirati u narednim brojevima.