Dynaudio Confidence 30

Nomen est omen

Kad proizvođač poput Dynaudija izjavi za neku seriju zvučnika da je najbolja koju je ikada napravio, preostaje nam samo da se udobno smestimo i uživamo u fantastičnom zvuku.

Zvučnici serije Confidence prvobitno su prikazani na High End sajmu u Minhenu 2018, a našli su se na tržištu početkom 2019. Od tada su protekle nepune dve godine, koje su Confidence modeli iskoristili da se dokažu kao jedni od najboljih zvučnika koji se trenutno mogu kupiti u „money no object“ kategoriji. Bilo da su u pitanju regalske ili podnostojeće kutije, danski stručnjaci ne kriju zadovoljstvo svojim novim high-end čedima, a poverenje koje im ukazuju sadržano je i u nazivu serije.

Dizajn i tehnologija

Iako predstavljaju najmanji podnostojeći model u seriji, testirani Confidence 30 nikako se ne mogu smatrati malim zvučnicima – s visinom od gotovo 134 centimetra i masom od preko 44 kilograma po komadu, predstavljaće prevelik zalogaj za većinu prosečnih prostorija. Ipak, zahvaljujući srazmerno vitkoj silueti, Confidence 30 ne deluju kao brutalni snagatori, već odišu elegantnom pojavom i odlično će se uklopiti u veći prostor, naročito ako je u pitanju savremeni ambijent. Ovome doprinosi izbor atraktivnih boja, jer Dynaudio u najvišoj seriji, pored tri finiša od prirodnog drveta, nudi moderan Smoke i Midnight finiš visokog sjaja.

Kućište je izvedeno u pravilnoj formi, ali je primetno gotovo potpuno odsustvo oštrih ivica – uspravni rubovi fronta vidno su zaobljeni, dok je ostatak kabineta izveden praktično izjedna, jer se bokovi sužavaju i zaobljavaju ka zadnjem delu, pa jasno izdvojena zadnja strana ne postoji u uobičajenom smislu. Podnožje zvučnika sastoji se iz postolja, koje je neznatno uže od ostatka kabineta, i isturenih nosača na koji su postavljene nožice s mogućnošću preciznog podešavanja visine. Bez obzira na finiš zvučnika, podnožje je uvek izvedeno u crnoj boji kako bi se uspešno maskiralo jedno odlično rešenje – naime, između kabineta i donje ploče s nosačima nalazi se veliki bas-refleks port usmeren nadole, a za protok vazduha predviđeni su izduženi otvori na bokovima podnožja. Iako Confidence 30, usled svojih dimenzija, zahtevaju relativno veliku udaljenost od zadnjeg i bočnih zidova, ovakvim rešenjem je njihova zahtevnost u pogledu prostora srazmerno manja nego kad bi port bio postavljen na zadnju stranu, uz dodatno pojednostavljivanje situacije u pogledu pozicioniranja. Pored skrivenih otvora, podnožje je iskorišćeno i za smeštaj zvučničkih terminala u zadnjem delu – terminali su vrhunskog kvaliteta i, u skladu s filozofijom proizvođača, prisutan je samo jedan par.

Ipak, najzanimljiviji deo zvučnika nalazi se u gornjem delu prednje strane, gde je postavljen dodatni, masivni panel specifične forme. Ovo rešenje poznato je s prethodnih Dynaudiovih high-end modela i služi za smeštaj zvučničkih jedinica, a sada je izrađeno od kompozitnih materijala i dodatno optimizovano. Poput podnožja, panel je izveden u kombinaciji crne i sive boje, bez obzira na finiš ostatka kabineta, i predstavlja osnovni element Dynaudiove DDC tehnologije (Dynaudio Directivity Control), koja obezbeđuje precizno usmeravanje zvučnih talasa. Ovo je naročito izraženo kod visokotonca, koji je smešten u novo DDC Lens okruženje. Na poziciji visokotonca nalazi se najbolje što Dynaudio ima da ponudi: 28-milimetarska jedinica Esotar3, koja se odlikuje neodimijumskim magnetom novog dizajna, unutrašnjom kupolom Hexis za eliminaciju neželjenih vibracija i optimizovanim protokom vazduha. Kako bi bio više u liniji s ušima slušalaca, visokotonac je postavljen u središnji deo panela, dok se iznad njega nalazi NeoTec MSP niskotonski drajver prečnika 180 milimetara. Ispod visokotonca smeštena je srednjetonska jedinica prečnika 150 milimetara, takođe novog dizajna i s poboljšanim protokom vazduha, dok se u dnu nalazi još jedan niskotonski drajver. Ukupno, Confidence 30 raspolaže sa četiri jedinice u trosistemskoj topologiji, a deklarisane karakteristike navode frekvencijski opseg od 38 herca do 22 kiloherca, uz rezne frekvencije na 290 herca i 3,7 kiloherca. Osetljivost je solidna i iznosi 88 decibela (1 w / 1 m), dok nominalna četiri oma impedanse padaju najniže do 2,8 oma na 85 herca, a fabrika preporučuje upotrebu s pojačalima kontinualne snage do 350 vati po kanalu.

Ultimativna reprodukcija

Tokom slušanja živog albuma „Unplugged“ Erica Claptona, Confidence 30 kreirali su snažnu niskotonsku podlogu, s dubokim tonovima koji su bili ocrtani beskrajno jasno. Note akustičnih instrumenata bile su predstavljene zaista savršeno, uz precizne vremenske odrednice i potpuno definisano trajanje svakog tona. Složenost deonica nimalo nije uticala na fokus, jer Confidence 30 u svakom trenutku pružaju celovit uvid u karakteristike i teksturu tonova, pa čak i u osobine materijala od kog su instrumenti napravljeni. Mikrodetalji, poput prevlačenja prstiju preko žica ili rezonovanja tela gitare, prikazani su veoma jasno i precizno, a ujedno sasvim fluidno i bez posebnog isticanja, pa se može reći da Confidence 30, u skladu sa svojim nazivom, nastupaju s velikim samopouzdanjem, a njihova tačna i verodostojna prezentacija ima gotovo hipnotički uticaj na auditorijum. Oni uspevaju da donesu živo i energično prisustvo izvođača, a sve to čine bez imalo razmetljivosti i skretanja pažnje na sopstvene sposobnosti, uvek u službi muzike.

U nastavku smo poslušali numeru „Nature Boy“, u kojoj su nam Confidence 30 prikazali snažan i direktan vokal. Glas pevačice bio je postavljen u prvi plan, uz izuzetno izraženu teksturu i najfinije varijacije u koloritu. Ukupnom ugođaju doprinelo je vrhunsko pozicioniranje po dubini, s muzičarima koji su postavljeni iza pevačice, uz precizno određen položaj u prostoru. U drugom delu numere u prvi plan je izbio saksofon u solo-deonici, s prodornim, ali hrapavim tonovima i precizno definisanim odjekom. Kako se ovaj snimak odlikuje izuzetnim ambijentalnim karakteristikama, Confidence 30 su kreirali zaista ogromnu pozornicu, koja je daleko prevazilazila poziciju zvučnika po svim osama i ispunjavala celu prostoriju.

Usledio je album „Wish You Were Here“ benda Pink Floyd, koji je ispunjen obiljem sporednih zvukova i živim, ambijentalnim prisustvom muzike u prostoru. Uprkos svojim dimenzijama, Confidence 30 ne stvaraju scenu koja izlazi iz okvira realnosti i uvek zadržavaju prirodnu, verodostojnu veličinu instrumenata. Gitara Dejvida Gilmora odlikovala se neverovatno preciznim prikazom, s jasno predstavljenim nastajanjem tona i bogatom teksturom – čak toliko da smo pojedine detalje čuli prvi put, iako odlično poznajemo ovaj album. Gitaru je pratio snažan i čvrst bas Rodžera Votersa, koji je bio predstavljen krupnim tonovima, ali jasno smešten u drugi plan. Zaista, tokom ovog albuma Confidence 30 su nam prikazali još spektakularniju dubinu scene, kao i njenu ukupnu veličinu, uz pozicioniranje sporednih detalja, poput zvončića, koje je bilo na nivou dobrog surround sistema.

U završnom delu testiranja poslušali smo album „We Get Requests“ slavnog kanadskog džezera Oskara Pitersona. U uvodnom delu numere „You Look Good to Me“ Confidence 30 su nam priuštili nezaboravno duboke i masivne note kontrabasa, uz bogato, a opet savršeno kontrolisano rezonovanje žica i jasan zvuk prevlačenja gudala. Ovi zahtevni tonovi bili su potpuno jasno artikulisani, a njihovoj upečatljivosti doprinosila je potpuna tišina između nota. Ipak, koliko god da su bas-note bile impresivne, u nastavku nas je gotovo zaprepastio još dublji bas-bubanj – sasvim definisani do samog dna, najniži tonovi odlikovali su se zastrašujućom masom i energijom na nivou tektonskih poremećaja. Zvuk klavira takođe je bio izuzetno uverljiv, s tonovima koji su dovoljno zvonki i otresiti, ali i blago prigušeni i zaobljeni na kraju, pa se Confidence 30 predstavljaju kao sasvim neutralni zvučnici, koji su prišli prirodnom, neizmenjenom zvuku onoliko blizu koliko je to moguće, a da nisu u pitanju živi instrumenti.

Konačno rešenje

Nakon testiranja, jasno nam je zašto su u Dynaudiju toliko zadovoljni rezultatima sopstvenog rada i uvereni u sposobnosti ovih zvučnika. Confidence 30 jednostavno zrače samopouzdanjem u svim situacijama, a mi tokom druženja s njima nismo naišli na materijal koji nije prezentovan na najvišem nivou. Naravno, za ovakav ultimativni kvalitet reprodukcije neophodno je upariti ih s jednako sposobnim (i skupim) ostatkom sistema, a veliku ulogu igra i okruženje. Iako verujemo stručnjacima iz Dynaudija kad kažu da ovim zvučnicima nije potrebno posebno ugađati u pogledu akustičkog tretmana prostorije, ne bismo ni pokušali da ih postavimo u sobu manju od četrdesetak kvadrata u kojoj bi mogli da budu adekvatno pozicionirani. Ukoliko, ipak, možete da ispunite sve navedene preduslove, Dynaudio Confidence 30 se predstavljaju kao konačno rešenje svih audiofilskih potreba.

Dynaudio Confidence 30
Preporučena snaga pojačala: do 350 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 38 Hz – 22 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 88 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x180 mm bas, 1x150 mm srednjetonac, 1x28 mm visokotonac
Rezne frekvencije: 290 Hz / 3,7 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 222x1.337x399 mm
Masa: 44,2 kg
Cena: 19.000 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Fantastičan kvalitet izrade.
Elegantna i rafinirana pojava.
Veran i neutralan zvuk.
Ultimativna reprodukcija.
Zahtevnost u pogledu sistema i prostorije.
4.7