konvencijaAsocijacija EISA organizovala je u hotelu „Courtyard by Marriott“ tradicionalnu konvenciju u Briselu, na kojoj su vodeći svetski proizvođači potrošačke elektronike predstavili svoje najnovije proizvode. Ove godine održana je jedanaesta po redu konvencija, a za Hi-Files ovo je bilo drugo prisustvovanje ovom značajnom događaju. Isti aerodrom, isti hotel i isto društvo sada su nam se činili daleko poznatijim i opuštenijim za snalaženje. Audio i Home Theater panel, kojem Hi-Files pripada, imao je ukupno jedanaest prezentacija u trajanju od sat ili dva, raspoređenih u četiri dana, na šta treba dodati i dva interna sastanka asocijacije.

Kada su krajem devedesetih godina članovi EISA izbrojali 17 putovanja u toku jedne godine zbog prisustvovanja premijernim predstavljanjima najnovijih proizvoda, bilo je jasno da se nešto mora promeniti. Načinjen je krupan korak i organizovana samostalna EISA konvencija na koju su pozvani svi predstavnici kompanija potrošačke elektronike. Prva konvencija je održana 2000. godine u Ženevi u Švajcarskoj, ali je nakon nekoliko godina za lokaciju izabran Brisel u Belgiji. Najveći motiv za promenu destinacije je činjenica da Švajcarska nije deo Evropske unije, pa su predstavnici kompanija imali velikih problema i troškova s carinama i papirologijom kako bi proizvode uneli u zemlju. Problem zvuči poznato?
Ove godine održana je jedanaesta po redu konvencija, a za Hi-Files ovo je bilo drugo prisustvovanje ovom značajnom događaju. Isti aerodrom, isti hotel i isto društvo sada su nam se činili daleko poznatijim i opuštenijim za snalaženje. Nažalost, ni ove godine nije bilo dovoljno slobodnog vremena da posetimo prelep centar Brisela, kao ni bliske gradove kao što su Antverpen, Gent ili nešto dalji Briž. Audio i Home Theater panel, kojem Hi-Files pripada, imao je ukupno jedanaest prezentacija u trajanju od sat ili dva, raspoređenih u četiri dana, na šta treba dodati i dva interna sastanka asocijacije.


Članovi Audio/HT panela prisustvuju Panasonicovoj 3D prezentaciji

Prva prezentacija kojoj smo prisustvovali bilo je predstavljanje Panasonicovih proizvoda. Na njoj je prikazana nova generacija plazma ekrana, koji su nas poprilično impresionirali kvalitetom reprodukcije. Takođe, projekcija 3D materijala Panasonica definitivno je bila jedna od najupečatljivijih. Puno pažnje izazvao je i naslednik čuvene plazme G10, koji sada nosi oznaku G20. Sigurni smo da nikada dosad nismo videli tamniju nijansu crne boje ni na jednom testiranom televizoru.


Mike Gough, Senior Product Manager, UK

Ove godine je B&W imao zaista impresivnu prezentaciju, s puno noviteta. Akcenat je prvenstveno bio usmeren ka novoj 800 Diamond seriji i detaljima oko unapređenja. Zanimljivo je da sada svi modeli imaju implementiran dijamant, što u prethodnoj generaciji nije bio slučaj. Takođe, sada se na kraju svih modela nalazi nastavak Diamond, a ne samo slovo D. Primetili smo i da je model 801 izostao sa spiska, a po rečima predstavnika, za ovaj model možemo očekivati nešto posebno. Predstavljen je i Zeppelin Mini, kao i novi napredni subwoofer DB1.


Predstavnici Harman korporacije – Charles Sprinkle, Ashley Douglas, Erik W. Eriksen

Harman korporacija je odlučila da nam ove godine predstavi tri uređaja, od kojih će naši čitaoci imati prilike da pročitaju test dva. Prvi je multimedijalni zvučnik GLA-55, o kojem smo čuli detalje o procesu izrade kućišta, kao i nekoliko interesantnih stvari vezanih za ugrađeno pojačalo. Drugi uređaj je komplet zvučnika HKTS60 sa zvučničkim jedinicama koje imaju ravne membrane. Prezentacija ovog kompleta je zvukom lepo ispunila inače preveliku konferencijsku salu, tako da smo zaista uživali. Treći uređaj koji je predstavljen jeste mini-linija MAS100, o kojoj nam je govorio Charles Sprinkle, koji je došao iz Kalifornije zbog ove prezentacije i koji je direktno učestvovao u njenom konstruisanju.


Brandon Gore, European PR Director, UK

Korejski gigant Samsung predstavio je veliki broj proizvoda namenjenih svim panelima EISA. Prikazani su novi mobilni telefoni, MP3 plejeri, kao i novi fotoaparat NX10. Našu pažnju su ipak okupirali proizvodi iz video-segmenta i kućnog bioskopa, te je prikazan 3D LED TV sa oznakom 46C8000, zatim 3D Blu-ray komplet kućni bioskop HT-BD6930 i 3D multimedijalni centar sa oznakom BD-C8900. Poslednja dva navedena uređaja predstavljaju prve modele u svetu sa ovakvim funkcijama. Prikaz 3D materijala sa aktivnim naočarima bio je na vrhunskom nivou, kao i celokupna prezentacija.


Chika Yoshida, PR menadžer, UK

Kompanija Sony mudro je podelila članove EISA u manje grupe kako bi održala svoje prezentacije u bliskom i direktnijem kontaktu. Pored toga, predstavnici kompanije imali su ideju da svaki prezenter bude obučen u stilu nekog junaka iz filmova, međutim ideju je podržala samo Chika Yoshida, vrlo simpatična Japanka koja već duže vreme radi u Londonu. Pored 3D i video prezentacije, posebno bismo izdvojili predstavljanje nove linije Sony Blu-ray plejera, koji su u audio-segmentu značajno unapređeni. Gospodin Eric Kingdon, inače strastveni audiofil, ponovo je oduševio svojim prezentacijama i puštanjem nekih retkih snimaka, od Elle Fitzgerald u mono tehnici do novijih SACD izdanja.


Danny Tack, Product Manager Displays, Belgija

S obzirom na nedavni put u Barselonu, gde je Philips predstavio nove modele audio i video proizvoda, ova prezentacija nije bila posebno iznenađenje. Većina ovih uređaja biće testirana u našem časopisu, a izdvojićemo mini-liniju MCi900, docking stanicu Fidelio DS9000, kao i komplet za kućni bioskop sa implementiranim Blu-ray plejerom HTS9520. Još jednom nas je zapanjila reprodukcija s Philipsovog soundbara, kao i kvalitet reprodukcije novih Cinema 21:9 televizora.


Philip Coppens i Yoshitaka Yaeguchi

Pioneer je svoju prezentaciju podelio u dva segmenta – u prvom su predstavljeni AV risiveri i Blu-ray plejeri nove generacije, a u drugom tri docking stanice. AV risiveri sada imaju daleko veću funkcionalnost, a većina ideja je potekla od slogana „Fun to play“, kojim su inženjeri Pioneera želeli da tehnologiju približe korisnicima. Pokazana je iPod aplikacija kojom se može kontrolisati AV risiver na lak i jednostavan način. Nadamo se skorijem testiranju novih modela, kad ćemo imati prilike i sami da se uverimo u vrhunsku izradu Pioneerovih uređaja.


Daniel Choi, Media Overseas Marketing Team, Korea

Prezentaciju kompanije LG započeo je g. Daniel Choi, jedan od najpopularnijih prezentera među članovima EISA, koji je ujedno bio i naš domaćin u Seulu u novembru prošle godine. Uz objašnjavanje tehnoloških dostignuća, imali smo prilike i da uživo pogledamo i poslušamo zanimljive proizvode poput 2.1 sistema HB45E i 5.1 sistema HB965TZ. Zvuk ovih sistema ponovo JE tjunirao niko drugi do Mr. Mark Levinson. Posebna pažnja bila je uperena na 3D projektor sa oznakom CF3D, koji zahteva pasivne naočare za gledanje 3D materijala. Prikazan je i mikroprenosni LED projektor HX300G, koji, pored kompaktnog dizajna i dugog veka trajanja lampi, raspolaže i aplikacijama za prikaz PDF i PowerPoint prezentacija. Od televizora predstavljeni su 47LE8500 LED LCD TV i 3D Full LED TV sa oznakom 55LX9500.


Stefan Gruschke, AV/DVD/Systems, Nemačka

Nemački proizvođač Loewe (čita se Luve) odnedavno je dobio distributera u Srbiji, pa smo s posebnim zadovoljstvom upoznali njihov nov proizvodni program. Loewe je predstavio novu Individual liniju proizvoda koja podrazumeva četiri veličine TV ekrana – 32, 40, 46 i 55 inča. Ovi televizori imaju prepoznatljiv i unikatni dizajn, a svi modeli su opremljeni LED ekranima, dok modeli veći od 40 inča imaju i inteligentan sistem kontrole pozadinskog osvetljenja u frekvenciji od 400 herca. Posebno nam se dopao najtanji soundbar na svetu s podrškom za kreiranje 5.1 i 7.1 kanala. Prikazana je i polica za TV sa integrisanim centralnim zvučnikom i DVD ili Blu-ray plejerom.

Još jednom smo imali priliku da prvi zavirimo iza scene i vidimo šta nam to spremaju vodeći proizvođači za ovu godinu. Moramo priznati da smo videli dosta interesantnih tehničkih rešenja, kao i odgovore na nove probleme koji se pojavljuju. Naravno, najveću pažnju izazvali su 3D uređaji, kod kojih gotovo svi proizvođači imaju različit pristup kada je cross-talk u pitanju. Takođe, svi proizvođači imaju različito vreme usklađivanja shuttera aktivnih naočara putem infracrvenog svetla, zbog čega postoji nekompatibilnost naočara. U trenucima kada se ovaj broj Hi-Filesa bude štampao, mi ćemo već biti u Amsterdamu na General Meetingu, na kojem ćemo glasati za najbolje proizvode 2010. Ekskluzivnu objavu pobednika očekujte u našem septembarskom izdanju.