Dynaudio Evoke 10

Kompaktni premijum

Kao osnovni model u seriji Evoke, testirani regalski zvučnik Evoke 10 donosi visok stepen kvaliteta u malom pakovanju, a svoj maksimum će pružiti u prostorijama manje do srednje veličine.

U pogledu dizajna „desetka“ prati stil koji su zacrtali veći modeli. Ovo podrazumeva Dynaudiovu prepoznatljivost u vidu bokova koji se blago sužavaju ka zadnjoj strani, stvarajući trapezoidni osnov kabineta i čineći zvučnike vizuelno manjim, što je još više primetno kod većih kutija. Ipak, značajnije od toga jeste umanjenje stojećih talasa u unutrašnjosti, što je i osnovni razlog zbog kod Dyunaudio već generacijama primenjuje ovo rešenje.

Zasečene uspravne ivice fronta, po kojima je danski proizvođač takođe ranije bio prepoznatljiv, sada su ustupile mesto zaobljenim rubovima, pa Evoke 10, uz kompaktne dimenzije, deluju nežno i moderno – naročito u beloj boji, kakvi su bili primerci na našem testu. Pored toga, Evoke 10 dostupni su u crnoj boji visokog sjaja, kao i u dva furnira od prirodnog drveta, uz matirani finiš s voštanim premazom.

Usled skromne površine prednje strane, dvosistemska topologija zauzela je gotovo čitav raspoloživi prostor, a mala praznina u donjem delu iskorišćena je za smeštaj logotipa kompanije. Ovde nailazimo na visokotonsku jedinicu naziva Cerotar, koja je namenski razvijena za Evoke zvučnike i primenjuje se kod svih modela u seriji. Opremljena je kupolastom membranom prečnika 28 milimetara, uz upotrebu naprednih tehnologija preuzetih od skupljih serija, kao što je poseban premaz koji omogućuje reprodukciju bez izobličenja i preko 20 kiloherca. Dynaudio takođe ističe unutrašnju kupolu zvanu Hexis, koja je smeštena iza membrane visokotonca i optimizuje protok vazduha u unutrašnjosti, a za pokretanje je upotrebljen feritno-keramički magnet.

Uz Dynaudio ne morate biti iskusni audiofil prekaljenog sluha da biste primetili da je na delu posebna vrsta magije.

U donjem delu fronta, delimično preklopljen s velikim metalnim okvirom visokotonca, postavljen je srednjetonsko-niskotonski drajver Esotec+. On se takođe odlikuje novim dizajnom, a kod modela Evoke 10 opremljen je membranom prečnika 140 milimetara, uz aluminijumski kalem prečnika 38 milimetara i feritno-keramički magnet. Membrana je izrađena od Dynaudiovog poznatog MSP materijala (Magnesium Silicate Polymer), a proizvođač posebno ističe njenu debljinu od svega 0,4 milimetra, što je čini veoma laganom za brz odziv, a ujedno dovoljno krutom da ne dolazi do uvijanja i, posledično, izobličenja u zvuku. Pored toga, primetno je da je membrana izvedena izjedna sa središnjim delom, koji aktivno učestvuje u potiskivanju zvučnih talasa, dok po obodu ima proreze za protok vazduha.

Na zadnjoj strani kabineta, izrađenog od medijapana srednje gustine (MDF), smešteno je samo ono najosnovnije. U donjem delu, na upuštenom metalnom panelu, postavljen je jedan par kvalitetnih i dovoljno razmaknutih zvučničkih terminala, dok se u gornjem delu nalazi otvor bas-refleks porta. Iza terminala, u unutrašnjosti kabineta, smeštena je skretnica drugog reda, s reznom frekvencijom na 1,4 kiloherca.

Sva nabrojana tehnička rešenja skandinavskih stručnjaka, pretočena u brojke, govore da Evoke 10 imaju frekvencijski opseg od 47 herca do 23 kiloherca, uz nominalnu impedansu od šest oma. Osetljivost je relativno niska i iznosi 84 decibela, što ukazuje na to da će, uprkos malom gabaritu, testiranim zvučnicima prijati snažnija amplifikacija. Ovo potvrđuje i proizvođač, navodeći da se uz Evoke 10 mogu koristiti pojačala snage do 160 vati po kanalu.

Veliki zvuk

Dimenzije testiranih zvučnika su takve da, uprkos bas-refleks otvoru na zadnjoj strani, ne zahtevaju previše prostora za optimalno pozicioniranje. Idealnu poziciju pronašli smo na oko 30 centimetara od zadnjeg zida, uz nešto više od jednog metra udaljenosti od bočnih zidova i uz blagu usmerenost zvučnika ka poziciji za slušanje (toe-in). Ukoliko je prostor zaista skučen, Evoke 10 se mogu primaknuti još bliže zadnjem zidu, uz ubacivanje fabrički isporučenih sunđera u portove. Ipak, ovo treba uraditi samo ako nemate izbora jer se ekstenzija niskotonskog područja dodatno umanjuje.

Kad ispunite njihove zahteve u pogledu pozicioniranja i dovoljno stabilne amplifikacije, Evoke 10 će vam se odužiti prikazom koji je precizan do krajnjih granica, uz količinu detalja koja je u pojedinim numerama otkrila tonove koje ranije nismo čuli. Ovo su potvrdili i naši ukućani, jer uz Dynaudio ne morate biti iskusni audiofil prekaljenog sluha da biste primetili da je na delu posebna vrsta magije. Druga stvar koja je takođe veoma uočljiva jeste pozornica: njena veličina u potpunom je neskladu s gabaritom kutija, a front koji muzika formira razvučen je više od udaljenosti između zvučnika. Uz spomenutu preciznost dolazi odlična separacija tonova, pa se pojedinačne note mogu razaznati sasvim jasno, uz raskošnu detaljnost.

Ipak, ono što nas je najviše fasciniralo i što uopšte nismo očekivali od ovako malih i, za Dynaudiove standarde, pristupačnih zvučnika, jeste dubina scene. Tokom numera koje to dozvoljavaju instrumenti su bili precizno raspoređeni u prostoru – baterija bubnjeva iza linije zvučnika, gitare na bokovima, a vokal u prvom planu – uz postojano zadržavanje rasporeda i pri velikim glasnoćama. Prostorni efekat je još izraženiji kod elektronske muzike, kad Evoke 10 ocrtavaju veoma prostran ambijent s obiljem vazduha.

Kad je u pitanju kolorit, Evoke 10 se, u najboljoj tradiciji danske kompanije, pokazuju kao prilično neutralni zvučnici. Tonovi balansiraju po finoj liniji koja razdvaja resku preciznost od neprijatne, metalne oštrine i tople, baršunaste note od tame koja guši muziku. Reprodukcija je stoga veoma verodostojna, a testirane kutije sposobne su da jednako uverljivo prikažu širok opseg raznolikih tonova, što će ih učiniti istinski svestranim članovima svakog audio-sistema.

Nakon probe s integrisanim pojačalom Exposure 2010S2, u drugom delu testa za pokretanje smo upotrebili Trafomatic Audio Elegance Evolution. Više nego dvostruko skuplji od testiranih zvučnika, cevni snagaš s lakoćom je pokretao Evoke 10, u pojedinim segmentima ih uzdigavši do još većih visina. Tonovi su dobili još finiju teksturu i gotovo beskrajnu dubinu, što je bilo posebno izraženo u srednjem delu spektra. Vokali su dobili prisutnost na granici opipljivog, uz jasan prikaz najsitnijih detalja, poput uvlačenja vazduha, koji su uklopljeni tako da ne ometaju osnovni tok muzike i ne skreću pažnju na sebe.

Jedini aspekt reprodukcije u kom Trafomatic nije doneo čujna unapređenja jeste najniži deo opsega, a razlog za to leži u maloj zapremini i skromnom prečniku niskotonskih jedinica kod testiranih zvučnika. Da ne bude zabune, onoliko nisko koliko idu, Evoke 10 obavljaju sjajan posao, pružajući basove koji su sasvim u skladu s ostatkom prezentacije – precizni, detaljni i neutralni. Esotec+ jedinica takođe se savršeno snalazi u najkompleksnijim deonicama gornjih basova, uz brzinu odziva i reakcije na kojima bi joj pozavideli i vozači Formule 1. Nagoveštaj najdubljih basova prikazan je veoma dobro i izražen u dovoljnoj meri da postavi reprodukciju na čvrst osnov, pa muzika ostavlja utisak celovitosti. Na kraju, pozitivno je to što su Evoke 10 prilično oštro odsečeni na donjem kraju i ne pokušavaju da odsviraju ono što ne mogu, pa se u reprodukciju ne unose neželjena izobličenja i smetnje – što bi bili dublji, ali loše definisani i nedovoljno masivni basovi.

Kvalitet u malom pakovanju

Poput istinskih profesionalaca, Evoke 10 tokom reprodukcije ne postavljaju potpitanja i nisu im potrebna posebna ugađanja, a sve što traže jesu jednako kvalitetni saigrači. Ispunite im ovo i dobićete predvodnike sistema koji zrače autoritetom uprkos skromnim dimenzijama, uopšte se ne obazirući na muzičke pravce – sve će reprodukovati na maksimumu svojih mogućnosti i uz dozu smirenog, zrelog entuzijazma. Stoga, ukoliko tražite veoma sposobne male kutije neutralnog prikaza, ali i vrhunskog kvaliteta završne obrade, Dynaudio Evoke 10 od nas dobijaju sve preporuke.

Dynaudio Evoke 10
Preporučena snaga pojačala: do 160 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 47 Hz - 23 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 84 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1x140 mm bas-srednjetonac, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 180x315x266 mm
Masa: 6,7 kg
Cena: 1.400 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Sjajan kvalitet izrade.
Nezahtevno pozicioniranje.
Preciznost i 3D scena.
Neutralan kolorit.
Odsustvo najdubljeg basa.
4.7