Dynaudio Contour 30

Nova legenda

Nakon regalskog modela Contour 20, na naš test stigao je manji podnostojeći model u novoj seriji Contour, sa svežim i savremenim dizajnom, kao i brojnim unapređenjima u unutrašnjosti.

Kao što smo pomenuli u prethodnom tekstu, serija Contour prisutna je u ponudi renomiranog danskog proizvođača od 1989, a za nepune tri decenije među audiofilima je stekla status jedne od referenci za dobar zvuk u višoj klasi zvučnika. Ipak, nova serija donela je i znatno više cene, naročito kod modela Contour 20 i Contour 30, ali za to postoje veoma dobri razlozi. Krenimo redom.

Izrada i dizajn
Prema rečima proizvođača, Contour 30, kao i drugi modeli u obnovljenoj seriji najvećim delom predstavljaju potpuno nove proizvode. Kabinet je konstruisan i dizajniran od nule, što je primetno već na prvi pogled jer novi Contour modeli predstavljaju prve Dynaudio zvučnike zaobljene forme. Zaista, postavljeni pored Dynaudio kutija tradicionalnog dizajna, sa oštrim uglovima i ravnim površinama, Contour 30 deluju neuporedivo modernije i rafiniranije, čak toliko da bi manje upućen posmatrač mogao da pomisli da danski konstruktori ranije uopšte nisu marili za dizajn.

U poređenju s prethodnim modelom Contour 3.4, Contour 30 imaju nešto manju visinu, što je zasluga isturenih nožica, koje sada stižu već montirane na kabinet. Takođe, nožice donose jedno veoma praktično rešenje. Naime, one su standardno opremljene gumenim podloškama za postavljanje na podloge poput parketa, ali ako korisnik preferira šiljke, nema problema – dovoljno je okrenuti diskretno postavljene zavrtnje na gornjoj strani i šiljci, integrisani u nožice, pojaviće se iz svojih skrovišta. Zaista sjajna novotarija, koja isključuje mogućnost da se šiljci izgube.

Kabinet zvučnika odlikuje se snažno zaobljenim uspravnim ivicama, ali i umekšanim horizontalnim rubovima, a utisak pojačavaju bočne stranice, koje su takođe oble i sužavaju se prema zadnjoj strani. Kabinet je izrađen od medijapana srednje gustine, s debljinom bočnih zidova od 16 milimetara, dok prednja i zadnja strana imaju debljinu od 26, odnosno čak 38 milimetara. Pored toga, na front je postavljena veoma lepo oblikovana i uklopljena aluminijumska ploča debljine 14 milimetara, na koju su postavljene zvučničke jedinice. U unutrašnjosti kabineta postoje dodatna ojačanja, KERF površine za dampiranje i drugi materijali poput vate i platna. Pored prelepih finiša od prirodnog furnira i high gloss varijanti, za besprekoran izgled kabineta zaslužan je i lak koji se nanosi u čak 11 slojeva.

Tehnologija
Contour 30 izveden je u dvoiposistemskoj topologiji, a na vrh prednje strane postavljena je visokotonska jedinica Esotar², koja uživa veliki ugled među ljubiteljima dobrog zvuka. Ovaj kupolasti visokotonac opremljen je tekstilnom membranom prečnika 28 milimetara i ferofluidnim hlađenjem, a postavljen je u zasebni usmerivač. Ispod njega smeštene su dve jedinice 18W55, koje imaju prečnik od 180 milimetara i opremljene su MSP (Magnesium Silicate Polymer) membranama stanjenim sa 0,5 na 0,4 milimetra. Pored novih i čvršćih korpi od livenog aluminijuma, ove jedinice odlikuju se za 70 procenata većom ekskurzijom u odnosu na prethodnika, kao i 24 odsto većom aluminijumskom zavojnicom, dok je za pogon upotrebljen dvostruki magnet.

Zvuk je bio zaista beskrajno jasan i sa savršeno prikazanim timbarom.

Dynaudio navodi da je i skretnica drugog reda potpuno nova i opremljena veoma kvalitetnim komponentama renomiranog proizvođača Mundorf, a rezne frekvencije postavljene su na 300 i 2.200 herca. Uz skretnicu, ali sa spoljašnje strane zadnjeg zida, smešteni su WBT zvučnički terminali najviše kategorije. Sve navedeno omogućava da Contour 30 bez teškoća podnesu amplifikaciju od 300 vati po kanalu, uz frekvencijski opseg od 32 herca do 23 kiloherca. Nominalna impedansa od četiri oma standardna je za Dynaudio zvučnike, a osetljivost iznosi 87 decibela.

Konture muzike
Kao i svim velikim kutijama više klase, zvučnicima Contour 30 potrebno je ugoditi u pogledu amplifikacije, ali i prostorije, kako bi se postigli najbolji rezultati. Stoga, tokom testiranja koristili smo integrisano pojačalo Simaudio MOON i-7 RS i CD plejer SuperNova RS, a za povezivanje upotrebili smo Transparent kablove. Neophodno je obratiti pažnju i na pozicioniranje jer su Contour 30 opremljeni sa dva bas-refleks otvora na zadnjoj strani, pa će se postavljanje previše blizu zidova negativno odraziti na zvuk – drugim rečima, za pravilno pozicioniranje potrebna je veća prostorija.

Slušanje smo započeli albumom “We Get Requests” kanadskog džez pijaniste Oscara Petersona, a već u uvodnoj numeri “Corcovado” čuli smo izuzetno rafiniran zvuk četkica na bubnjevima. Zvuk je bio zaista beskrajno jasan i sa savršeno prikazanim timbarom, pa smo bez teškoća mogli da prepoznamo pokrete perkusioniste Eda Thigpena po površini bubnjeva. Kao pokazatelj brzine, zvuk četkica nestajao bi veoma brzo nakon što se pokret završio, a neznatni odjek bio je besprekorno vremenski određen. Savršeno jasan prikaz bio je prisutan i kod ostalih instrumenata, pa je kontrabas prezentovan fantastično čak i kod najdubljih tonova, uz prepoznatljiv, režeći zvuk pojedinačnih nota i izraženo odzvanjanje žica. Najniži tonovi gotovo su beskonačno duboki, uz zadržavanje definicije i celovitosti do samog dna, pa Contour 30 pružaju impresivan bas bez ikakvih naznaka nesigurnosti i tokom najzahtevnijih deonica. Pored toga, izražena linearnost ima za posledicu veoma, veoma ujednačenu i izbalansiranu prezentaciju, a sva tri dela opsega prikazana su potpuno ravnopravno, bez i najmanjeg isticanja ili povlačenja.

Nakon toga, prešli smo na album “Unplugged” Erica Claptona, a bluz standard “Walkin’ Blues” pružio nam je uvid u najsitnije finese, poput lupkanja prstima o telo gitare i metalnog odjeka slajda tokom prevlačenja preko žica. Pored toga, Contour 30 su nam verno prikazali najfinije drhtaje u Claptonovom glasu, uz stepen bliskosti u prezentaciji koji nije uvek svojstven velikim podnostojećim kutijama. Takođe, pozornica je bila izuzetno postavljena po širini, ali još više nas je impresioniralo pozicioniranje po dubini. Naime, ovi zvučnici bez problema kreiraju scenu dubine nekoliko metara, omogućavajući slušaocu da potpuno jasno odredi poziciju muzičara u trodimenzionalnom prostoru. Ipak, za ovakvu 3D pozornicu neophodno je smestiti Contour 30 u prostoriju odgovarajuće veličine, pa to treba imati u vidu prilikom odluke o kupovini.

Sledeći deo testiranja započeli smo numerom “Private Investigations” benda Dire Straits, koja obiluje neuobičajenim, ambijentalnim zvukovima, poput grmljavine, zatvaranja vrata i razbijanja stakla. Naravno, do ovog trenutka već smo shvatili šta možemo da očekujemo od ovih zvučnika. Ipak, Contour 30 su ponovo nadmašili naša očekivanja, pre svega zaista sjajnom dinamikom – zvuk razbijanja stakla bio je veoma tih, ali potpuno jasan i savršeno pozicioniran u dnu prostorije, iza levog zvučnika. Sve je bilo praćeno tonovima bas-gitare, koji su udarali teško poput čekića i, na momente, potmulom grmljavinom. Ali najbolje od svega jeste što su Contour sve te tonove uspeli da zadrže u službi muzičkog izraza, pa su atmosfera i tok ove specifične numere dočarani u potpunosti. Za kraj testiranja odabrali smo četvrti studijski album benda Led Zeppelin, a Contour 30 su nas razgalili čvrstim gitarskim rifovima u numeri “Rock and Roll”, kao i milozvučnim tonovima u “Stairway to Heaven”, pokazavši da im nijedan muzički pravac nije stran i ne predstavlja poteškoću. Takođe, kako je produkcija ovog albuma daleko od savršenog, stekli smo utisak da Contour 30 nisu onako brutalno nemilosrdni prema lošijoj produkciji, već da i u takvim situacijama zadržavaju muzikalnost i pružaju reprodukciju izuzetno visokog nivoa.

Zaključak
Nakon testiranja, jasno je da je danski proizvođač na najbolji način iskoristio vreme od predstavljanja prethodne generacije Contour zvučnika, pa se za najnovije modele može reći da donose poboljšanja u svakom pogledu. Zvuk je linearniji i odlikuje se zaista nesvakidašnje jasnim prikazom, kao i gotovo spektakularnom dinamikom, uz pozicioniranje koje se u pojedinim situacijama može porediti sa surround sistemima. Estetika je takođe znatno unapređena, pa će se novi Contour zvučnici odlično uklopiti i u savremene enterijere. Naravno, kvalitet i performanse uvek imaju svoju cenu, ali Contour 30 nesumnjivo pripadaju kategoriji zvučnika koji ne ostavljaju neispunjene želje.

PLUS
Savršen kvalitet izrade.
Svež i moderan dizajn.
Izrazito jasan zvuk.
Linearnost, dinamika, muzikalnost.

MINUS
Ništa, ukoliko možete da ih priuštite.

Preporučena snaga pojačala: do 300 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 32 Hz - 23 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 87 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x180 mm bas, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 215x1.140x360 mm
Masa: 34,4 kg
Cena: 7.000 evra
Vox trade, 011/3016-230
Reader Rating24 Votes80
80
Ocena čitalaca