EarMen Staccato

Audiofilska slagalica

Kao najnoviji komad EarMenove audiofilske slagalice, strimer pod nazivom Staccato omogućuje reprodukciju s različitih mrežnih audioteka i servisa, uz nekoliko praktičnih dodatnih opcija.

Prošlog novembra na našem testu našao se novi EarMenov D/A konverter Tradutto, koji je doneo značajan iskorak u odnosu na sve dotadašnje proizvode ove kompanije, a tada smo napisali da novitet možda predstavlja vesnika potpuno nove serije uređaja. Tačno godinu dana kasnije pretpostavka se obistinila u vidu kompaktnog hi-fi sistema Stack, koji, pored navedenog DAC-a, obuhvata pretpojačalo i pojačalo za slušalice CH-Amp, trostruko linearno napajanje PSU-3 i, kao najnovijeg člana, mrežni plejer Staccato.

Dizajn i mogućnosti

Proizvođač navodi da Staccato koristi takozvanu Unity šasiju, što znači da je upakovan u isto kućište kao Tradutto i CH-Amp. Kućište je izrađeno iz jednog komada punog aluminijuma, tako da su prednja, zadnja, gornja i bočne strane izvedene izjedna, dok se unutrašnjosti pristupa s donje strane, koja je napravljena od metalne ploče. Kvalitet završne obrade zaista je izuzetan, a izrada precizna i pedantna, pa će se Staccato veoma dobro uklopiti i u znatno skuplje sisteme. U suprotnosti s kvalitetnom izradom stoji sasvim diskretna pojava, jer maleno, crno eloksirano kućište sadrži samo ugravirani naziv modela na gornjoj strani. Prednja strana takođe je sasvim rasterećena, pa na njoj pronalazimo taster za uključivanje na levoj strani, centralno postavljenu LE diodu za signalizaciju statusa i oznake proizvođača i modela istaknute belom bojom. Zadnja strana je nešto više popunjena, pa su ovde smešteni eternet i USB-A port, dok su za prosleđivanje digitalnog signala zaduženi po jedan koaksijalni i optički izlaz. Postavku upotpunjuju antena za blutut povezivanje i priključak za eksterno napajanje od 12 volti.

U pogledu mogućnosti, pre svega treba naglasiti da je Staccato čistokrvni mrežni plejer, bez dodatka D/A konvertera ili drugih opcija. Podržani fajlovi obuhvataju PCM u rezoluciji do 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD256 u izvornoj formi, dok je MQA izostavljen. USB-A port na zadnjoj strani predviđen je za direktno priključivanje spoljašnjih skladišta, kao što su fleš memorije i eksterni hard-diskovi, čime se Staccato pretvara u pravi muzički server. S druge strane, kad znamo kolika je popularnost USB povezivanja u digitalnom audiju, kao i da je kod savremenih D/A konvertera velika pažnja posvećena upravo ovom ulazu, pomalo iznenađuje odluka proizvođača da ne opremi Staccato USB izlazom. U pogledu mrežnog povezivanja, Staccato omogućuje vezu samo putem kabla, dok wi-fi izostaje, ali je tu praktični dodatak u vidu blutut Low Energy povezivanja u verziji 4.2.

Upotreba i zvuk

S obzirom na to da je Staccato oslobođen komandi ili daljinskog upravljača, korisnik se za kontrolu mora osloniti na aplikacije. Podrška za UPnP protokol obezbeđuje reprodukciju preko bilo kog softverskog UPnP plejera, a mi smo za probu iskoristili aplikaciju BubbleUPnP na Android telefonu i sve je funkcionisalo besprekorno. Ipak, više od toga zanimala nas je aplikacija EarMen Stream. Naime, proizvođač nije sve prepustio postojećim univerzalnim rešenjima, već je razvio sopstvenu aplikaciju, što je za svaku pohvalu. Aplikacija EarMen Stream predstavlja se kao zaista sveobuhvatno rešenje, koje može poslužiti za kontrolu i drugih uređaja – možda nekih koji su tek u fazi razvoja. Početni ekran objedinjuje sve izvore, od onlajn servisa i internet radija pa do lokalnih audioteka i blutut veze. Kao najpopularniji servisi, Spotify i Tidal u potpunosti su integrisani kroz verzije Connect, što znači da se kontrolišu preko EarMenove aplikacije. Podešavanja omogućuju uvid i kontrolu svih važnih parametara, kao što su mrežni parametri, ažuriranje firmvera ili vraćanje na fabrička podešavanja, a treba naglasiti da je kroz aplikaciju omogućena i kontrola glasnoće. Takođe, tu su i određene blokirane opcije, predviđene za – kako pretpostavljamo – neke naknadne uređaje, u vidu tonskih kontrola i ekvilajzera. Usled prisustva brojnih opcija, sve može delovati pomalo preobimno i zbunjujuće na početku, dok korisnik ne nauči šta mu je potrebno (i šta nije) za svakodnevno korišćenje, nakon čega se EarMen Stream pokazuje kao uzorno stabilna i brza aplikacija – a možda će i intuitivnost upotrebe biti unapređena u nekoj budućoj verziji.

Kao digitalni transport savremenog doba, Staccato uspešno ispunjava misiju očuvanja digitalnog signala od početka do kraja, što znači da ne unosi nikakve neželjene efekte u reprodukciju. Kvalitet zvuka je veoma dobar bez obzira na izvor, pa se čak i internet radio u kompresovanom lossy formatu može koristiti za prijatno neobavezno slušanje. Naravno, kvalitetniji izvori odraziće se na krajnji kvalitet reprodukcije, ali Staccato uvek pruža veoma čist i jasan zvuk. Tonovi su puni i imaju odgovarajuće telo i masu, a detaljnost je na prilično visokom nivou. Ovome doprinosi odlična definicija svakog pojedinačnog tona, što je posledica, između ostalog, tonske podloge koja je oslobođena bilo kakvih smetnji i neželjenih pojava. Rečeno audiofilskim žargonom, Staccato formira potpuno crnu pozadinu, na kojoj se svi detalji jasno čuju. Pored toga, tokom upotrebe otkrili smo da je EarMen omogućio kontrolu svog mrežnog plejera i preko pretraživača na računaru: dovoljno je ukucati IP adresu (koja se može pronaći u aplikaciji) i pristupićete velikom i preglednom interfejsu, koji pruža iste mogućnosti kao mobilna aplikacija.

Zaključak

Iako ostavlja nekoliko neispunjenih želja u pogledu mogućnosti povezivanja, Staccato se tokom višenedeljnog testa pokazao kao izuzetno sposoban uređaj. Njegova mrežna platforma veoma je stabilna, dok je za kontrolu predviđena aplikacija koja zaista objedinjuje sve što bi vam moglo zatrebati. Najzad, kvalitet zvuka veoma je dobar i oslobođen bilo kakvih neželjenih efekata, pa se EarMen Staccato nameće kao odlično rešenje na poziciji mrežnog audio-transporta i lokalnog muzičkog servera.

EarMen Staccato
Formati: PCM 384/32, DSD256
Audio-ulazi: LAN, USB-A
Audio-izlazi: koaksijalni, optički
Dodatno: blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 150 x 30 x 150 mm
Masa: 1,18 kg
Cena: 1.199 evra
www.earmen-shop.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Veoma kvalitetna izrada.
Sveobuhvatna aplikacija.
Stabilnost u radu.
Detaljan i čist zvuk.
Nema USB izlaz.
4.3