EarMen Donald DAC

Nagoveštaj budućnosti

Na prošlogodišnjem Hi-Files sajmu domaći proizvođač Auris Audio predstavio je novi brend EarMen. Upoznavanje s ponudom započinjemo testom prenosivog USB konvertera pod nazivom Donald DAC.

Pre nego što ustanovimo šta sve nudi uređaj iz naslova, treba reći da je serija EarMen predviđena prvenstveno za prenosive audio-uređaje džepnih dimenzija. Pored Donald DAC-a, asortiman trenutno obuhvata pojačalo za slušalice TR-Amp i zaista minijaturni USB DAC/headamp Sparrow.

Spolja i iznutra

Uprkos malim dimenzijama i kućištu pravilne forme, Donald DAC odlikuje se prilično privlačnim dizajnom. Uređaj veličine paklice cigareta izrađen je od metala, dok su prednja i zadnja strana izvedene od plastike u high-gloss finišu i obrubljene istaknutim okvirima. Iako može biti postavljen vodoravno, Donald DAC je predviđen da stoji uspravno, o čemu svedoče natpisi na uređaju i postolje koje se isporučuje u standardnoj opremi. Završna obrada je veoma dobra, pa Donald DAC kvalitetom izrade premašuje standarde svog cenovnog razreda.

Note su lepo formirane i odlikuju se punim telom.

Očekivano za ovaj tip i klasu uređaja, garnitura priključaka na zadnjem panelu je svedena na ono najneophodnije. Za vezu s računarom upotrebljen je sve popularniji USB-C port, koji ujedno služi i za napajanje, dok je iznad njega smešten analogni izlaz u formi RCA činčeva standardnog kvaliteta. Ipak, proizvođač je mislio i na audiofile koji će ovaj DAC koristiti i u sklopu kućnog hi-fi sistema, pa je na raspolaganju još jedan USB-C port, koji služi samo za priključivanje eksternog napajanja. Svi ljubitelji dobrog zvuka znaju da kvalitetno napajanje može u velikoj meri doprineti reprodukciji, pa ovo predstavlja zaista sjajan potez konstruktora. Za indikaciju je upotrebljen veliki logotip brenda na prednjoj strani, koji plavom iluminacijom signalizira da se uređaj napaja preko računara, dok crvena iluminacija govori o prisustvu eksternog napajanja.

Unutrašnjost uređaja ispunjena je štampanom pločom sa oznakom proizvođača, ali i logotipom Hi-Res Audio sertifikata. Od najznačajnijih komponenti ovde pronalazimo USB kontroler XMOS serije 200, što predstavlja veoma dobro rešenje, dok se na poziciji D/A konvertera nalazi 32-bitsko kolo CS43198 američke kompanije Cirrus Logic. U pogledu podržanih formata, Donald DAC prihvata PCM rezolucije do 384 kiloherca i 32 bita, DSD u izvornoj i DoP formi (DSD over PCM) rezolucije do 11,2 megaherca (DSD256), DXD (352,8 kHz / 24-bit) i sve popularniji MQA kodek.

Slušni test

Priznajemo da smo na početku testiranja bili veoma radoznali da ustanovimo koliko dobrog zvuka može da pruži sprava ovako malog gabarita. Ukratko, ukoliko ste sumnjali u napredak hi-fi uređaja, bar kad je digitalni audio u pitanju, Donald DAC će vas veoma brzo i uspešno uveriti u suprotno. Autor ovih redova je pre više godina imao u posedu Pro-Ject Audio i HRT konvertere sličnog cenovnog razreda, ali najnoviji EarMen pruža za klasu bolji zvuk, iako je fizički manji i cenovno pristupačniji.

Kao jedna od najznačajnijih osobina testiranog uređaja izdvajaju se čisti i jasno prikazani tonovi. Ovo se ne sreće često kod USB konvertera najpristupačnije kategorije, ali Donald DAC očito donosi veoma dobru implementaciju najsavremenijih rešenja, što je evidentno u zvuku. Note su lepo formirane i odlikuju se punim telom, dok su akustičke odrednice instrumenta prikazane korektno, ali im povremeno nedostaje krajnja finesa. Ipak, ovo se teško može zameriti s obzirom na cenu, jer i višestruko skuplji D/A konverteri mogu imati teškoća u ovoj oblasti.

Na albumu „The Warriors“, s muzikom iz istoimenog filma, Donald DAC nam je u naslovnoj temi prikazao veliki dinamički raspon, kao i veoma čvrstu niskotonsku podlogu u numerama koje koketiraju s fankom. Basovi su snažni, uz odličnu ravnotežu između odsečnosti i mekšeg tona bas-bubnja, koji je prikazan bez izobličenja. U gornjim basovima dominiraju brzina i ritam, posebno važan za stvaranje tenzije u brojnim akcionim scenama filma.

Srednjetonski deo spektra neosetno se nadovezuje na najniže tonove i, uopšte, Donald DAC se odlikuje veoma dobro uklopljenim opsezima, što rezultuje sveobuhvatnom zvučnom slikom, bez utiska da bilo šta nedostaje. Tonovi su prikazani direktno i bez ulepšavanja, pa će testirani uređaj bez ustručavanja prikazati nedostatke loše produkcije. Srednjetonske note veoma su precizno predstavljene, a naglasak je stavljen na informativnost, pa pojedinim audiofilima može nedostajati malo topline. Ipak, mi ovo ne smatramo manom – u pitanju je prirodan prikaz muzike, onako kako ju je zamislio inženjer zvuka u studiju.

Visoki tonovi zaduženi su, između ostalog, i za širinu pozornice, a Donald DAC u ovom pogledu ostvaruje veoma dobre rezultate. Zvučna scena široka je onoliko koliko dozvoljava ostatak sistema, dok je pozicioniranje po dubini nešto slabije. Ipak, maleni DAC se iskupljuje odličnom separacijom i izraženim stereo-efektom, uz zadržavanje svih konaca u rukama i tokom složenih deonica.

Kao što smo nagovestili na početku teksta, dodatni kvalitet testiranog DAC-a može se ostvariti dodavanjem eksternog napajanja, a mi smo se uverili da su razlike sasvim čujne. Kombinacijom dodatnog napajanja i visokorezolutivnih zapisa, zvuk će dobiti još bolju definiciju, ali i živopisnije, iskričave tonove u celom opsegu. Kolorit i diskretni prelivi između tonova postaće izraženiji, a zvuk će dobiti jednu temperamentnu i energičnu crtu.

Zaključak

Iako nazivom asocira na jednog od najzabavnijih junaka iz crtanih filmova, Donald DAC nije nimalo neozbiljan uređaj. Naprotiv – njegova izrada, podrška za brojne digitalne formate i, pre svega, kvalitet reprodukcije svrstavaju ga u uređaje vredne pažnje. Zapravo, jedina komična stvar u vezi s njim jeste cena, jer dosad nismo verovali da se za tako skromnu svotu može doći do ovako dobrog zvuka.

EarMen Donald DAC
D/A konverter: Cirrus Logic CS43198
Rezolucija: PCM 384/32, DSD256, DXD, MQA
Digitalni ulaz: 1x USB-C
Analogni izlaz: 1x RCA
Napajanje: USB-C ili eksterno
Dimenzije (ŠxVxD): 32x32x75 mm
Masa: 70 g
Cena: 99 evra
www.earmen-shop.com
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Veoma dobar kvalitet izrade.
Podrška za najnovije formate.
Celovit i precizan zvuk.
Mogućnost dodavanja eksternog napajanja.
Ništa po ovoj ceni.
4.3