Dynaudio Excite X38

Puno dobrog basa

Danski Dynaudio je uspeo da Excite serijom približi high-end zvuk nižem cenovnom rangu. Ipak, najjači model X38 dostiže veoma visoku cenu, pa nas je zanimalo kako se bori sa konkurencijom.

dyn1X38 su poprilično velike kutije i samim tim im je sužen spisak potencijalnih kupaca. Visina im prelazi jedan metar, te ih nije najjednostavnije samostalno otpakovati. Uz svaki zvučnik dolaze četiri metalne nogice koje služe da daju veću stabilnost. Znamo da je ovo rešenje iznuđeno EU regulativama, ali ove nogice izgledaju elegantno i daleko su sofisticiranije rešenje nego drveni panel kao kod B&W 683 S2. Svaka od pomenutih nogica se učvršćuje sa dva šrafa, a na samu nogicu je moguće namontirati šiljke. Ako volite svoje tepihe i parkete, predlažemo da ih ne postavite, već da iskoristite priložene gumene podloške koji daju lep oslonac da biste izbegli svađu sa lepšom polovinom. U odnosu na prethodnika (X36), novi model je porastao za samo jedan centimetar, ali nogice dodaju još skoro tri centimetra visine. Zvučna kutija je izrađena po već poznatom Dynaudio kvalitetu od MDF-a, sa veoma lepim, sjajnim furnirom. Medijapan je debljine 18 milimetara, a furnir se izrađuje u bojama ružinog drveta i orahovine ili u dve boje visokog sjaja – beloj i crnoj.

Muzikalnost i količina detalja ostaju glavni epiteti Excite serije.

Ono što je prvi put predstavljeno kod nove Excite serije jesu maske koje se „lepe“ za kutije pomoću magnetnog sistema. Već smo jednom rekli da je neobično što su se inženjeri odlučili da ovo rešenje primene kod Excite serije, a ne i kod novog Focusa. Mi maske često ni ne postavljamo pri testovima, a otpakujemo ih samo zbog kratkog opisa. Maske pokrivaju ceo front, a na vrhu se nalazi mali Dynaudio logotip. Nove nogice i maske su noviteti koje ćete odmah primetiti kod novog Excite zvučnika. Ako malo bolje pogledate, shvatićete da novi Excite sada daje bolji vizuelni utisak i da gotovo potpuno liči na Focus. Ako niste veliki poznavalac, teško da možete prepoznati razliku. Radi se o tome da je stari Excite imao sivi prednji panel, a kutija je izrađena od istog furnira sa svih stranica. Tako se dobio monolitniji izgled, koji će se svakako bolje uklopiti u raznim enterijerima. Primetićete i da je kutija po ivicama blago zasečena, što je dobar način za izbegavanje jeftinog, kutijastog oblika.

Topologija
Topologija je ista kao i kod prethodnika, dakle, ispod visokotonca se nalaze srednjotonska jedinica i još dve bas-jedinice. Visokotonac je zaštićen od mogućeg mehaničkog oštećenja plastičnim poklopcem, koji se lako skida. Visokotonac je prečnika 27 milimetara i ima meku tekstilnu membranu. Bas-jedinice su prečnika 18 centimetara, što je pomalo neobično. Koriste MSP (magenzijum-silikat polimer) membrane i imaju zavojnicu od 75 milimetara, koja je motana od aluminijumske žice. Unutrašnji magnet je neodimijumski, a proizvođač tvrdi da je korpa jedinice još dodatno ojačana.

Neobično pri testu kompaktnog modela X14 jeste da novi Excite ima nominalnu impedansu od osam oma, ali to se ne odnosi i na X38. Samo je kod njega zadržani stara, tvrdoglava Dynaudio impedansa od četiri oma. Ipak, osetljivost od 88 decibela kod modela X38 više je nego 85 decibela kod kompaktnog X14. U svakom slučaju, možemo da zaključimo da X38 i zbog svog gabarita, ali pojaviše zbog niske nominalne impedanske, može tražiti malo snažnije i bolje kontrolisano pojačalo.

Reprodukcija
Nažalost, za X38 nismo imali puno vremena, koliko smo navikli za testiranje zvučnih kutija, ali smo ipak uspeli da donesemo zaključke u koje smo sasvim sigurni. Excite X38 uspeva da iscrta dobro definisanu stereo-sliku, sa velikom pozornicom i solidnom trodimenzionalnošću. Ono po čemu će se razlikovati od dosadašnjih Dynaudio zvučnika koje smo slušali jeste nešto naglašeniji bas. Kada ovo kažemo, sigurno ne mislimo na veliku količinu nekontrolisanih bas-frekvencija, već naprotiv – bas je zadržao sve svoje dobre odlike, ali ga ima za nijansu više nego što se to očekuje od „analitičnih Danaca“. Ovo je svakako osobina koja će se mnogima dopasti jer, pored moćne pojave i dve velike bas-membrane, reprodukcija zapravo potpuno prati celokupni utisak. Muzikalnost i količina detalja ostaju glavni epiteti Excite serije, samo što nam se čini da su modelom X38 ljudi iz kompanije Dynaudio hteli da izađu iz stereotipa i pruže nešto što će se dopasti i novijim generacijama. Poslušali smo materijal, sa kojim smo dobro upoznati od DALI CD kompilacije, pa preko Rosenberg Trija, ka Stevie Ray Vaughanu. I X38 ima sve: dinamiku, analitičnost, scenu i, konačno, preciznost.

Zaključak
Nerado pravdamo poskupljenja novih modela, ali novi Excite zaista nudi puno poboljšanja i ozbiljno se primakao Focus seriji. Poboljšanja su i zvučna i vizuelna, ali i praktična, poput novog sistema montiranja maski. Sa ovom cenom X38 upada u ozbiljnu konkurenciju, ali čini nam se da je dostojan takmac i da nema problema da sa lakoćom ponese titulu najboljeg. Ako ne verujete nama ili „Dancima“, pravo u salone distributera i poslušajte…

PLUS
Velika unapređenja u odnosu na prethodnu seriju.
Novi sistem montiranja maski.
Vrhunska reprodukcija.
Puno dobrog basa.

MINUS
Možda se višak basa ne dopadne svima.

Preporučena snaga pojačala: do 250 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 34 Hz – 23 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 88 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x180 mm bas, 1x145 mm srednjotonac, 1x27 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 205x1049x310 mm
Masa: 23 kg
Cena: 3.000 evra
Reader Rating19 Votes89
Plus
Velika unapređenja u odnosu na prethodnu seriju.
Vrhunska reprodukcija.
Puno dobrog basa.
Minus
Možda se višak basa ne dopadne svima.
89
Ocena čitalaca