EarMen TR-Amp

Ravnopravni rival

Kao nedavno predstavljeni podbrend domaće kompanije Auris Audio, EarMen nudi prenosive uređaje pristupačne cene i hi-fi kvaliteta zvuka. Nakon D/A konvertera Donald DAC, upoznajemo se s kompaktnim pojačalom za slušalice TR-Amp.

Kako smo se u prethodnom tekstu upoznali s ponudom novog brenda, a posetioci prošlogodišnjeg Hi-Files sajma imali su priliku i da uživo vide i čuju domaće novitete, odmah ćemo preći na opis testirane sprave. EarMen TR-Amp predstavlja pojačalo za slušalice s digitalno-analognim konverterom i internom baterijom za upotrebu u pokretu. Integracija amplifikacije i DAC-a obavljena je tako da se može koristiti samo digitalni izvor preko USB veze – dakle, TR-Amp se ne može koristiti samo kao pojačalo za slušalice jer ne poseduje analogni ulaz. Ovakav koncept sasvim je uobičajen kad su u pitanju uređaji ovog tipa i može se sresti kod renomiranih svetskih proizvođača kao što su iFi Audio, Chord Electronics i mnogi drugi. Jednostavno, podrazumeva se da je uz kvalitetne slušalice i amplifikaciju potreban jednako dobar DAC kako bi cela postavka imala smisla.

Interni DAC se pokazao kao prilično neutralan, sa uravnoteženim prikazom u celom opsegu.

Izvađen iz poprilično luksuznog pakovanja, TR-Amp zaista pleni kvalitetom izrade: gornja, donja i bočne strane izvedene su iz jednog komada glodanog aluminijuma, uz sasvim blago zakrivljenu gornju stranu i diskretne useke na bokovima, čime je uspešno izbegnut kutijast izgled. Prednja i zadnja strana izrađene su od istog materijala i pričvršćene zavrtnjima od nerđajućeg čelika, pa TR-Amp ostavlja utisak izuzetne izdržljivosti i trajnosti. Pored tradicionalnog finiša u brušenom aluminijumu srebrne boje, u ponudi je i crveni eloksirani finiš, kakav je bio na testiranom primerku, i moramo priznati da izgleda nesvakidašnje i veoma atraktivno.

Na prednjoj strani uređaja smeštena su dva izlaza za slušalice – prečnika 6,35 i 3,5 milimetara, dok je u desnom delu postavljena kružna komanda za uključivanje i podešavanje glasnoće. Frontalnu postavku kompletira diskretna LE dioda, koja zelenim svetlom pokazuje da je TR-Amp uključen, dok crveno treptanje ukazuje na to da je interna baterija pri kraju. Na suprotnoj, zadnjoj strani smeštena su dva USB-C porta, namenjeni za prijem digitalnog audio-signala i punjenje interne baterije. Tu je i analogni RCA izlaz za vezu sa eksternom amplifikacijom, kad se TR-Amp koristi kao USB DAC u sastavu kućnog audio-sistema, a za odabir između fiksnog i varijabilnog modaliteta rada koristi se prekidač.

Sklopovima u unutrašnjosti uređaja pristupa se jednostavno: potrebno je odviti četiri zavrtnja na prednjem panelu, nakon čega se štampana ploča s kompletnom elektronikom i zadnjim priključcima izvlači poput fioke. Pored prednjih i zadnjih priključaka, na gornjoj strani četvoroslojne ploče smešten je potenciometar za glasnoću, kao i interna baterija kapaciteta 3.700 miliamper-sati. Pažnju privlači i zvanični Hi-Res Audio logotip, koji svedoči o osposobljenosti uređaja za reprodukciju visokorezolutivnih formata. Ostatak elektronike smešten je na donjoj strani, gde nailazimo na USB kontroler XMOS serije 200, kao kod srodnog modela Donald DAC. Za konverziju digitalnog signala u analognu formu zaduženo je kolo ESS Sabre ES9038Q2M, izvedeno u patentiranoj HyperStream arhitekturi i uz dodatak Time Domain Jitter Eliminator tehnologije za eliminaciju vremenske neusklađenosti signala. Kao pojačalo za slušalice upotrebljeno je rešenje američkog proizvođača Texas Instruments s oznakom TPA6120, koje isporučuje 400 milivati po kanalu pri impedansi od 16 oma, dok se u sekciji napajanja nalaze kondenzatori s tantalom.

Test

U prvom delu testiranja TR-Amp se našao na poziciji stonog D/A konvertera i headampa, na koji su bile povezane slušalice JBL Live 650BTNC, a kao transport je poslužio računar. Claptonova “Everybody Oughta Make a Change” započinje moćno, a pojačalo se ne ustručava da pokaže snagu, sjajno kontrolišući najdublje basove. Priključivanje drugih instrumenata ne dovodi do gubitka fokusa, već ukazuje na odličnu definiciju i separaciju tonova, a ujedno i njihovo veoma dobro uklapanje u veliku muzičku celinu. Posebno nam je imponovalo odlično prikazano preplitanje dve slajd-gitare različite glasnoće tokom solo deonica, koje je veoma živopisno i uverljivo. Pored dobre mikrodinamike, TR-Amp je imao snage za prikaz finesa poput sitnih izobličenja i podvriskivanja gitare u trenucima kad je slajd pritisnut direktno na prag. Makrodinamika je jednako dobra, pa su duboki basovi prikazani veoma čvrsto i stabilno. Zapravo, povremeno nam se činilo da se pojačalo nadmeće s ritam-sekcijom, pokazujući da je doraslo svemu čime bi pokušali da ga navedu na grešku.

Amplifikacija nesumnjivo pronalazi sposobnog partnera u internom DAC-u, koji isporučuje čiste i precizne tonove. Njihova definicija može biti tolika da, najpre u gornjem delu spektra, katkad mogu zvučati preoštro, ali ovo se može svrstati pod lične afinitete i veoma zavisi od kvaliteta snimka, pa i žanra muzike. S druge strane, precizno definisani tonovi formiraju prostranu pozornicu i pružaju odličan ambijentalni ugođaj, pa se TR-Amp pokazuje kao veoma dobar izbor pri reprodukciji živih snimaka – bilo da je u pitanju klupska svirka ili stadionski spektakl.

Drugi deo testiranja TR-Amp je proveo kao D/A konverter u sastavu kućnog audio-sistema, a društvo su mu pravili višestruko skuplji uređaji, koji su mu pomogli da iskaže sve svoje osobine. I ovde dolaze do izražaja čisti tonovi, koji su prezentovani prilično jasno i neposredno. Na drugačijem sistemu i odvojen od sopstvene amplifikacije, interni DAC se pokazao kao prilično neutralan, sa uravnoteženim prikazom u celom opsegu. Prezentacija je smirena i fluidna, a pozornica dobro razvijena po širini, iako s nešto slabijim dubinskim pozicioniranjem. Basovi zadržavaju dobar udarac i uverljivu masu, ali srednjim i visokim tonovima povremeno može zafaliti slojevitosti i teksture, koje reprodukciji dodaju onu magičnu opipljivost u prostoru. Kad smo se dotakli nedostataka, smatramo da bi bilo poštenije nazvati ih ograničenjima. Naime, TR-Amp nema posebne slabosti i u svim segmentima je u ravni ili iznad konkurentskih proizvoda, što je samo po sebi izuzetan rezultat. Očekivano, u direktnom duelu s gotovo petostruko skupljim konverterom Chord 2Qute njegova ograničenja su se jasno pokazala – kao što su se Chordova pokazala kad smo ga suočili s višestruko skupljim Le DAC-om iz francuskog Metronoma, ali se TR-Amp ni tada nije obrukao, već je pokazao da zapravo pruža izuzetan kvalitet za uložen novac.

Na kraju, nekoliko reči o funkcionalnosti. U pogledu podržanih formata, TR-Amp prihvata praktično sve što bi vam moglo zatrebati: PCM u rezoluciji do 384 kiloherca i 32 bita, DSD256, DXD i sve popularniji MQA. Obećanje o internoj bateriji, koja traje do 10 sati, otprilike se poklapa s našim iskustvima, a posebno je zanimljivo da proizvođač dopušta da se uređaj istovremeno koristi i puni, iako tada treba obratiti pažnju na nešto viši stepen zagrevanja. Najzad, ranije spomenuti prekidač za odabir fiksnog ili varijabilnog izlaza omogućuje da se kontrola glasnoće poveri drugom uređaju, ali i da TR-Amp preuzme atenuaciju i da se glasnoća kontroliše preko njega – veoma zgodno za povezivanje direktno na izlazno pojačalo.

Zaključak

Kao izuzetno kompaktna sprava koja funkcioniše kao sasvim dobro pojačalo za slušalice, odličan D/A konverter za upotrebu u pokretu ili u kućnom hi-fi sistemu i atenuator digitalnog signala, TR-Amp predstavlja višestruko upotrebljivo rešenje za raznolike audiofilske potrebe. Kvalitet izrade na pragu je vrhunskog, a dizajn atraktivan, naročito u crvenoj boji. Cena je sasvim pristupačna i, slobodno se može reći, bagatelna za ono što se dobija zauzvrat, a priznajemo da smo prilično ponosni što smo se upoznali s još jednim proizvodom domaće pameti koji je u potpunosti konkurentan uređajima svetskog glasa, pa stoga EarMen TR-Amp od nas dobija najviše ocene.

EarMen TR-Amp
Kontinualna snaga: 2x400 mW na 16 oma
Dinamički opseg: 128 dB
D/A konverter: ESS Sabre ES9038Q2M
Podržani formati: PCM, DSD, DXD, MQA
Digitalni ulaz: USB-C
Analogni izlaz: RCA
Izlazi za slušalice: 6,35 i 3,5 mm
Interna baterija: 3.700 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 66x30x129 mm
Masa: 240 g
Cena: 250 evra
www.earmen-shop.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetan kvalitet izrade.
Višestruka upotrebljivost.
Neutralan i precizan DAC.
Stabilan i dovoljno snažan headamp.
Nema analogni ulaz.
4.8