Dynaudio Emit M20

Toplina severa

Krajem prethodne decenije Dynaudio je predstavio entry level seriju sa oznakom DM (Dynamic Monitor), a 2015. oni su zamenjeni aktuelnom linijom zvučnika Emit. U ovom broju upoznaćemo se sa srednjim modelom iz ponude, koji nosi oznaku Emit M20.

Retko se sreću kutije ovog gabarita koje su sposobne da se spuste toliko duboko i da pritom zadrže potpunu definiciju.

Iako će po gabaritu, koncepciji i ceni testirani zvučnici biti zanimljivi velikom broju zaljubljenika u dobar zvuk, Dynaudio sa naravno nije ograničio samo na jedan model u seriji. Ukoliko imate veliku prostoriju i snažnije pojačalo, serija Emit nudi najpristupačnije podnostojeće Dynaudio zvučnike, model M30, a za manje prostorije predviđeni su bukšelfovi M10, koji se po dimenzijama gotovo mogu svrstati u mini-monitore. Ponudu kompletira centralni zvučnik M15 C, koji je predviđen za sastavljanje Emit surround sistema.

_ljm0302-copyCrno-beli svet
Proizvođač ne krije da modeli serije Emit u pogledu dizajna i tehnologije imaju snažne veze s prethodnicima, koji su, opet, vukli korene iz prve iteracije Xeo zvučnika. Stoga, Emit M20 su dizajnirani u prepoznatljivom stilu koji Dynaudio neguje već generacijama, a odlikuje se pravilnom formom i u potpunosti je podređen funkciji. Zidovi kabineta su paralelni, a prednji panel ima veću debljinu i primetno zasečene rubove. Za razliku od DM i Xeo modela, kod kojih je front vizuelno izdvojen sivom bojom krupne granulacije, Emit zvučnici su u potpunosti jednobojni, a proizvođač nudi finiš u satenskoj crnoj ili beloj boji. Iako ove boje trenutno jesu moderne i umanjenje izbora dodatno pojeftinjuje proces izrade, pomalo nas iznenađuje da se Dynaudio na ovaj način priključio vladajućem trendu i da je ostavio kupce bez mogućnosti da se opredele za plemenitiji finiš u imitaciji drveta, makar i po nešto većoj ceni.

U pogledu topologije, Emit M20 su dvosistemske kutije, opremljene sa dve zvučničke jedinice. Postavka je uobičajena, pa je u gornjem delu smešten kupolasti visokotonac od tekstila, koji ima prečnik 28 milimetara i postavljen je u veliki aluminijumski usmerivač. Ispod njega, više od polovine prednjeg panela zauzima srednjetonsko-niskotonska jedinica prečnika 170 milimetara, koja je opremljena MSP (Magnesium Silicate Polymer) membranom i motorom velikog promera sa aluminijumskim kalemom. Na zadnjoj strani postavljen je bas-refleks otvor nešto većeg prečnika, a u donjem delu nalazi se jedan par zvučničkih terminala odličnog kvaliteta, sa osnovom od pozlaćenog metala i čvrstom plastičnom oplatom.

Proizvođač navodi da su Emit M20 opremljeni skretnicom prvog reda s komponentama visokog kvaliteta, kao i da frekvencijski opseg iznosi od 50 herca do 23 kiloherca. Nominalna impedansa iznosi četiri oma, dok je osetljivost sa 86 decibela nešto niža. Konačno, tehničke karakteristike tvrde da se Emit M20 mogu upariti s pojačalima snage preko 150 vati po kanalu, što je podatak dostojan poštovanja.

Prepoznatljiv karakter
Emit M20 se isporučuju u uobičajenom pakovanju, a u pratećoj opremi se nalaze korisničko uputstvo i sunđeri za bas-refleks portove. Takođe, uz zvučnike se dobijaju jednostavne maske od crnog platna, a još jedan danak rezanju troškova vidi se u njihovim prihvatnicima, koji su standardnog tipa. Iako smatramo da se i ovo moglo rešiti na elegantniji način, pomoću skrivenih magnetnih držača, činjenica je da su prihvatnici izvedeni u boji kućišta i svojim prisustvom ne bodu oči. Pored toga, metalni okviri drajvera izvedeni su u nešto tamnijoj nijansi sive boje, pa pružaju odličan kontrast crnoj boji kabineta i membrana uz zadržavanje diskretne i nenapadne pojave zvučnika.

_ljm0300-copyKao regalske kutije srednje veličine, Emit M20 se tokom reprodukcije pokazuju kao prava mera za veliku većinu audiofilskih prohteva. Kako nismo imali na raspolaganju amplifikaciju osnovne klase i pristupačne cene, ne znamo kako bi se Emit M20 ponašali u takvoj situaciji, ali verujemo da, kao svaki Dynaudio, za pravu svirku traže malo više vatre. Upareni s dovoljno živahnim i snažnim pojačalom (u ovom slučaju Exposure 2010S2), u stanju su da isporuče zaista sjajnu dinamiku u čitavom opsegu. Najniži tonovi su prva fascinacija jer se retko sreću kutije ovog gabarita koje su sposobne da se spuste toliko duboko i da pritom zadrže potpunu definiciju do samog dna. Basovi su uvek precizni i potpuno tačni, sa slojevitim prikazom i telom koje je jasno rekreirano u prostoru. Pored veoma snažnog udarca i adekvatne mase, agilne 17-centimetarske MSP jedinice sposobne su za besprekoran prikaz izrazito brzih pasaža u gornjem delu, bez ikakvog zamućivanja ili gubitka u detaljnosti. Iz tog razloga, Emit M20 zrače onim, za Dynaudio tipičnim, uzdržanim autoritetom koji vodi ceo sistem i nepokolebljivo upravlja celokupnim muzičkim ugođajem.

Prelazak na suptilniji materijal u vidu visokorezolutivnog izdanja albuma “What a Diff’rence a Day Makes!” Dine Vošington pokazuje da su Emit M20 u stanju da budu onoliko nežni koliko to reprodukcija zahteva, kao i da su sposobni da žrtvuju delić ultimativne detaljnosti zarad prisnog doživljaja muzike. Dobro poznati glas američke džez dive ispunjavao je prostor uz prepoznatljivu prodornost, dok je u tišim deonicama do izražaja dolazila specifična, grublja tekstura vokala. Ovde se može primetiti određeni gubitak krajnje dinamike pri tišem slušanju, pa se najbolji rezultati ostvaruju na srednjim nivoima glasnoće, što je karakteristika koju su Emit M20 nasledili od prethodnika, modela DM 2/7. S druge strane, ukoliko ste raspoloženi za žurku, nema problema – ovi zvučnici će vam s velikim entuzijazmom priuštiti izuzetno glasnu reprodukciju bez ikakvog pada u dinamici i rezoluciji.

U gornjem delu spektra na scenu stupaju odlični visokotonci nešto većeg prečnika (28 mm), koji se odlikuju veoma dobrom disperzijom i kreiraju izuzetno prostranu pozornicu. Svoje zadatke obavljaju odlično bez obzira na zahtevnost, pa smo uživali u sjajno reprodukovanim sintetičkim tonovima ambijentalne elektronike, ali i u savršeno tačnom odjeku činela tokom slušanja tvrđeg roka. Složene deonice s velikim brojem tonova takođe ne predstavljaju problem, pa ovi drajveri bez teškoća izlaze nakraj i s kompleksnim izvođenjima klasične muzike.

U pogledu balansa, za Emit M20 se ne može reći da su tačno na sredini, već da su za nijansu otvoreniji i direktniji. Ovo, zauzvrat, donosi temperament koji nije tako tipičan za kutije ovog proizvođača, pa testirani zvučnici mogu biti veoma zabavni za slušanje, što će imponovati i onima koji nisu ljubitelji uobičajenog trezvenog, laboratorijski preciznog i katkad severnjački uzdržanog Dynaudio zvuka.

Pristupačni Dynaudio
Na kraju testiranja, jasno je da Emit M20 pružaju veliki broj prepoznatljivih Dynaudio kvaliteta i nameću se kao istinski all-round zvučnici. Takođe, zahtevnost po pitanju prostora i snage pojačala znatno je umanjena u poređenju sa starijim modelima ovog proizvođača, pa će se testirane kutije sasvim dobro osećati u dnevnom boravku prosečnih dimenzija, udaljene od zadnjeg zida 40-50 centimetara. Ukoliko se tome doda pristupačna cena, koja je dostižna i domaćim audiofilima, Dynaudio Emit M20 predstavljaju zaista sjajan način da se dođe do izuzetno dobrog zvuka.

PLUS
Čvrsta i proverena konstrukcija.
Klasičan dizajn.
Detaljna i tačna reprodukcija.
Dubok i precizan bas.

MINUS
Samo crni i beli finiš.

Preporučena snaga pojačala: > 150 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 50 Hz - 23 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 86 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 1x170 mm bas/srednjotonac, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 215x355x265 mm
Masa: 7,5 kg
Cena: 700 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Reader Rating30 Votes74
74
Ocena čitalaca