Dynaudio Emit M10

Uvek dobar izbor

Iako predstavlja najmanji model u seriji i najpristupačniji zvučnik u ponudi danskog proizvođača, Dynaudio Emit M10 pruža mnogo i može zaista zablistati u odgovarajućem okruženju.

U pogledu tehničkih karakteristika Emit M10 ne donosi ništa posebno novo u odnosu na prethodni model DM 2/6, a proizvođač i ne pokušava da istakne razlike između starog i novog zvučnika u promotivnom materijalu. Jedinu očiglednu razliku predstavljaju ponuđene boje jer je nekadašnju kombinaciju sivog fronta i ostatka kabineta u imitaciji drveta zamenio finiš u satenskoj crnoj ili beloj boji. Ne znamo da li je ova promena dovela do smanjenja troškova proizvodnje, ali smo sigurni da nismo jedini koji bi poželeli par Emit zvučnika u klasičnom “drvenom” finišu iako stoji činjenica da su satenske i high-gloss monohromatske kombinacije trenutno veoma moderne. Dimenzije i oblik prethodnog modela zadržani su u celosti, što podrazumeva zasečene vodoravne i uspravne rubove prednjeg panela, paralelno postavljene bočne zidove i, generalno, potpuno klasičnu formu, na koju nas je Dynaudio odavno navikao. Jednako kao što ne odustaje od elaboriranog dizajna, čija forma prati funkciju, proizvođač insistira na vrhunskom kvalitetu završne obrade bez obzira na cenovnu kategoriju zvučnika, pa su Emit M10 izrađeni potpuno besprekorno do najsitnijih detalja.

Garnitura zvučničkih jedinica takođe je ostala nepromenjena, kao i dvosistemska topologija s bas-refleks otvorom na zadnjoj strani. Prednji panel odlikuje se povećanom debljinom u odnosu na ostatak kabineta, a u njegovom gornjem delu smeštena je poznata visokotonska jedinica s velikim usmerivačem i tekstilnom membranom prečnika 28 milimetara. Ispod nje, zauzevši više od polovine fronta, postavljen je srednjetonsko-niskotonski drajver od 140 milimetara. Ovaj drajver opremljen je membranom u tehnologiji MSP (Magnesium Silicate Polymer), a poklopac u središtu membrane izveden je s prepoznatljivim otvorima za hlađenje i skriva snažan magnet. Preklapanje metalnih okvira visokotonca i mid-basa rešeno je na zanimljiv i atraktivan način, a tamnosiva završna obrada okvira u kombinaciji s crnom bojom kabineta predstavlja osnov diskretne i nenametljive pojave ovih zvučnika.

Zbog malih dimenzija, zadnja strana zvučnika prilično je popunjena. S obzirom na to da Dynaudio ne priznaje boljitak usled bi-wire povezivanja, u donjem delu zadnje strane smešten je jedan par veoma kvalitetnih i čvrstih zvučničkih terminala, izrađenih u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike. U gornjem delu postavljen je bas-refleks otvor prosečnog prečnika, a u sredini se nalazi nalepnica sa oznakom modela i natpisom koji potvrđuje da je i najpristupačniji Dynaudio proizveden u Danskoj.

Emit M10 predstavljaju izbor s kojim se ne može pogrešiti.

Pored izolacionog materijala i dodatnih ojačanja, unutrašnjost skriva skretnicu prvog reda, za koju se navodi da je izrađena od komponenti visokog kvaliteta. Frekvencijski raspon zvučnika kreće se od 50 herca do 23 kiloherca, uz osetljivost od 86 decibela i nominalnu impedansu od šest oma. Takođe, Emit M10 su sposobni da podnesu snagu od 150 vati po kanalu u dužim vremenskim intervalima, što predstavlja rezultat vredan pažnje za ovako male zvučnike.

Muzikalni „danci“
Kao svaki Dynaudio, Emit M10 zahtevaju period razrade pre evaluacije zvuka. Teško je precizno odrediti koliko usviravanje treba da traje: što duže – to bolje, svakako ne manje od nedelju dana, a primercima na testu dopustili smo dvonedeljne pripreme pre ozbiljnog slušanja. Nakon toga, dočekali su nas malci s kojima nema šale i koji mnoge zadatke obavljaju bolje od znatno skupljih zvučnika.

Tokom reprodukcije, Emit M10 kreiraju zaista široku zvučnu scenu, što je samo po sebi uspeh za zvučnike ovog gabarita, ali još više iznenađuje slojevit prikaz. Pored prostrane stereo-slike, instrumenti su prilično precizno pozicionirani po dubini, a zvučnici ostavljaju utisak angažovanosti i rešenosti da uvuku slušaoca u muziku. Takođe, sposobnost stvaranja živog ugođaja, uz zadržavanje intimnog i bliskog prikaza, dovela nas je do oduševljenja jer Emit M10 s lakoćom komuniciraju s auditorijumom i reprodukuju veoma fine detalje.

Gornjim delom opsega vladaju transparentni i lepo uobličeni tonovi, s jasno izraženim akustičkim osobinama instrumenta, odgovarajućim timbarom i veoma dobrom vremenskom odmerenošću. Kao što smo već naveli, tonovi su odlično raspoređeni u prostoru, a između njih je primetna velika količina vazduha, što utiče na veličinu pozornice. Srednji tonovi se nadovezuju u istom stilu – plemeniti i verni, predstavljaju okosnicu koja muzici daje tok i čini da oživi pred auditorijumom. Zaista, Emit M10 u sebi nose muzikalnost koja se ne sreće često ni kod višestruko skupljih zvučnika, pa se u tom smislu donekle razlikuju od katkad neumoljivo preciznog prikaza kod pojedinih modela ovog proizvođača.

Pored neprekinutog toka muzike i prirodnog kolorita u celom spektru, smatramo da Emit M10 donose veoma dobro usklađenu i izbalansiranu reprodukciju, iako se ljubitelji niskotonske artiljerije možda neće složiti s nama. Naime, iako je činjenica da niski tonovi ne zadiru previše duboko, njihova masa, udarac i vremenska usklađenost savršeno su odmereni, toliko da će se samo u veoma retkim prilikama primetiti manjak najdubljih basova. Naravno, podrazumeva se da Emit M10 budu smešteni u adekvatnu, ne previše veliku prostoriju, a dnevni boravak autora ovog teksta, površine 19 kvadratnih metara, pokazao se kao odlično okruženje. Takođe, usled bas-refleks otvora na zadnjoj strani, udaljenost od zadnjeg zida igra značajnu ulogu i korisniku dozvoljava da se poigra s pozicioniranjem. Mi smo pronašli optimalnu poziciju na oko 30 centimetara od zadnjeg zida, uz sasvim blago zaokretanje kutija ka poziciji za slušanje. Takođe, iako Emit zvučnicima prija snaga (a kojim zvučnicima ne prija?), oni su po zahtevnosti kilometrima daleko od starijih Dynaudio modela i biće sasvim zadovoljni vatima iz nešto skromnijeg pojačala, primerenog njihovoj cenovnoj kategoriji.

Konzistentan kvalitet
Iako razlike na papiru izostaju, danski proizvođač očigledno je primenio određene zahvate na zvučničkim jedinicama, skretnici, ili možda bas-refleks portovima, jer su novi Emit M10 definitivno kompletniji zvučnici od prethodnika. Prirodni tonovi i obilje detalja oplemenjeni su živom i zabavnom reprodukcijom, uz daleko bolje snalaženje zvučnika s kompleksnim delima. Konkurencija u datom razredu je žestoka i možda postoje rivali koji su bolji u određenim disciplinama, ali kad su u pitanju celovitost reprodukcije, doživljaj muzike i konzistentan kvalitet bez obzira na muzički žanr, Emit M10 predstavljaju izbor s kojim se ne može pogrešiti.

PLUS
Kvalitet završne obrade.
Klasičan i nenametljiv dizajn.
Muzikalan i živ zvuk.
Transparentnost i prirodnost.

MINUS
Samo crni i beli finiš.

Preporučena snaga pojačala: >150 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 50 Hz - 23 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 86 dB
Impedansa: 6 oma
Topologija: 1x140 mm bas/srednjetonac, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 170x292x240 mm
Masa: 5,6 kg
Cena: 600 evra
Vox trade, 011/3016-230
Reader Rating27 Votes75
75
Ocena čitalaca