Dynaudio Emit 10

Hi-fi počinje uz Emit

Na samom početku ponude uglednog danskog proizvođača nalaze se kompaktni regalski zvučnici, stvoreni da predvode sposoban i rezolutan hi-fi sistem u manjem prostoru.

Kao modeli pozicionirani na donjem kraju asortimana, Emit zvučnici otelotvoruju Dynaudiovu viziju kutija predviđenih da obezbede pristupačnu, a ujedno dovoljno kvalitetnu ulaznicu u svet istinskog hi-fi zvuka. Kako smo ranije testirali veće modele iz ove serije, poznato nam je da skandinavska fabrika ni u ovoj klasi ništa nije prepustila slučaju, već da su komponente, kao i sveukupni dizajn kutija pažljivo promišljeni i u dobroj meri inspirisani rešenjima iz viših kategorija i skupljih modela.

Najmanji Dynaudio

U pogledu dizajna, Emit 10 predstavljaju tipične Dynaudiove kutije za moderno doba. Naglašeni prednji panel, po kom je ovaj proizvođač poznat već decenijama, i dalje je vizuelno izdvojen, ali je dobio znatno mekše linije – umesto oštro zasečenih rubova, sada su tu nežna zaobljenja na gornjoj i donjoj ivici. Pored toga, front je dodatno vizuelno izdvojen satenskom crnom bojom, dok je ostatak kabineta izveden u finišu od orahovine. Iako ova kombinacija predstavlja čistu klasiku s kojom se ne može pogrešiti, Dynaudio je upotpunio ponudu crnom i belom verzijom, a kod poslednje je i prednji panel izveden u beloj boji. Za koji god finiš da se opredelite, činjenica je da nova serija Emit donosi znatan iskorak u odnosu na prethodnike, pa deluje savremenije i rafiniranije, uz tipično skandinavsku minimalističku pojavu.

Kao regalski zvučnici dvosistemske topologije, Emit 10 na prednjem panelu sadrže postavku od dve zvučničke jedinice. U gornjem delu smeštena je visokotonska jedinica pod nazivom Cerotar, koja je direktno preuzeta od više serije Evoke, uz primenu rešenja iz daleko skupljih Esotar visokotonaca. Unutar velikog okvira nalazi se kalotna membrana prečnika 28 milimetara, čija je tekstilna površina dodatno tretirana sredstvima koja proizvođač ne želi da otkriva. Ispod membrane nalazi se još jedna unutrašnja kupola pod nazivom Hexis, koja služi za optimizaciju protoka vazduha, što za krajnji rezultat ima poboljšan frekvencijski odziv i smanjeno rezonovanje. Za pokretanje je zadužen feritno-keramički magnet, koji, prema rečima fabrike, obezbeđuje veću osetljivost, jasniji prikaz i bolju dinamiku. Drugi deo postavke sačinjava srednjetonsko-niskotonska jedinica koja takođe vodi poreklo iz skuplje serije Evoke, jer je nastala na osnovama drajvera Esotec+. Ova MSP (Magnesium Silicate Polymer) membrana ima prečnik od 140 milimetara i karakteristična je po odsustvu klasičnog poklopca u središtu – sada je to integralni deo membrane, čime se povećava ukupna korisna površina. Motor je izveden od dvostrukog feritnog magneta, dok je kalem prečnika 38 milimetara izrađen od aluminijumskih namotaja, koji su presvučeni bakarnim površinskim slojem. Konstruktor navodi da ovakav sklop omogućuje bolju kontrolu fluksa i, na kraju, pozitivno utiče na preciznost pokreta membrane.

Veoma skromna površina zadnje strane popunjena je gotovo u celosti. U gornjem delu nalazi se bas-refleks otvor srednje veličine, koji sadrži dva proširenja i dodatne useke za umanjenje vrtloženja i neželjenog brundanja porta, dok je u donjem delu, na velikom upuštenom panelu, smešten jedan par terminala. Zvučnički terminali isti su kao kod većih modela u seriji, što podrazumeva osnov od pozlaćenog metala i oplatu od providne plastike, a o manjku prostora na zadnjoj strani svedoči etiketa s osnovnim podacima o zvučniku, koja je postavljena unutar ovog panela. Iza terminala nalazi se hibridna skretnica, s postavkom prvog reda za visokotonac i drugog reda za mid-bas, uz reznu frekvenciju na 3,7 kiloherca. Od značajnih informacija treba još pomenuti da je kabinet izrađen od medijapana debljine 18 milimetara, uz precizno odmeren i postavljen izolacioni materijal u unutrašnjosti.

Potraga za istinom

Iako bi se, pri pogledu na njihov gabarit, moglo pomisliti da su Emit 10 predviđeni za slušanje s male udaljenosti ili za poziciju desktop zvučnika, zvuk koji iz njih izlazi daleko je veći nego što skromne dimenzije sugerišu. Prostorija u kojoj se test odvijao, površine 20 kvadratnih metara, bila je potpuno ispunjena muzikom, a Emit 10 priuštili su nam srazmerno prostranu pozornicu. Zvučna scena odlično je rekreirana po širini i prezentuje nam jasnu postavku muzičara u prostoru, naročito kod snimaka s manjim brojem instrumenata, a izraženi stereo-efekat dopunjen je pozicioniranjem po dubini, koje je vrlo dobro za zvučnike ovog gabarita i cenovnog razreda. Iako tokom orkestarskih izvođenja mogu izgubiti nešto od makrodinamike i jasne separacije svakog pojedinačnog instrumenta, testirani zvučnici to nadoknađuju fokusom i agilnošću, pa su brze promene glasnoće reprodukovane veoma uverljivo. Dynaudio je očigledno napravio membrane koje su sposobne za veoma brzo pokretanje i zaustavljanje, što doprinosi sveukupnoj preciznosti prezentacije. Da stvari budu još lepše, Emit 10 su sasvim nezahtevni u pogledu pozicioniranja i mogu da istrpe udaljenost manju od 30 centimetara od zadnjeg zida, što ih čini veoma praktičnim i zahvalnim za manji prostor.

Zahtevnost u pogledu amplifikacije je kategorija kojoj je danski proizvođač posvetio mnogo pažnje poslednjih godina, pa su novi modeli u ovom pogledu daleko od svojih prethodnika. Ranije smo imali prilike da testiramo male Dynaudio zvučnike, koji su još kako zahtevni, ali Emit 10, uz druge nove serije, ovo su sveli na više nego razuman nivo – povežite ih na pošteno izrađeno pojačalo prosečne snage i uzvratiće vam odlično definisanim i neutralnim zvukom, kao i čvrstim basom. Iako niski tonovi po pravilu predstavljaju najveću slabost malih zvučnika, Emit 10 u ovom pogledu pružaju više nego što se od njih očekuje – basovi su još kako prisutni u reprodukciji, uz čvrst prikaz i masu koja daleko premašuje gabarit ovih kutija. Zakoni fizike ne mogu se prenebregnuti, pa je u ovom delu spektra akcenat stavljen na gornje basove, koji su izuzetno brzi i precizni, te obiluju finim detaljima. Ipak, kao najvažnija osobina u ovom segmentu ističe se sposobnost testiranih zvučnika da formiraju naizgled celovitu zvučnu sliku, bez pokušaja da reprodukuju ono što ne mogu. Drugim rečima, u toku slušanja nećete imati utisak da bilo šta nedostaje, niti će donji ekstrem biti upropašten pokušajima da se reprodukuje najdublji bas, uz sve negativne efekte koje bi to proizvelo.

S druge strane, Emit 10 zaista briljiraju u prikazu srednjeg i gornjeg opsega. Preciznost s kojom ovi zvučnici reprodukuju svaki ton spojena je s neutralnim prikazom oslobođenim koloracija, što za krajni rezultat daje utisak izuzetne, gotovo nestvarne lakoće s kojom je svaki materijal prikazan. Iako poseduju zrno topline, tek toliko da reprodukciju učine prijatnijom i zvukom se udalje od brutalno nepraštajućih studijskih monitora, ovi mali zvučnici će vam bez teškoća i bez dvoumljena prikazati sve nedostatke loše produkcije. Ukoliko tražite zvučnike koji su uvek manje ili više pitomi i teže da se dopadnu, Emit 10 donose otrežnjenje i njihov nastup jasno će vam prikazati razlike u kvalitetu zapisa, uz odsustvo bilo kakvog pokušaja da se dodvore auditorijumu – čak i u ovom, najpristupačnijem cenovnom razredu Dyunaudiovi zvučnici će vam reći samo istinu. Upravo zvog ove osobine, Emit 10 su, uprkos malom gabaritu, veoma sposobni da pokažu razlike u kvalitetu i zvučnom pečatu ostatka sistema, bilo da su u pitanju pojačala ili izvori.

Zaključak

Čak i u najnižoj klasi, Dynaudiova potraga za istinom u reprodukciji ne jenjava. Emit 10 odlikuju se preciznim i neutralnim zvukom, koji je dopunjen solidnim basom i beskompromisan u jasnom i verodostojnom prikazu svakog muzičkog pravca. Ukoliko tražite male kutije, koje su sposobne da prikažu muziku u izvornom obliku, bez posebnih koloracija i ulepšavanja, a ujedno su cenovno pristupačni, Dynaudio Emit 10 predstavljaju sjajan izbor.

Dynaudio Emit 10
Preporučena snaga pojačala: do 150 W Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 64 Hz - 25 kHz Osetljivost (1 W / 1 m): 85 dB Impedansa: 6 oma Topologija: 1 x 140 mm mid-bas, 1 x 28 mm visokotonac Rezna frekvencija: 3,7 kHz Dimenzije (ŠxVxD): 170 x 290 x 271 mm Masa: 6,43 kg Cena: 730 evra Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Savremen i diskretan dizajn.
Proverena rešenja.
Neutralan i precizan zvuk.
Nezahtevnost u pogledu sistema i prostora.
U apsolutnom smislu, plići bas.
4.4