Dynaudio Xeo 4

Pravi potez

Nakon prve generacije bežičnih Xeo zvučnika, Dynaudio je rešio da podigne kvalitet ove serije u više aspekata, pa se na tržištu našla druga iteracija Xeo uređaja. U tekstu koji sledi utvrdićemo šta novi Xeo 4 mogu da pruže i koliko su poboljšani u odnosu na prethodnike.

DSC_1440

Prvi Xeo zvučnici predstavljeni su 2012. kao „prvi bežični hi-end zvučnici na svetu“, a činjenica je da je u tom trenutku malo koji proizvođač nudio ozbiljnije zvučne kutije u aktivnoj konfiguraciji i s bežičnim povezivanjem. Ovo se pokazalo kao odličan korak, a popularnost Xeo modela nije prošla neprimećeno, pa smo danas svedoci da sve veći broj renomiranih proizvođača nudi zvučnike više klase s bežičnom vezom i ugrađenom amplifikacijom. Stoga, može se reći da stvaranje nove generacije Xeo zvučnika predstavlja logičan i očekivan potez danskog proizvođača.

Xeo 4
DSC_1438Ukoliko ste čitali testove Xeo zvučnika u prethodnim izdanjima magazina Hi-Files, verovatno se sećate da su oni nastali na osnovama uspešnih Excite modela prethodne generacije, konkretno regalskog Excite X12 i podnostojećeg X32. Kod nove Xeo serije Dynaudio je zadržao isti pristup, pa se za zvučnike na našem testu može reći da su u veoma bliskom srodstvu sa sjajnim malim bukšelfovima Excite X14. Xeo 4 se odlikuje istovetnim dizajnom kao pasivni X14, što je ujedno pravac kojim se Dynaudio kreće kod svih pristupačnijih serija. Kabinet se odlikuje pravilnim linijama i ravnim površinama, sa zasečenim uspravnim rubovima prednjeg panela, pomoću kojih je uspešno izbegnuta zamka kutijastog izgleda i koji čine da Xeo 4 predstavljaju spoj modernog i klasičnog dizajna. Dynaudio zvučnici odlikuju se već poslovično dobrim kvalitetom izrade, što se vidi i na modelu Xeo 4 – završna obrada je zaista savršena, s besprekornim finišem, na kojem se ne mogu primetiti spojevi ili bilo kakva varijacija u nijansi boje. Za razliku od pasivnih rođaka, Xeo 4 se nude samo u satenskoj beloj i crnoj boji. Primerci na našem testu bili su bele boje i, iako u ovoj izvedbi deluju neutralno i moderno, priznajemo da bismo više voleli da ih vidimo umotane u klasični walnut ili rosewood furnir.

Postavka zvučničkih jedinica sastoji se od kupolastog visokotonca s tekstilnom membranom prečnika 27 milimetara i mid-bas drajvera dijametra 145 milimetara. Kao i kod Excite modela, jedinice su postavljene u masivne aluminijumske okvire, koji ih dodatno ističu, a njihova robustna pojava predstavlja dobrodošli kontrast nežnoj beloj boji kabineta. U tehničkim specifikacijama ne mogu se pronaći detaljnije karakteristike upotrebljenih drajvera, što predstavlja otklon od uobičajene prakse danskog proizvođača i ukazuje na usmerenost ka nešto drugačijoj ciljnoj grupi korisnika. Stoga, ostaje samo da na osnovu spoljašnjeg izgleda pretpostavimo da je mid-bas membrana izrađena u poznatoj MSP (Magnesium Silicate Polymer) tehnologiji, koju Dynaudio primenjuje u velikom broju modela.

Ukroćena snaga, tako tipična za Dynaudio, sve vreme je prisutna.

Prvu značajniju razliku u odnosu na prethodnu generaciju pronalazimo na prednjem delu gornje strane – umesto senzora za daljinski upravljač na prednjem panelu modela Xeo 3, sada je tu mali, stilizovani dodatak s frontom prekrivenim crnom plastikom i s tri tastera na gornjoj površini. Takođe, na prednjoj strani više nema prihvatnika za mrežice jer se one sada pričvršćuju pomoću skrivenih magneta, što predstavlja daleko elegantnije rešenje koje ne narušava čiste linije ovih zvučnika. Pogled na zadnju stranu otkriva bas-refleks otvor u gornjem delu i, još zanimljivije, veliki panel od brušenog aluminijuma, na kojem se nalaze priključak za odvojivi strujni kabl, prekidač za napajanje i tri manja prekidača, o kojima će više reči biti kasnije. Iza ovog panela, u unutrašnjosti kabineta, Dynaudio je smestio dva amplifikaciona modula od po 50 vati – svaki za po jednu zvučničku jedinicu – kao i DSP sistem za obradu zvuka. Deklarisani frekvencijski opseg iznosi od 45 herca do 23 kiloherca, a potrošnja struje kreće se od pet do 38 vati, uz 0,34 vata u standby režimu.

Xeo Hub
Uz aktivne zvučnike Xeo 4 distributer nam je dostavio novi bežični odašiljač Xeo Hub, koji nas je oblikom i mat crnom bojom neodoljivo podsetio na umanjenu verziju stalnog člana našeg sistema, D/A konvertera Arcam irDAC. Uređaj je prepoznatljiv po velikom Dynaudio logotipu na prednjoj strani, dok su prave zanimljivosti skrivene na zadnjem panelu. Tu nailazimo na digitalni koaksijalni, optički i mini USB ulaz, ali i dva analogna ulaza (RCA i mini-džek). Tu su još eternet port, prekidač za odabir frekvencije bežičnog prenosa signala i mikro USB priključak za eksterno napajanje. Za razliku od prethodne generacije koja je bila ograničena na CD-ovskih 44,1 kiloherc i 16 bita, novi Xeo sistemi prihvataju visokorezolutivni zapis do 96/24, što je danas neophodno za šire prihvatanje i uspeh na tržištu. Iako nas je prisustvo eternet porta veoma obradovalo i učinilo da pomislimo da Hub funkcioniše i kao mrežni plejer, konsultovanje uputstva ubrzo nas je demantovalo. Naime, proizvođač navodi da je mrežni priključak „namenjen za buduće funkcije“, što deluje prilično tajnovito, ali i održava nadanja audiofila. Dakle, u budućnosti bismo mogli da očekujemo novu verziju firmvera, koja bi omogućila striming preko mreže, ali ostaje neizvesno da li i kada će se ona pojaviti.

DSC_1444

Iako Hub predstavlja vezu između izvora i bežičnih zvučnika, što ga čini jednim od vitalnih delova sistema, mnogi poznanici iz audiofilskih krugova pitali su nas zbog čega Dynaudio ne isporučuje ovaj uređaj u paketu sa zvučnicima, već se on mora kupiti zasebno. Razlog je jednostavan: na jedan Hub moguće je povezati do tri para Xeo zvučnika, čime se formira svojevrsni multiroom sistem visoke klase. Stoga, na korisnicima je da odluče kakvu konfiguraciju žele, te da u skladu s tim odaberu i kupe ostatak opreme. Pored Huba, u ponudi je Extender, koji povećava domet bežičnog signala, kao i Link, koji prima bežični signal Huba ili Extendera i prosleđuje ga na dva digitalna i jedan analogni RCA izlaz, čime omogućava povezivanje dodatnih aktivnih zvučnika ili sabvufera. Link i Extender odlikuju se istovetnim dizajnom i nešto manjim dimenzijama u odnosu na Hub, a i cena za sva tri uređaja je ista – 250 evra.

Test
DSC_1443Pored zvučnika, u pakovanju se isporučuje daljinski upravljač manjih dimenzija, ali još uvek dovoljno veliki da se može komforno držati u ruci. Daljinski omogućava uključivanje, kontrolu glasnoće, odabir Huba i selekciju izvora zvuka. Nakon postavljanja i uključivanja u struju, na zadnjim panelima zvučnika potrebno je pomoću prekidača odrediti poziciju u prostoru (Neutral/Wall/Corner), kao i postavku u sistemu (Left/Mono/Right). Drugi deo predstavlja povezivanje Huba sa željenim izvorima, uz napomenu da eksterno napajanje nije potrebno ukoliko se Hub povezuje s računarom putem USB veze. Takođe, podrška koja se završava sa 96/24 fajlovima znači da nije potrebno instalirati dodatne drajvere za Hub. Jednom postavljeni, Xeo zvučnici i Hub će se automatski povezati, a svaki sledeći put biće dovoljno da pokrenete samo izvor zvuka i Hub će automatski prepoznati signal na ulazu i uključiti zvučnike – ovo je zaista odlična opcija, koja doprinosi veoma komfornoj upotrebi.

U pogledu kvaliteta reprodukcije, Xeo 4 s lakoćom parira najbolje probranim sistemima u datoj cenovnoj klasi. Očekivano, zvuk nas je podsetio na pasivne Excite X14, koje smo testirali pre tačno godinu dana, u broju 58. Scena je prilično velika za zvučnike ovih gabarita i bez problema će popuniti manje i srednje prostorije, ali više od toga fascinira apsolutna kontrola reprodukcije, što je očigledan pokazatelj da su danski inženjeri obavili odličan posao pri odabiru amplifikacije. Ukroćena snaga, tako tipična za Dynaudio, sve vreme je prisutna i donosi utisak završene, ultimativne reprodukcije, kojoj se nema šta dodati ni oduzeti. Neutralnost je primetna u celom spektru i predstavlja još jedan imperativ u reprodukciji, čemu doprinosi i veoma dobar D/A konverter u Hubu. Kad su u pitanju opsezi, nemoguće je izdvojiti samo jedan jer su sva tri savršeno uklopljena u celinu muzike. Bilo da su u pitanju precizni, jasni i verni visoki tonovi, bogat i sjajno postavljen srednji spektar, ili čvrsti i odlično definisani basovi, Xeo 4 je uvek na visini zadatka. Poput rođaka iz serije Excite, Xeo 4 ne fasciniraju na prvi ton, ali pažljivi slušaoci i ljubitelji dobrog zvuka teško da će ostati ravnodušni pred njihovom sveobuhvatnom prezentacijom i smirenim autoritetom koji zrači iz svake note.

DSC_1436Pored boljeg zvuka u odnosu na prethodnu generaciju, Xeo 4 korisniku pružaju veću količinu informacija, za šta je zadužen dodatak na gornjoj strani kabineta. Po uključenju, na njegovoj prednjoj strani ukazuje se LE dioda koja promenom boje obaveštava o statusu zvučnika, dok treperenje signalizira da nema aktivnog izvora, odnosno da se ne može uspostaviti bežična veza s Hubom. U donjem delu postavljeno je još devet dioda bele boje, koje služe za prikaz više funkcija. Tokom podešavanja glasnoće ove diode će se ponašati kao skala; treperenje leve, središnje ili desne diode ukazuje na promenu Huba, a slična šema primenjuje se i prilikom promene izvora; konačno, redno uključivanje i isključivanje dioda ukazuje na potragu ili sinhronizaciju sa aktivnim Hubom. Iako na papiru može delovati komplikovano, sistem signalizacije je zapravo veoma jednostavan, logičan i pruža sve neophodne informacije, pa predstavlja koristan i dobro osmišljen dodatak.

Zaključak
Umesto termina „bežični zvučnici“, pravednije je i tačnije testiranu kombinaciju posmatrati kao kompletan audio-sistem, jer on to uistinu jeste. Pored zvučnika i pojačala, ovaj sistem sadrži tri digitalna i dva analogna ulaza, funkcioniše kao pretpojačalo s kontrolom glasnoće za sve ulaze, te poseduje daljinsku komandu. Deklarisani domet bežične veze iznosi 50 metara (ili više ukoliko nema prepreka), što je više nego dovoljno za veliku većinu stambenih prostora. Pored toga, dodavanjem još jednog ili dva para Xeo zvučnika omogućeno je formiranje već pomenutog multiroom sistema, a pomoću Extendera i Linka može se postići još veća funkcionalnost. Bolje od ovoga? Naravno da postoji, ali ne po ovoj ceni.

PLUS
Izuzetan kvalitet završne obrade.
Odlično odabrane i uklopljene komponente.
Zamenjuje kompletan sistem.
Sveobuhvatna reprodukcija.
Snaga i neutralnost.

MINUS
Ne podržava 192/24.
Samo u beloj ili crnoj boji.

Snaga pojačala: 50 W po zv. jedinici
Frekvencijski opseg: 45 Hz - 23 kHz
Topologija: 2x145 mm bas/srednjotonac, 1x27 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 170x282x246 mm
Masa: 6,4 kg
Cena: 1.700 evra
Frekvencija prenosa: 2,4/5,2/5,8 GHz
Rezolucija: do 96/24
Analogni ulazi: 1x RCA i 3,5 mm
Digitalni ulazi: 1x koaksijalni, optički i USB
Dimenzije (ŠxVxD): 140x32x105 mm
Masa: 0,2 kg
Cena: 250 evra
Reader Rating29 Votes83
83
Ocena čitalaca