EarMen Sparrow

Ptica pevačica

Kao treći uređaj u ponudi novog domaćeg hi-fi brenda EarMen, Sparrow donosi funkcionalnost D/A konvertera, digitalnog pretpojačala i pojačala za slušalice u zaista minijaturnom pakovanju.

Nakon modela Donald DAC i TR-Amp, koje smo testirali u broju 94 i koji se odlikuju kompaktnim dimenzijama, EarMen ide korak dalje i pruža visok stepen upotrebljivosti u gabaritu prosečne USB memorije. Čvrsto kućište izrađeno je iz jednog komada glodanog aluminijuma, s dodatnim bočnim poklopcima od termički obrađenog stakla, koje ima estetsku i zaštitnu ulogu. Kao što je čest slučaj kod prenosivih uređaja, popularni protočni dizajn podrazumeva da je na jednoj strani smešten USB-C port za napajanje i prijem digitalnog signala, dok se na suprotnoj strani nalaze dva analogna izlaza. Ovde nailazimo na 3,5-milimetarski izlaz koji se može koristiti za povezivanje slušalica ili hi-fi sistema, kao i na dodatni 2,5-milimetarski izlaz za balansiranu vezu sa slušalicama.

Sparrow donosi note punog tela i odgovarajuće mase, što ima za rezultat veliki i zreo zvuk.

U pogledu primenjene tehnologije, Sparrow koristi višenamenski sklop poznatog američkog proizvođača ESS Technology, koji je predviđen upravo za upotrebu u prenosivim uređajima. Iza oznake ES9281PRO nalazi se integrisano rešenje nove generacije, koje objedinjuje USB kontroler niske potrošnje, SABRE D/A konverter u patentiranoj HyperStream II arhitekturi i pojačalo za slušalice koje isporučuje do dva volta izlaznog napona (do četiri volta kod balansirane veze). Kao najbolji model u seriji, ES9281PRO podržava PCM rezolucije do 384 kiloherca i 32 bita, DSD128 (DoP), DXD i MQA.

Uprkos minijaturnim dimenzijama, Sparrow se odlikuje veoma dobrim kvalitetom izrade. Proizvođač navodi da su mnoge komponente, poput četvoroslojne štampane ploče s pozlaćenim vodovima i aluminijumskog kućišta, izrađene u Srbiji, gde se obavlja i finalno sklapanje uređaja. Pored toga, u izradi su korišćeni Super LOW ESR kondenzatori s tantalom i komponente visokog kvaliteta u napajanju. Kao krajnji rezultat, Sparrow obezbeđuje solidnu snagu za pokretanje slušalica. Single-ended izlaz pruža 60 milivati na 32 oma, odnosno 26 milivati na 150 oma, uz izobličenja ispod 0,004 odsto. Preko balansirane veze snaga je još veća, pa maleni EarMen pruža 110 milivati na 32 oma (THD+N <0,002%) i 100 milivati na 150 oma (THD+N <0,006%).

Veliki zvuk

Sparrow se isporučuje u jednostavnom, ali kvalitetnom pakovanju, izvedenom u luksuznoj crnoj štampi. U priboru se dobijaju dva kabla sa USB-C i mikro-USB završecima, čime je omogućeno povezivanje na telefon, ali i na računar, a opremu kompletira kratko uputstvo u štampanoj formi. Uprkos podršci za najsavremenije formate, Sparrow ne zahteva instalaciju drajvera, ali je upotreba preko PC-ja ograničena na Windows 10, što je navedeno i u propratnoj dokumentaciji.

U prvom delu testiranja poželeli smo da isprobamo interni D/A konverter, pa se EarMen našao u sastavu kućnog hi-fi sistema, a za reprodukciju je korišćen Foobar u DirectSound modalitetu. Poput većih rođaka iz serije, Sparrow se odlikuje vrlo jasnim zvukom i čistom prezentacijom. Ipak, tonski balans veoma je dobro odmeren, pa ovo ne znači da je zvuk prekomerno oštar ili u bilo kom smislu naporan. Naprotiv: Sparrow donosi note punog tela i odgovarajuće mase, što ima za rezultat veliki i zreo zvuk, sasvim u suprotnosti s minijaturnim gabaritom uređaja. Pored toga, reprodukcija je oplemenjena sveprisutnom energijom, koja je najviše primetna u donjem delu spektra. Niskotonski opseg stoga je veoma agilan, uz zadržavanje odlične definicije, a kao jedini zaostatak u odnosu na skuplje D/A konvertere primećuju se manja masivnost i odsustvo odjeka kod najdubljih tonova.

Iako je, poput većeg modela Donald DAC, opremljen velikim logotipom koji promenom boje osvetljenja informiše korisnika o trenutnom modalitetu rada, Sparrow na ovaj način zapravo ne daje previše podataka. Bela boja označava da je uređaj povezan, a PCM, DSD i DXD signaliziraju zelenom bojom, dok je reprodukcija MQA formata obeležena ljubičastom – dakle, u većini slučajeva izostaju informacije o rezoluciji, pa čak i o tačnom formatu dolaznog zapisa.

Drugi deo testiranja Sparrow je proveo na poziciji D/A konvertera i pojačala za slušalice DALI IO-6, a kao izvor je poslužio laptop. Sada u nešto izmenjenoj ulozi, maleni EarMen zadržao je ranije navedene kvalitete pri reprodukciji, predvođene zaista sjajno odmerenom ravnotežom između preciznog prikaza i prijatnog, živopisnog zvuka. Interna amplifikacija pruža sasvim dovoljno snage za pokretanje svih, osim najzahtevnijih slušalica, pa će se u tom smislu besprekorno uklopiti sa svakim prenosivim slušalicama. Odgovarajuća snaga primećuje se u odličnoj kontroli membrana i izraženim dinamičkim kvalitetima, pa Sparrow bez napora prikazuje nagle promene u glasnoći, uz zadržavanje sasvim tihe podloge u pozadini.

U odnosu na interni DAC, rekli bismo da pojačalo za slušalice donosi prikaz nešto svetlijeg karaktera. Srednji tonovi veoma su transparentni i bogati detaljima, što se prenosi i na gornji deo spektra. Ipak, najvišim tonovima povremeno nedostaje malo topline, koja bi ih oplemenila i dodala im živopisnu verodostojnost koju srećemo u ostatku čujnog opsega. Na suprotnoj strani, basovi su odlično definisani i masivni do samog dna, pa se u tom segmentu Sparrow predstavlja kao sprava kojoj bi bilo teško naći zamerku i po znatno višoj ceni.

Domaće, a naše

Tokom testiranja ova malena ptica pevačica sa staništem u dolini Zapadne Morave pokazala je da ni po čemu ne zaostaje za daleko poznatijim izdancima svoje vrste, te da ih u mnogim stvarima i nadmašuje. Po ugledu na starije i veće modele u vidu Donald DAC-a i TR-Ampa, EarMen Sparrow donosi ozbiljan, zreo zvuk i elaboriranu prezentaciju, a jednako dobro se snalazi u pokretu i kao deo kućnog audio-sistema. Stoga, preostaje nam samo da za njega damo sve preporuke, jer je u pitanju odlično osmišljen i sjajno realizovan uređaj.

EarMen Sparrow
Kontinualna snaga: 2x60 mW na 32 oma
Izobličenja THD+N: <0,004%
D/A konverter: ESS Sabre ES9281PRO
Podržani formati: PCM 384/32, DSD128, DXD, MQA
Digitalni ulaz: USB-C
Analogni izlazi: 3,5 i 2,5 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 22x8x42 mm
Masa: 12 g
Cena: 219 evra
www.earmen.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Celovita i živopisna prezentacija.
Čist i energičan zvuk.
Jednostavna upotreba.
Zaista minijaturne dimenzije.
Ništa po ovoj, a ni po znatno višoj ceni.
4.6