Dynaudio Emit 30

Univerzalno rešenje

Ukoliko želite zvučnike uglednog proizvođača koji nisu previše skupi i koji će se odlično snaći i u manjim prostorijama bez žrtvovanja najnižeg opsega, Dynaudio nudi rešenje.

U prošlom broju testirali smo regalske zvučnike iz nove serije Emit i tada smo naveli da je druga generacija ovih kutija donela unapređenja na svim poljima u odnosu na prethodnike. Tehnologije preuzete iz viših serija uklopljene su u moderne i znatno elegantnije kabinete, a asortiman je osmišljen tako da zadovolji praktično sve zahteve – bilo da tražite sasvim kompaktne ili nešto masivnije regalske kutije, podnostojeće zvučnike za srednje i veće prostorije ili kombinaciju za sastavljanje kućnog bioskopa, u novoj seriji Emit pronaći ćete ono što vam je potrebno.

Opis

U pogledu dizajna, podnostojeći zvučnici Emit 30 predstavljaju prirodnu evoluciju dizajna prethodne serije, ali uz savremeniju pojavu i lepši finiš. Prepoznatljive zakošene ivice prednje strane, koje je danski proizvođač godinama negovao, ustupile su mesto zaobljenim rubovima, ali je front i dalje istaknut nešto većom debljinom zida. Kabineti su izrađeni od medijapana debljine 18 milimetara, dok je unutrašnja izolacija izvedena od precizno odmerenih i postavljenih poliesterskih vlakana. Već tradicionalno, završna obrada je besprekorna, a pored klasične crne i moderne bele boje, napokon je dostupan i finiš od orahovine, i to u neprolaznoj kombinaciji s mat crnim prednjim panelom. Postavka zvučničkih jedinica započinje poznatim Cerotar visokotoncem, koji je preuzet direktno od skuplje serije Evoke, a nalazi se u prilično velikom okviru pri vrhu fronta. Njegova kalotna membrana izrađena je od tekstila i prečnika je 28 milimetara, a iza membrane nalazi se Dynaudiov specijalitet u vidu unutrašnje kupole Hexis, koja doprinosi optimizovanom strujanju vazduha – proizvođač tvrdi da se na ovaj način dodatno umanjuju neželjene vibracije i ostvaruje bolji frekvencijski odziv. Motor drajvera izrađen je od feritno-keramičkog magneta i obezbeđuje postojanu kontrolu i kvalitet zvuka i tokom najzahtevnijih deonica.

Spoj neutralnosti i smirene, ali ne i uzdržane reprodukcije donosi prepoznatljiv Dynaudiov zvučni potpis.

Dvoiposistemska topologija i dalje sadrži dve MSP jedinice, od kojih je gornja zadužena za srednji i niski opseg, a donja samo za najniže tonove. Ove jedinice izvedene su po ugledu na skuplju seriju Evoke i opremljene membranama prečnika 140 milimetara, a izrađene su u tehnologiji Magnesium Silicate Polymer – ovo je materijal koji je Dynaudio razvio i upotrebljava ga već decenijama, uz konstantna unapređenja. Membrane su jednodelne i nemaju odvojeni poklopac za prašinu u središtu, a centralni deo direktno je povezan s kalemom radi boljeg uravnoteženja. Kompanija navodi da upravo ovaj detalj obezbeđuje poboljšanu kontrolu, što se ogleda u snažnom i preciznom basu i sveukupno čistijim tonovima. Za pogon je zadužen dvostruki feritno-keramički magnet, što je rešenje preuzeto iz jubilarnog modela Special Forty, a namotaji kalema izrađeni su od aluminijumske žice presvučene vrlo tankim slojem bakra.

Zadnja strana testiranih zvučnika u donjem delu sadrži upušteni panel sa samo jednim parom zvučničkih terminala, što odslikava uverenje kompanije da bi-wire i bi-amp veza ne donose poseban boljitak u zvuku. Terminali su masivni i kvalitetni, izrađeni od pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike, a omogućuju sve vidove povezivanja. U srednjem i gornjem delu zadnje strane smeštena su dva otvora za bas-refleks, koji sadrže dva proširenja i brojne žlebove za optimizaciju protoka vazduha, dok se u unutrašnjosti nalazi najvažnija skrivena komponenta svakih zvučnika – skretnica. Specifikacije navode da je za visokotonac primenjena skretnica prvog reda, dok se za niske tonove koristi skretnica drugog reda, uz rezne frekvencije na 1.000 i 3.550 herca. Frekvencijski opseg iznosi 44 herca do 25 kiloherca na +/-3 decibela (39 Hz – 35 kHz na -6 dB), nominalna impedansa postavljena je na četiri oma, a osetljivost iznosi 87 decibela (1 W / 1 m), pa se za Emit 30 može reći da predstavlja zvučnik srednje zahtevnosti u pogledu amplifikacije.

Slušni test

Iako su dovoljno kompaktni da ih jedna osoba može otpakovati, Emit 30 ipak zahtevaju malo truda jer se pre postavljanja moraju montirati isturene nožice, koje povećavaju stabilnost i umanjuju prenos vibracija. Sve što je neophodno isporučuje se u priboru, a na korisniku je samo da, u zavisnosti od podloge, odabere gumirane stope ili šiljke s podešavanjem visine. Nakon toga pozicioniranje ovih zvučnika nije previše zahtevno i Emit 30 su u našoj prostoriji dobro radili već na četrdesetak centimetara od zadnjeg zida, ali će reagovati na sitne promene pozicije i ugla, pa preporučujemo da isprobate različite postavke.

U poređenju s regalskim modelom iz iste serije, Emit 30 donose neutralniji i sveukupno ozbiljniji zvuk, koji je na tragu skuplje serije Evoke i, generalno, bliži onome što smo tokom godina navikli da očekujemo od Dynaudija. Njegova neutralnost spojena je sa izvanrednim dinamičkim kvalitetima i prilično linearnim odzivom, pa je reprodukcija postojana i nema negativnih pojava ni pri velikim glasnoćama. Zvučna scena po širini izlazi van granica zadatih postavkom kutija i tokom reprodukcije se mogu čuti koji su pozicionirani sa strane ili se nalaze duboko iza zvučnika. Pozornica je ispunjena vazduhom i kreirana slika je veoma uverljiva, za šta su najviše zaslužni Cerotar visokotonci. Iako su u pitanju podnostojeći zvučnici, upravo im ova odlična jedinica omogućuje da pruže odličan uvid u sve finese tonskog zapisa i intiman prikaz, kakav je uglavnom rezervisan za regalske kutije.

Već smo naveli da je tonski balans prilično neutralan, što podrazumeva odsustvo bilo kakvih „veštačkih zaslađivača“, ali su danski stručnjaci takođe uspešno izbegli zamku suvog i previše analitičnog zvuka. Tonovi su postavljeni tačno na sredinu skale i dopuštaju veoma tečnu reprodukciju. Drugim rečima, Emit 30 sklapaju sve note i alikvotne tonove u sveobuhvatnu muzičku celinu, koja pruža izuzetan ugođaj. Spoj neutralnosti i smirene, ali ne i uzdržane reprodukcije donosi prepoznatljiv Dynaudiov zvučni potpis, koji odiše istinskim autoritetom i na pravi način odgovara na sve zahteve muzičkog materijala. Još jedna osobina koja ukazuje na poreklo ovih zvučnika jeste nizak prag tolerancije prema nekvalitetnim zapisima – njihova prezentacija je jasna i verodostojna, pa će bez ustručavanja prikazati sve nedostatke slabije produkcije ili koncertnih snimaka.

Zahvaljujući odlično dizajniranoj skretnici i adekvatno odabranim zvučničkim jedinicama, Emit 30 donose veoma dobru integraciju svih delova spektra. Visoki tonovi su prilično direktni, a ujedno sofisticirani i uz pravu količinu vazduha oko nota, pa je obilje finih detalja savršeno uklopljeno u reprodukciju, bez preteranog isticanja koje bi negativno uticalo na tok muzike. Uprkos neutralnom prikazu, srednji deo spektra donosi pravo bogatstvo tonova, a naročito imponuje način na koji Emit 30 prikazuju i najsloženije deonice – separacija pojedinačnih tonova je izuzetna, pa je celokupna pozornica postavljena jasno kao na fotografiji. Fiziološke odrednice zvuka takođe su prisutne, pružajući verodostojne vokale i pune, slojevite tonove akustičnih instrumenata. Spuštanje u donji deo spektra pokazuje da Emit 30 pruža vrlo dobar bas – nisu to tektonski pokreti kakve mogu izazvati velike membrane, ali 140-milimetarski drajveri obavljaju sjajan posao u reprodukciji preciznih i dovoljno dubokih tonova. Prirodnost basova može se dobro čuti kod bas-bubnja, koji ima masu i definiciju, ali i odlično odmeren odjek, pa ne zvuči šuplje i tanko. S druge strane, gornji basovi su munjevito brzi i sposobni da tačno reprodukuju veliki broj tonova, bez stvaranja konfuzije i uz očuvanje potpune definicije. Brzina i jasnoća donjeg opsega kreiraju čvrst temelj svakog muzičkog dela, bilo da je u pitanju elektronika, rokenrol ili klasična muzika.

Zaključak

Iako nisu posebno zahtevni, testirani zvučnici ipak traže malo brige oko pozicioniranja i uklapanja s dovoljno kvalitetnim ostatkom sistema kako bi pokazali sve što mogu. Njihov dizajn sad je znatno atraktivniji, zvuk je nesumnjivo unapređen u odnosu na prethodnu generaciju, a posebno nas je oduševilo što je Dynaudio sve to ponudio bez povećanja cene – stoga, Emit 30 predstavljaju izuzetno primamljivu ponudu u kategoriji kompaktnih florstendera.

Dynaudio Emit 30
Preporučena snaga pojačala: do 180 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 44 Hz - 25 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 87 dB
Impedansa: 4 Ω
Topologija: 1 x 140 mm bas, 1 x 140 mm mid-bas, 1 x 28 mm visokotonac
Rezne frekvencije: 1 / 3,55 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 170 x 900 x 271 mm
Masa: 15,53 kg
Cena: 1.500 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Neutralan tonski balans.
Elaborirana i precizna prezentacija.
Prostrana pozornica.
Savremen izgled.
Plići bas u apsolutnom smislu.
4.5